Je bent 32 weken zwanger

Je bent 32 weken zwanger

De baby 32 weken zwanger:

baby 32 weken

Hoe groot is de baby bij 32 weken?

Ongeveer 1,8 kilo (1800 gram) en zo'n 43 centimeter lang. De huid is niet meer doorschijnend en ook een stuk minder rimpelig doordat er steeds meer onderhuidsvet gevormd wordt.

De ruimte in de je baarmoeder begint steeds krapper te worden voor je baby. Voelde je hem eerder nog flink schoppen en draaien, dat zal rond deze tijd minder worden omdat hij simpelweg de ruimte niet meer heeft om alle kanten op te springen. Het is dan ook heel normaal dat je je baby vanaf nu wat minder krachtig voelt bewegen, maar je moet hem wel echt iedere dag goed blijven voelen. Twijfel je of je je baby nog wel goed voelt, tel dan gedurende 2 uur iedere beweging die je baby maakt, vorige week hebben we uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.

Wat als de baby bij 32 weken geboren wordt?

Alle organen zijn al zodanig ontwikkeld dat je baby zonder al te grote problemen zou kunnen overleven buiten de baarmoeder. Mocht je in deze periode bevallen dan mag dat ook 'gewoon' in een streekziekenhuis. Je hoeft niet meer in een academisch ziekenhuis te bevallen en je baby komt waarschijnlijk ook niet meer op de baby intensive care terecht.

Toch is het natuurlijk veel beter dat je baby nog een paar weken lekker bij je blijft zodat alles goed kan uitrijpen.

Ligging baby 32 weken:

Veel baby’s liggen nu goed, met het hoofdje naar beneden. Wel kan de baby nog met zijn rugje van links naar rechts draaien, dus de ene keer kan je hem links voelen trappen en de andere keer rechts.

Maar maak je geen zorgen als je baby nog niet met het hoofdje naar beneden ligt, hij kan echt nog draaien al wordt het wel wat krapjes allemaal. Zo'n 5% van alle baby's blijft in stuit liggen.

Stuitligging:

Als je baby nu in stuitligging ligt dan wordt het wel moeilijker om uit zichzelf nog te draaien, maar het kan zeker nog wel. Als je al eerder een kind hebt gehad kan het nog wat makkelijker, want dan heeft de kleine over het algemeen wat meer ruimte om nog te draaien.

Wil jij goed voorbereid aan het ouderschap beginnen? Volg dan onze cursus Leer je baby kennen. In deze online cursus leert babyverpleegkundige Esther je de taal van je baby te herkennen, hoe je goed inspeelt op de behoefte van je baby zonder hierbij jezelf uit het oog te verliezen én weet jij alles over huilen - slaappatronen - klachten en kwaaltjes bij baby's enzovoort. Daarnaast bevat de cursus ook nog eens 2 heerlijke lessen babymassage. Door de cursus al in je zwangerschap te volgen word jij na de geboorte niet verrast en sta je steviger in je schoenen. Na de geboorte kun je lessen die over onderwerpen gaan waar je op dat moment tegenaan loopt nog eens terugkijken.

Krijg jij genoeg omega-3 vetzuren binnen? Deze zijn hard nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Doe de test of jij genoeg binnenkrijg.

Jij 32 weken zwanger:

Je buik bij 32 weken:

De bovenkant van je baarmoeder staat nu halverwege tussen je navel en je borstbeen. Qua centimeters meet de baarmoeder nu zo'n 28 centimeter.

Hoogte Baarmoeder Per Week Zwangerschap

De dikker en dikker wordende buik kan best in de weg gaan zitten. Let goed op je houding, span actief je buikspieren wat aan en houd je rug in de natuurlijke kromming. Zo voorkom je veel klachten.

Dat uitdijen heeft ook consequenties voor je huid. Striae is een schrikbeeld voor veel zwangeren, maar daar hebben we het nu niet over. Het gaat nu over jeuk, je huid kan behoorlijk gaan jeuken door alle spanning die erop staat en doordat je huid waarschijnlijk ook heel droog aanvoelt. Hydrateren is het motto. Smeren, smeren en nog eens smeren. Kies bij voorkeur voor natuurlijke crèmes zonder parfum en kleurstoffen en smeer het liefst als je uit de douche komt en je huid nog iets vochtig is.

Oh ja, douche niet te heet, dit is niet alleen slecht voor je huid maar verergert de jeuk ook nog eens.

Klachten en symptomen 32 weken zwanger:

Het wordt steeds wat zwaarder allemaal en de kans bestaat dat je toch overal wat kleine pijntjes krijgt.

Je rug doet sneller zeer, je banden staan op hoogspanning, slapen wordt soms wat moeilijker.
Vooral als je nog fulltime werkt kan het wel eens tegenvallen.

Probeer zoveel mogelijk op de dag toch eens een uurtje te rusten. En als je nog werkt, ga dan na het werk eerst een uurtje liggen voordat je gaat eten.

Vocht vasthouden in zwangerschap:

Vocht vasthouden (zeker als het warm weer is) hoort er voor veel vrouwen een beetje bij. Zoveel mogelijk met je benen omhoog zitten en ’s nachts het voeteneinde van je bed iets verhogen kan helpen.

Carpale tunnelsyndroom:

Een vervelende complicatie van dat extra vocht kan het Carpale Tunnelsyndroom zijn.

Hierbij heb je last van tintelende vinger en dode handen. Dit wordt veroorzaakt doordat er in een tunneltje in je onderarm wat vocht zit. In dit tunneltje lopen de pezen en een zenuw voor je vingers en handen.

Door het vocht worden die pezen en de zenuw afgekneld, wat zorgt voor dode handen en tintelende vingers. Een heel vervelend gevoel wat ook ‘snachts voor de nodige slapeloosheid kan zorgen.

Soms kan het helpen door ’s avonds 10 minuten te oefenen met je vingers in warm water.

Tip: draag ’s nachts skatebeschermers voor de polsen als je veel last hebt van je handen en vingers, dit helpt vaak heel goed. Let hierbij wel op: de stand van de pols kan in deze spalken te veel omhoog staan. Soms helpt het om ze een beetje te verbuigen totdat je pols helemaal recht staat en niet een beetje omhoog.

Interessant om te lezen 32 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 32 weken zwanger:

Angst is een slechte raadgever en dat geldt al helemaal voor angst tijdens je bevalling. Om goed te kunnen ontsluiten is het belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. De baarmoedermond (die open moet gaan = ontsluiten) is een spier en een spier waar spanning op staat gaat natuurlijk moeilijker open dan een ontspannen spier. Daarnaast, en minstens zo belangrijk, krijg je alleen echt goede weeën als je ontspannen bent. Om goede weeën te krijgen moeten je hersenen het hormoon oxytocine laten produceren. Bij angst maken je hersenen adrenaline en dat zorg ervoor dat je minder of geen oxytocine kunt maken met als gevolg minder goede weeën en dus  minder goede ontsluiting. Daarnaast ervaar je weeën als veel pijnlijker als je angstig bent. Genoeg redenen om iets aan die angst te doen. Bespreek je angsten met je verloskundige, wees zo concreet mogelijk; Wat is het waar je precies bang voor bent. Vaak kan je verloskundige al inzichten geven die je angst kunnen doen afnemen of afspraken met je maken dat als x gebeurt zij y zal aanbieden (denk aan als je traag ontsluit of veel pijn ervaart zal zij zorgen dat je goede pijnbestrijding krijgt).
Daarnaast is het volgen van een goede bevalcursus echt aan te raden. Door meer kennis, tools om met pijn om te gaan en ontspannings- en ademhalingsoefeningen kun je leren de angst los te laten en er vertrouwen voor in de plaats krijgen. 

Nee, dat klopt niet. 32 weken is wel 8 x 4 weken, maar een maand is iets meer dan 4 weken. In 3 maanden zitten 13 weken. Bij 32 weken ben je 7 maanden en bijna 2 weken. Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken, dat is 9 maanden en 1 week en niet 9 maanden zoals iedereen zegt ;)

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.