Bandenpijn

Bandenpijn, bijna iedere zwangere heeft er op enig moment last van.

Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van de korte banden, dit geeft menstruatie-achtige buikpijn. Dit artikel gaat over bandenpijn later in de zwangerschap.

Wekelijks Webinar Bevalling.fw

Rond de 20e week van de zwangerschap gaat de baarmoeder ineens heel snel groeien, je ziet jezelf dikker worden.

Bandenpijn In Zwangerschap, Je Kunt Er Al Vroeg Last Van Hebben. Wat Kun Je Er Tegen DoenHierdoor komt er zeer veel spanning te staan op de banden (soort spieren) die de baarmoeder op haar plaats houden. Vooral de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen kunnen pijn veroorzaken.

Bandenpijn is een scherpe, stekende buikpijn die wat langer aanhoudt (het is dus geen komen en gaan van pijn zoals bij weeën).

Verminderen van bandenpijn:

  • Laat je buik niet hangen…. Vooral als je veel staat is het belangrijk dat je de buikspieren regelmatig aanspant, zo voorkom je dat de baarmoeder al te erg aan de banden hangt. Let er wel op dat je de rug hierbij niet bol trekt, span dus alleen je buikspieren aan.
  • Een rubberen warmwaterkruik doet vaak wonderen. Heb ja, na een vermoeiende dag, last van de banden, ga dan even rustig liggen en leg een rubberen warmwaterkruik op de pijnlijke plek. Dit ontspant de banden en de pijn neemt vaak binnen een half uurtje af.
    Heb je zwaar lichamelijk werk, of sta je de hele dag, dan kun je al vroeg in de zwangerschap veel last hebben van je banden.
  • Bieden bovenstaande tips niet voldoende verbetering? Dan is een zwangerschapssteunbroekje een goede oplossing. Zo’n broekje bevat een voorpas die meegroeit met de zwangerschap, maar heeft een verstevigde band onder de buik, die de buik ondersteunt.

    Bovendien geeft dit broekje veel steun aan de rug (dus ook bij lage rugklachten een uitkomst). Het dragen is vaak even wennen, het broekje zit vrij strak, maar als je eraan gewent bent, zul je merken dat het veel verlichting geeft voor je klachten.
    De broekjes zijn verkrijgbaar bij de betere lingerie zaken of op internet. Goede merken zijn Carriwel en Anita (babypanty genaamd).

Bij een tweede of volgende zwangerschap heb je vaak veel eerder en meer last van bandenpijn.

Dit komt omdat je buikspieren veel sneller verslappen als je zwanger bent van een tweede of derde. Hierdoor bieden de buikspieren geen steun meer aan je baarmoeder en hangt je baarmoeder nog meer aan de banden.


Voorbereiden op je bevalling

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je goed voorbereid op je bevalling. In een goede bevalcursus leer je niet alleen wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling, maar je leert ook welke invloed jij/jullie hebben op een goed verloop van je bevalling.

Veel vrouwen denken dat een bevalling iets is wat je overkomt, waar je geen inspraak en al helemaal geen invloed op hebt. NIETS is minder waar. Met een goede voorbereiding weet jij precies wat je kunt doen om je bevalling optimaal te laten verlopen, hoe jij een omgeving creëert waarin jij je vrij voelt en de goede hormonen kunnen stromen, maar ook wat je keuzes en rechten zijn mocht het niet lopen zoals gehoopt.

Loulouka Kl Banner Nw

Met een goede voorbereiding start jij vol vertrouwen aan je bevalling, kun je mee beslissen en houd je het heft in eigen handen!

Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan? Wij hebben prachtige online bevalcursussen voor je ontwikkeld. Gewoon thuis, samen met je partner, te volgen en door de meeste zorgverzekeraars vergoed!


Gerelateerde berichten
Zwangerschapskalender To Do's
To Do’s in zwangerschap

Jouw to-do's in de zwangerschap. per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

voorweeen
Voorweeën

Zijn het voorweeën of is de bevalling begonnen? Het onderscheid is soms moeilijk te maken.

harde buik
Harde buiken

Je kunt al vroeg in de zwangerschap last hebben van harde buiken. Is het erg?

Lage Rugpijn In De Zwangerschap, Hoe Voorkom Of Verminder Je Klachten
Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of Lees meer

partner bij bevalling
Bevalling, tips voor de partner

Hoe ondersteun jij je vrouw tijdens de bevalling? Tips voor de partner

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.