Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Banner Header Nw Site Klein

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van.

Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout.
1. Gaat het nog goed?
Met stip op nummer één in de ergernissen-lijst, deze vraag die met regelmaat wordt gesteld door – vaak – andere vrouwen. Hoezo “nog” goed? Is dat oprechte interesse hoe het met de zwangere vrouw in kwestie gaat? Of eigenlijk een verkapte mededeling dat dit op korte termijn ernstig zal veranderen? Stress.
2. Wat ben je dik!
Als zwangere lijk je opeens publiek bezit. Mensen voelen voelen geen enkele remming zich met twee handen op je buik te storten of in het openbaar tegen je te roepen dat je zo dik wordt. Maar oh wee je gebeente als jij dat zegt tegen een omvangrijke medepassagier die in de trein twee zitplaatsen in beslag neemt en weigert voor je op te staan.
3) Bij mij zag je niks toen ik zwanger was
Als je zwanger bent en je mag de rest van de wereld geloven, ben jij de eerste zwangere die mensen aanschouwen met een bolle buik. ‘Nee hoor, bij mij zag je negen maanden lang helemaal niks. Bij mijn zus ook niet. Bij mijn vriendin ook niet.’ Sorry hoor… We zijn zwanger. Niet blind.
4) Zou je dat wel eten?
Nog zo’n ergernis in de categorie ‘dikheid’. Lollige collega’s of familieleden die bij alles wat je in je mond stopt, de originele opmerking maken: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Ja, die appel kan best. Het schijnt helemaal niet zo gezond te zijn om tijdens je zwangerschap aan anorexia te beginnen.
5) Ik heb dat nog wel voor je
Natuurlijk is het hartstikke fijn als mensen met je meeleven tijdens de zwangerschap. En veel vaders en moeders hebben hun zolders nog vol staan met overbodige baby-troep die ze nooit hebben gebruikt, maar die jij ongetwijfeld ook gaat aanschaffen. In overleg is het daarom zeker fijn als je enkele spulletjes mag overnemen. Maar let even op de woorden enkele en overleg.
6) Je moet niet zo hard werken
‘Je moet rustiger aan doen. Je werkt echt veel te hard.’ Ja, ik werk nog stééds 40 uur. Met een baby op komst, een tweede huis dat niet verkoopt en het gas, water en licht dat zélfs tijdens de zwangerschap moet worden doorbetaald (overigens wel een idee om NUON hier eens op aan te spreken), leek het me niet het beste moment om thuis op de bank te gaan liggen wachten op mijn ontslagbrief.
7) Ga je al bijna met verlof?
Zucht. Nee! Ik weet dat je me nu al vindt lijken op een walrus, maar ik moet echt nog vier maanden werken. Dus ja, ik word nóg dikker (om punt 2 gelijk maar even voor te zijn).
8) Gelukkig duurt het maar negen maanden
Of dat “maar” is, bepalen we zelf wel. Wanneer je het gevoel hebt een plofkip te zijn, alle bovengenoemde opmerkingen naar je hoofd krijgt geslingerd en die misère niet eens mag wegdrinken met een lekkere glaasje chardonnay, voelen “maar” negen maanden soms heel lang.
9) Je kunt prima sporten als je zwanger bent hoor
Een veelgehoorde opmerking. Probeer het zelf eens met een wriemelend kind van een paar kilo in je buik. Tijdens het hardlopen ontwikkel je de acute angst dat je een kind met chronische hersenschuddingen ontwikkelt, tijdens het zwemmen stijgt je maagzuur tot ooghoogte en na een half uurtje crosstrainer voelt het alsof je in je rug bent aangereden door een volgeladen pick-up truck. Gelukkig, want rugpijn hadden we nog niet.
10. Hoe is het met je buikje?
Deze vraag, tot slot, wekt niet eens irritatie op door de vraag zelf, maar door het woord “buikje”. Waarom wordt ieder woord verkleind dat met zwangerschap te maken heeft? Buikje, baby’tje, kleertjes, knuffeltje, kadootje. Hoezo kadootje? Wij willen gewoon een kado. Zo’n grote.
Tekst: Marlene Rooseman, tekstschrijver

Gerelateerde berichten
Blog Papa Charel
Blog papa Charel; tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf...een kostbaar kleinood waar je meestal geen tijd voor hebt 🙂

Blog Papa Charel
Blog papa Charel; ouder worden

Deze keer een column van 'onze' papa Charel die je gerust wat filosofisch mag noemen. Filosofisch, maar ook mooi, zoals Lees meer

Blog Papa Charel
Blog papa Charel; slechts op bezoek

Deze keer vertelt papa Charel hoe hij het kraambezoek heeft geregeld.

Blog Papa Charel
Blog papa Charel; Kleine lettertjes

Als je een kind hebt lijkt het wel of dingen harder binnenkomen.

Marlene
Blog Marlene

Marlene Rooseman vertelt ons, met de nodige humor en zelfspot,  hoe het is om net moeder te zijn.

Blog Papa Charel
Blog papa Charel; Babyboom

Is zwanger worden besmettelijk vraagt Charel zich af

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.