Over Baby op komst

Welkom op Babyopkomst.nl, hier vind je alle info over zwanger worden, zwanger zijn, je bevalling en de eerste periode na de geboorte.

Geschreven door medisch deskundigen (verloskundigen, diëtiste, consultatiebureau arts).

Onze info kun je vertrouwen!

Over Baby op komst

Welkom op Babyopkomst.nl, hier vind je alle info over zwanger worden, zwanger zijn, je bevalling en de eerste periode na de geboorte.

Geschreven door (en eigendom van) medisch deskundigen(verloskundigen, diëtiste, consultatiebureau arts).

Onze info kun je vertrouwen!

Over Baby op Komst

Baby op Komst is eigendom van Kompas Blend BV. Sandra Vuik, verloskundige, is de founder en hoofdredacteur, zij waakt over de inhoud en waarborgt dat onze content medisch juist is.

Ontstaan

De site is ontstaan in 1999 omdat verloskundige Sandra Vuik op het internet geen goede, medisch betrouwbare, informatie vond omtrent zwangerschap en bevalling. Er waren wel enkele sites over de zwangerschap, maar die boden weinig diepgang.

Als verloskundige vond (en vindt) Sandra Vuik het heel belangrijk dat er goede betrouwbare informatie op het internet te vinden was (is) zo is het idee voor deze site ontstaan en uiteindelijk uitgegroeid tot wat het nu is.

Onze doelstelling, betrouwbare informatie verstrekken

De belangrijkste doelstelling van de site is het verstrekken van betrouwbare informatie aan zwangere vrouwen, hun partners en een ieder die interesse heeft in de zwangerschap.

Medische professionals waar wij mee samenwerken:

In de afgelopen jaren is het team van medewerkers uitgegroeid met diverse verloskundige waar je later op deze pagina kennis mee kunt maken. Ook werken we samen met een fysiotherapeut, een diëtiste, een lactatiekundige en een consultatiebureau arts.

Daarnaast worden er regelmatig artikelen geschreven door andere medisch professionals op hun werkgebied (bijvoorbeeld door fysiotherapeuten over bekkenpijn en incontinentie).

En raadplegen we gynaecologen, seksuologen en andere medici voor sommige artikelen.

Heb je tips of feedback?

Mis je iets op de site? Zou je het leuk vinden als een bepaalde tool wordt toegevoegd? Heb je een andere tip om de site te verbeteren? Deel het met ons. Wij zullen dan beoordelen of jouw tip interessant is voor de bezoekers en beoordelen of het mogelijk is jouw idee te realiseren. Natuurlijk hopen we ook dat je ons mailt als je iets op de site tegenkomt waar je vraagtekens bij zet. Samen kunnen we zorgen voor dé perfecte site.

Wij wensen je veel kennis toe via de site.

Kompas Blend BV
Daalsesingel 51
3511 SW  Utrecht

06 - 21 813 970

Baby op Komst

Over Baby op Komst
Wie zijn we, hoe zijn we ontstaan, wat zijn onze doelstellingen en meer.

Over Sandra Vuik
Wie ben ik, wat vind ik belangrijk en wat was mijn reden om Baby op Komst te starten?

Deskundigen verbonden aan Baby op Komst

Bronnen

Meer lezen?

Maak kennis met Sandra

Mijn naam is Sandra Vuik, online verloskundige. Tot 2004 heb ik als verloskundige een eigen praktijk gehad in het oosten van Nederland. Dit was op een gegeven moment niet meer te combineren met het werk aan deze site. Vandaar dat ik in 2004 besloten heb mijn praktijkdeel te verkopen.

Daarna heb ik een aantal jaren nog als waarneemster gewerkt, praktijken waar iemand ziek was of op vakantie konden mijn hulp inroepen. Sinds 2009 werk ik niet meer in de praktijk. Het was niet meer te combineren met mijn werk voor deze site. Hierdoor heb ik wel veel meer tijd gekregen om erg goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op mijn vakgebied. Ik volg veel bij- en nascholingen en zoek op internet continue naar de laatste wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot zwangerschap, geboorte en voeding.

Voeding voor en tijdens de zwangerschap

Sinds april 2012 ben ik afgestudeerd als leefstijlcoach. De laatste jaren wordt door allerlei onderzoeken het effect van voeding op de ontwikkeling van de foetus, maar ook het effect van voeding op het risico van complicaties in de zwangerschap, steeds duidelijker. Als verloskundige had ik te weinig kennis van dit vakgebied. Omdat ik voeding zo belangrijk is in (en voor) de zwangerschap heb ik besloten om mij hierin bij te scholen. In maart 2011 ben ik dan ook gestart met de post HBO opleiding tot leefstijlcoach, wat inhoudt dat ik nu ook deskundige ben in voeding, beweging, ontspanning en coaching. Op de site zal lees je hier dan ook van alles over.

Ervaring met begeleiding tijdens deze bijzondere periode

In mijn oude praktijk begeleidde mijn collega’s en ik ongeveer 500 zwangeren per jaar. Je begrijpt dus dat ik in de loop der jaren al heel wat zwangeren en hun partners heb begeleid in deze bijzondere periode in hun leven. Ook voor mij als verloskundige is iedere bevalling nog steeds een zeer bijzondere gebeurtenis.

Het begeleiden van een stel in deze periode geeft zeer veel voldoening, maar het valt ook op dat veel zwangeren en hun partners met dezelfde vragen en kleine klachten zitten. Vragen en klachten waar men onzeker en soms angstig van wordt. Er gebeurt zoveel in je lichaam waar je vaak geen reden voor weet. Het is dan heel prettig als je hier ergens een verklaring voor kunt vinden.

Op internet zijn vele sites over zwangerschap en bevalling te vinden. Maar veelal is de bron van de informatie op die sites onduidelijk. In de praktijk merken we als verloskundigen dan ook dagelijks dat mensen veel op internet lezen, maar helaas ook nogal eens dingen voor waar aannemen die niet juist blijken te zijn.

Dit was voor mij, in 1999, de reden om deze site te starten.

Als verloskundige vind ik het gewoon heel belangrijk dat mensen goed geïnformeerd worden en niet onnodig angstig gemaakt worden door onjuiste informatie.

De ontwikkeling van Baby op Komst

Tijdens mijn speurtocht op het internet kwam ik geen goede site tegen waar je antwoord kunt vinden op de meest voorkomende problemen, vragen en klachten. Dit was de eerste aanzet tot de ontwikkeling van Baby op Komst. Ik heb geprobeerd de zwangerschap, bevalling en de eerste weken na de geboorte zo volledig mogelijk te beschrijven, met alle voorkomende vragen en klachten waar ik in de dagelijkse praktijk mee geconfronteerd word.

Ik hoop dat deze site een ruggensteuntje voor jullie kan zijn en dat je antwoord kan vinden op de vragen en problemen waar je mee te maken krijgt. Maar natuurlijk bieden we op de site meer dan betrouwbare informatie.

Naast deze site hebben we sinds 2018 ook onze cursussite: Babyopkomst.tv.
Hier vind je verschillende online zwangerschapscursussen. Allemaal ontwikkeld door (para)medici zoals verloskundigen zodat jij op een eerlijke en reële manier wordt voorbereid op je bevalling en/of de eerste periode met je baby.

En last, but not least, is in 2014 Baby op Komst magazine geboren. Dit magazine wordt door bijna alle verloskundigenpraktijken gratis meegegeven tijdens de eerste zwangerschapscontrole.

Met onze sites en magazine krijg jij alle info die je wilt, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwt!

Veel plezier op de site en een heel goede zwangerschap toegewenst.

Groetjes
Sandra Vuik

Sandra Editorial

Deskundigen verbonden aan Babyopkomst

Aan Baby op Komst werken diverse medici mee, zij schrijven teksten of controleren teksten van anderen op medische juistheid:

Doete Geeft Webinar Ontspannen Bevallen

Doete Reitsma, verloskundige, docent online cursus Hypnobirthing en eigenaar van de website Dubbelzen.

fenne hos
chandelle van gelderen
marjolein lansbergen mensink
madelon miskraamdeskundige

Fenne Hos, klinisch verloskundige. Fenne heeft eerst een aantal jaren als verloskundige gewerkt in de huispraktijk. Sinds 2023 is ze overgestapt naar het ziekenhuis en werkt nu als tweedelijns verloskundige. Fenne is ook een zeer gewaardeerd lid van onze magazine redactie.

 

 

Chandelle van Gelderen - verloskundige in verloskundigcentrum Nova, anticonceptie consulent & trainer implanon

Chandelle is daarnaast een zeer gewaardeerd lid van onze magazine redactie.

 

 

Marjolein Lansbergen - Mensink werkt in het ziekenhuis als Physician Assistant Klinisch Verloskundige, daarnaast is ze journalist en klinisch epidemioloog. Ik hou van schrijven en wetenschappelijk onderzoek, maar mijn hart ligt bij de verloskunde. Ik vind het het leukst al deze dingen te combineren en een brug te slaan tussen mensen en 'cijfers'. Marjolein schrijft regelmatig artikelen voor ons magazine én de site.

 

 

Madelon van Uffelen - verloskundige en miskraamdeskundige. In haar praktijk Mijn moederkracht.nl begeleidt Madelon vrouwen die op welk moment dan ook een kindje verloren hebben.

Madelon is een zeer gewaardeerd lid van onze magazine redactie, leest artikelen van journalisten na en schrijft voor ons.

jacqueline

Jacqueline Luchtmeijer-Zwaal, fysiotherapeut, coach, yogadocent & trainer rondom zwangerschap. Jacqueline is docent van onze online cursussen Fit en in balans zwanger en Fit en in balans met je baby (herstellen na je bevalling. In haar eigen praktijk A Beautiful balance begeleidt ze zwangeren als coach, fysio en geeft ze diverse cursussen, waaronder zwangerschapsyoga. Jacqueline schrijft ook regelmatig artikelen voor ons magazine.

mary elliz sheridan

Mary-Elliz Sheridan, werkt sinds 1990 als verloskundige. Zij is mede oprichter van het Geboortecentrum en eigenaar van het Geboorte- en Kraamhotel. Zij heeft zo’n 3000 bevallingen begeleid en is zelf moeder van 3 volwassen kinderen. Mary-Elliz is ook zeer gewaardeerd lid van de redactie van Baby op Komst magazine.

nelleke stegeman diëtiste van stel naar ouders

Nelleke Stegeman MSc. Diëtist, socioloog, auteur van de boeken Voeding bij gezondheid en ziekte  en Klaar voor de start? Hap!

Ook schrijft Nelleke artikelen over gezonde leefstijl voor ons magazine.

Gebruike bronnen

Boeken:

Praktische verloskunde; Marianne Prins

Williams Obstetrics: Cunningham

Obstetrie en Gynaecologie: Heineman e.a.

Embryologie: Moore, Keith

Maternal, Fetal & Neonatal Physiology: Blackburn,Tucker

Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie: van Vugt

Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren: Eekhof

Handboek leefstijlgeneeskunde: De Vries/De Weijer

Neonatologie: Beaufort/Goudoever en Van Kaam

Handboek psychiatrie en zwangerschap: Van den Berg/Van Kamp/Wennink

Websites, richtlijnen, onderzoeken en libraries:

Cochrane Library

PubMed

KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen)

NVOG(Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie)

Richtlijnen KNOV en NVOG

Verloskundige indicatielijst

Relevante factsheets (overzichten van meest relevante wetenschappelijke info over relevante onderwerpen)

RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Gezondheidsraad

Voedingscentrum

NIVEL

NHG standaarden (Nederlands Huisartsen Genoodschap)

Generation R onderzoek van Erasmus MC

Rijksoverheid

Erfocentrum

Centrum Jeugd en gezin

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.