Je bent 11 weken zwanger

Je bent 11 weken zwanger

De baby in week 11:

foetus 11 weken geen uitleg

Ongeveer 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn volledig gevormd, maar blijven gesloten. Je baby kan wel zijn mondje openen.

11 weken zwanger: de uitwendige geslachtsorganen beginnen zich te ontwikkelen.

De uitwendige geslachtsorganen – de penis en de balzak bij jongens, de clitoris en de schaamlippen bij meisjes – beginnen pas met ongeveer 11 weken van elkaar te verschillen. Maar het duurt nog enkele weken voordat je op de echo het verschil tussen jongens en meisjes heel goed kunt zien. Volgens de NUB theorie zou je vanaf nu met een echo al kunnen zien of jouw baby een jongen of meisje is. Hoe betrouwbaar is de NUB theorie?

Aan het eind van het eerste trimester, volgende week dus, zijn alle organen gevormd en liggen op hun plaats. Ze moeten uiteraard nog wel verder ontwikkelen in groei en functie.

Vertelde we je vorige week al dat de nieren urine produceren, de lever maakt inmiddels rode bloedcellen en de alvleesklier produceert insuline.

Jij 11 weken zwanger:

Je buik bij 11 weken zwangerschap:

De baarmoeder ligt nog volledig in je bekken en komt nog niet boven je schaambot uit. Je kunt hem uitwendig ook nog niet voelen, laat staan zien.

Veel vrouwen willen die buik zo graag showen dat ze hem wel dik willen kijken, maar je zult echt nog even geduld moeten hebben.

11 weken: waar moet ik op letten qua voeding?

Een veel gehoorde vraag in de zwangerschap blijft: Wat mag ik nu wel of niet eten?

Voor kazen die je in de Nederlandse supermarkt verpakt koopt geldt dat ze allemaal gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, die mag je dus rustig eten, ook al is het een Franse kaas.

Bij zachte kazen die je vers van de plank bij de kaasboer koopt moet je altijd vragen of ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn.
Zachte kaas, gemaakt van rauwe melk mag je NIET eten.

Koop je kaas om in een gerecht te verwerken, bijvoorbeeld op je pizza, dan mag je iedere kaas eten, eventuele bacteriën worden gedood als de kaas voldoende verhit wordt.

Sommige vleeswaren zijn alleen gedroogd, gerookt of gefermenteerd. Deze bewerkingen zijn echter niet voldoende om de toxoplasmoseparasiet te doden.
Vleeswaren als chorizo en salami kun je daarom beter laten staan.

Het is belangrijk dat vleeswaren (ook) gebakken, gestoofd of gekookt zijn. Kijk op de verpakking of vraag het bij twijfel na bij de slager of de fabrikant. Als je de vleeswaren verhit, bijvoorbeeld plakjes salami meebakken op een pizza of stukjes chorizo in een ovenschotel, dan kun je deze vleeswaren wel gebruiken.

Voor vis geldt dat ze goed vers moet zijn.
Vraag in de viswinkel dus altijd of de vis echt goed vers is, eet liever geen rauwe vis zoals in sushi.
Gerookte vis die vacuüm verpakt is: niet eten. In vacuüm verpakte vis wordt regelmatig listeria aangetroffen. Een listeria besmetting is gevaarlijk voor je ongeboren kind en kan tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.

Wil je meer weten over wat je wel en niet mag eten? Ga naar onze voedingspagina

Let extra op je calcium inname!

Als zwangere heb je extra calcium nodig. Calcium is niet alleen noodzakelijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby, maar zeker ook heel belangrijk voor het verminderen van het risico op zwangerschapsvergiftiging.

Als zwangere heb je 1000mg calcium per dag nodig, in dit artikel gaan we hier dieper op in.

In één klik naar belangrijke info over voeding in de zwangerschap:

Overzichtelijke lijst van voedingsmiddelen die je wel of niet zou moeten eten.
Wat kun je beter laten staan?
Makkelijk gezond eten
Heb ik voedingssupplementen nodig?

Jouw to-do's 11 weken zwanger:

Als jullie NIET getrouwd zijn moet je partner het kind erkennen als hij/zij ook voor de wet de ouder van het kind wil zijn.

Oriënteren op babyuitzet

Zo onderhand zullen jullie toe zijn aan het oriënteren op de babykamer en alle andere spullen die nodig zijn voor de baby.
Voor jullie naar de winkel gaan, lees eerst onze info in het dossier Babyuitzet.

Hier krijg je onafhankelijke informatie over alles wat je nodig hebt voor de baby en jezelf.
Zo weet jij precies waar je op moet letten als je inkopen gaat doen.

Fit je zwangerschap door:

Nu jij je waarschijnlijk wat beter gaat voelen en minder moe bent is het tijd om weer wat actiever te worden. Veel onderzoeken hebben al aangetoond dat vrouwen die actief bewegen/sporten minder klachten hebben in de zwangerschap én (een fijn extraatje) makkelijker bevallen.

Nu hoef je echt niet drie keer in de week naar de sportschool als je daar geen zin in hebt, dagelijks tenminste 30 minuten zo bewegen dat je hartslag merkbaar hoger is kun je ook bereiken door bijvoorbeeld een fikse wandeling te maken. Overigens geldt stevig huishoudelijk werk ook!
Sommige sporten worden afgeraden.

Wist je dat wij een super leuke online cursus aanbieden waarbij je niet alleen fit (en met juiste oefeningen voor je zwangere lijf) blijft in de zwangerschap maar ook uitstekend wordt voorbereid op je bevalling.

De online cursus Fit en in balans bevallen bied je het allemaal (ben je aanvullend verzekerd? Dan vergoed jouw zorgverzekeraar deze cursus hoogstwaarschijnlijk)

Nooit meer belangrijke info missen over je zwangerschap?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.

Boordevol tips en belangrijke adviezen. Geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst en afgestemd op jouw zwangerschap.

Meest gestelde vragen 11 weken zwanger:

Zeker kun je al een buikje hebben, alleen wordt het buikje niet veroorzaakt door de groei van je baby en baarmoeder maar doordat je lichaam onder andere op je buik extra vet opslaat. 

De baby en je baarmoeder liggen nog volledig in je bekken, achter het schaambot.

Bij 11 weken zwangerschap ligt het er erg aan of je al een echo hebt gehad wat je risico is op een miskraam.

Helaas komt het regelmatig voor dat vrouwen voor de eerste echo komen en tijdens de echo blijkt dat het hartje niet meer klopt en de ontwikkeling van je baby al een aantal weken geleden is gestopt. We noemen dit een missed abortion. Het risico op een miskraam en/of missed abortion als je nog geen echo hebt gehad is 10%.

Bij een 11 weken echo kan al best veel gezien worden. Alle organen van je baby zijn al ontwikkeld en liggen op hun plaats. De echografist kan veel organen al beoordelen, al ligt het er wel erg aan hoe je baby ligt, waar de placenta ligt en ook het laagje vet op je buik kan een reden zijn dat de echo minder duidelijk is.

Het geslacht is bij 11 weken nog niet te zien.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.