Bekkenpijn / bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn is niet hetzelfde als bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Gelukkig is bekkenpijn lang niet altijd bekkeninstabiliteit. Je kunt zelf veel doen om bekkenpijn te voorkomen of verminderen. Lees de tips van onze fysiotherapeut.

Bekkenpijn / bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn is niet hetzelfde als bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Gelukkig is bekkenpijn lang niet altijd bekkeninstabiliteit. Je kunt zelf veel doen om bekkenpijn te voorkomen of verminderen. Lees de tips van onze fysiotherapeut.

Bekkenpijn komt veel voor

Zo'n 10% van de zwangeren geeft aan last te hebben van bekkenpijn (in de volksmond vaak bekkeninstabiliteit genoemd, maar deze term is de meeste gevallen onjuist.

Bekkenpijn is lang niet altijd, zelfs meestal geen, bekkeninstabiliteit.

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van de lage rug en het bekken, vaak uitstralend in de benen.
Ook last van de stuit komt regelmatig voor.

De klachten bestaan vaak uit pijn en moeizaam bewegen.

De klachten hebben veelal te maken met de mate waarop het bekken en de lage rug worden belast.

Meestal verdwijnen de klachten na de zwangerschap maar bij een kleine groep vrouwen ontstaan ze pas tijdens de bevalling of duren de klachten van voor de bevalling nog een tijd voort.

De mate waarin de klachten na de bevalling blijven bestaan verschilt enorm.

Er zijn vrouwen die (bijna) altijd pijn hebben, er zijn ook vrouwen die slechts nog een beetje hinder ondervinden rond de menstruatie.

Om je te laten begrijpen waar deze klachten vandaan komen is een stukje uitleg over het bekken van belang:

Het bekken:

Bekkenpijn In Zwangerschap, Het BekkenHet bekken bestaat uit de beide darmbeenderen (A en B), het heiligbeen (C) en het staartbeentje (D). Het heiligbeen en het staartbeentje zijn het onderste deel van de wervelkolom.

In het bekken vinden we een aantal gewrichten. Deze kunnen allen klachten geven bij bekkenpijn.

 • de SI-gewrichten: de gewrichten tussen het darmbeen en het heiligbeen aan de linkerzijde en de rechterzijde (1 en 2)
 • de symphysis: het gewricht tussen de beide schaambeenderen (3)
 • L4-L5 en L5-S1: het gewricht tussen de vierde en vijfde (laatste) lendenwervel en het gewricht tussen het heiligbeen en de laatste lendenwervel
 • het stuitje: de overgang tussen het heiligbeen en het staartbeentje / stuitje
Overzicht onderwerpen

  Hoe ontstaat bekkenpijn / bekkeninstabiliteit?

  Bekkenpijn door verweking van banden en spieren

  Bekkenpijn kan worden veroorzaakt door de verweking die in de zwangerschap optreedt in de gewrichtsbanden en spieren die het bekken ondersteunen en stabiel houden.

  Deze verweking is in de zwangerschap noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte het bekken moet passeren en de buikwand tijdens de zwangerschap moet kunnen meerekken met de groei van de baby.

  Het is een heel natuurlijk verschijnsel dat bij iedere zwangere optreedt.

  De verweking van de banden en spieren in de zwangerschap leidt tot een grotere beweeglijkheid in het bekken.

  De meeste vrouwen kunnen dit goed opvangen maar helaas is er een groep zwangere vrouwen waarbij deze grotere beweeglijkheid klachten oplevert.

  De grotere beweeglijkheid treedt op bij iedere zwangere vrouw en is niet de reden van de pijn- of andere klachten; de manier waarop de zwangere deze beweeglijkheid kan opvangen met haar spieren én de belasting van het dagelijks leven bepalen of er wel of geen klachten ontstaan.

  Een zwangere met sterke rug- en buikspieren zal minder snel last krijgen van haar bekken, zo ook een zwangere bij wie de belasting van het bekken (staan, bukken, tillen en dergelijke) minder groot is.

  Het bekken vormt de verbinding tussen de benen en de romp

  Bekkenpijn In Zwangerschap, VerbindingenKrachten van de benen moeten via het bekken goed overgebracht worden naar de romp en terug.

  Hiervoor moeten de SI-gewrichten (gewrichten tussen je heupbeenderen en rug) stabiel (niet te beweeglijk) zijn. Dat wil zeggen dat er bij belasting/beweging niet té grote bewegingen in het gewricht mogen optreden.

  Gebeurt dit wel, dan ontstaan vaak pijn en bewegingsbeperking.

  Een te gespannen bekkenbodem kan deze klachten, doordat ze trek geeft aan de gewrichtsbanden, in stand houden.

  Een goed functionerende bekkenbodem is ook in geval van bekkenpijn erg belangrijk.

  Elke vrouw merkt wel iets van de verweking van het bekken zoals eerder optredende vermoeidheid, druk op de schaambeenderen of wat pijn in bekken, lage rug of billen en bovenbenen na lichamelijke inspanning.

  Wanneer de klachten na rust weer afzakken, hoeft je je geen zorgen te maken. Het is wel belangrijk de belasting (dat wat je doet) aan te passen aan de belastbaarheid (dat wat je kan).

  Bekkenpijn door verslappen van je bekkenbodemspier

  Net als je banden wordt ook je bekkenbodemspier slapper in de zwangerschap.

  Veel zwangeren herkennen dit wel aan het urineverlies wat ze hebben bij bijvoorbeeld lachen en niezen.

  Doe dagelijks de oefeningen voor je bekkenbodemspier!

  Verkeerde houding en ander zwaartepunt

  Door de zwaarder wordende buik hebben veel vrouwen de neiging om de rug hol te trekken, hierdoor wordt je bekken uit balans gebracht en vergroot je de kans op bekken- en lage rugpijn.

  Wees je continu bewust van je houding. Probeer je rug zoveel mogelijk in haar natuurlijke positie te houden.

  Wat hierbij helpt is om steeds als je loopt of staat wat spanning op je buikspieren te zetten en je bekken bewust iets te kantelen op zo'n manier dat je je onderrug wat naar achteren duwt.

  Oprekken van de banden

  Door de groei van de baarmoeder ontstaat er rek in de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken is bevestigd.

  Vanaf de achterkant van de baarmoeder lopen twee banden naar het heiligbeen en vanaf de voorkant twee banden door de liezen naar het schaambeen.

  Zo kan er veel trek ontstaan aan het heiligbeen dat weer kan aanvoelen als lage rug- of bekkenpijn. De andere banden kunnen ook pijn veroorzaken in de liezen.

  Ook het regelmatig hebben van harde buiken kan trek geven aan deze banden en op die manier ook lage rug- en bekkenpijn veroorzaken.

  Sterkere doorbloeding

  Ook de sterk toegenomen doorbloeding van het onderlichaam kan een gevoel van stuwing (en pijnklachten) geven.

  Deze stuwing ervaar je als een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of de liezen.

  Door de groei van de baarmoeder en de baby kunnen verschillende andere structuren wat in de verdrukking komen. Ook dit kan soms aanleiding geven tot pijn.

  Ook het indalen van de baby kan erg veel druk geven onder in het bekken en op die manier pijn geven.

  Wil jij allerlei (bekken)klachten voorkomen en je goed voorbereiden op je bevalling? Volg dan deze online cursus met een diversiteit aan oefeningen op verschillende niveaus om mentaal en lichamelijk sterker te worden.

  Zwangerschapsyoga zorgt voor een goede balans in je lichaam. Ontspanningsoefeningen bieden balans voor je geest en leren je stress los te laten. Oefeningen vanuit ZwangerFit maken je sterker.

  Naast alle fijne oefeningen om heerlijk fit te blijven biedt deze cursus je ook een zeer uitgebreiden voorbereiding op je bevalling.

  Zelf doen bij bekkeninstabiliteit

  Er zijn geen vaste regels voor wat je wel of niet zou mogen doen bij bekkenpijn, maar natuurlijk geven we je wel tips en adviezen waar je rekening mee kunt houden:

  Het belangrijkste advies bij bekkenpijn is altijd: breng belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht!

  • Wissel periodes van (lichamelijke) activiteiten altijd af met periodes van rust.
   Weet dat de lage rug en bekken alleen tot rust komen wanneer je ligt! Ga dus een paar keer per dag een kwartiertje liggen. Hiermee geef je het lichaam meer gelegenheid te herstellen.
  • Geef de zwaardere lichamelijke huishoudelijke en verzorgende karweitjes tijdelijk uit handen.
  • Beperk lange werkdagen.
  • Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen.
  • Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen.
  • Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
  • Slaap met een (voedings)kussen tussen je benen.
  • Wissel regelmatig van houding, zit en sta nooit te lang achter elkaar.
  • Ga twee keer per dag ongeveer 10 minuten ontspannen wandelen (dus zonder boodschappentas of kind!).
  • Activiteiten die altijd leiden tot pijn kan je het beste zoveel mogelijk beperken.

  Blijf echter wel actief; inactiviteit leidt tot verder achteruit gaan van de spieren waardoor deze het bekken en de lage rug steeds minder kunnen ondersteunen.

  Activiteiten als fietsen, zwemmen en wandelen versterken de spieren en verbeteren je conditie.

  Probeer er een gewoonte van te maken om je lage buikspieren iets aangespannen te houden. Trek je onderbuik altijd iets in. In het begin moet je hier continu aan denken, maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte.

  Daarnaast is het belangrijk dat je je rug NIET hol trekt. Kantel je bekken altijd IETS naar achteren, je maakt je rug hierdoor wat vlakker. Door je buikspieren iets aan te spannen en je bekken iets te kantelen werk je aan zowel de diepe buik- als rugspieren. Hierdoor ondersteun je je bekken beter.

  Recent onderzoek laat zien dat vrouwen die al voor de zwangerschap drie keer per week sportte minder last hebben van bekkenpijn dan vrouwen die niet sporten. Aan het Noorse onderzoek deden ruim 39.000 vrouwen mee die hun eerste kind verwachtte.

  Vrouwen die minimaal drie keer per week intensief sportte bleken 14% minder kans te hebben om bekkenpijn te ontwikkelen.

  In het onderzoek werd gevraagd naar sporten als: hardlopen, joggen, hoog intensieve aerobics of fitness, dansen, balsport en volleybal.

  Vaker of intensiever sporten bleek geen betere resultaten te geven.

  Bij beginnende bekkenpijn kan een buikband of een steunslip verlichting geven. Ze zijn te koop bij de betere lingeriezaken of op internet.

  Wissel activiteit af met rust.

  Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

  Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

  Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

  Bekkenfysiotherapie

  Wanneer moet je naar de fysiotherapeut bij bekkenpijn in de zwangerschap?

  Wanneer je klachten krijgt als gevolg van een bepaalde activiteit of een inspannende dag en deze klachten verdwijnen na enige tijd rust, hoef je niet ongerust te zijn.

  Ook het ’s ochtends of na een tijdje rust moeilijk in beweging komen is een veel voorkomend verschijnsel bij een zwangere vrouw.

  Ook zal iedere zwangere wel eens wat druk of een pijnscheut in de liezen, in de lage rug of het bekken voelen.

  Het is echter niet zo dat deze klachten mogen leiden tot ernstige beperking van de dagelijkse bezigheden.

  Wanneer er ernstige klachten, bijvoorbeeld constant pijn, veel bewegingsbeperking of veel beperkingen van gewone alledaagse dingen (lopen, traplopen, bukken, zitten) optreden  is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijn, een bekkenfysiotherapeut.

  Middels een fysiotherapeutisch onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut de klachten in kaart brengen en een specifiek, bij die klachten passende, behandeling opstellen.

  Verantwoord leren omgaan met de verminderde belastbaarheid van het bekken en goed  bewegen zijn daarbij belangrijk.

  Als het even mogelijk is, en dat is gelukkig meestal het geval, probeert de fysiotherapeut ook de conditie te verbeteren.

  In sommige gevallen kan de fysiotherapeut een bekkenband aangemeten. Hiermee kan het bekken tijdelijk ondersteund en ontlast worden.

  Je kunt een bekkenfysiotherapeut vinden door het raadplegen van het ledenregister van de NVFB.

  De NVFB is de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en  pre- en postpartum gezondheidszorg. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig als je naar de fysiotherapeut gaat, je kunt dus direct zelf bellen voor een afspraak.

  Controleer wel je verzekering of fysiotherapie vergoed wordt (aanvullende verzekering).

  Bekkenpijn en seksualiteit

  Seks kan pijnlijk zijn bij bekkenpijn (bekkeninstabiliteit) in de zwangerschap.

  Door de pijn kan het moeilijk zijn een prettige houding te vinden.

  Toch zijn er een aantal houdingen waarbij er geen extra belasting op het bekken en de lage rug ontstaat.

  Zorg ervoor dat je altijd steunt met je knieën of voeten op het bed of de grond.

  Seks kan op vele manieren. Bij niet-penetratieve seks (seks waarbij er niet de vagina wordt in gegaan) is het soms makkelijker om een comfortabele houding te vinden.

  Kies alleen symmetrische houdingen en zorg er bij penetratie (bij de vagina naar binnen gaan) voor dat je zelf controle hebt over de bewegingen en de diepte van de penetratie. Voor koppels die ze gebruiken, je zou de lengtemaat van je dildo kunnen aanpassen.

  Daarnaast ontstaat er tijdens seksuele activiteiten een sterk toegenomen doorbloeding van het bekken en kan er stuwing ontstaan. Deze stuwing kan weer leiden tot (meer) pijn.

  Om deze stuwing af te laten nemen is het goed na de seks nog een poosje rustig te bewegen. Vrij dus bij voorkeur niet vlak voor het slapen gaan.

  Enkele standjes, met penetratie, die je kunt proberen bij bekkenpijn

  Lepeltjeshouding

  Bij lepelen liggen de partners op hun zij, de penetrerende partner achter de ontvangende partner.

  Vaginale penetratie gaat het makkelijkst als de ontvangende partner haar bovenste been een beetje optilt, haar bovenlijf van de partner af beweegt en haar billen dicht tegen het onderlijf van de penetrerende partner aandrukt.
  De ontvangende partner kan het bewegen voor haar rekening nemen door het onderlijf
  ritmisch tegen haar partner te drukken.

  Het gaat daarbij om een kleine beweging. Hoe verder de ontvangende partner haar bovenlichaam naar voren beweegt en hoe steviger diens partner haar heupen of middel vasthoudt, hoe kleiner de kans dat de penis eruit floept.

  De clitoris kan in deze houding makkelijk worden gestimuleerd, met vingers of een vibrator. In dit standje wordt de G-plek behoorlijk gestimuleerd.
  Het is een fijn standje voor zwangeren, zeker als ze bekkenpijn hebben of voor mensen die grote inspanning moeten vermijden om gezondheidsredenen.

  Amazonehouding

  De penetrerende partner ligt bij dit standje op de rug, terwijl de ontvangende partner bovenop zit. De penetratie gaat het makkelijkste als het bovenlijf wat naar voren leunt en met één hand de penis of vibrator naar binnen wordt gebracht.

  De ontvangende partner heeft bij dit standje grote bewegingsvrijheid en kan het bewegen voor haar rekening nemen door op en neer te wippen of een draaiende beweging te maken.

  De penetrerende partner kan de actieve rol nemen als de zwangere voorover leunt, met het gewicht op haar armen en de penetrerende partner de knieën optrekt. Hierdoor kan dan het bekken op en neer worden bewogen.

  Het kan bij iedere positie pijnlijk zijn als de baarmoedermond geraakt wordt. Deze stand is behulpzaam omdat, door hoger of lager te gaan op de knieën, op die manier kun je zelf bepalen hoe diep de penetratie gaat.

  In dit standje is het voor de meeste mannen moeilijker om tot orgasme te komen. Het is een aanrader voor mannen die te snel klaarkomen.

  Ook is er mooi uitzicht op de borsten wat voor visueel ingestelde weer behulpzaam kan zijn.

  Boezemvriend

  De penetrerende partner zit op het bed, de ontvangende partner bovenop zittend met de benen om de partner heen, elkaar vasthoudend.

  Deze zittende houding is erg intiem en kan alleen al daarom erg plezierig zijn.

  Nadeel is wel dat het voor beiden moeilijk is om te bewegen. De prikkeling moet ontstaan door wat heen en weer te wiebelen.

  De vrouw kan de stimulatie doen toenemen door haar bekkenbodemspieren te spannen en te ontspannen.

  Bij lapdance heb je een soortgelijke intimiteit, maar doordat bijde partners hun voeten op de grond hebben is het veel makkelijker om te bewegen.

  Lapdance

  Lapdance is een standje waarbij de penetrerende partner op een stoel zit met de partner op schoot. Een intiem standje waarbij er veel lichaamscontact is.

  Het beste kan men een stoel gebruiken zonder zijleuningen. Het kan ook op een bank, waarbij de ontvangende partner op de knieën zit. In beide posities is het makkelijk om op en neer wippen of een draaiende beweging maken.

  De penetrerende partner kan strelen, maar heeft verder niet veel mogelijkheid om te
  bewegen. De ontvangende partner neemt dus de actieve rol.

  Dit maakt het makkelijk om zodanig te bewegen dat de clitoris gestimuleerd wordt.

  Lapdance is ook een aanrader als een man weinig controle heeft over zijn orgasme en
  makkelijk te snel klaarkomt.

  Op z’n hondjes

  De ontvangende partner staat in handen-knieënstand op het bed. De penetrerende partner moet bij dit standje het bovenlijf een beetje oprichten en niet teveel leunen op de partner want dat kan best vermoeiend zijn.

  Voor de man is deze houding opwindend, omdat de eikel sterk gestimuleerd wordt en de penis diep naar binnen kan. Als hij zijn benen buitenom doet, wordt de wrijving sterker.
  De clitoris wordt niet gestimuleerd, maar is wel makkelijk toegankelijk voor de hand. De G-plek wordt in deze houding wel sterk gestimuleerd. Het is een goede houding voor zwangere en vrouwen met fors overgewicht.

  Meer lezen

  Hartkloppingen en zwanger
  Striae in zwangerschap (zwangerschapsstriemen)
  Buikpijn zwanger
  Voorweeën
  Menstruatie-achtige buikpijn
  Ben ik zwanger? Ontdek alle symptomen zwangerschap die je kunt ervaren

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Gerelateerde berichten
  Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
  Alcohol in de zwangerschap

  Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

  Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
  Meerling zwangerschap

  Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

  Echo
  Echo

  Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

  Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
  Pret echo

  Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

  zelf hartje luisteren
  Zelf naar het hartje luisteren baby

  Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

  zwangerschapscontroles
  Wel of niet mee op controle

  Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?