Je bent 34 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 34 weken zwanger
De baby 34 weken zwanger:
Veel baby’s zijn nu al ingedaald (Let op: dit hoeft nog niet. Pas bij 37 weken moet een eerste kindje zijn ingedaald en bij een tweede kindje hoeft het helemaal niet persé.
Op het moment dat de baby aan het indalen is kun je scherpe buikpijn, vooral onderin je buik, krijgen. De zogenaamde indalingsweeën.
34 weken, baby minder voelen bewegen:
Doordat de baby is ingedaald en hij steeds wat groter wordt, heeft hij niet zoveel bewegingsvrijheid meer.
Het is dan ook heel normaal dat je hem anders voelt bewegen. In plaats van flinke schoppen of stompen, voel je hem nu wat heen en weer schuiven met zijn voet of hand.
Maar je moet je baby dagelijks goed voelen, is dat niet zo bel dan altijd je verloskundige!
Als je huid niet te dik is (geen dikkere vetlaag onderhuids) kan het zijn dat je plotseling een bult naar buiten ziet steken: het handje of voetje van je baby.
De baby zit nog onder de kleine nesthaartjes over zijn hele lichaam. Langzaam maar zeker gaat die beharing nu afnemen.
Ook zit de baby nog volop onder het huidsmeer. Als de baby mooi op tijd geboren wordt, is het meeste huidsmeer in de huid getrokken en zie je meestal alleen nog smeer op het rugje.
Hoe groot is de baby bij 34 weken?
Je baby is nu ongeveer 43 cm en 2,2 kilo.
Ligt jouw baby nog in stuit? Lees het artikel over de uitwendige versie én over bevallen bij een stuitligging.
Als jullie baby een jongetje is dalen deze week de balletjes in vanuit de buik naar de balzak. Bij 3-4% van de jongetjes gebeurt dit niet, als die worden geboren zit één of beide balletjes niet in de balzak. Niet ingedaalde testes heet dat officieel.
Jij 34 weken zwanger:
Welke slaaphouding is beste in zwangerschap?
Sommige vrouwen kunnen de laatste weken van de zwangerschap niet meer op hun rug slapen, dan worden ze duizelig en voelen zich eng.
Dit wordt veroorzaakt doordat de steeds zwaarder wordende baarmoeder de grote lichaamsader dicht KAN (hoeft dus niet) drukken die langs je ruggenwervel loopt.
Doordat de baarmoeder deze ader dichtdrukt, krijg je zuurstoftekort in je hersenen en hierdoor word je duizelig.
Als je hier last van hebt (niet bij iedereen ligt de ader en de baarmoeder hetzelfde, je hoeft er dus helemaal geen last van te hebben) is het beter om niet meer op je rug te slapen.
Als je onbewust ’s nachts steeds op je rug draait, leg dan een klein kussentje in je rug zodat je niet kan terugdraaien.
Een andere veelgehoorde klacht zijn tintelende vingers
Moeite met slapen? Lees ons artikel over slaapproblemen in de laatste drie maanden van de zwangerschap.
Je buik bij 34 weken:
De baarmoeder staat nu net onder je borstbeen en kan behoorlijk in de weg gaan zitten. Vooral als je baby nog niet is ingedaald zit de baarmoeder nog hoog. Als de baby ingedaald is dan merk je dit vaak doordat je ineens meer ruimte voelt in je maagstreek
Van de bovenkant van je baarmoeder tot bovenkant schaambot meet je nu ongeveer 30 centimeter.
Klachten en symptomen bij 34 weken zwanger:
Verstopping:
je darmen liggen behoorlijk in de knel en door het verhoogde gehalte aan progesteron zijn ze sowieso al lui in de zwangerschap. Doordat ze ook steeds minder ruimte krijgen kan obstipatie/verstopping optreden. Gelukkig kun je er zelf wel wat aan doen.
Versterkte vaginale afscheiding:
Je afscheiding kan heel erg wisselen in de zwangerschap, maar veel vrouwen hebben in de laatste weken wel last van veel ergere afscheiding, zo erg dat er soms twijfel is of het vruchtwater is of toch fluor.
Kortademigheid:
Net als je darmen, komen je longen en het middenrif ook steeds meer in de verdrukking. Hierdoor kun je minder goed heel diep inademen én kan er minder lucht in je longen. Kortademigheid is dan ook een bekend probleem in de zwangerschap.
Vocht vasthouden - oedeem:
We hebben in meerdere weken al geschreven over het vasthouden van vocht. Een heel bekend en meestal onschuldig probleem in de zwangerschap. Maar....het kan ook een teken zijn van een te hoge bloeddruk en erger nog zwangerschapsvergiftiging. Als je vrij plotseling vocht vasthoudt en zeker als je opeens een opgeblazen gezicht hebt is ons advies om direct even met je verloskundige te bellen.
Natuurlijk zijn bovenstaande klachten niet de enige, ga naar onze overzichtspagina als jouw klacht hier niet benoemd wordt.
Interessant om te lezen 34 weken zwanger:
- Kraamdagen, lees dit artikel vast een keer door zodat je ook voorbereid bent op de eerste periode na de bevalling.
- Ben je van plan borstvoeding te gaan geven? Lees dan ook onze info over starten met borstvoeding.
- Nog steeds niets gedaan aan voorbereiding op je bevalling?
We gaan het nog maar een keer zeggen: Als verloskundigen merken we écht dat vrouwen (stellen) die een goede cursus hebben gevolgd beter bevallen en vooral ook positiever terugkijken op hun bevalling. |We zouden het wel uit willen schreeuwen: AUB bereid je goed voor!Je doet het voor jezelf, niemand wil toch een traumatische bevalling en door je goed voor te bereiden voorkom je dit écht. De kennis die je bij een goede cursus opdoet helpt je niet alleen om beter te ontspannen, maar ook om keuzes te maken mocht er een medische ingreep nodig zijn. Door de opgedane kennis weet jij wat je wel of niet wilt en kun je meepraten over beslissingen die genomen moeten worden. Juist het feit dat vrouwen het gevoel hebben dat dingen ze niet overkwamen, maar dat ze bewust mee beslisten zorgt ervoor dat ze hun bevalling positief ervaren. Gun jezelf (en je partner) een positieve bevalervaring en start nu nog met een cursus. Het is wat te laat om nog met een fysieke cursus te beginnen, maar online is er veel aanbod en heb je nog genoeg tijd om alle lessen door te nemen. Kijk ook eens naar ons aanbod van online bevalcursussen.
Meest gestelde vragen 34 weken zwanger:
Als je met 34 weken weeën krijgt of er een reden is om je baby vervroegd geboren te laten worden is dat zeker geen ramp.
Je baby is redelijk klaar om geboren te worden, je hoeft ook niet naar een academisch ziekenhuis en mag gewoon in het (streek)ziekenhuis in jullie regio bevallen.
Wel is je bevalling medisch, thuis bevallen wordt sterk afgeraden, medisch gezien is het verstandig om in het ziekenhuis te bevallen omdat je baby toch wat extra aandacht nodig heeft wat thuis niet gegeven kan worden.
Over het algemeen hoeft je baby niet naar de couveuse en kan hij in een gewone wieg geobserveerd worden. Houdt er wel rekening mee dat je baby nog wel een paar weekjes in het ziekenhuis moet blijven. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het geboortegewicht en hoe je baby 'het doet'.
- 1% bevalt tussen de 32 en 34 weken
- 6% bevalt tussen de 34 en 37 weken
- 76% bevalt tussen de 37 en 41 weken
- 18% bevalt na 41 weken
In Nederland mag je zelf kiezen of je met 34 of 36 weken met zwangerschapsverlof gaat. Veel vrouwen kiezen vroeg in de zwangerschap om door te werken tot 36 weken. Wij zijn daar geen voorstander van. Waarom niet dat lees je in dit artikel.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.