Over Baby op komst

Welkom op Babyopkomst.nl, hier vind je alle info over zwanger worden, zwanger zijn, je bevalling en de eerste periode na de geboorte.

Geschreven door medisch deskundigen (verloskundigen, diëtiste, consultatiebureau arts).

Onze info kun je vertrouwen!

Over Baby op komst

Welkom op Babyopkomst.nl, hier vind je alle info over zwanger worden, zwanger zijn, je bevalling en de eerste periode na de geboorte.

Geschreven door (en eigendom van) medisch deskundigen(verloskundigen, diëtiste, consultatiebureau arts).

Onze info kun je vertrouwen!

Over Baby op Komst

Baby op Komst is eigendom van Familyblend. Sandra Vuik, verloskundige, is de founder en hoofdredacteur, zij waakt over de inhoud en waarborgt dat onze content medisch juist is.

Ontstaan

De site is ontstaan in 1999 omdat verloskundige Sandra Vuik op het internet geen goede, medisch betrouwbare, informatie vond omtrent zwangerschap en bevalling. Er waren wel enkele sites over de zwangerschap, maar die boden weinig diepgang.

Als verloskundige vond (en vindt) Sandra Vuik het heel belangrijk dat er goede betrouwbare informatie op het internet te vinden was (is) zo is het idee voor deze site ontstaan en uiteindelijk uitgegroeid tot wat het nu is.

Onze doelstelling, betrouwbare informatie verstrekken

De belangrijkste doelstelling van de site is het verstrekken van betrouwbare informatie aan zwangere vrouwen, hun partners en een ieder die interesse heeft in de zwangerschap.

Medische professionals waar wij mee samenwerken:

In de afgelopen jaren is het team van medewerkers uitgegroeid met diverse verloskundigen waar je verder op deze pagina kenmis mee kunt maken. Ook werken we samen met een lactatiekundigen en een consultatiebureau arts.

Daarnaast worden er regelmatig artikelen geschreven door andere medisch professionals op hun werkgebied (bijvoorbeeld door fysiotherapeuten over bekkenpijn en incontinentie).

En raadplegen we artsen, seksuologen en andere medici voor sommige artikelen.

Heb je tips of feedback?

Mis je iets op de site? Zou je het leuk vinden als een bepaalde tool wordt toegevoegd? Heb je een andere tip om de site te verbeteren? Deel het met ons. Wij zullen dan beoordelen of jouw tip interessant is voor de bezoekers en beoordelen of het mogelijk is jouw idee te realiseren. Natuurlijk hopen we ook dat je ons mailt als je iets op de site tegenkomt waar je vraagtekens bij zet. Samen kunnen we zorgen voor dé perfecte site.

Wij wensen je veel kennis toe via de site.

Familyblend

Daalsesingel 51
3511 SW  Utrecht

06 - 21 813 970

Baby op Komst

Over Baby op Komst
Wie zijn we, hoe zijn we ontstaan, wat zijn onze doelstellingen en meer.

Over Sandra Vuik
Wie ben ik, wat vind ik belangrijk en wat was mijn reden om Baby op Komst te starten?

Bronnen

Meer lezen?

Maak kennis met Sandra

Mijn naam is Sandra Vuik, online verloskundige. Tot 2004 heb ik als verloskundige een eigen praktijk gehad in het oosten van Nederland. Dit was op een gegeven moment niet meer te combineren met het werk aan deze site. Vandaar dat ik in 2004 besloten heb mijn praktijkdeel te verkopen.

Daarna heb ik een aantal jaren nog als waarneemster gewerkt, praktijken waar iemand ziek was of op vakantie konden mijn hulp inroepen. Sinds 2009 werk ik niet meer in de praktijk. Het was niet meer te combineren met mijn werk voor deze site. Hierdoor heb ik wel veel meer tijd gekregen om erg goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op mijn vakgebied. Ik volg veel bij- en nascholingen en zoek op internet continue naar de laatste wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot zwangerschap, geboorte en voeding.

Voeding voor en tijdens de zwangerschap

Sinds april 2012 ben ik afgestudeerd als leefstijlcoach. De laatste jaren wordt door allerlei onderzoeken het effect van voeding op de ontwikkeling van de foetus, maar ook het effect van voeding op het risico van complicaties in de zwangerschap, steeds duidelijker. Als verloskundige had ik te weinig kennis van dit vakgebied. Omdat ik voeding zo belangrijk is in (en voor) de zwangerschap heb ik besloten om mij hierin bij te scholen. In maart 2011 ben ik dan ook gestart met de post HBO opleiding tot leefstijlcoach, wat inhoudt dat ik nu ook deskundige ben in voeding, beweging, ontspanning en coaching. Op de site zal lees je hier dan ook van alles over. Vrouwen die behoefte hebben aan extra begeleiding qua voeding kunnen contact met mij opnemen voor persoonlijke begeleiding via mail of skype.

Ervaring met begeleiding tijdens deze bijzondere periode

In mijn oude praktijk begeleidde mijn collega’s en ik ongeveer 500 zwangeren per jaar. Je begrijpt dus dat ik in de loop der jaren al heel wat zwangeren en hun partners heb begeleid in deze bijzondere periode in hun leven. Ook voor mij als verloskundige is iedere bevalling nog steeds een zeer bijzondere gebeurtenis.

Het begeleiden van een stel in deze periode geeft zeer veel voldoening, maar het valt ook op dat veel zwangeren en hun partners met dezelfde vragen en kleine klachten zitten. Vragen en klachten waar men onzeker en soms angstig van wordt. Er gebeurt zoveel in je lichaam waar je vaak geen reden voor weet. Het is dan heel prettig als je hier ergens een verklaring voor kunt vinden.

Op internet zijn vele sites over zwangerschap en bevalling te vinden. Maar veelal is de bron van de informatie op die sites onduidelijk. In de praktijk merken we als verloskundigen dan ook dagelijks dat mensen veel op internet lezen, maar helaas ook nogal eens dingen voor waar aannemen die niet juist blijken te zijn.

Dit was voor mij, in 1999, de reden om deze site te starten.

Als verloskundige vind ik het gewoon heel belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden en niet onnodig angstig gemaakt worden door onjuiste informatie.

De ontwikkeling van Baby op Komst

Tijdens mijn speurtocht op het internet kwam ik geen goede site tegen waar je antwoord kunt vinden op de meest voorkomende problemen, vragen en klachten. Dit was de eerste aanzet tot de ontwikkeling van Baby op Komst. Ik heb geprobeerd de zwangerschap, bevalling en de eerste weken na de geboorte zo volledig mogelijk te beschrijven, met alle voorkomende vragen en klachten waar ik in de dagelijkse praktijk mee geconfronteerd word.

Ik hoop dat deze site een ruggensteuntje voor jullie kan zijn en dat je antwoord kan vinden op de vragen en problemen waar je mee te maken krijgt. Maar natuurlijk bieden we op de site meer dan betrouwbare informatie.

Veel plezier op de site en een heel goede zwangerschap toegewenst.

Groetjes
Sandra Vuik

Sandra Editorial

Bronnen

Boeken:

Praktische verloskunde; Marianne Prins

Williams Obstetrics: Cunningham

Obstetrie en Gynaecologie: Heineman e.a.

Embryologie: Moore, Keith

Maternal, Fetal & Neonatal Physiology: Blackburn,Tucker

Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie: van Vugt

Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren: Eekhof

Handboek leefstijlgeneeskunde: De Vries/De Weijer

Neonatologie: Beaufort/Goudoever en Van Kaam

Handboek psychiatrie en zwangerschap: Van den Berg/Van Kamp/Wennink

Websites, richtlijnen, onderzoeken en libraries:

Cochrane Library

PubMed

KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen)

NVOG(Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie)

Richtlijnen KNOV en NVOG

Verloskundige indicatielijst

Relevante factsheets (overzichten van meest relevante wetenschappelijke info over relevante onderwerpen)

RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Gezondheidsraad

Voedingscentrum

NIVEL

NHG standaarden (Nederlands Huisartsen Genoodschap)

Generation R onderzoek van Erasmus MC

Rijksoverheid.nl

Erfocentrum

Centrum Jeugd en gezin

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.