Je bent 33 weken zwanger

Je bent 33 weken zwanger

De baby 33 weken zwanger

baby 33 weken zwanger

Je baby drinkt zo'n halve liter vruchtwater per dag, hierdoor wordt het maag-darmstelsel voorbereid op het leven buiten de baarmoeder.

Doordat je baby steeds groter wordt en de verhouding vruchtwater/baby steeds meer richting baby gaat, er is dus minder vruchtwater dan voorheen, kunnen de schoppen echt pijnlijk worden. Werkte het vruchtwater eerder als een soort van schokdemper, dat is nu niet meer het geval.

Inmiddels werkt het immuunsysteem van je baby ook zelfstandig. Je baby is niet langer alleen afhankelijk van zijn moeders immuunsysteem en kan nu zelf antistoffen maken als er schadelijke indringers zijn.

Hoe groot is de baby bij 33 weken?

Je baby weegt nu zo’n 2 kilo en is ongeveer 44 cm lang. De komende weken groeit hij gemiddeld met 1 centimeter en zo'n 250 gram per week.

Jij 33 weken zwanger:

Klachten en symptomen bij 33 weken:

Slecht slapen:

Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem in de laatste weken van de zwangerschap. 75% van de zwangeren heeft er last van.

Heel gek is dat ook niet, je baarmoeder is inmiddels zo groot als een basketbal en zit in de weg.  Je kunt bijna geen goede houding meer vinden om lekker te liggen en lig je eenmaal lekker, dan krijg je weer kramp of last van zuurbranden. En dan zullen we het maar niet hebben over tig keer je bed uitmoeten omdat je moet plassen. Je blaas wordt zo ingedrukt doordat je baby erop ligt dat er nog maar heel weinig urine in past, hierdoor moet je echt om de haverklap plassen.

Daarnaast speelt angst voor de bevalling of maar blijven malen hoe het straks met de baby zal zijn en wat je allemaal nog moet regelen misschien ook een rol in jouw slapeloosheid.

Merk je dat je toch wel heel erg op gaat zien tegen de bevalling? Volg dan alsnog één van onze zwangerschapscursussen, die bereiden je op een nuchtere manier en heel eerlijk voor op alles wat komen gaat. Juist door die eerlijkheid en nuchtere aanpak geven veel oud cursisten aan dat dit ze rust gaf. Kennis geeft kracht is een bekend gezegde en dat is ook echt waar. Als je beter weet wat je kunt verwachten en eerlijke info en handvatten krijgt om met iedere situatie om te gaan geeft dan rust in je hoofd en vertrouwen voor de komende bevalling. Onze cursussen zijn ontwikkeld door verloskundigen en omdat ze online zijn kun je er ook nu nog prima mee starten. Je kijkt een les wanneer het jou uitkomt en kunt lessen net zo vaak herhalen als je wilt (we adviseren dat ook) zodat alle info ook echt blijft hangen en je de tips ook kunt toepassen als het spannend wordt.

Zeker de cursus Grip op je bevalling of Hypnobirthing zijn geschikt om nú nog mee te starten.

Tips om beter te slapen in zwangerschap:

Slaap op je zij, liefst je linkerzij, omdat de doorbloeding naar de placenta dan het beste is.

Zwangerschapskussen

Leg een kussen tussen je benen en een klein kussentje onder je buik. Leg ook een kussen in je rug.

Er zijn speciale slangkussens te koop. Vaak worden ze (borst-)voedingskussens genoemd,die je in de zwangerschap onder je buik, tussen je benen door achter je rug kunt draperen.

Ook het tobben over de gezondheid van je baby, angstdromen over de bevalling en zorgen over de verantwoording die je straks krijgt kunnen voor een verstoorde nachtrust zorgen.

Op zich zijn deze zorgen allemaal heel normaal.
Toch moeten deze angsten niet zo erg worden dat je er geen nacht meer van slaapt.

Is het wel zo erg, zoek dan hulp. Praat erover met je partner. Je zult merken dat je partner zich ook best zorgen maakt, er samen over praten kan helpen om alles wat te relativeren.

Natuurlijk kun je ook met je verloskundigen of arts over je angsten praten. Geloof me, je bent echt niet de enige die dergelijke angsten heeft.

Tot slot: een avondwandeling en een warm bad voor het naar bed gaan kunnen de slaap bevorderen.
Een warm bad kan verder helpen om kuitkrampen te verminderen omdat je spieren erdoor ontspannen.
Zorg ook dat je bed lekker warm is als je erin kruipt. Daarnaast moet de slaapkamer juist lekker fris zijn.

Interessant om te lezen 33 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 33 weken zwanger:

Bij 33 weken liggen veel baby's met hun hoofdje naar beneden, maar dit hoeft nog niet persé.

Je baby kan nog uit zichtzelf draaien mocht hij nu nog met zijn/haar billen naar beneden liggen, maar de ruimte wordt wel steeds krapper, zeker als het je eerste kindje is.

Heb je al eerder een kind gekregen dan is de ruimte in je baarmoeder wat groter en kan je baby rond deze tijd nog makkelijker omdraaien. Hoe meer kinderen je hebt gehad, hoe meer ruimte je hebt. Bij vrouwen die al meerdere keren bevallen zijn zien we dat de baby zelf in de laatste dagen nog kan koppeltje duiken.

Hoe dichterbij de bevalling komt, hoe meer zorgen je kan gaan maken, vooral als je het gevoel hebt dat je (nog) niet goed voorbereid bent. 

We zien regelmatig dat vrouwen het niet nodig vinden om  een cursus te volgen omdat ze of zoiets hebben van 'ik zie wel wat er gebeurt, kan me er niet druk over maken hij/zij moet er toch uit' of dat ze het idee hebben dat ze alle benodigde info wel op internet kunnen vinden. Maar als de bevalling dan naderbij komt krijgen ze toch een onrustig gevoel en dat is jammer. Een goede voorbereiding geeft echt vertrouwen dat je het kunt en als je een partner hebt en samen met je partner een cursus volgt worden jullie echt een super bevalteam wat in iedere situatie weet wat ze kunnen doen. 

Op onze zustersite bieden we verschillende online zwangerschapscurusssen gaan.  De cursus Grip op je bevalling is geschikt om nu nog mee te starten, ook Hypnobirthing kun je nu nog mee starten, maar vraagt wel wat meer tijdsinvestering.

Ook dit is een heel normale twijfel in de laatste weken van je zwangerschap. 

Er komt ook zoveel op je af waar je tot nu toe geen kennis van had en hoe het straks met je baby zal gaan kan eigenlijk niemand je vertellen.

Sommige voelen direct na de geboorte een overweldigende liefde voor dit kleine hummeltje, maar er zijn ook genoeg moeders die dit niet ervaren en echt een tijdje nodig hebben om in hun rol van moeder zijn en het voelen van liefde voor de baby moeten groeien. Over dit laatste hoor je bijna nooit iemand, alleen de sunny side wordt benoemd, maar geloof ons je bent echt niet de enige die op dit moment twijfels heeft of het allemaal wel goed zal gaan en misschien zelfs wel of dit wel is wat je wilde, moeder worden. Aan alles kun je opeens sterk gaan twijfelen, vaak veroorzaakt door de giga hoeveelheid nieuwe dingen die op je afkomen en niet weten wat je allemaal te wachten staat.

Als tip willen we je meegeven om je ook op de periode na de bevalling goed voor te bereiden. Lees er veel over, praat met vriendinnen of zussen die al kinderen hebben en vraag ze dan vooral om de eerlijke versie te geven van hoe zij de eerste periode na de geboorte tegenaan liepen.

Kijk ook eens naar onze online cursus Leer je baby kennen. Een heel fijne praktische cursus over alles wat je kunt verwachten met een pasgeboren baby. Door deze cursus nu al te bekijken ben je beter voorbereid op alles rondom je baby en wordt jij minder verrast na de geboorte, sta je minder vaak met je handen in het haar, herken je waarom je baby huilt en weet je hoe je je baby in slaap krijgt (en liefst in zijn/haar eigen bedje ;))

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.