Je bent 28 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 28 weken zwanger
De baby 28 weken:
Hoe groot is de baby bij 28 weken?
Je baby is nu zo'n 30 centimeter lang en weegt ruim 1 kilo. Vanaf nu groeit je baby met zo'n 200 gram per week, dat is meer gewichtstoename dan hij tot nu toe gedaan heeft. Groeide hij de eerste 2 trimesters harder in lengte dan in gewicht, het derde trimester, waar je nu in zit begint je baby eindelijk te lijken op het bolle baby'tje wat we na de geboorte kennen.
Vanaf nu begint je baby onderhuids vet te krijgen. Is hij nu nog erg mager om te zien, de komende weken verandert dat en krijgt hij langzaam maar zeker een vetlaagje.
Ook de botten van de baby beginnen te veranderen. Tot nu toe was het vooral kraakbeen, maar dit begint nu langzaam te verbenen en sterker te worden.
Vanaf 28 weken heet een geboorte een premature geboorte.
Nog steeds een geboorte met heel veel risico’s, maar de kansen voor de baby stijgen nu snel. Bij 28 weken is de overlevingskans circa 90%. Het hoeft niet gezegd te worden dat het veel beter is als de baby nog minimaal 9 weken bij je blijft.
Hoewel op het plaatje bovenaan dit artikel de baby met het hoofdje naar beneden ligt, hoeft dit helemaal nog niet zo te zijn. Je baby heeft nog genoeg ruimte om te draaien.
Dromen begint vanaf 28 weken:
Onderzoekers hebben de hersengolfactiviteiten gemeten van foetussen in de baarmoeder. Hieruit blijkt dat je baby inmiddels verschillende slaapcycli kent. Ook de slaap waarin de dromen plaatsvinden (de rapppid eye movement cyclus) is bij deze baby's gemeten. Hieruit mogen we opmaken dat je baby inmiddels droomt.
Nu is er nog weinig te dromen als je niet veel meemaakt zoals je baby in de baarmoeder, maar misschien helpt het om je baby fijne dromen te geven als je veel met hem praat, zingt en liefdevol contact met hem/haar maakt. Mocht het niet helpen voor de fijne dromen dan is het in ieder geval goed voor een goede hechting tussen jullie als ouders en jullie kind.
Jij 28 weken zwanger:
Je buik bij 28 weken:
De bovenkant van je baarmoeder staat nu op 1/4 tussen je navel en het puntje van je borstbeen.
Het schoppen van je baby kan inmiddels best pijnlijk of irritant worden.
Genoot je eerder nog van ieder schopje, inmiddels zit er zoveel kracht achter dat het pijnlijk kan worden, zeker als hij/zij continu op dezelfde plek schopt. In dat geval kun je van binnenuit een beurse plek krijgen en iedere keer als je baby daar tegenaan schopt kan dat een pijnscheut geven.
Daarnaast kan het schoppen je gaan irriteren omdat het je uit je slaap houdt of je rust verstoord. Baby's hebben de neiging om juist druk te worden als mama ff lekker languit wil of wil gaan slapen....
Klachten en symptomen 28 weken zwanger:
Het kan nu zwaar beginnen te worden, vooral als je hele dagen werkt en zwaar lichamelijk werk hebt kan je wat extra klachten krijgen.
Harde buiken komen in deze periode regelmatig voor. Een harde buik kenmerkt zich door het heel hard worden van je baarmoeder, maar het doet geen pijn (of een heel klein beetje). Een paar keer per dag een harde buik is heel normaal, maar heb je ze meerdere keren per uur, dan is dit echt een teken van lichaam dat je te druk bent.
Versterkte afscheiding is heel normaal in de zwangerschap, maar je bent ook vatbaarder voor een vaginale infectie. Wat is normaal en wanneer moet je aan de bel trekken?
Wie wil jij bij je bevalling hebben? Steun is ontzettend belangrijk, maar wel steun van mensen die je ook echt goed kunnen steunen. Medelijden zet geen zoden aan de dijk.
Rond de 30 weken zal je verloskundige de bevalling met je bespreken. Zij wil graag van jullie weten hoe jullie de bevalling zien, wat wil je wel en wat perse niet. Ons geboorteplan kan helpen om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je wel en juist ook niet wilt.
Om dat te weten moet je wel goed voorgelicht zijn.
Lees alles over voorbereiden op je bevalling. Is in bad bevallen misschien een optie voor jullie? Wat kun je doen om de pijn hanteerbaar te houden? Lees ook onze 10 tips voor een ontspannen bevalling.
Hoe denk je over pijnbestrijding?
Allemaal zaken om goed over na te denken en samen te bespreken. Stellen die goed voorbereid aan hun bevalling beginnen kijken achteraf ook tevredener terug op hun bevalling.
Vol vertrouwen bevallen:
Wil jij/Willen jullie goed voorbereid en vol vertrouwen aan de bevalling beginnen? Start dan vandaag nog met één van onze online bevalcurussen.
Interessant om te lezen 28 weken zwanger:
- Is alles geregeld? Kijk de to do’s van deze periode nog een keer na.
- Mag je eigenlijk seks hebben tot het eind?
- Slaapproblemen
- Hoge bloeddruk
Meest gestelde vragen 28 weken zwanger:
Bij 28 weken ziet een baby er niet veel anders uit dan na de geboorte. Als je nu een 3D echo zou laten maken zul je het gezichtje van je baby na de geboorte hier echt in herkennen. Het onderhuidsvet is nog niet veel aanwezig waardoor de baby nog wel wat magertjes is en de huid nog wat roze doorschijnt. Maar verder lijkt de foetus gewoon op je baby na de geboorte.
Gemiddeld weegt een baby bij 28 weken zwangerschap zo'n 1250 gram. Vanaf nu groeit hij ongeveer 200 gram per week zodat hij over 12 weken (bij de uitgerekende datum) netjes rond de 3,5 kilo weegt.
28 weken is 6 en halve maand. Nog bijna 3 maanden (3 maanden zijn 13 weken) te gaan.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.