Je bent 2 weken zwanger

Je bent 2 weken zwanger

baarmoeder uitleg

Rond dag 14 van je cyclus (bij een cyclus van 28 dagen) heb je eisprong. Eigenlijk ben je dus helemaal nog niet zwanger, de bevruchting zal eind deze week of begin volgende week plaatsvinden.

Als je zwanger wilt worden moet je vrijen in de dagen VOOR je eisprong. Het beste is om de dagen vóór je een eisprong, regelmatig gemeenschap te hebben.

Hoe merk ik dat ik in mijn vruchtbare dagen zit?

Als je meer vaginale afscheiding krijgt, is dat een teken dat je eisprong eraan zit te komen. Vrouwen die hun lichaam goed kennen merken aan hun vaginale afscheiding dat de eisprong eraan zit te komen.

Tijdens de vruchtbare dagen verandert je vaginale afscheiding door de hormonale veranderingen in je lichaam:

  • Toename in hoeveelheid: tijdens je vruchtbare dagen heb je meer vaginale afscheiding (fluor)
  • Verandering in textuur: de afscheiding wordt dunner
  • Verandering in kleur: Het cervicaal slijm kan veranderen van een witte of troebele kleur naar een helder, doorschijnend of zelfs geelachtig groen.
  • Rekbaarheid: je afscheiding wordt tijdens je vruchtbare dagen rekbaarder, vergelijkbaar met rauw eiwit. Als je wat afscheiding tussen duim en wijsvinger doet en dan langzaam je duim en wijsvinger uit elkaar beweegt kun je draden trekken van de afscheiding. Dit draden trekken is een belangrijk teken dat je vruchtbaar bent.

Zo gezond mogelijk zwanger worden? Volg onze online cursus

header gezond zwanger

De bevruchting vindt plaats in de eileider:

Iedere cyclus rijpt er een eicel in de eierstok, op het moment van ovulatie (eisprong) schiet deze eicel uit de eierstok in de eileider. De kans op bevruchting is het grootst als er op het moment van eisprong levendige zaadcellen in de eileider klaar liggen om de eicel te bevruchten.

Zaadcellen kunnen tot 72 uur overleven. Een eicel leeft maar 12 tot 24 uur. Zaadcellen doen er ongeveer 10 tot 24 uur over (je hebt snellere en langzamere zaadcellen) om van de vagina naar de eileider te komen. Heb je gemeenschap op de dag dat je een eisprong hebt, dan is de kans groot dat de eicel al is afgestorven op het moment dat de zaadcellen de weg hebben afgelegd naar de eileider.

Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips.

Veel gestelde vragen bij 2 weken zwangerschap

Ja, maar het kan moeilijker zijn om de vruchtbare periode te voorspellen. Let een paar maanden goed op je vaginale afscheiding en probeer of je draden kunt trekken op het moment in je cyclus dat je merkt dat je afscheiding toeneemt. Als je draden kunt trekken zit je in je vruchtbare dagen. Natuurlijk kun je ook een ovulatietest gebruiken om je vruchtbare dagen te bepalen.

Dit varieert heel erg, leeftijd, gezondheid en allerlei andere factoren spelen mee. Sommige stellen worden snel zwanger, terwijl anderen maanden of zelfs jaren nodig hebben.

Vermijd liefst alcohol en dit geldt voor ook voor as papa, beperk cafeïne en junkfood en volg zoveel mogelijk een gezond dieet met voldoende groenten, fruit en eiwitten.

Eet ook geen vacuüm verpakte voedingsmiddelen en vermijd liefst ook rauw vlees. Een overzicht met wat je wel of niet zou moeten eten vind je hier

Vind je het lastig om een gezonde leefstijl aan te houden? Kijk eens naar onze online cursus Gezond zwanger worden, daar leer je hoe makkelijk en leuk een gezonde leefstijl kan zijn.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.