Je bent 23 weken zwanger

Je bent 23 weken zwanger

De Baby 23 weken:

baby 23 weken

Hoe groot is de baby bij 23 weken?

Deze week toch wel een mijlpaal bereikt; je baby is het pond gepasseerd in gewicht. Een pak koffie, meer weegt hij nog niet. De komende weken zal je baby opeens veel sneller in gewicht aankomen. Hij is nu nog lang en mager, maar gaat de komende tijd onderhuids vet opslaan wat terug te zien is in het gewicht.

Hij is nu zo'n 29 centimeter.

Gehoor baby steeds beter:

Geluiden van buiten komen nu echt goed door bij de baby. Dit betekent dat zowel jij als je partner nu echt contact kunnen maken met de baby.

Praat tegen hem, zing liedjes en laat hem bijvoorbeeld wennen aan één bepaald nummer wat jullie beiden mooi vinden.

Er wordt gedacht dat een baby ook na de geboorte zal reageren op een nummer wat hij in de baarmoeder vaak gehoord heeft. De theorie is dat je een baby rustig kunt krijgen door dit nummer voor hem te draaien als hij huilt of onrustig is.

Contact maken met de baby in de buik:

Hechting begint al in de buik en is zó belangrijk voor jullie relatie en voor het zelfvertrouwen van jullie kind. Een goed gehecht kind staat steviger in zijn schoenen en vindt zichzelf waard om van gehouden te worden.

Door in de zwangerschap al liefdevol contact te maken met je baby begint de hechting tussen ouders en kind. Neem hier bewust tijd voor, ben je zo druk dat het regelmatig vergeten wordt om tegen je baby te praten, liedjes te zingen of met je handen contact te maken? Plan dan dagelijks, liefst samen met je partner als je die hebt, een vaste tijd in voor deze 'WE time'.

Naast het zingen en muziek laten horen (let op, het gehoor kan ook beschadigd worden als je te harde geluiden laat horen, dus liever niet bij een concert of festival vlak bij boxen ed gaan staan) kun je met je baby spelen door met je handen zachtjes je buik heen en weer te bewegen, je laat je baby als het ware een beetje schommelen in het vruchtwater.

Gewoon je hand op je buik leggen en lichte druk geven is ook een prima manier om in contact te komen met je baby. Veel baby's komen naar de hand toe en laten merken dat ze het fijn vinden.

De bloedvaten in de longen ontwikkelen zich. Deze bloedvaten heeft de baby na de geboorte nodig om zuurstof uit de lucht op te nemen en koolzuurgas af te geven.

Jij 23 weken zwanger:

Je buik bij 23 weken zwanger:

Hoogte Baarmoeder Per Week Zwangerschap

De bovenkant van je baarmoeder ligt nu net onder je navel en je buik begint steeds meer op te bollen. Gemeten vanaf je schaambot is je baarmoeder zo'n 19 centimeter.

Klachten en symptomen bij 23 weken zwanger:

Harde buiken zijn vrij normaal, vooral als dit niet je eerste kindje is. Lees wat je er tegen kunt doen en wanneer ze een signaal zijn dat je aan de bel moet trekken.

Geheugen als een zeef:

Je hoort veel zwangeren erover, niets kunnen onthouden alles kwijt zijn en soms het gevoel hebben dat je hersenen niet meer goed werken. Herkenbaar?
Zwangerschapsdementie wordt het ook wel genoemd. Volgens onderzoekers verandert je brein echt als je zwanger bent, anderen zeggen dat het tijdelijke dementie is ten gevolge van de hormonen, stress en slechter slapen waar veel zwangeren last van hebben.

Hoe het ook is, post-its zijn je beste vriend de komende maanden. Plak ze overal zodat je niets vergeet ;)

Rode handpalmen en grote voeten?

Door een betere doorbloeding kun je rodere handpalmen hebben en misschien merk je ook dat je schoenen te klein worden. Extra vocht maar ook de stand van je voeten, die wat afplatten, zorgen ervoor dat je schoenen niet zo lekker meer zitten. Een half maatje groter kopen is het advies. Waarschijnlijk blijft dit na de geboorte ook zo...

Linea Nigra:

Nog zo'n 'vreemd' verschijnsel waar veel zwangeren 'last' van hebben: een donkere streep over het midden van je buik, vanaf je schaambot naar je borstbeen. We noemen dit de Linea Nigra, hij wordt veroorzaakt door de verhoogde pigmentatie van je huid die op die lijn extra verhoogd is. Blijven je voeten na de bevalling vaak groter dan voor je zwangerschap, de linea nigra verdwijnt wel weer.

In het kader van de verhoogde pigmentatie moeten we ook het risico op een zwangerschapsmasker noemen. Let op met zonnen want het masker ziet er echt niet zo mooi uit en verdwijnt na de zwangerschap maar heel langzaam.

Zwanger en snurken:

Misschien heeft je partner er al over geklaagd: je snurkt (of gaat dat binnenkort waarschijnlijk alsnog doen ;))

Door de verhoogde doorbloeding van alle organen zet het slijmvlies in je neus op, wat ervoor zorgt dat je neus iets verstopt zit en als dan gaat liggen kan dit snurken veroorzaken.
Neusstrips, dit zijn strips die je neusgaten verder open houden, kunnen soms helpen.

Hartslag baby luisteren:

Jullie hebben de hartslag van de baby natuurlijk al verschillende keren gehoord tijdens de controles bij je verloskundige of gynaecoloog, maar vanaf nu zou het kunnen lukken om zelf thuis het hartje te luisteren, want daar krijg je toch nooit genoeg van...

Met een stethoscoop kun je zelf naar het hartje luisteren, je partner kan een houten toeter kopen of het met een lege wc rol proberen.

Belangrijk is dat je daar luistert waar de rug van je baby ligt. Als je baby bijvoorbeeld rechts schopt is de kans groot dat de rug links Maar dan moet je ook nog ter hoogte van de schoudertjes zijn om het echt te kunnen horen en dat is in deze periode nog best lastig. Je kunt nog niet voelen of hij met het hoofdje boven of beneden (of dwars) ligt.

Het beste kun je het dan ook proberen als je net op controle bent geweest en dan thuis op dezelfde plek luisteren als je verloskundige/arts tijdens de controle deed. Ook dat geeft geen garantie, maar wel de beste kans, dat het lukt.

Als je met een toeter of wc rol luistert moet de rol/toeter losgelaten worden. Je partner drukt de rol/toeter wat in je buik met zijn/haar oor en laat hem los, dit zorgt voor een betere geleiding van het geluid.

Welke achternaam krijgt jullie kind?

Als dit jullie eerste kind is, mogen jullie zelf kiezen welke achternaam jullie kind krijgt. Deze keuze is eenmalig en geldt voor alle volgende kinderen die uit dezelfde relatie geboren worden.

Kind erkennen

Als jullie niet getrouwd zijn moet je partner jullie kind erkennen om ook wettelijk de ouder te worden. Erkennen doe je bij voorkeur in de zwangerschap.

Na de geboorte moet dan ook het ouderlijk gezag nog geregeld worden.

Klussen in de babykamer, is dat verstandig als je zwanger bent?

Het wordt tijd om de babykamer in orde te maken. Maar wat mag je nu wel of niet als je zwanger bent. Hoe zit dat met verven en andere chemische stoffen?

Lees ook onze tips voor het inrichten van de babykamer.

<?php the_ad('93499'); ?>

Wanneer ga je met zwangerschapsverlof?

Heb je al nagedacht wanneer je met zwangerschapsverlof wilt gaan?

Misschien denk je nu dat je zo lang mogelijk wilt doorwerken, je voelt je waarschijnlijk prima in deze periode, dus waarom niet.

Nou…er zijn nogal wat redenen om met 34 weken te starten met je verlof

Interessant om te lezen 23 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 23 weken zwanger:

Dat ligt eraan wat je hard groeien vindt. Is dat lengte groei of groei in gewicht? Op dit moment weegt je baby ruim 500 gram, maar is hij al bijna 30 centimeter. Met andere woorden, de komende 4 maanden groeit hij 'nog maar'20 centimeter in lengte, terwijl zijn gewicht nog 7 x zo hoog wordt. In de eerste 20 weken is je baby gegroeid van iets wat amper/niet met het blote oog zichtbaar is (eicel en zaadcel) en niks weegt naar zo'n 400 gram en 24 centimeter. In de laatste 20 weken groeit hij naar zo'n 3500 gram en 52 centimeter, wat is meer?

Bij 23 weken ziet een foetus er eigenlijk uit als een 'gewone'baby. Alles is in verhouding en op zijn plaats. Alleen is hij nog erg mager. In gewicht is hij nog maar 15% van wat hij bij geboorte zal wegen, qua lengte is hij al op de helft. Een lang mager popje dus.

Verder is de huid nog erg dun, het onderhuidsvet moet nog ontwikkelen. Hierdoor schijnen de bloedvaten door de huid heen waardoor een baby van 23 weken nogal rood oogt.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.