Je bent 19 weken zwanger

Je bent 19 weken zwanger

16 cm en 250 gram

De baby in week 19:

week19

16 cm en 250 gram,ongeveer zo groot als een mango. Je baby gaat smaken herkennen, eet jij iets zoet, dan wordt het vruchtwater ook zoet en zal de baby er meer van gaan drinken. Bitter lust hij niet… Als jij gevarieerd eet leert je baby alle smaken al kennen, dit kan helpen om een makkelijke eter te krijgen. Probeer in de zwangerschap bijvoorbeeld zoveel mogelijk verschillende groenten te eten zodat je baby de smaken al kent.

Jij 19 weken zwanger:

Je buik bij 19 weken zwangerschap:

groei zwangerschapsbuik per week

Als dit je eerste zwangerschap is gaan buitenstaanders rond deze tijd aan je buikje zien dat je zwanger bent. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van jouw bouw en de kleding die je draagt. Wil je graag showen met je buik dan draag je wat strakkere kleding om een mooie sjaal om je buik of een buikband.

Let erop dat je je rug niet hol gaat trekken, met het zwaarder worden en meer naar voren komen van je buik verandert je zwaartepunt waardoor veel vrouwen neigen naar het hol trekken van hun rug. Dit kan lage rugpijn veroorzaken.

Zwangerschapssymptomen en klachten bij 19 weken:

Voor de meeste vrouwen is dit een periode dat ze zich fit voelen en weinig klachten hebben. Ideaal om aan de babykamer te beginnen of nog even samen een leuke trip te maken.

Wees zuinig op je bekkenbodem:

Je bekkenbodemspieren hebben het zwaar te verduren tijdens de zwangerschap. Deze spieren liggen als een soort halve bal onder in je buik en ondersteunen je inwendige organen als je blaas, baarmoeder en darmen.

Door de zwangerschap komt er veel druk op de bekkenbodem en worden de spieren slapper. Bij sommige vrouwen worden ze zo slap dat ze last krijgen van incontinentie (plas niet op kunnen houden).

In de loop van de zwangerschap heeft ongeveer de helft van de vrouwen last van ongewild urineverlies. Je bent dus echt niet de enige. Probeer je bekkenbodemspier dagelijks te oefenen. Op zwangerschapsgym leer je hoe dit moet, maar je kunt het ook op de website lezen.

Kijk ook eens naar onze online cursus Fit en in balans zwanger en bevallen. Een heerlijke actieve cursus met goede oefeningen voor je zwangere lijf én een heel goede voorbereiden op je bevalling.

Nog even tijd voor elkaar

Als dit jullie eerste kindje is, zal jullie leven straks drastisch veranderen. Veel stellen onderschatten dit. Het ouderschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven.
Tijd voor elkaar valt niet mee in de eerste jaren van het ouderschap. Probeer in de zwangerschap dicht bij elkaar te blijven. Steek tijd in elkaar en je relatie.
Misschien nog even lekker samen op vakantie? Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je naar het buitenland gaat.

Interessant om te lezen 19 weken zwanger

Veel gestelde vragen bij 19 weken zwanger

Moeten is een groot woord, maar omdat de meeste vrouwen zich in deze periode goed voelen en de buik nog niet zo in de weg zit is het wel handig om aan de slag te gaan als er nog flink geklust moet worden. 

Omdat er op meubeltjes soms een lange levertijd kan zitten is het ook geen gek idee om je rond deze tijd te gaan oriënteren. Lees ook onze onafhankelijke tips voor het inrichten van je babykamer.

Dat kan zeker, zo rond deze tijd gaan de meeste vrouwen hun kindje voor het eerst voelen bewegen. Of je je baby al voelt hangt af van verschillende factoren die we toelichten in de blog Leven voelen.

19 weken zwangerschap komt overeen met ongeveer 4,5 maanden zwangerschap.

Het gemiddelde gewicht dat vrouwen aankomen tijdens de zwangerschap verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de startgewicht en de lichaamsbouw.

Bij 19 weken zwangerschap is het gemiddelde gewichtstoename ongeveer 3,5 tot 6,5 kilogram.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is en dat sommige vrouwen meer of minder kunnen aankomen dan het gemiddelde.  Maar het is ook belangrijk om in de gaten te houden dat je niet veel meer/minder aankomt dan geadviseerd.

Het kan zijn dat je de baby nog niet voelt bewegen bij 19 weken zwangerschap, dit is meestal niet iets om je zorgen over te maken. Gemiddeld voelen vrouwen hun eerste kindje ook pas in week 20.

Het kan zijn dat de placenta (moederkoek) aan je buikkant ligt waardoor je de schopjes nog niet voelt, of je baby schopt richting je rug. Er zijn nog meer redenen waarom het kan zijn dat jij je baby nog niet voelt.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.