Je bent 8 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 8 weken zwanger
De baby 8 weken zwanger:
Je baby is ongeveer 14 mm lang, gemeten vanaf de billen tot en met het hoofdje (zonder de beentjes dus). Dat is ongeveer net zo groot als een framboos.
Het heeft al echt de vorm van een superklein mensje.
Het hoofdje is rond maar de ogen zitten nog ver naar de zijkant. Het hoofdje is bijna de helft van het totale embryo.
De mond en tong worden gevormd maar de mond kan nog niet open. Aan de handen ontstaan de vingers. De vingers zijn nog niet los van elkaar. Er zit een vlies tussen (soort zwemvliesjes). De ontwikkeling van de benen loopt wat achter bij de armen. Zoals je op de tekening kunt zien zijn het nog kleine stompjes en zitten er nog geen voeten aan.
Deze week beweegt de baby nog niet. Vanaf 9 weken beginnen de eerste kleine bewegingen.
JIJ 8 weken zwanger:
Bespreek met je partner of jullie onderzoek willen laten doen naar eventuele afwijkingen bij jullie baby. Alleen als je 36 jaar of ouder bent krijg je de onderzoeken vergoed.
Misselijkheid is één van de meest voorkomende klachten in deze periode, net als moeheid.
Bandenpijn, een scherpe stekende pijn laag in je onderbuik, komt ook vaak voor, we noemen dit ook wel groeipijn. Sommige vrouwen omschrijven het als menstruatie-achtige buikpijn.
Let op je mentale gezondheid:
Moodswings zijn heel normaal als je zwanger bent, de veranderende hormonen kunnen je behoorlijk van slag maken. Huilen of boos worden om dingen waar je normaal je schouders over ophaalt, het hoort er allemaal een beetje bij.
Maar....voel je je echt depressief, ontbreekt je de lust om wat dan ook te doen, staat het huilen je de hele dag nader dan het lachen. Zie je het soms echt helemaal niet meer zitten? Lees dan ook zeker ons artikel over depressie in de zwangerschap en trek aan de bel bij je verloskundige als de somberheid langer dan 2 weken aanhoudt.
Je buik bij 8 weken zwangerschap
Hoewel je baarmoeder nog heel klein is, zo groot als een citroen, zit bij veel vrouwen de gewone kleding niet lekker meer.
Je lijf verandert al flink en er is vaak sprake van wat extra vetafzetting op buik en heupen waardoor een gewone broek/rok niet lekker meer zit. Tijd voor je eerste positiekleding?
Leg vast die buik en zwangerschap!
Hoewel je waarschijnlijk nog niet echt een zichtbaar buikje hebt (anders dan wat je eerder misschien al had ;) ) is het leuk om vanaf nu wekelijks een foto van je buik te maken. Maak de foto vanaf de zijkant zodat je buikje echt goed zichtbaar is.
Een timelaps van je groeiende buik is gewoon een heel leuk aandenken voor later.
Ook het bijhouden van een dagboek is waardevol. Emoties en gebeurtenissen worden zo snel vergeten. Hoe leuk is het voor jezelf en voor je kind als hij groter is, om nog eens na te kunnen lezen wat er allemaal gebeurde in week 8 van je zwangerschap.
Tips voor een mooi dagboek:
- Start je dagboek met vertellen hoe de situatie was voordat je zwanger werd, waar woonden jullie (foto's), hoe zien jullie er uit, wie maken er deel uit van het gezin, snel zwanger of juist niet. Kortom vertel aan je kind in wat voor nest hij/zij terecht komt, hoe welkom hij is en wat de weg naar de zwangerschap heeft gebracht.
- Maak iedere week een pagina, ook al heb je niet heel veel te vertellen, probeer toch wekelijks een kleine update te geven.
- Zet de data erin van deze week, dus van 24-04 t/m31-04-20..
- Vermeld het weer van die week
- Vermeld het belangrijkste nieuws in deze week
- Maak een foto van je buik en plaats die in je dagboek
- Vertel wat jouw (en liefst ook je partner zijn/haar eigen verhaal) gevoelens en emoties deze week waren.
- Wat vond je leuk en wat minder leuk deze week
- Wat hebben jullie allemaal gedaan
- enzovoort.
Heb ik voedingssupplementen nodig?
Er bestaat veel onduidelijkheid over het wel of niet nodig hebben van voedingssupplementen.
Als je gezond en voldoende eet, volgens de richtlijnen zoals eerder aangegeven, heb je in principe niets extra’s nodig (behalve Foliumzuur natuurlijk).
Er is echter een uitzondering op deze regel, namelijk vitamine D. Je hebt tijdens de zwangerschap extra vitamine D nodig voor de botopbouw van jouw kindje.
Vitamine D zorgt ervoor dat kalk (calcium) goed uit de voeding wordt opgenomen, zodat de botten en tanden goed opgebouwd worden. Onze huid maakt zelf vitamine D onder invloed van licht en de voeding (melk, margarine, halvarine, vlees) levert ook vitamine D. Helaas is dit niet genoeg.
Daarom krijgen alle zwangeren het advies om per dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Als je een multipreparaat voor zwangeren gebruikt, zit hier al vitamine D in, kijk op de verpakking, je hoeft het dan niet extra te nemen.
Omega-3 is een voedingsstof die je lichaam wel nodig heeft maar niet zelf aanmaakt. Daarom wordt het een essentiële voedingsstof genoemd.
Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk omdat het een bewezen impact heeft op de ontwikkeling van ogen en de hersenen van jouw kindje, daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat een goede omega-3 status het risico op een vroeggeboorte verlaagt.
Weet je niet precies of je wel gezond genoeg leeft en waarom dat eigenlijk zo belangrijk is voor je baby?
Dan hebben we speciaal voor jou de online cursus Gezond zwanger zijn. In 16 duidelijke online lessen leert diëtiste Anouk je dat een gezonde leefstijl echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Heb je over- of ondergewicht of ben je ondervoed doordat je veel overgeeft? Dan wordt deze cursus hoogstwaarschijnlijk vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Check bij je verzekeraar.
Wanneer eerste controle zwangerschap?
Gemiddeld ga je tussen de 8 en 10 weken zwangerschap voor het eerst op controle bij een verloskundige. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, bel dan zo snel mogelijk. Ook de agenda van verloskundigen zit wekelijks aardig vol.
Bereid je goed voor op de eerste controle.
Echo bij 8 weken zwanger
Normaal gesproken vindt de eerste echo tussen de 10 en 12 weken zwangerschap plaats, maar er kunnen redenen zijn om eerder een echo te maken:
- bloedverlies
- eerder miskraam gehad
- onduidelijke zwangerschapduur
- ernstige buikpijn
8 Weken zwanger jouw TO DO's:
- Maak een lijst met alle gegevens die je verloskundige van je nodig heeft
- Meld je aan bij Moeders voor Moeders als je dat nog niet gedaan hebt en help andere vrouwen om ook zwanger te worden
- Koop een goede beha die je borsten extra steun geeft en geen irriterende naden heeft
- Oriënteer je op de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren afwijkingen
- Beperk het gebruik van allerlei chemische middelen
Interessant om te lezen als je 8 weken zwanger bent:
- Gewichtstoename in de zwangerschap
- Klachten eerste drie maanden
- Recht en plicht: werk
- Eerste controle
- Onderzoek aangeboren afwijkingen
Meest gestelde vragen 8 weken zwanger:
Bij 8 weken is je baarmoeder ongeveer zo groot als een citroen. Voor de buitenwereld is je zwangere buik nog niet zichtbaar, de baarmoeder zit nog achter je schaambot en je baby is nog zo klein.
Toch kun je al wel een wat dikker buikje hebben door de extra vetafzetting die je lichaam aanmaakt in de zwangerschap.
Laten we voorop stellen dat je niets MOET voelen. Er zijn genoeg vrouwen die geen enkele klacht hebben en toch heel gezond zwanger zijn.
Je kunt natuurlijk wel last hebben van allerlei verschillende klachten. We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet, inclusief tips om klachten te verminderen.
Bloedverlies komt heel regelmatig voor in de jonge zwangerschap en gelukkig betekent dit lang niet altijd dat er iets mis is. Er kunnen vele, ook onschuldige, redenen zijn voor het bloedverlies.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.