Je bent 40 weken zwanger

Je bent 40 weken zwanger

De uitgerekende datum!

Voor veel stellen is de uitgerekende datum een magische datum.

Hoewel men wel weet dat deze datum absoluut niet zegt dat je dan ook gaat bevallen, leeft bijna iedereen er toch naar toe. Als de bevalling zich dan nog niet aandient is er toch een soort van teleurstelling. Maar wist je dat maar 4% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt…. De kans is dus heel klein. Zo'n 30% bevalt in week 40.

76% bevalt tussen week 37 en 42 weken.

Week 40 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Veel vaker lopen vrouwen een paar dagen “overtijd”. Men noemt het al snel overtijd, maar eigenlijk is hier geen sprake van. Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Na 42 weken ben je dus pas echt overtijd.

Het breken van de vliezen:

Veel zwangeren hebben een schrikbeeld dat hun vliezen zullen breken als ze ergens in een drukke omgeving zijn.

Maak je hier maar niet druk over, de kans dat je dit gebeurt is heel erg klein. Maar 10% van de bevallingen BEGINT met het breken van de vliezen, veel vaker begint het dus met weeën.

Daarnaast gaat het breken van de vliezen meestal niet gepaard met het verlies van een grote golf vruchtwater. Veel vaker verlies je slechts een klein scheutje.

Vooral als het hoofdje is ingedaald verlies je vaak maar een klein beetje tegelijk. Het hoofdje werkt immers als een soort stop. Voor de zekerheid kun je een (kraam-)verband meenemen als je weggaat. Zo kun je het vruchtwater in ieder geval opvangen en redelijk droog thuiskomen.

Draag liever niet continu (voor de zekerheid) een verband omdat dit je schaamstreek kan irriteren.

Interessant om te lezen 40 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 40 weken zwanger:

Ongeveer 30% bevalt in deze week.

Dat blijft een lastige vraag. Als je lichaam er klaar voor is kunnen bepaalde trucjes net dat laatste zetje geven om de bevalling te laten starten. Maar als jouw lichaam/jouw baby er nog niet klaar voor is kun je doen wat je wilt maar zal je bevalling niet gaan beginnen.

De veel aangeprezen huismiddeltjes, zoals ananas eten of wonderolie drinken, willen we sterk afraden. Op fora lees je dat het geweldig helpt, maar de vrouwen die er alleen maar ziek van werden posten dit waarschijnlijk niet. 

Nogmaals, als je lichaam er niet klaar voor is helpt niets. Het enige wat je zou kunnen proberen is klaarkomen, baat het niet, schaden doet het zeker niet. Door klaar te komen gaat je baarmoeder samentrekken en soms is dit net het laatste zetje om weeën te maken. 

Als je het erg zat bent zou je je verloskundige kunnen vragen of ze inwendig onderzoek wil doen om te kijken of ze je kan strippen. Maar ook hiervoor geldt dat als je lichaam nog niet klaar is dat je er alleen maar last van krijgt in de vorm van veel pijnlijke harde buiken die niet doorzetten in echte weeën

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.