Je bent 20 weken zwanger

Je bent 20 weken zwanger

De baby 20 weken zwanger:

baby 20 weken

Ongeveer 25 cm lang (incl. de benen) en 300 gram.

Hij heeft qua lengte dus al de helft bereikt van zijn lengte bij de geboorte, maar qua gewicht zit hij op minder dan 10%.
Een mager popje dus. Het onderhuids vet moet dan ook nog komen.

De baby kan vanaf nu zelf zijn positie gaan bepalen. Als hij niet lekker ligt gaat hij anders liggen.

De ogen van de baby staan nu recht naar voren en de baby kan gezichten trekken, fronsen en grimassen maken.

Deze week groeien de hersenen heel snel. Wist je dat de hersenen blijven groeien tot de baby 5 jaar is.
Wist je dat omega-3 vetzuren nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Je kunt wel wat extra van deze vetzuren gebruiken...

De baby slaapt ongeveer 20 uur per dag, maar is ook heel vaak korte tijden wakker.
Plotselinge geluiden, fel licht, hobbelen in de auto of de trilling van de wasmachine, dit alles kan de baby wakker maken.

De baby kent absoluut geen dag- en nachtritme. Juist als mama lekker rustig wil gaan liggen, grijpt de baby zijn kans om eens flink te gaan schoppen. Dit “wangedrag” zal je in de toekomst nog regelmatig wakker houden.

Geslacht baby:

Als je deze week de 20 weken echo krijgt is het geslacht van je baby bijna altijd met zekerheid te zeggen. Alleen als je baby ongunstig ligt kan het zijn dat de echografist het geslacht niet kan zien.

Het uitwendig geslacht is volledig gevormd, inwendig gaat de ontwikkeling nog door. Zo wordt deze week pas de vagina bij meisjes gevormd.

Wist je trouwens dat meisjes bij geboorte alle eicellen al hebben voor de rest van hun leven. In de primitieve eierstokken liggen nu zo'n 7 miljoen primitieve eicellen. Veel van deze eicellen sterven voor de geboorte al af, bij geboorte zal het aantal gedaald zijn tot 1 a 2 miljoen. Tegen de tijd dat je dochter ongesteld gaat worden is het aantal eicellen nog verder afgenomen tot zo'n 300.000, wat overigens meer dan genoeg is voor een maandelijkse cyclus.

Bij jongens is dit heel anders, die gaan pas zaadcellen ontwikkelen vanaf hun pubertijd en blijven dit hun hele vruchtbare leven doen.

Jij 20 weken zwanger:

Je buik bij 20 weken zwangerschap:

Kon je je buik tot nu toe nog verbergen als je dat zou willen, dat wordt vanaf nu echt moeilijk. Vanaf 20 weken is er een groeispurt, je ziet je buik bij wijze van spreken groeien.

De bovenkant van de baarmoeder staat nu ongeveer 2 vingers onder je navel. In centimeters, gemeten vanaf de bovenkant van je schaambot, meet ze zo'n 16 centimeter.

Hoogte Baarmoeder Per Week Zwangerschap

Leven voelen:

Als dit je eerste kindje is dan zul je hem rond deze tijd voor het eerst gaan voelen. Gemiddeld voel je een eerste kindje rond de 20 weken.
Maar er zijn genoeg vrouwen die het al eerder voelen en helaas ook genoeg die het pas later voelen. Dit is absoluut geen reden om je zorgen te maken.

Het voelen van de baby is van vele factoren afhankelijk. Ook al heb je de baby al voelen bewegen, je hoeft hem in deze periode niet dagelijks te voelen.

Symptomen en klachten bij 20 weken zwangerschap:

Bandenpijn:

Nu je baarmoeder zo hard groeit neemt de druk op de banden waar je baarmoeder mee vast zit ook toe. Met als gevolg bandenpijn.

Maagzuur:

Doordat je baarmoeder steeds meer ruimte in je buikholte inneemt worden andere organen verdrukt. Voor je maag heeft dit als gevolg dat je sneller last kunt hebben van opstijgend maagzuur. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om maagzuur te verminderen of voorkomen.

Haar- en nagelgroei:

Nagels en haren gaan bij veel zwangeren harder groeien, met dank aan het zwangerschapshormoon én de betere doorbloeding van alle organen, dus ook de haarzakjes en nagelcellen.

Nagels kunnen niet alleen sneller groeien maar ook broos worden dus makkelijker breken en scheuren.

Seks in de zwangerschap, wat wel of niet?

Nu jij je waarschijnlijk wat beter voelt krijg je misschien ook weer meer zin in seks. Er doen veel fabels de ronde over seks in de zwangerschap.

Moet je extra voorzichtig zijn, of maakt het niets uit? Mag je bijvoorbeeld een vibrator gebruiken? Net zo diep penetreren als buiten de zwangerschap? Wat als je partner het eng vindt? Alles over seks in de zwangerschap lees je hier.

Interessant om te lezen 20 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 20 weken zwanger:

20 weken is precies halverwege. Gemiddeld duurt een zwangerschap immers 40 weken, oftewel 9 maanden. Bij 20 weken ben je dus vier en halve maand

Hoeveel je mag aankomen in de zwangerschap is afhankelijk van je gewicht van voor de zwangerschap. Hier vind je de adviezen per BMI.

Contact maken met je baby in de duik is heel belangrijk. Goede hechting begint al in de zwangerschap. In dit artikel lees je wat jullie kunnen doen om contact te maken met de baby in de buik.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.