Je bent 6 weken zwanger

Je bent 6 weken zwanger

Het nieuws begint langzaam tot je door te dringen: het is echt waar, wij zijn zwanger!!!!

Een gezonde leefstijl is giga belangrijk als je zwanger bent. Niet alleen omdat de baby in jouw baarmoeder goed moet kunnen groeien en ontwikkelen, maar ook voor de rest van het leven van je kind. Wist jij dat jouw leefstijl nú invloed heeft op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven? Hoe dat zit lees je hier.

De baby in week 6 zwangerschap:

foetus 6 weken met uitleg

Piepklein nog, ongeveer 5 mm, ongeveer zo groot als een erwt. Je baby lijkt nog het meest op een garnaaltje.

Het hartje klopt voor het eerst, met ongeveer 65 slagen per minuut.

Deze week ontstaat er een verbinding tussen het (primitieve) hart en de bloedvaten en komt er voor het eerst een circulatie op gang. De navelstreng ontstaat en vanaf deze week krijgt je baby voeding en zuurstof via de navelstreng van de moederkoek.

De dooierzak verliest langzaam maar zeker zijn functie en begint te verschrompelen.

De eerste aanleg van de ogen begint deze week. Ook ontstaan er kleine uitstulpingen op de plek waar later de armen zich gaan vormen. Deze week begint ook de aanleg voor de longen, de lever, nieren, darmen en blaas.

De baby lijkt nog het meest op een garnaaltje, toch kun je hier en daar al zien dat het een mensje moet worden.

JIJ 6 weken zwanger:

Zwangerschapssymptomen bij 6 weken zwangerschap:

Misselijkheid en braken: veel vrouwen ervaren ochtendmisselijkheid, maar het kan op elk moment van de dag optreden.

Vermoeidheid: je lichaam werkt hard om de groeiende baby te ondersteunen, wat kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid.

Gevoelige borsten: de borsten kunnen gezwollen en pijnlijk aanvoelen als gevolg van hormonale veranderingen. Een goede zwangerschapsbeha  vermindert klachten en geven je borsten de steun die ze nodig hebben.

Stemmingswisselingen: hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot stemmingswisselingen en emotionele gevoeligheid.

Licht bloeden: sommige vrouwen kunnen licht bloeden ervaren als gevolg van de innesteling van de embryo in de baarmoederwand.

Maak je je zorgen over het bloedverlies? Doe de gratis test!

Lichte krampen: lichte krampen in de buik kunnen voorkomen omdat de baarmoeder groeit.

Je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie wat de nodige klachten kan geven.

Je buik bij 6 weken zwanger:

groei zwangerschapsbuik per week

Bij 6 weken zwangerschap is je buik nog niet echt gegroeid. Meestal is er nog geen sprake van een zichtbare zwangerschapsbuik.

Je baarmoeder groeit natuurlijk wel, maar is nog maar zo groot als een flink ei en ligt nog volledig in je bekken.
Je kunt wel merken dat je buik iets opgezet is of dat je broeken wat strakker beginnen te zitten. Ook is er wat meer vetafzetting op je buik, billen en heupen waardoor je als je op je rug ligt en normaal een platte buik had nu misschien wel een kleine opbolling ziet, maar dat wordt nog niet veroorzaakt door de groeiende baarmoeder en baby.

6 Weken Zwanger; jouw TO DO 's

Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips, geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst.

Meest gestelde vragen 6 weken zwanger:

 

Meestal wordt er een eerste afspraak gemaakt tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap. Het is wel verstandig om nu vast te bellen om een afspraak te maken. Veel verloskundigenpraktijken hebben volle agenda's, door op tijd te bellen heb je de meeste kans ook op tijd terecht te kunnen

Het advies is om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Als je hier nog niet mee begonnen bent, is het verstandig om hier alsnog mee te starten.

Als je bedoelt of je je baby al kan voelen bewegen dan is het antwoord NEE. Je baby beweegt nog niet en zelfs als hij dat over een paar weken wel gaat doen, dan zijn de bewegingen de komende weken nog zo licht dat je die niet kunt voelen. Bij een eerste kindje voel je hem vaak pas zo rond de 20 weken, een volgende meestal rond 16 weken.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.