Je bent 15 weken zwanger

Je bent 15 weken zwanger

9 cm en 60 gram

De baby in week 15:

Week 15 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Ongeveer 9 cm lang en 60 gram weegt hij nu, maar in principe is alles aangelegd en moet de baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren.

De botten worden steeds sterker. Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer “echt” been. Let dus goed op je calciuminname, want je baby heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen.

De oren liggen inmiddels ongeveer op de normale plek waar ze bij ons ook zitten. De ogen liggen nog wat meer naar de zijkant, maar ook deze verplaatsen steeds meer naar hun uiteindelijke positie.

Het gehoor begint zich te ontwikkelen. Je baby kan nu jouw hartslag en darmgerommel horen.

De huid is nog heel dun, de bloedvaten schijnen door de huid heen.

Je baby is volop aan het oefenen voor het leven in de buitenwereld. Hij oefent zijn ademhaling en natuurlijk ook zijn spieren en gewrichten. Hij springt en bokst er vrolijk op los. Waarschijnlijk voel jij er nog niks van. Gemiddeld ga je een tweede of volgende kindje in week 16 voor het eerst voelen en een eerste rond de 20 weken.

Jij 15 weken zwanger:

Je buik bij 15 weken zwangerschap:

De bovenkant van je baarmoeder ligt nu zo'n 3 vinger boven je schaambot.

groei zwangerschapsbuik per week

Een klein buikje is voor jezelf waarschijnlijk al zichtbaar als je bloot op je rug ligt, maar met kleding aan zal je omgeving waarschijnlijk nog niet zien dat je zwanger bent.

Veranderingen in je lichaam bij 15 weken zwanger:

Er verandert veel in je lichaam als je zwanger bent. Zo krijg je veel meer bloed en moet je hart harder werken om dit extra bloed rond te pompen.

Op dit moment werkt je hart zo’n 20% harder dan buiten de zwangerschap. Tegen de tijd dat je gaat bevallen werkt je hart zelfs 50% harder dan buiten de zwangerschap. Dit kan zich uiten in hartkloppingen waar sommige zwangeren van schrikken.

Jij voelt je inmiddels waarschijnlijk wat beter. Meestal is de misselijkheid nu over en ook de vermoeidheid is vaak voorbij.

Aankomen in de zwangerschap:

Nu de periode van misselijkheid voor de meeste zwangeren voorbij is en je waarschijnlijk weer wat normaler kunt eten, is het tijd om extra goed op je voeding te letten. Vooral als je de afgelopen weken niet zo goed kon eten omdat je misselijk was is het nu echt tijd om extra aandacht aan je voeding te geven.

Misschien ben je door het gebrek aan eetlust nog niet zoveel aangekomen, maar de periode dat de pondjes eraan komen is nu toch echt aangebroken. Aankomen hoort natuurlijk bij de zwangerschap, maar het is wel belangrijk dat je niet teveel of te weinig aankomt.

Probeer zo dicht mogelijk bij de adviezen, die afhankelijk zijn van jouw gewicht van voor de zwangerschap, voor gewichtstoename te blijven.

2e trimester een fijne periode voor meeste zwangeren:

Nu breekt voor de meeste zwangere een periode aan dat ze zich goed voelen en het idee hebben de hele wereld aan te kunnen.

Een kraamverzorgende moet in principe voor de 16e week geregeld zijn, dus als je dat nog niet hebt gedaan ga er dan zo snel mogelijk achteraan.

Op de site lees je alles over het aantal uren waar je recht op hebt en wat je van een kraamverzorgster mag verwachten.

Het wordt ook tijd om je te gaan verdiepen in zwangerschapscursussen. Een goede voorbereiding op je bevalling is écht heel belangrijk. Weten wat er in je lijf gebeurt en hoe jij daar het beste mee om kunt gaan, ook als je bevalling niet verloopt zoals van te voren gehoopt, is heel belangrijk.  Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die goed voorbereid aan hun bevalling begonnen er positiever op terugkijken, ook als er medisch ingrijpen nodig was.

We kunnen ons voorstellen dat een deel van jullie helemaal geen zin heeft om naar een klasje te gaan. Het drukke leven maakt dat er nogal wat zwangeren zijn die het lastig vinden om een vast tijdstip om naar cursus te gaan in te passen in hun dagritme.
Gelukkig hoeft dat allang geen reden meer te zijn om geen cursus te volgen. Online worden vele cursussen aangeboden. Baby op Komst heeft, samen met diverse verloskundigen, meerdere online cursussen ontwikkeld. Neem eens een kijkje bij ons aanbod.

Interessant om te lezen bij 15 weken zwanger:

Meest gestelde vragen bij 15 weken zwanger:

Hoewel het redelijk vroeg is, kan het zeker als dit je tweede of volgende kindje is. Bij een eerste kindje moet je waarschijnlijk nog een paar weken geduld hebben

Je baby zit echt nog onderin je buik, hij piept nog maar net boven je schaambot uit.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.