Je bent 38 weken zwanger

Je bent 38 weken zwanger

De baby en jij 38 weken zwanger

De baby is er klaar voor, maar niemand weet wanneer hij/zij besluit dat het tijd is om geboren te worden. Ja, je leest het goed, jouw baby is diegene die het signaal geeft dat de bevalling mag beginnen.

Klachten en symptomen 38 weken zwanger:

baby 38 weken zwanger

Zoals je op de illustratie hierboven kunt zien is er amper nog ruimte voor alle andere organen in je buik. De blaas wordt volledig plat gedrukt door het hoofdje, er past nog maar heel weinig urine in. Dat verklaart waarom je om de haverklap naar de toilet moet voor heel kleine plasjes.

Doet plassen ook pijn, dan is het verstandig om je urine even na te laten kijken. Een blaasontsteking komt regelmatig voor.

Over bekkenpijn hebben we het al regelmatig gehad, als je naar de illustratie kijkt snap je misschien dat het best begrijpelijk is dat je last krijgt van je bekken als het hoofdje diep is ingedaald. De druk op je schaambot en bekken is gigantisch.  Bekkenpijn gaat na de bevalling meestal vanzelf weer over. Natuurlijk kun je zelf wel veel doen aan het herstel na je bevalling. Je bent daar nu nog helemaal niet mee bezig, maar we willen je toch graag attenderen op onze cursus Fit en in balans met je baby. Een heel goede online cursus waarin je samen met je baby actief bezig bent met het lichamelijke herstel én werkt aan het hervinden van een emotionele balans. Heel leuk om te doen, me time voor jou en je baby, maar zeker ook heel belangrijk om te doen. Door actief aan je herstel te werken bevorder je het herstel van je bekkenboden (en verminder je ongewild urineverlies), je buikspieren, bekken, lage rug en nog veel meer. Deze cursus is ontwikkeld door een ervaren fysio die al meer dan 30 jaar zich toelegt op de begeleiding van zwangeren en jonge moeders. Kijk eens naar de cursus en sla hem op zodat je hem straks makkelijk terug kunt vinden.

38 weken zwanger, is alles klaar?

Controleer nog een keer of je alles echt klaar hebt voor de bevalling aan de hand van deze checklist:

 • Staat je tas klaar om naar het ziekenhuis mee te nemen? Ook al ben je van plan thuis te bevallen, zorg toch dat je een tas klaar hebt staan voor als je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet.
 • Liggen de telefoonnummers van de verloskundige en het ziekenhuis bij de hand?
 • Ligt het lijstje met telefoonnummers klaar (of is het voor je partner duidelijk wie uit je telefoon direct gebeld moet worden?) van iedereen die gebeld moet worden na de bevalling?
 • Is er een lege opslagkaart en is de batterij van de fotocamera nog vol?
 • Is er voldoende opslagruimte op de videocamera en is de batterij vol?
 • Is de opvang van je andere kinderen goed geregeld, heb je ook een reserve adres?
 • Zijn alle luiers gewassen en heb je er een stuk of 10 gestreken in een plastic zak zitten voor bij de thuisbevalling?
 • Is het bedje van de baby volgens de regels opgemaakt?
 • Ligt er een beschermhoes of een zeiltje op jouw bed voor het geval je vliezen breken?
 • Heb je jouw kant van het bed aan de linkerkant opgemaakt voor de bevalling? De meeste verloskundigen zijn rechts en werken dus aan de linkerkant, gezien vanaf het voeteneinde, van je bed.
 • Staat je bed op de goede hoogte? Een prettige werkhoogte voor je verloskundige en kraamverzorgster is 80 cm.
 • Heb je Dextro energiesnoepjes in huis (tijdens een bevalling eet je vaak heel wat uurtjes niets en je lichaam heeft wel behoefte aan energie want het moet hard werken)?
 • Is je partner te allen tijde bereikbaar?

Als je op al deze punten JA kunt antwoorden dan ben je er helemaal klaar voor.

Tip: Kook vooruit en vries een voorraad gezonde maaltijden in. Met een pasgeboren baby ben je best druk, heel handig als je dan niet achter het eten aan hoeft.

Meest gestelde vragen 38 weken zwanger:

Het is soms lastig om het verschil tussen vruchtwater, urine of versterkte en dunne fluor (vaginale afscheiding) te zien. Bij 38 weken kan je fluor waterdun zijn waardoor je denkt dat het vruchtwater is. Zo herken je het verschil.

Er is geen 'beste'week. Vanaf 37 weken is je je baby klaar om geboren te worden. Alle weken tussen de 37 en 42 zijn dus prima om te bevallen.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.