Slecht slapen zwanger

Veel zwangeren slapen periodes heel slecht

Is het niet het vaak moeten plassen, dan wel geen goede slaaphouding meer kunnen vinden. Heb je die gevonden krijg je misschien kuitkramp of gaan je handen tintelen. Is dat over slaap je onrustig door allerlei rare dromen. Er zijn tig redenen waarom zwangeren vaak slecht slapen. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen.

Slecht slapen zwanger

Veel zwangeren slapen periodes heel slecht

Is het niet het vaak moeten plassen, dan wel geen goede slaaphouding meer kunnen vinden. Heb je die gevonden krijg je misschien kuitkramp of gaan je handen tintelen. Is dat over slaap je onrustig door allerlei rare dromen. Er zijn tig redenen waarom zwangeren vaak slecht slapen. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen.

Tips bij slecht slapen zwanger

In de zwangerschap zijn er vele dingen die je nachtrust kunnen verstoren en voor slaapproblemen kunnen zorgen.

Vaak moeten plassen, misselijkheid, zuurbranden, dromen, angsten, spanning, kuitkrampen en ga zo maar door.

Veel van deze klachten zijn niet te vermijden. Toch zijn er voldoende dingen die je kunt proberen om slaapproblemen in de zwangerschap te verminderen.

Onderstaand vind je een aantal tips:

  • Beperk het drinken ’s avonds en laat in de middag:
    Hoewel het belangrijk is dat je minimaal 2 liter vocht per dag binnenkrijgt, is het verstandig om vooral ’s avonds niet veel meer te drinken. Dit voorkomt dat je er ’s nachts om de haverklap uitmoet om te plassen.
  • Let op je voeding:
    Scherp gekruid voedsel en tomaat kunnen maagzuurklachten veroorzaken. Cafeïne, wat je toch al niet teveel mag in de zwangerschap, kan je wakker houden. Drink laat in de middag en ’s avonds geen cafeïne houdende koffie of thee en vermijd ook chocolade.
    Eet geen zware maaltijd voor het naar bed gaan. Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat.
    Als je vaak ’s nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten. Een volle maag geeft minder klachten van misselijkheid.
  • Ontspan volledig voor je naar bed gaat:
    Maak een wandeling, lees een ontspannend tijdschrift of neem een lekkere warme douche net voordat je naar bed gaat. Kijk zeker geen spannende films of moeilijke documentaires net voor je naar bed gaat. Ga geen dingen bespreken die je wakker kunnen houden net voor het naar bed gaan. Als je van jezelf iemand bent die ’s nachts gaat liggen nadenken over alle dingen die nog gedaan of geregeld moeten worden, wen je dan aan om een lijstje bij te gaan houden. Schrijf hier ’s avonds, ruim voor het naar bed gaan, alles op wat je de volgende dag of paar dagen geregeld wilt hebben. Zo maak je je hoofd vrij van dit soort gedachten.
    Hoewel sporten en lichamelijke inspanning heel goed is tijdens de zwangerschap, is het niet verstandig om net voor het naar bed gaan te gaan sporten. Geef je lichaam minimaal 3 uur de tijd om te ontspannen na het sporten voordat je naar bed gaat.
  • Maak een vast bedritueel:
    Probeer dagelijks om dezelfde tijd naar bed te gaan en sta om dezelfde tijd op.Doe iedere avond hetzelfde gedurende een half uurtje voordat je naar bed gaat, lees bijvoorbeeld een ontspannend tijdschrift. (ga geen boeken over zwangerschap ed lezen net voordat je naar bed gaat. De kans is groot dat je weer iets leest waar je die nacht over gaat liggen nadenken)
  • Maak een comfortabel nestje:
    Veel vrouwen kunnen geen lekkere houding meer vinden als de buik dikker wordt. Een voedingskussen kan helpen. Een voedingskussen is een soort lange slang die je achter je rug, tussen je benen door onder je buik kan leggen. Hierdoor nemen klachten als rug- en buikpijn in bed vaak sterk af
  • Zorg dat je slaapkamer koel is.
    Als je zwanger bent heb je het vaak warmer en koude slaapkamer bevordert je nachtrust.
Overzicht onderwerpen

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Beste slaaphoudingen zwanger?

    De beste slaaphouding in de zwangerschap is op je linkerzij.

    Diverse onderzoeken suggereren (meer onderzoek is nodig om absolute zekerheid te geven) dat rugligging mogelijk een verhoogd risico geven op het overlijden van de baby in de baarmoeder.

    Daarnaast kan rugligging klachten bij jezelf geven waarover later meer.

    Het is dan ook verstandig om vanaf het begin van je zwangerschap de juiste slaaphouding aan te nemen.

    Linkerzij beste slaaphouding in zwangerschap

    De voorkeur gaat dan uit naar slapen op je linkerzij. Er is geen echt bezwaar tegen slapen op je rechterzij, maar slapen op je linkerzij is nog iets beter voor jezelf en voor de baby.

    Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd.

    Hierdoor heeft je baby een betere voorziening van zuurstof en voedingsstoffen.

    Bovendien werken je nieren beter als je op je linkerzij ligt. Hierdoor worden afvalstoffen en vocht beter uit je lichaam verwijderd. Met als gevolg minder last van vocht vasthouden in bijvoorbeeld je voeten en enkels.

    Op rug slapen in zwangerschap

    Slapen op je rug kan klachten geven in de zwangerschap.

    Let op, dit hoeft dus niet. Lang niet alle zwangeren hebben er last van.

    Dit is afhankelijk van de stand van je baarmoeder en de druk van de baarmoeder op de grote lichaamsader (vena cava), vooral als de baarmoeder groter wordt (na de 20 weken).

    Maar ook als je geen klachten hebt is het toch verstandig de juiste slaaphouding aan te leren.

    Deze grote lichaamsader (vena cava) ligt langs je ruggenwervel en brengt het bloed uit je onderlichaam terug naar je hart.

    Als de baarmoeder zwaarder wordt, kan de baarmoeder op deze ader drukken. Het gevolg daarvan is dat er een minder goede bloeddoorstroming is vanuit je onderlichaam.

    Je merkt dit doordat je duizelig wordt als je op je rug ligt en je onrustig slaapt.

    Doordat de doorstroming van je onderlichaam verslechterd heb jij ook een verhoogde kans op spataderen, aambeien en ophoping van vocht in je benen.

    Daarnaast drukt de zwaarder wordende baarmoeder wel heel erg op je ruggenwervel als je in rugligging slaapt wat de kans op rugklachten vergroot.

    Door het dichtdrukken van de grote lichaamsader wordt de terugstroom van het bloed vanuit de placenta minder goed en dit zou de reden kunnen zijn dat er (mogelijk) een verhoogd risico is op het overlijden van de baby in de baarmoeder.

    Maar, nogmaals, meer onderzoek is nodig om hier zekerheid over te kunnen geven.

    Geen paniek dus als je tot nu toe op je rug hebt geslapen, maar misschien wel een reden om te proberen vanaf nu op je (linker)zij te slapen.

    Merk je dat je in de nacht vanzelf weer terugdraait naar rugligging? Leg dan een kussentje achter je rug zodat je niet op je rug kunt draaien.

    Vrouwen die op hun rug wakker worden hoeven zich geen zorgen te maken aldus Dr Stacey, maar het advies is wel om vervolgens weer op je zij te gaan liggen en verder te gaan slapen. Ook voor het middagdutje is het advies om op je zij te slapen.

    Leer jezelf vanaf het begin van je zwangerschap de juiste slaaphouding (linkerzij) aan!

    Als je buik dikker wordt, is het soms moeilijk om nog lekker te liggen. Bovendien kun je  last krijgen van lage rugpijn of bekkenpijn.

    Een slangkussen kan uitkomst bieden. Deze slang drapeer je rond je lijf. Hij ondersteunt je buik of rug en voorkomt dat je op je rug draait. Door hem tussen je benen te leggen, verminder je pijn in je heupen of bekken.

    Toe aan een goede voorbereiding op je bevalling?

    Kijk eens naar onze online cursussen. Heerlijk thuis, samen met je partner, te volgen op ieder moment dat het jou/jullie uitkomt. Gegeven voor verloskundigen

    Slecht slapen begin zwangerschap

    Veel zwangeren hebben al vroeg in de zwangerschap een slaapprobleem.

    De hele dag zou je wel willen slapen, hondsmoe voel je je en een dag lijkt eeuwig te duren.
    Maar als je eindelijk naar bed mag wil de slaap niet komen omdat je misselijk wordt of moet je er tig keer uit om te plassen.

    Daarnaast kunnen sommige zwangeren moeilijk een comfortabele houding vinden omdat hun borsten zo gevoelig zijn.

    Vooral als je buiten je zwangerschap gewend was om op je buik te slapen kunnen gevoelige borsten een probleem opleveren voor een lekkere slaaphouding in de vroege zwangerschap.

    Probeer vanaf het begin van je zwangerschap op je linkerzij te gaan slapen, deze houding is het beste voor jezelf en voor je baby omdat de doorbloeding het beste is op je linkerzij.

    Kun je niet slapen omdat je misselijk bent? Let op deze tips in deze blog.

    Moet je tig keer je bed uit om te plassen?

    In de zwangerschap neemt je bloedvolume toe, hierdoor verwerken je nieren veel meer vocht en moet je dus ook echt vaker plassen.
    Daarnaast drukt de groeiende baarmoeder op je blaas waardoor je eerder een signaal krijgt dat je moet plassen. Vaak zijn het dan maar kleine beetjes.

    • Drink veel overdag, maar minder laat in de middag en liefst niets meer na 20.00 uur
    • Ga nog een keer plassen net voor je naar bed gaat, ook al ben je net geweest, probeer toch nog een keer goed uit te plassen. Door je bekken voorover te kantelen tijdens het plassen leeg je je blaas beter.
    • Drink zo min mogelijk dranken die vocht afdrijvend werken zoals koffie en thee.

    Ontspan…
    Er bestaat een ademhalingsoefening die heel goed helpt om in slaap te komen:
    Adem in 4 tellen door je neus in.
    Houd je adem 7 tellen vast.
    Blaas in 8 tellen door je mond uit.

    Door deze oefening een minuut of wat vol te houden ontspan je, je hebt je aandacht nodig bij het tellen van je ademhaling waardoor gedachten die je uit je slaap houden stop gezet worden.

    Probeer het gewoon eens, je zult merken dat je langzaam maar zeker rustiger wordt en binnen een minuut of wat in slaap valt.

    Slecht slapen zwangerschap tweede trimester

    Deze periode wordt voor veel vrouwen gekenmerkt als een rustige periode waarin ze zich goed voelen.

    Klachten als misselijkheid en zo moe voelen zijn zo goed als over, tenminste voor de meeste vrouwen. Dit komt omdat het hormoon progesteron niet meer zo snel stijgt en je lichaam langzaam maar zeker gewent raakt aan alle veranderingen.
    Doordat je minder klachten hebt slapen veel vrouwen in deze periode een stuk beter.

    Toch zijn er ook nu een aantal dingen die jou (of je partner) uit de slaap kunnen houden.

    Snurken in de zwangerschap:

    Uit onderzoek blijkt dat 30% van de zwangere vrouwen ineens begint te snurken.

    Dit wordt veroorzaakt door het zwellen van de slijmvliezen in je neus waardoor de luchtdoorgang kleiner wordt. Hoe zwaarder je was voordat je zwanger werd en hoe meer gewicht je aankomt in de zwangerschap, hoe groter de kans is dat je last krijgt van snurken.

    Probeer dan ook niet teveel aan te komen (lijnen mag niet, maar opletten met wat je eet is heel verstandig).

    Gelukkig gaat het snurken meestal weer over als de baby geboren is, maar tot die tijd is het wel zo prettig voor jezelf en je partner om het snurken zoveel mogelijk binnen de perken te houden:

    • Slaap bij op je zij, in rugligging wordt het snurken erger omdat je zwaarder wordende lichaam op je luchtwegen drukt. De voorkeur heeft de linkerzijde.
    • Zet het hoofdeinde van je bed iets omhoog. Heb je geen bedbodem die omhoog kan, leg dan een paar boeken onder je matras op zo’n manier dat je matras gelijkmatig iets oploopt.
    • Gebruik geen alcohol (dat doe je hopelijk toch al niet nu je zwanger bent...), vermijd rook inademing en gebruik geen slaaptabletten.

    Vanaf de tweede drie maanden kun je last krijgen van kuitkrampen.

    Ze worden veroorzaakt doordat de spieren in je benen extra belast worden doordat je zwaarder wordt.

    Daarnaast is de circulatie soms niet optimaal omdat je hart en nieren al zo hard moeten werken om al het extra bloed rond te pompen en je bloedvaten slapper worden.
    Het vermoeden bestaat dat een tekort aan calcium ook een oorzaak kan zijn van kuitkrampen, maar bewezen is het niet.

    Nu is het altijd een goed idee om meer calcium te gebruiken als je zwanger bent want je baby heeft calcium nodig voor een goede botopbouw.

    Tips om kuitkrampen in zwangerschap te voorkomen of verminderen:

    • sta niet te lang stil, maak loopbewegingen als je toch stil moet staan
    • zit niet met je benen over elkaar
    • strek je kuitspier een aantal keer per dag en zeker een paar keer voor je naar bed gaat
    • magnesium tabletten lijken kuitkrampen te verminderen
    • maak draaibewegingen met je voeten als je stilzit
    • wandel iedere dag minstens een half uur
    • neem een warm bad voor je naar bed gaat
    • ga met je tenen op een traptrede staan en druk je hielen zoveel mogelijk naar beneden. BLijf zo een paar minuten staan.

    Krijg je toch kramp, strek je been volledig, duw je hiel naar beneden en trek je tenen voorzichtig richting je scheenbeen. Dit doet eerst zeer, maar de kramp zal snel uit je been trekken. Laat de tenen heel voorzichtig weer los en ontspan je been weer langzaam.

    Slecht slapen zwangerschap 3e trimester

    Slaapproblemen in de laatste drie maanden van de zwangerschap komen vaak voor.

    De laatste paar maanden en zeker de laatste weken van de zwangerschap zijn voor vele zwangere vrouwen een periode van zeer weinig slapen.

    Je bent echt niet de enige met een slaapprobleem in laatste 3 maanden van de zwangerschap.
    Het lukt bijna niet meer om een comfortabele houding te vinden en heb je die eenmaal gevonden dan krijg je maagzuur, onrustige benen of kramp.

    Lukt het uiteindelijk toch om in slaap te komen dan wordt je heerlijke slaap verstoord door de meest vreemde dromen of word je wakker omdat je weer eens moet plassen.

    Helaas zijn veel van deze klachten niet te vermijden, men zegt wel eens dat je in de laatste maanden van de zwangerschap vast oefent in minder slapen voor als straks je baby er is…..

    Toch zullen we proberen je een aantal tips te geven die je nachtrust in de laatste weken van de zwangerschap kunnen bevorderen.

    Slaaphoudingen zwanger: eind van de zwangerschap:

    Nu je buik steeds dikker wordt, lukt het bijna niet meer om lekker te liggen.
    Probeer op je linkerzij te gaan liggen en leg een klein kussentje onder je buik en tussen je benen.

    Ook een kussen in je rug kan lekker zijn. Onderzoek toont aan dat zijligging echt beter is voor jou en je kind.

    Er zijn speciale kussens te koop die ongeveer 2 meter lang en rondom 20 cm dik zijn die je heerlijk om je lijf kunt draperen om een lekkere houding te krijgen.
    Ze worden verkocht als borstvoedings- of zwangerschapskussen en doen na je zwangerschap dienst om de baby lekker op te laten liggen tijdens het voeden, maar bieden dus ook uitkomst in de laatste drie maanden van de zwangerschap.

    In de laatste weken van de zwangerschap, als je buik wel heel erg in de weg ligt, kan het lekker zijn om wat meer zittend te slapen met kussens rondom je gestopt.

    Zwanger en pijn bij het omdraaien in bed:

    Er zijn nogal wat vrouwen die last krijgen van hun heupen en bekkengewrichten aan het eind van de zwangerschap.
    Vooral ’s nachts kan het behoorlijk pijnlijk zijn, omdraaien in bed wordt een ramp. Heb je hier last van, lees dan de informatie over bekkenklachten in de zwangerschap.

    Zuurbranden:

    Doordat je baby steeds groter wordt en de hele buikruimte inmiddels bijna gevuld is met baby en baarmoeder, krijgt je maag steeds minder ruimte aan het eind van de zwangerschap.

    Je maag komt in de verdrukking, bovendien werkt de klep die moet voorkomen dat je maagzuur terugstroomt in je slokdarm minder goed in de zwangerschap.
    Dit alles zorgt ervoor dat je sneller last kunt hebben van maagzuur. Lees onze tips bij maagzuur.

    Onrustige benen in de zwangerschap:

    We weten niet precies wat de oorzaak is van onrustige benen in de zwangerschap, waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door de toenemende druk die op de spieren van je benen staat (doordat je zwaarder wordt) en door veranderende hormonen.

    Er zijn aanwijzingen dat het veroorzaakt wordt door ijzertekort in de zwangerschap.
    Heb je heel veel last van onrustige benen, vraag je verloskundige of je ijzertabletten mag proberen of koop een ijzerhoudende kruidendrank bij drogist of apotheek.

    Een warm bad voor het naar bed gaan, een beenmassage of een wisseling van warme en koude kompressen kan helpen.

    Tintelende vingers en pijnlijke onderarm (carpale tunnelsyndroom):

    Veel zwangeren klagen over slapende handen en soms pijn, tinteling in hand of onderarm.

    Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangere die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben.

    We hebben een aparte blog over het Carpale tunnelsyndroom zoals deze beklemming van de zenuw officieel heet.

    Dromen en angst:

    Is alles wel goed met mijn baby, zal hij gezond zijn, zal ik een goede moeder zijn, kan ik de bevalling wel aan zijn bekende angsten/zorgen bij zwangeren.

    Er zijn voldoende dingen waar je ’s nachts wakker van kan liggen.

    Zwangere vrouwen, maar ook mannen, kennen vele angsten die vaak niet rationeel zijn, maar wel logisch.
    De gekste en meest lugubere dromen worden gedroomd in de zwangerschap.
    Gelukkig zijn dromen meestal bedrog… maar daar heb je nu niets aan, jij wordt er door wakker gehouden of slaapt onrustig.

    Niemand die je kan vertellen hoe je dergelijke angstdromen kunt voorkomen, wel kan het helpen door erover te praten.
    Vertel je partner van je angsten, vaak zul je merken dat hij ze voor een deel ook heeft.

    Het kan ook helpen om met je verloskundige te praten over je angsten, vooral als je bang bent voor de bevalling kan zij je angsten vaak wegnemen en bepaalde voorwaarden voor je scheppen die ervoor zorgen dat je minder bang wordt.

    Ook kan het helpen om te “praten” met andere zwangere vrouwen. Bijvoorbeeld op een forum.

    Je zult merken dat je lang niet de enige bent die ’s nachts wordt geplaagd door dergelijke angsten en gedeelde smart is halve smart zegt men.

    Meer lezen

    Hartkloppingen en zwanger
    Striae in zwangerschap (zwangerschapsstriemen)
    Buikpijn zwanger
    Voorweeën
    Menstruatie-achtige buikpijn
    Ben ik zwanger? Ontdek alle symptomen zwangerschap die je kunt ervaren

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
    Alcohol in de zwangerschap

    Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

    Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
    Meerling zwangerschap

    Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

    Echo
    Echo

    Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

    Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
    Pret echo

    Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

    zelf hartje luisteren
    Zelf naar het hartje luisteren baby

    Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

    zwangerschapscontroles
    Wel of niet mee op controle

    Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?