Je bent 39 weken zwanger

Je bent 39 weken zwanger

De baby 39 weken zwanger

baby 39 weken

Hoe groot is de baby bij 39 weken?

In deze week heeft je baby zo ongeveer zijn geboortegewicht bereikt, hij groeit nu niet zoveel meer in lengte of gewicht. Gemiddeld wegen baby's bij geboorte zo'n 3500 gram en zijn ze tussen de 50 en 53 centimeter lang.

De hersenen daarentegen groeien nog volop. Ten opzichte van 4 weken geleden is het volume zo'n 30% toegenomen. Dat wil niet zeggen dat de hersenen ook in omvang zoveel zijn toegenomen, er zijn veel meer kronkels in de hersenen gekomen. Hierdoor neemt de omgang niet giga toe, maar het vermogen van de hersenen wel. In de eerste drie jaar van je baby blijven de hersenen zich in dit tempo verder ontwikkelen, dat zul je ook opmerken doordat je bijna dagelijks ziet dat je babypeuter weer iets nieuws kan. De hersenen blijven zich overigens ontwikkelen tot je kind zo'n 23 jaar oud is.

De huid van de baby is inmiddels minder roze, maar echt blank geworden. Dat blijft ook na de geboorte nog een paar dagen zo, de pigmentatie start binnen een paar dagen na de geboorte waardoor je baby dan pas zijn uiteindelijke huidskleur zal krijgen.

Jij 39 weken zwanger:

Vind je het spannend, zit je vol ongeduld te wachten op het moment dat de bevalling begint?
Helaas kan niemand je vertellen wanneer dat zal zijn. Het kan vandaag starten, maar ook nog een paar weken duren.

Probeer je dan ook niet teveel te focussen op elk krampje wat je voelt. Ga zoveel mogelijk nog je eigen gang en als het kan geniet dan nog even van alle tijd die je hebt om dingen voor jezelf te doen. Ga nog een keer uitgebreid naar de kapper, spreek af met vriendinnen, plan nog een fijne avond uit met je partner. Kortom zoek afleiding.

De Bevalling

Bereid je goed voor op je bevalling, lees veel, lees ook de site nog eens door over de bevalling.

Ga zoveel mogelijk nog je normale gang. Ga vooral niet zitten wachten op de bevalling.
Niemand kan je vertellen wanneer het gaat beginnen en als je erop gaat zitten wachten dan duurt het helemaal zo lang.

Je kan nog rustig overal heen gaan. Als de weeën beginnen valt de baby er nog niet zomaar uit en kun je bijna altijd nog gewoon thuis komen.

Behalve als je van je vorige kind supersnel bevallen bent, dan is het niet verstandig om nu nog ver weg te gaan.

Je kan nu meer last gaan krijgen van harde buiken en ze kunnen ook wat pijnlijk gaan worden.

Pijnlijke harde buiken noemen we voorweeën. Je kan een nacht hebben dat je veel last hebt van voorweeën. Die komen dan bijvoorbeeld iedere 10 minuten en doen ook best pijn. Lees het artikel op de site om te weten wat je kunt doen tegen voorweeën.

Het begin van de bevalling:

De bevalling begint pas echt als je minimaal een uur lang goede weeën hebt die binnen de 5 minuten komen en een minuut per wee duren.

Als het je eerste kindje is dan mag je rustig wachten met de verloskundige bellen of naar het ziekenhuis gaan tot je flink pijnlijke weeën hebt die om de 3-4 minuten komen en, belangrijker nog, minstens 1 minuut aanhouden.

Natuurlijk mag je ook eerder bellen. Als je behoefte hebt aan ondersteuning van je verloskundige of als je onzeker bent of een vraag hebt dan mag je altijd bellen, ook al zijn je weeën nog niet zo sterk.

Je verloskundige is dag en nacht bereikbaar en is het echt gewend om, ook ’s nachts, regelmatig gebeld te worden.

Heb je al eerder een kind gehad, bel dan als je zelf denkt dat dit de echte weeën zijn.

Voorweeën of echte weeën?

Als dit je tweede of volgende kindje is, is het soms heel moeilijk om voorweeën te onderscheiden van echte weeën.
De voorweeën kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en ook best om de 5 minuten komen, toch is je bevalling nog niet begonnen.

Het verschil tussen voorweeën en de echte weeën is dat voorweeën niet versnellen of verergeren. Ze kunnen dus wel om de 5 minuten komen, maar dit blijft een beetje hetzelfde.

Ze komen niet ineens vaker en gaan ook niet meer pijn doen. Pas als je merkt dat er progressie zit in de pijn of frequentie mag je ervan uitgaan dat dit de echte weeën zijn en je bevalling is begonnen.

Interessant om te lezen 39 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 39 weken zwanger:

Helaas zijn die er niet. Je kunt last krijgen van voorweeën of wat bloederig slijm verliezen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat je bevalling dan ook echt gaat beginnen. Soms kan het nog dagen duren nadat je bijvoorbeeld de slijmprop verloren bent. Het is echt wachten op ontsluitingsweeën of het breken van de vliezen, dan pas weet je dat de bevalling begonnen is.

Wat goed dat je hier over nadenkt. Helaas laten teveel stellen zich nog overvallen door alle hectiek na de geboorte. Men bereid zich over het algemeen wel voor op de bevalling, maar wat er daarna gebeurt???? geen idee.

Dat is jammer want dit kan ervoor zorgen dat je regelmatig met de handen in het haar zit en geen idee hebt wat te doen.

Lees onze artikelen voor na de geboorte en kijk ook eens naar onze online cursussen voor na de geboorte. Zo ben jij/zijn jullie voorbereid op alles wat komen gaat en kun je meer genieten.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.