Je bent 21 weken zwanger

Je bent 21 weken zwanger

De Baby 21 weken

baby 21 weken in buik

De tandknoppen voor de volwassen tanden vormen zich nu achter de knoppen van de melktanden. De knoppen voor de melktanden waren al eerder gevormd.

21 weken, je baby gaat verschillende smaken proeven

Ook de smaakpapillen ontwikkelen zich deze week.

Doordat je baby kleine beetjes vruchtwater drinkt, om te oefenen met slikken voor de werking van de nieren en het stofwisselingsstelsel, krijgt hij vanaf nu ook verschillende smaken mee.

De smaak van het vruchtwater verschilt van dag tot dan en hangt af van wat jij gegeten hebt. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die in de baarmoeder aan veel verschillende smaken blootgesteld werden, later ook makkelijkere eters zijn. Ze lusten als het ware al heel veel omdat ze de smaken herkennen vanuit de baarmoeder. Een extra reden voor jou dus om gevarieerd te gezond te eten zodat je kleintje straks alles lust.

De huid is inmiddels niet doorzichtig meer.
Er worden witte bloedlichaampjes gemaakt die belangrijk zijn voor het afweersysteem.

De longen blijven zich verder ontwikkelen, maar voordat ze zo ver zijn dat ze zuurstof kunnen opnemen en koolzuur kunnen uitscheiden, moet er nog heel veel gebeuren. De baby krijgt zijn zuurstof en voeding tot aan de geboorte via de navelstreng.

De kleine gaat steeds meer en fanatieker bewegen. Hij maakt wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Toch voel je die lang niet allemaal en als het je eerste kindje is voel je hem misschien helemaal nog niet.

Vanaf nu begint het gehoor van de baby te werken (hij kon al eerder horen, maar de hersenen konden de geluiden nog niet interpreteren), hij kan nu gaan reageren op harde geluiden. Soms kun je merken dat de baby bepaalde geluiden niet prettig vindt, hij gaat dan protesteren door flink te gaan bewegen. Maar je kunt je baby ook gaan wennen aan allerlei geluiden, bijvoorbeeld de stem van papa en bepaalde muziek.

Jij 21 weken zwanger:

Striae, kun je het voorkomen?

Waarom de één striae krijgt en de ander niet weten we niet precies. Jonge vrouwen lijken eerder last te krijgen van een gesprongen huid dan vrouwen die al wat ouder zijn.
Er zijn veel middeltjes te koop die beloven dat ze striae voorkomen, maar helpen ze echt?

Je buik 21 weken zwanger:

De bovenkant van je baarmoeder staat 1-2 vingers onder je navel. Je zult misschien gemerkt hebben dat je buik de afgelopen week zichtbaar dikker is geworden, het lijkt wel of je iedere dag verschil ziet.

Dit is heel normaal. Zo rond de 20 weken begint een groeispurt en kun je je buik bijna zien groeien ;)

Klachten en symptomen 21 weken zwanger:

Doordat je baarmoeder zo hard gegroeid is kun je vaker last krijgen van bandenpijn en ook harde buiken (zeker als dit niet je eerste zwangerschap is) kunnen nu al optreden. Klik op de linken voor meer informatie over harde buiken en bandenpijn.

Aanhoudende vermoeidheid, heb ik bloedarmoede?

Als zwangere heb je een verhoogd risico om bloedarmoede te krijgen. Een bekende klacht van bloedarmoede is moeheid.
Toch hoeft je moeheid niet perse te betekenen dat je bloedarmoede hebt. Misschien ben je gewoon te druk?

Als verloskundigen hebben wij goede ervaringen met Floradix Kruidenelixer, dit helpt echt heel goed om je ijzer gehalte op pijl te krijgen.

Duizeligheid:

Door de mid pregnancy drop, waar we vorige week al over schreven, kun je last krijgen van duizeligheid. Niets om je zorgen over te maken, maar wel lastig.

Hoe is het met jouw gewichtstoename in de zwangerschap?

Per gewichtscategorie (ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, obees) gelden er adviezen hoeveel je mag aankomen in de zwangerschap.
Groei jij netjes volgens de richtlijn?

Babyuitzet, wat heb je nog nodig?

Check onze uitzetlijst nog een keer en lees bij de artikelen die je nog moet kopen waar je op moet letten voor je de winkel in gaat.
Een goede voorbereiding voor je aankopen zorgt ervoor dat je je niets laat aansmeren en precies koopt wat jij nodig hebt.

Goed voorbereid bevallen:

Het is voor jou misschien nog wat vroeg om al met de bevalling bezig te zijn of ben je er al volop over aan het nadenken hoe het zal gaan?

Als verloskundigen van Baby op Komst willen we je heel graag meegeven dat een goede voorbereiding het halve werk is. Als jij weet wat er in je lichaam op welk moment van de bevalling gebeurt én hoe jij daar op in kunt spelen zodat de pijn geen loopje met je neemt, dan is de kans dat je bevalling goed verloopt veel groter.

Met een goede voorbereiding, liefst samen met je bevalmaatje (partner of bv vriending of doula), sta je echt 3-0 voor.

We zouden je dan ook willen adviseren om een goede bevalcursus te volgen. Er is genoeg keuze dus altijd een cursus te vinden die jou/jullie aanspreekt. Let bij je keuze wel op wie de cursus geeft. Er is (nog) geen keurmerk voor zwangerschapscursussen. Je buurvrouw op de hoek die zelf een keer bevallen is mag jou bij wijze van spreken een cursus geven. Wij pleiten ervoor om voor een cursus te kiezen die gegeven wordt door een (medisch) deskundige. Ook hierin is meer van voldoende aanbod.

Moet je er niet aan denken om iedere week naar een klasje te gaan? gelukkig zijn er tegenwoordig ook heel veel aanbieders van online cursussen.

De medici van Baby op komst hebben zelf ook een aantal cursussen ontwikkeld zodat er altijd één is die bij jou past. Ontwikkeld door deskundigen die jarenlange ervaring hebben in het begeleiden van barenden.
Kijk er eens naar of doe de Keuzetest "welke cursus past bij mij'

Interessant om te lezen 21 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 21 weken zwanger:

Je baarmoeder rijkt nu tot zo'n 1-2 vingers onder je navel, je baby ligt dus in je onderbuik. Je zult hem in die regio dan ook voor het eerste voelen.

Omdat hij nog alle ruimte heeft in de baarmoeder kan hij koppeltje duikelen, rondtollen en springen en schoppen zoveel hij wil. Je zult deze bewegingen lang niet allemaal voelen omdat hij niet altijd tegen je baarmoederwand maar in het vruchtwater trapt.

Je baby ligt ergens in je onderbuik. De ruimte tussen je navel en schaambot. 
De bovenkant van de baarmoeder zit nu zo'n 1-2 vingers onder je navel.

Als een baby bij 21 weken zwangerschap geboren wordt, overleeft hij de bevalling meestal niet. Als de baby toch levend geboren wordt zal de zorg erop gericht zijn om de baby zo fijn mogelijk te laten voelen en niet op overleven. Er vindt nog geen behandeling plaats als een baby bij 21 weken levend geboren wordt

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.