Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van.

Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout.
1. Gaat het nog goed?
Met stip op nummer één in de ergernissen-lijst, deze vraag die met regelmaat wordt gesteld door – vaak – andere vrouwen. Hoezo “nog” goed? Is dat oprechte interesse hoe het met de zwangere vrouw in kwestie gaat? Of eigenlijk een verkapte mededeling dat dit op korte termijn ernstig zal veranderen? Stress.
2. Wat ben je dik!
Als zwangere lijk je opeens publiek bezit. Mensen voelen voelen geen enkele remming zich met twee handen op je buik te storten of in het openbaar tegen je te roepen dat je zo dik wordt. Maar oh wee je gebeente als jij dat zegt tegen een omvangrijke medepassagier die in de trein twee zitplaatsen in beslag neemt en weigert voor je op te staan.
3) Bij mij zag je niks toen ik zwanger was
Als je zwanger bent en je mag de rest van de wereld geloven, ben jij de eerste zwangere die mensen aanschouwen met een bolle buik. ‘Nee hoor, bij mij zag je negen maanden lang helemaal niks. Bij mijn zus ook niet. Bij mijn vriendin ook niet.’ Sorry hoor… We zijn zwanger. Niet blind.
4) Zou je dat wel eten?
Nog zo’n ergernis in de categorie ‘dikheid’. Lollige collega’s of familieleden die bij alles wat je in je mond stopt, de originele opmerking maken: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Ja, die appel kan best. Het schijnt helemaal niet zo gezond te zijn om tijdens je zwangerschap aan anorexia te beginnen.
5) Ik heb dat nog wel voor je
Natuurlijk is het hartstikke fijn als mensen met je meeleven tijdens de zwangerschap. En veel vaders en moeders hebben hun zolders nog vol staan met overbodige baby-troep die ze nooit hebben gebruikt, maar die jij ongetwijfeld ook gaat aanschaffen. In overleg is het daarom zeker fijn als je enkele spulletjes mag overnemen. Maar let even op de woorden enkele en overleg.
6) Je moet niet zo hard werken
‘Je moet rustiger aan doen. Je werkt echt veel te hard.’ Ja, ik werk nog stééds 40 uur. Met een baby op komst, een tweede huis dat niet verkoopt en het gas, water en licht dat zélfs tijdens de zwangerschap moet worden doorbetaald (overigens wel een idee om NUON hier eens op aan te spreken), leek het me niet het beste moment om thuis op de bank te gaan liggen wachten op mijn ontslagbrief.
7) Ga je al bijna met verlof?
Zucht. Nee! Ik weet dat je me nu al vindt lijken op een walrus, maar ik moet echt nog vier maanden werken. Dus ja, ik word nóg dikker (om punt 2 gelijk maar even voor te zijn).
8) Gelukkig duurt het maar negen maanden
Of dat “maar” is, bepalen we zelf wel. Wanneer je het gevoel hebt een plofkip te zijn, alle bovengenoemde opmerkingen naar je hoofd krijgt geslingerd en die misère niet eens mag wegdrinken met een lekkere glaasje chardonnay, voelen “maar” negen maanden soms heel lang.
9) Je kunt prima sporten als je zwanger bent hoor
Een veelgehoorde opmerking. Probeer het zelf eens met een wriemelend kind van een paar kilo in je buik. Tijdens het hardlopen ontwikkel je de acute angst dat je een kind met chronische hersenschuddingen ontwikkelt, tijdens het zwemmen stijgt je maagzuur tot ooghoogte en na een half uurtje crosstrainer voelt het alsof je in je rug bent aangereden door een volgeladen pick-up truck. Gelukkig, want rugpijn hadden we nog niet.
10. Hoe is het met je buikje?
Deze vraag, tot slot, wekt niet eens irritatie op door de vraag zelf, maar door het woord “buikje”. Waarom wordt ieder woord verkleind dat met zwangerschap te maken heeft? Buikje, baby’tje, kleertjes, knuffeltje, kadootje. Hoezo kadootje? Wij willen gewoon een kado. Zo’n grote.
Tekst: Marlene Rooseman, tekstschrijver

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.