Je bent 26 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 26 weken zwanger
Hoe groot is de baby bij 26 weken?
De lengte is nu ongeveer 33 cm en hij weegt ruim 800 gram, lang en dun dus. Van het onderhuidsvet is dan ook nog niet veel gevormd. Door het ontbreken van het onderhuidsvet is de huid van de baby rood van kleur. De bloedvaten schijnen nog door de huid heen.
Deze week gaan de longen voor het eerst surfactant maken. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan en dus niet meer aan elkaar verkleven. Als de longblaasjes open blijven staan is er pas uitwisseling mogelijk van zuurstof en koolzuur.
Ogen voor het eerst open bij 26 weken:
De ogen waren tot nu toe gesloten om het netvlies te laten ontwikkelen, maar vanaf deze week gaan de ogen voor het eerst open. Je baby kan nu licht zien. Je kunt dit uitproberen door met een zaklamp op één plek op je buik te schijnen, waarschijnlijk gaat je baby tegen die plek schoppen.
Kleur ogen pasgeboren baby
De iris, het gekleurde deel van het oog, heeft nog geen pigment en dus ook nog geen kleur, dit ontwikkelt de komende twee maanden. Maar bij de geboorte hebben de ogen nog niet altijd de definitieve kleur omdat er ook dan nog weinig pigment is. Baby´s worden met blauwe ogen geboren. Welke kleur de ogen van jouw baby uiteindelijk worden is erfelijk bepaald. Als beide ouders bruine ogen hebben kan de baby zowel bruine als blauwe ogen krijgen, hebben beide ouders blauwe ogen dan is de kans klein dat de baby bruine ogen krijgt. Bij het artikel over erfelijkheid lees je hoe dit precies zit. Gemiddeld kun je na 6 maanden de definitieve kleur zien, maar dat kan ook nog iets langer duren.
Jij, 26 weken zwanger:
Veel vrouwen maken zich (soms onbewust) zorgen of alles wel goed is met de baby en hoe het zal gaan met de bevalling en de periode erna.
Bezorgdheid wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid. Alles is zo nieuw. Er groeit een mensje in je lichaam waar jij op dit moment alleen alle zorg voor hebt.
Groeit hij wel goed, zal alles wel goed zijn, hoe verloopt de bevalling?
Kan ik dat wel aan, raak ik niet in paniek?
Allemaal dingen waar veel vrouwen zich zorgen over maken. Het valt ook allemaal niet mee. Er verandert zoveel en je hebt er zelf zo weinig grip op.
Daarom gaat het deze week vooral over het voorbereiden op je bevalling:
Waar wil je bevallen?
Jullie zullen er ongetwijfeld al eens over gesproken hebben: Waar wil je bevallen?
Niet zo’n makkelijke keuze, vooral omdat er veel onduidelijkheden en onwaarheden circuleren over wat nu veilig is en wat niet.
Laat één ding voorop staan:
Je moet daar bevallen waar JIJ je het prettigst voelt.
Maar om te bepalen waar jij je het prettigst voelt is het wel fijn om de feiten op een rij te hebben.
Warm water helpt
Warm water is bewezen effectief bij de bevalling. Niet alleen om de pijn beter te verdragen, maar zeker ook om de ontsluiting te bevorderen.
26 weken, goed voorbereiden in het halve werk:
Rond 30 weken gaat de verloskundige met je bespreken wat je wilt rondom de bevalling.
Om te bepalen wat je wilt is het belangrijk dat je je goed voorbereid.
Wie wil je erbij hebben, wat moet je in huis hebben, wat neem je mee naar het ziekenhuis. Wat kun je doen om de pijn hanteerbaar te houden, welke vormen van pijnbestrijding zijn er, zowel thuis als in het ziekenhuis. En ga zo maar door.
Wist jij dat spanning ervoor zorgt dat je bevallig langzamer verloopt en je meer pijn voelt?
Dit wordt veroorzaakt doordat de adrenaline die vrijkomt bij spanning en stress remmend werken op je weeën. De ontsluiting verloopt hierdoor trager en je lichaamseigen pijnstiller endorfine komt niet goed vrij waardoor je meer pijn voelt.
In een goede bevalcursus krijg je handvatten om met de pijn om te gaan en tips en tricks om zo ontspannen mogelijk te blijven.
Ook leer je wat te doen als het niet loopt zoals gehoopt.
Wij bieden je 3 verschillende online bevalcursussen aan die je gewoon lekker thuis, liefst samen met je partner, kunt volgen op ieder moment dat jij wilt.
Al onze cursussen zijn ontwikkeld door verloskundigen, zij zijn immers de experts op het gebied van begeleiding bij de bevalling en worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed als je aanvullend verzekerd bent.
Vind je het lastig om een keuze te maken uit het grote aanbod van (online) cursussen?
Doe de test 'Welke cursus past bij mij'
Je buik bij 26 weken:
Je baarmoeder staat nu zoń 2 cm boven je navel en je buik wordt wekelijks zichtbaar dikker. Omstanders kunnen nogal eens opmerkingen maken over de grootte van je buik. Volgens de één is hij veel te groot, opmerkingen als ´ga je al bijna bevallen´ horen zwangeren regelmatig terwijl ze nog 3 maanden moeten. Andersom komt ook regelmatig voor dat de omgeving maar blijft zeggen dat je buik te klein is. Zij was veel dikkker in week 26, dus kan het niet goed zijn is dan de redenering. Laat dit soort opmerkingen maar gewoon van je afglijden. Jouw verloskundige of arts controleert de groei van je baby goed en zolang zij tevreden zijn is er geen reden om ongerust te worden door dit soort opmeringkingen.
Lees ook onze blogTop 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen.
Symptomen en klachten bij 26 weken:
Slecht slapen in zwangerschap
Onder andere door bezorgdheid en piekeren slapen veel vrouwen slecht.
Heb je last van slapeloosheid probeer dan je dieet eens aan te passen: ontbijt en lunch mogen eiwitrijk zijn, maar het avondeten liever niet. Dit betekent dat je ’s avonds beter geen groot stuk vlees of vis kunt eten.
Meer tips over slecht slapen lees je op de site.
26 weken: boeren, scheten en snurken:
Waar je buiten je zwangerschap dit soort lichamelijke geluiden misschien niet kent of ze op zijn minst probeert in te houden, kun je als zwangere niets anders dan maar laten gaan :)
Je darmen en maag komen steeds meer in de knel en alle lucht die daar in zit moet ergens heen. Omdat het klepje wat je maag naar boven toe afsluit minder goed werkt komen boertjes (of ronduit grote boeren) naar boven en kun je ze vaak niet tegenhouden.
Hetzelfde geldt voor het laten van scheten. De kringspier is slapper waardoor je ze lastiger op kunt houden.
Ook maagzuur speelt in deze periode steeds vaker op.
Snurken in de zwangerschap
Het is allemaal niet zo charmant wat we hier beschrijven, maar bedenk en vertel je partner dit ook, dat het van tijdelijke aard is. Na de geboorte nemen al dit soort klachten gelukkig weer af,
Snurken wordt veroorzaakt door een betere doorbloeding in al je organen en dus ook in het slijmvlies van je neus, hierdoor zit je neus sneller wat dicht waardoor je tijdens je slaap door je mond gaat ademen, met als gevolg het charmante snurken. Pleisters die je neusgaten openhouden, te koop bij iedere drogist, kunnen helpen.
Wie doet wat?
Je kan met verschillende zorgverleners te maken krijgen in je zwangerschap of tijdens je bevalling. Maar wie is wie? Wat is ieders verantwoordelijkheid?
Meest gestelde vragen 26 weken zwanger:
26 weken is precies 6 maanden vol. Aan het eind van deze week zit ook het tweede trimester erop. Nog 3 maanden te gaan.
Vanaf 24 weken zullen artsen alles doen om je baby te laten overleven. Bij 24 weken is de overlevingskans nog maar 50%, maar gelukkig stijgt dit iedere week snel. Bij 26 weken heeft de baby al zo'n 70% kans om te overleven.
Dat is lastig te zeggen, dit verschilt zo per persoon en ook per zwangerschap.
Als je in het eerste trimester erg misselijk bent, hondsmoe en de hormonen door je lijf gieren waardoor je boos wordt en huilt om niets, zou het heel goed kunnen dat jij dit het zwaarste trimester vindt. Heb jij deze klachten niet, dan is de kans groot dat je het komende (derde) trimester het zwaarst vindt. De meeste zwangeren vinden het tweede trimester het fijnst. In die maanden heb je over het algemeen weinig klachten en is de baby en je baarmoeder nog niet zo zwaar dat het je in de weg gaat zitten. In het derde trimester wordt het allemaal wat zwaarder, neemt steeds meer ruimte is waardoor klachten vaak weer toenemen.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.