Je bent 36 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 36 weken zwanger
De baby 36 weken zwanger:
De donshaartjes die je baby’s lichaam bedekten vallen nu af. Als een baby op tijd geboren wordt, zie je meestal weinig van die haartjes terug. Sommige baby’s houden ze wel nog wat langer op de rug.
Ook het huidsmeer waar je baby tot nu toe mee bedekt was begint langzaam los te laten, je ziet het terug als witte vlokjes in het vruchtwater.
Hoe groot is de baby bij 36 weken
Gemiddeld weegt een baby nu zo’n 2,6 kilo en rond de 48 centimeter. Natuurlijk ligt het ook aan de genen hoe groot je baby is. Het komt regelmatig voor dat een baby in de baarmoeder wat klein aanvoelt en als er dan een groeiecho gemaakt wordt dat hij inderdaad wat onder de gemiddelde lijn groeit. Dat wil zeker niet altijd zeggen dat je baby een groeiachterstand heeft. Ben jij als moeder ook een kleintje, dan is de kans groot dat jouw baby ook niet zo groot is.
Is de baby klaar om geboren te worden bij 36 weken?
Nog niet helemaal, als de bevalling zich nu aandient zul je in het ziekenhuis medisch moeten bevallen. Natuurlijk is het geen hoog risico meer, maar de grens voor een thuis- of poliklinische bevalling ligt niet voor niets bij 37 weken.
Je baby heeft dat laatste weekje echt nog nodig om allerlei systemen te perfectioneren. Baby's die bij 36 weken geboren worden hebben soms nog iets meer moeite om zich op temperatuur te houden bijvoorbeeld.
Het spijsverteringskanaal is ook nog niet helemaal klaar, maar dat blijft zich ook na de geboorte nog een tijdje ontwikkelen. In de baarmoeder krijgt je baby voeding en zuurstof rechtstreeks in het bloed, de maag en darmen hoeven dus nog niet te werken. Het perfectioneren van het spijsverteringskanaal gaat nog tot het 2e jaar door. Vandaar ook dat je de baby niet gelijk met de pot mee mag laten eten, hij/zij eerst borst- of flesvoeding krijgt en vanaf 4 maanden pas voor het eerst vaste voeding mag worden gegeven, maar ook dan worden bepaalde voedingsstoffen nog afgeraden.
Jij 36 weken zwanger:
Waarschijnlijk wordt het allemaal steeds spannender; hoelang zal het nog duren voordat de baby geboren wordt.
- Zul je het begin van de bevalling wel herkennen?
- Hoe zal de bevalling gaan?
- Kun je omgaan met de pijn?
- Hoe zal de baby eruit zien en misschien weet je ook nog niet of het een jongen of meisje is.
Genoeg dingen om over na te denken. Heel veel vrouwen zijn de laatste weken van hun zwangerschap dan ook erg in zichzelf gekeerd. Voor de omgeving zijn ze minder toegankelijk dan normaal.
Er spookt zoveel door je hoofd dat je niet zoveel aandacht meer hebt voor hetgeen er om je heen gebeurt.
Probeer veel te rusten. Ga zeker ’s middags een uurtje (liefst twee) liggen.
Een goede voorbereiding is het halve werk, lees daarom op de site alles over de bevalling
Slecht slapen is een veelgehoorde klacht, zeker in de laatste weken als je buik in de weg zit en je niet meer lekker kunt liggen. Toch kun je er best wat een doen. Lees onze tips.
Een groot schrikbeeld van veel zwangeren: De vliezen breken terwijl je bij de kassa staat of elders in een openbare ruimte. Hoe vaak gebeurt dat eigenlijk? Alles over het breken van de vliezen.
Ligt jouw baby in stuit? Wat nu? Vaginaal bevallen of toch liever een keizersnede?
Klachten en symptomen bij 36 weken:
Indalingsweeën:
Misschien is je baby al ingedaald maar als dat niet zo is, is de kans groot dat hij dat deze week gaat doen. Je merkt dit doordat je echt een poosje weeën hebt, de indalingsweeën.
Na de indaling kun je last krijgen van stekende pijnscheuten vanuit je vagina naar je lies, bandenpijn...Alweer zul je misschien denken, dat was vroeg in de zwangerschap toch al een probleem, komt dat nu weer terug? Ja dus, het hoofdje drukt op het onderste segment van je baarmoeder waar de lage banden lopen waar je in de vroege zwangerschap ook al last van kon hebben.
Bekkenpijn:
Je gewrichten worden soepeler als je zwanger bent en dat is op zich heel fijn omdat je bekken dan makkelijker de benodigde ruimte kan maken voor de geboorte. Maar er zit ook een nadeel aan die soepele gewrichten. Vooral als het hoofdje al diep is ingedaald kan dit een behoorlijk pijnlijk bekken opleveren. Lees onze tips hoe om te gaan met bekkenpijn.
Vaker plassen:
Nu je baby is ingedaald drukt het hoofdje op je blaas, hierdoor kan er nog minder urine in dan de afgelopen weken met als gevolg tig keer per dag (en nacht) kleine beetjes plassen.
Nesteldrang:
Waarschijnlijk heb je er anderen al vaker over gehoord, opeens de onbedwingbare behoefte om alles aan de kant te hebben. Alles moet blinken en opgeruimd zijn; Nesteldrang.
Zo'n oeroud instinct waar we ook heden ten dage nog last van hebben. Grappig toch.
Goed voorbereid aan het ouderschap beginnen? Nu je verlof in ieder geval begonnen is, kan het heel fijn zijn om tijd te investeren in de periode na de geboorte. De focus ligt bij de meesten op de bevalling en wat er daarna gebeurt zien we wel. Hierdoor worden veel vrouwen overvallen door de hectiek van de eerste periode na de geboorte. Wil je dat voorkomen en gewoon genieten van je baby? Volg dan onze online cursus Leer je baby kennen. Een (h)eerlijke voorbereiding op alles wat met je baby te maken heeft. Babyverpleegkundige Esther leert je de taal van je baby te herkennen, wat te doen als je baby veel huilt of niet wil slapen en hoe jij ook je eigen grenzen en behoeften bewaakt.
Meest gestelde vragen 36 weken zwanger:
Heel kort door de bocht: dat weet je niet.
Tenzij je natuurlijk last hebt van weeën, of vruchtwater verliest. In alle andere gevallen zeggen alle tekenen, zoals indaling, voorweeën enzovoort, niets over het moment van geboren worden.
Officieel wel. Een bevalling voor de 37 weken noemen we een vroeggeboorte oftewel een premature geboorte.
Maar natuurlijk is er een groot verschil of je prematuur bevalt met 32 weken of met 36 weken. Jouw baby is zo goed als klaar om geboren te worden en zal over het algemeen niet veel problemen hebben. Wel moet je medisch in het ziekenhuis bevallen.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.