Je bent 13 weken zwanger

Je bent 13 weken zwanger

De baby kan zijn hoofdje draaien

De baby in week 13:

week 13 foetus

Aan het eind van deze week is je baby geheel gevormd. Nu is het een kwestie van groeien en de functies van de diverse organen verder verbeteren.

De longen zijn nog lang niet klaar maar wel volledig aangelegd en zo is het met de meeste organen. Het is er allemaal, het werkt ook al maar nog lang niet zoals het zou moeten.

Het lichaam van de baby is bedekt met fijne donshaartjes, lanugo genaamd. Als de baby netjes op tijd geboren wordt, zal het meeste van deze haartjes weer verdwenen zijn. Bij te vroeg geboren baby’s zie je vaak dat ze nog bedekt zijn met deze haartjes.

De nek is inmiddels ook volledig gevormd en de baby kan zijn hoofdje dus alle kanten op bewegen.

De inwendige geslachtsorganen, baarmoeder, eierstokken en eileiders bij meisjes en de testes bij jongetjes, zijn volledig gevormd.

De uitwendige geslachtsorganen zijn nog volop in ontwikkeling. Volgens onderzoeken is de NUB theorie nu behoorlijk betrouwbaar. Kun je niet wachten tot de 20 weken echo om het geslacht van je baby te weten te komen, dan zou je kunnen overwegen om nu bij een commercieel buro en NUB echo te laten doen.

Bij de 13 weken echo zullen de meeste echografisch nog geen uitspraak willen doen over het geslacht.

De baby is nu ongeveer 7 cm lang en weegt ongeveer 25 gram.

Jij 13 weken zwanger:

13 weken zwanger,  je buik.

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grapefruit, de bovenkant van je baarmoeder kun je net boven je schaambot voelen.

Menstruatie-achtige krampen worden veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. De baarmoeder zit vast aan diverse banden. Vroeg in de zwangerschap kun je vooral last hebben van de korte banden die lopen van de voorkant van je baarmoeder naar je schaambot. Door de groei van je baarmoeder komt er spanning op die banden en dit kan de menstruatie-achtige krampen veroorzaken. Een warme kruik op de pijnlijke plek helpt vaak heel goed.

Voor veel zwangere vrouwen is de periode van zo vreselijk moe zijn en misselijkheid (bijna) over. Je lichaam begint langzaam maar zeker te wennen aan het zwanger zijn waardoor de bekende klachten afnemen of zelfs al over zijn.

Je zwangerschap is nu het tweede trimester ingegaan.

Wordt het eerste trimester voor de meeste vrouwen gekenmerkt door zich niet lekker voelen en moe zijn, het tweede trimester is voor de meeste vrouwen een periode van zich prima voelen.

Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Anderen zullen dit ook aan je zien, je straalt en oplettende mensen zullen aan je uitstraling zien dat je zwanger bent.

Hoogste tijd om je te gaan voorbereiden op alles wat je nodig hebt voor je baby.

In ons dossier Babyuitzet vertellen we je precies wat je nodig hebt én waar je op moet letten bij je aankopen. Mooi is immers niet de enige eis bij je aankopen, veiligheid is minstens zo belangrijk!

Besteedt wat extra aandacht aan je bekkenbodemspieren!

Door de zwaarder wordende baarmoeder en baby komt er steeds meer druk op je bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen er onder andere voor dat je controle hebt over je plas en poep.

In de zwangerschap verslappen je spieren onder invloed van de veranderende hormonen. Veel vrouwen krijgen moeite met het ophouden van hun plas. Gelukkig kun je er veel aan doen om de spieren sterker te houden. Trainen, training en nog eens trainen. Net als bij al je spieren zorgt een goede training ervoor dat de bekkenbodem sterk blijft.

Echt belangrijk om dagelijks even aandacht aan te besteden, het kost je maar een paar minuutjes en je kunt het overal doen. In dit artikel gaan we er dieper op in en leggen we oefeningen uit.

Wist je dat we ook een heel fijne online cursus aanbieden waarin onder andere oefeningen zitten voor je bekkenbodem, maar nog veel meer oefeningen om fit te blijven en de juiste spieren sterk te houden. Zo voorkom je allerlei klachten als lage rugpijn en bekkeninstabiliteit.  Daarnaast bereid deel 2 van deze cursus je voor op je bevalling.

Babymoon:

Het tweede trimester is ook een prima periode om samen nog even vakantie te vieren, de zogenaamde Babymoon wordt ook in Nederland steeds populairder. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen of dingen die je zou moeten weten voor je naar het buitenland vertrekt.

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Als verloskundigen (babyopkomst is een site van verloskundigen mocht je dit nog niet weten) zien wij dagelijks het verschil tussen vrouwen die een goede zwangerschapscursus hebben gevolgd en vrouwen die dit niet deden. Investeer aub in een goede cursus.

Geen idee welke cursus bij jou/jullie past? Doe de test

Let bij je keuze op wie de cursus geeft.

Helaas zijn er geen keurmerken voor zwangerschapscursussen wat ervoor zorgt dat iedereen die het leuk vindt, een cursus kan gaan geven.

Wij zijn hier sterk op tegen.

Een goede cursus moet gegeven worden door een deskundige. Dit kan een verloskundige zijn (onze voorkeur), maar ook een fysiotherapeut die zich heeft bijgeschoold in begeleiding van zwangeren.

Om jou te leren wat je op welk moment van de bevalling kunt doen en hoe jij ervoor zorgt dat je bevalling een positieve ervaring wordt moet de docente echt goed weten waar ze het over heeft en hoe een bevalling verloopt..

Er is heel veel keuze in zwangerschapscursussen, we hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan?

Wij (als verloskundigen) hebben diverse zwangerschapscursussen voor je ontwikkeld. Zo kun jij (liefst samen met je partner) je heerlijk thuis prima voorbereiden op de bevalling. Omdat onze cursussen worden gegeven door verloskundigen worden ze vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

Wil je wekelijks in je eigen mailbox nog uitgebreidere informatie over de ontwikkeling van je baby EN veranderingen bij jezelf ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven. Geschreven door verloskundigen.

Ze bieden je extra begeleiding in je zwangerschap en vertellen je per week wat voor klachten je kunt hebben en vooral; Wat kun je er tegen doen…Natuurlijk bevatten ze ook mooie afbeeldingen van de foetus in die week van de zwangerschap

Schrijf dus snel in en geniet van onze vele tips en praktische adviezen.

Wij verkopen geen adressen aan anderen, wees dus niet bang voor spam via ons!!!

Meest gestelde vragen 13 weken:

De 13 weken echo is een medische echo waarbij gekeken wordt of alle organen goed aangelegd zijn en er geen zichtbare afwijkingen te zien zijn

Lastige vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is.  Bij een medische echo zullen ze er nog geen uitspraak over willen doen. Maar er zijn commerciële buro's die de NUB theorie aanhangen en op grond daarvan wel een uitspraak doen. 

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.