Je bent 30 weken zwanger

Je bent 30 weken zwanger

De Baby 30 weken zwanger:

baby 30 weken

Het onderhuids vet begint zich steeds meer af te zetten. Hierdoor is de huid van de baby niet meer zo rimpelig en schijnt ook niet meer zo rood door.

Je merkt dat hij inmiddels flink wat spierkracht heeft, trappen en boksen kan je behoorlijk pijn doen.

Wist je dat een baby in de baarmoeder al droomt? Hier zijn namelijk zeer sterke aanwijzingen voor.

Het zijn nog maar heel kleine dromen. De baby maakt immers nog niet zoveel mee. Maar door lief tegen hem te zijn en rustig met hem om te gaan, kun je ervoor zorgen dat het in ieder geval plezierige dromen zijn.

Doordat de hersenen zo hard groeien krijgen ze hun kenmerkende gerimpelde oppervlakte. Immers op een gerimpeld oppervlak kunnen meer hersencellen dan op een glad oppervlak. Zoals vorige week al beschreven is het zinvol om extra op je omega-3 inname te letten. Voor een goede hersenontwikkeling zijn veel omega-3 vetzuren nodig.

Hoe groot is de baby bij 30 weken?

Inmiddels weegt je baby zo'n 1,4 kilo en is hij ongeveer 40 cm lang!

Door de harde groei neemt hij steeds meer ruimte in de baarmoeder in en wordt de ruimte om alle kanten op te springen en schoppen natuurlijk kleiner. Toch kan hij nog wel koppeltje duikelen, maak je dan ook nog geen zorgen als je baby nog in stuit ligt.

Vraag jij je wel eens af hoe het leven met je baby zal zijn? Hoe vaak heb jij vriendinnen al horen zeggen 'Waarom heeft niemand mij dit verteld' over de periode na de geboorte? Dit zal jou niet overkomen als je je goed voorbereid op de komst van je baby. Speciaal om jou/jullie hierin te ondersteunen zodat je niet met je handen in het haar komt te zitten hebben wij babyverpleegkundige Ester gevraagd de online cursus Leer je baby kennen te ontwikkelen. Na het volgen van deze cursus weet jij wat je kunt verwachten qua huilen, slapen en alle andere zaken die bij een baby komen kijken. Laat je niet verrassen en volg deze cursus al voor de geboorte.

Jij 30 weken zwanger:

Als je baby continu min of meer in dezelfde houding ligt en je dus steeds op één plek schopt, kun je echt een beurse plek van binnen krijgen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Helaas kun je er niet veel aan doen.

Je buik bij 30 weken:

Hoogte Baarmoeder Per Week Zwangerschap

De bovenkant van je baarmoeder staat nu bijna halverwege je navel en het puntje van je borstbeen. Als je zit dan komt je baarmoeder onder je ribben te liggen wat pijnlijk kan zijn. Door wat onderuit te gaan zitten maak je net iets meer ruimte wat verlichting kan geven.

Klachten en symptomen bij 30 weken:

Slaapproblemen in de zwangerschap:

Slapeloze nachten terwijl de baby er nog niet eens is….Waardoor kun je niet slapen en wat kun je eraan doen? Wij hebben veel tips waardoor lekker slapen een stap dichterbij komt.

Hier lichten we er vast één uit: Kun je geen fijne houding meer vinden om te slapen? Schaf dan een voedingskussen aan. Dit is een soort slang kussen die tijdens de zwangerschap je heerlijk ondersteunt in bed.

Slapende handen: door vochtophoping in het tunneltje waar de zenuwen van je handen doorheen lopen kan je last krijgen van slapende/tintelende handen. Gelukkig kun je er vaak wel iets aan doen.

Vocht vasthouden is ook zo'n bekende klacht, zeker als het warmer weer is, maar ook in de winter hebben veel zwangeren er last van. Ongemakkelijk, pijnlijk soms ook, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Toch kan het ook een alarmsignaal zijn voor een te hoge bloeddruk.

Voorweeën en/of harde buiken komen in deze periode regelmatig voor, zeker als het niet je eerste kindje is.

Door het steeds dikker en zwaarder worden van je buik hangt deze ook steeds meer aan je rug. Veel vrouwen hebben de neiging om met een holle rug te gaan lopen. Dit is nog eens extra belastend voor je rug. Probeer erop te letten dat je je rug in haar natuurlijke stand houdt en span liefst je buikspieren nog iets aan als je loopt of staat. Dit alles om lage rugpijn te voorkomen of verminderen.

Vette vis voor een slimme baby:

Voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby zijn omega-3 vetzuren van groot belang.

Bewezen is dat baby's die in de zwangerschap veel omega-3 vetzuren krijgen slimmer worden en ook op veel andere vlakken zich beter ontwikkelen.

Heb je al een geboorteplan gemaakt?
Zijn alle kleertjes gewassen en gestreken?
Al jouw TO-Do’s voor het derde trimester op een rijtje.

De bevalling komt dichterbij:

Waarschijnlijk denk je regelmatig over de bevalling na. Hoe zal het gaan, zul je de pijn aankunnen, wil je pijnbestrijding, zijn zo maar enkele dingen die vast al regelmatig door je hoofd spoken.

Om je te helpen al de voor jou juiste keuzes te maken vind je op de site info over alles rondom de bevalling. Hieronder enkele onderwerpen die voor jou interessant zijn:

Vol vertrouwen bevallen:

Zou jij ook zo graag zonder angst en vol vertrouwen naar je bevalling toeleven?

Start dan vandaag nog met één van onze online bevalcursussen. Ontwikkeld door verloskundigen die hun kennis, tips en tricks met jou/jullie delen.

Meest gestelde vragen 30 weken zwanger:

We zetten de cijfers voor je op een rijtje:

  • <1 % bevalt voor de 32 weken
  • 1% bevalt tussen de  32 en 34 weken
  • 6% bevalt tussen de  34 en 37 weken
  • 76% bevalt tussen de 37 en 41 weken
  • 18% bevalt na 41 weken

Ongeveer 1400 gram, 1,4 kilo dus.

We hebben alle to-do's voor het derde trimester voor je op een rijtje gezet zodat jij niets kunt vergeten.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.