Je bent 3 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 3 weken zwanger
Gefeliciteerd, je bent 3 weken zwanger! Dit is het begin van een prachtige reis en er valt veel te ontdekken en te leren over je zwangerschap. In deze gids zullen we de veelgestelde vragen beantwoorden over de symptomen die je kunt verwachten tijdens deze fase van je zwangerschap en hoe je buik kan voelen.
Binnen in je buik zijn een eicel van jou en een zaadcel van je partner versmolten. Deze 2 cellen gaan zich razendsnel delen van 2 naar 4 naar 8 naar 16 enzovoort. Op dit moment is je baby niet meer dan een klompje cellen, amper te zien met het blote oog, maar dit wordt echt een baby, jullie baby!
Eind vorige week of begin deze week vond de bevruchting plaats.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken en maar 1 zaadcel zal het lukken om de eicel daadwerkelijk te bevruchten. Zodra de eicel bevrucht is, sluit de wand van de eicel zich en wordt deze ondoordringbaar voor andere zaadcellen.
Een eicel wordt dus altijd maar door een zaadcel bevrucht. Tweelingen ontstaat dus niet door een dubbele bevruchting van een eicel.
Eind van deze week zal de zygote (het bevruchte eitje) aankomen in de baarmoederholte en zich proberen in te nestelen. Als het de bevruchte eicel niet lukt om zich in te nestelen, sterft het af en zul je ongesteld worden zonder ooit te weten dat je toch heel even zwanger bent geweest.
Wat zijn de symptomen bij 3 weken zwanger?
Misselijkheid en braken:
Een van de meest voorkomende symptomen van de zwangerschap is braken en misselijkheid. Bij de meeste zwangeren ontstaan deze klachten wat later in de zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je in week 3 al misselijk bent.
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle vrouwen deze symptomen ervaren en dat het vaak tijdelijk is. Als je last hebt van braken en misselijkheid, probeer dan kleine maaltijden te eten gedurende de dag en vermijd sterk geurende voedingsmiddelen.
Vermoeidheid
Vermoeidheid, ook zo'n bekende klacht in het eerste trimester van je zwangerschap, maar ook deze klacht ontstaat vaak pas rond week 6-7.
Vermoeidheid ontstaat doordat je lichaam hard werkt om een veilige omgeving te creëren voor je baby om te groeien. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en niet te veel stress hebt.
Gevoelige borsten
Voor veel vrouwen het eerste symptoom waardoor ze denken; Ben ik zwanger?
Je borsten kunnen al heel vroeg in de zwangerscahp gevoeliger worden, bij sommige vrouwen zelfs al voordat de menstruatie uitblijft.
Dit komt door de veranderingen in hormonen in je lichaam. Het dragen van een goed passende beha kan helpen om je borsten te ondersteunen en het ongemak te verminderen.
Hoe moet je buik voelen als je 3 weken zwanger bent?
Als je 3 weken zwanger bent, is het onwaarschijnlijk dat je buik al veel veranderingen heeft ondergaan. De bevruchting is nog maar net geweest en hoewel de celdelingen en groei vanaf nu heel hard gaan is het vruchtje nog zo klein dat je het met het blote oog nog niet zou kunnen zien. Ook je baarmoeder is nog niet groter dan wanneer je niet zwanger bent. Natuurlijk is je baarmoeder zich wel aan het voorbereiden op de komende maanden. Hierdoor kun je wel een licht opgeblazen gevoel ervaren als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam.
Het dikker worden van je buik duurt nog wel een paar weken, afhankelijk van je bouw en of dit je eerste of volgende zwangerschap is gaan mensen aan je buik zien dat je zwanger bent zo rond de 14 weken bij een volgende zwangerschap en pas rond de 18-20 weken bij je eerste.
Veel eerder zie je wel andere delen van je lichaam dikker worden. Vooral op je heupen en benen gaat je lichaam vetreserves aanleggen, veel zwangeren passen al snel hun broeken niet meer, niet zozeer omdat hun buik dikker is geworden, maar door de bredere heupen en benen.
Leestips wanneer je 3 weken zwanger bent
- Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
- Voeding, wat heb je nodig
- Voeding, lijst voedingsmiddelen wat mag je wel en wat niet
- Foliumzuur
- Heb ik voedingssupplementen nodig?
- De verloskundige, wat doet zij?
- Sport in de zwangerschap
- Seks tijdens de zwangerschap
- Hoeveel mag jij aankomen in de zwangerschap?
Veelgestelde vragen bij 3 weken zwanger:
Zoals hierboven al geschreven is de zwangerschap nog super pril, eind vorige week of begin deze week heeft de bevruchting plaatsgevonden, de bevruchtte eicel is nog op weg naar je baarmoeder en zal daar eind deze week pas aankomen.
Je voelt in deze periode meestal nog niets, sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom, dat er mogelijk sprake is van een zwangerschap, pijnlijke borsten.
Ja, je kunt blijven sporten als je 3 weken zwanger bent. Sporten is goed voor jou en je baby, maar zorg ervoor dat je je activiteiten aanpast aan je zwangerschap. In deze weken hoef je nog niets aan te passen in de sporten die je altijd al deed, er zijn wel enkele sporten die vanaf het begin worden afgeraden.
Hier kunnen we kort en krachtig over zijn: Nee, je lichaam maakt nog onvoldoende zwangerschapshormoon aan om een positieve zwangerschapstest te krijgen.
In ons dossier zwangerschapstest vertellen we je precies wanneer je wel kunt testen en welke testen er zijn.
Je baby is nu een klein balletje van enkele honderden cellen, ongeveer zo groot als een speldenkop.
Sandra Vuik
Verloskundige, niet praktiserend
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.