Coronavaccinatie tijdens zwangerschap

Coronavaccinatie tijdens zwangerschap

Is het verstandig om je te laten vaccineren tegen corona als je zwanger bent?

Update 25-04:

Inmiddels zijn in de US ruim 90.000 zwangeren gevaccineerd met één van de mRNA (Pfizer of Moderna) vaccins.

Er werden geen ernstige bijwerkingen geizen. Daarom heeft het multidiciplinaire werkgroep ‘Covid 19 en zwangerschap’ haar adviesn inmiddels aangepast.

Vaccineren tegen Covid-19 in zwangerschap en kraambed:

De multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ heeft de volgende adviezen geformuleerd over vaccinatie tegen COVID-19
van vrouwen rondom zwangerschap en kraambed:

  • De werkgroep adviseert gezonde zwangere vrouwen routinematig te vaccineren wanneer ze volgens de landelijke vaccinatiestrategie daarvoor in aanmerking komen.
  • De werkgroep adviseert vrouwen met onderliggende ernstige ziekten en die volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komen, ook in de zwangerschap, wel te vaccineren omdat de voordelen hiervan opwegen tegen de mogelijke nadelen van vaccinatie.

    Het gaat daarbij om (één van) de volgende aandoeningen:
    (conform indeling RIVM3 )
  • Vrouwen met chronische luchtweg- of longproblemen die onder behandeling van een longarts zijn.
  • Chronische hartpatiënten die daardoor in aanmerking komen voor een griepprik.
  • Vrouwen met diabetes die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.
  • Vrouwen met een nierziekte die moeten dialyseren of wachten op een
    niertransplantatie.
  • Vrouwen met een verminderde weerstand tegen infecties doordat zij medicijnen gebruiken voor een auto-immuunziekte en vrouwen die een orgaan- of stamceltransplantatie hebben ondergaan. Vrouwen die een bloedziekte hebben. Vrouwen met een verminderde weerstand doordat ze weerstandverlagende medicijnen nemen. Kankerpatiënten tijdens of binnen drie maanden na chemotherapie en/of bestraling. Vrouwen met ernstige afweerstoornissen waarvoor zij behandeling nodig hebben van een arts. Vrouwen die geen milt hebben, of een milt die niet functioneert, lopen geen extra risico op ernstige COVID-19, maar wel op een mogelijke (secundaire) infectie met pneumokokken.
  • Vrouwen met een hiv- (humaan immunodeficiëntievirus) infectie die (nog) niet onder behandeling zijn van een arts of met een hiv-infectie met een CD4 cluster of differentiation 4 cluster of differentiation 4 getal onder <200/mm2.
  • Vrouwen met ernstige leverziekte.
  • Vrouwen met zeer ernstig overgewicht.
  • De werkgroep beschouwt zwangere vrouwen ouder dan 35 jaar en/of met een migratie-achtergrond eveneens als risicogroepen met verhoogde kans op een ernstig beloop. De werkgroep adviseert dan ook dat deze vrouwen als ze volgens de vaccinatiestrategie in aanmerking komen, ook in de zwangerschap, zich te laten vaccineren omdat de voordelen hiervan opwegen tegen de mogelijke nadelen.
  • Vrouwen met beroepen waarbij hoge en niet te vermijden expositie aan SARS-CoV-2 kan optreden en die volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komen, adviseert de werkgroep in geval van zwangerschap ook te vaccineren
  • Hoewel de werkgroep het niet propageert, ziet de werkgroep vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Toekomstige studies moeten de
    veiligheid definitief bevestigen.
  • Hoewel de werkgroep bij voorkeur vaccinatie na het 1e
    trimester voorstaat, ziet zij vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie in het 1e trimester en neemt zij aan dat toediening in deze fase van de zwangerschap veilig is. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.
  • De werkgroep is van mening dat vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

    Ongeacht de vaccinatiestatus blijven voor zwangere vrouwen net als voor anderen, de reguliere voorzorgsmaatregelen zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker onveranderd bestaan.

bronnen: KNOV (beroepsvereniging verloskundigen)
ANP
Klik hier voor het complete advies van de werkgroep en de gemaakte afwegingen.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.