Je bent 4 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 4 weken zwanger
Je baby 4 weken zwanger:
Bij 4 weken zwangerschap is het embryo ongeveer zo groot als een maanzaadje. Op dit punt begint de kiemschijf zich te ontwikkelen, wat de basis zal vormen voor alle belangrijke organen en lichaamsdelen van de baby. De kiemschijf bevat drie lagen: de endoderm, mesoderm en ectoderm.
De endoderm laag zal de interne organen van de baby vormen, zoals de longen, lever en darmen. De mesoderm laag zal zich ontwikkelen tot de spieren, botten en bloedvaten van de baby. De ectoderm laag zal de huid, zenuwstelsel en zintuigen van de baby vormen.
Hoewel het embryo op dit punt nog erg klein is, is de ontwikkeling van de kiemschijf cruciaal voor de gezonde groei en ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat de moeder tijdens deze periode goed voor zichzelf zorgt en gezond eet om de groei van de baby te ondersteunen.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij een gezonde leefstijl? Volg onze online cursus Gezond zwanger worden & zijn. Ontwikkeld door een diëtiste. Focus ligt op makkelijk en gezond en wat wel mag in plaats van wat allemaal niet zou mogen.
Waar alle cellen eerst volledig gelijk waren aan elkaar ontstaan er nu verschillen, iedere cel gaat zich op een andere manier ontwikkelen en een ander orgaan vormen. Het blijft heel bijzonder als je er over nadenkt dat 2 cellen (een eicel en zaadcel) zich zo kunnen ontwikkelen dat er een compleet en uniek mensje uit kan ontstaan.
Tijd om een zwangerschapstest te kopen en te starten met dagdromen?
Op de dag dat je normaal ongesteld zou zijn geworden, kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen.
Er zijn ook vroege zwangerschapstesten, maar of het verstandig is om die te gebruiken lees je in ons artikel over zwangerschapstesten.
De testen meten de hoeveelheid HcG (het zwangerschapshormoon) in je urine. Het komt voor dat de test aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl je het toch bent.
De hoeveelheid zwangerschapshormoon is dan nog te laag om te meten. Probeer het over een paar dagen nog een keer.
Doe de gratis 'Ben ik zwanger'test
Zwangerschap symptomen
Heb je last van klachten die je niet thuis kunt brengen, wellicht wijzen ze op een zwangerschap. Lees ons artikel Ben ik zwanger?
Schrijf de data op dat je de eerste zwangerschapstest hebt gedaan en ook wanneer je zwangerschapstest positief was.
Vanaf deze week heet je baby een embryo. Het is niet meer dan een klompje cellen ongeveer zo groot als een maanzaadje.
Jij 4 weken zwanger
10-11 dagen na de bevruchting is de eicel volledig ingenesteld in de wand van je baarmoeder. De innesteling kan wat bloedverlies geven, dit kan verward worden met je menstruatie die deze week immers ook zou starten als je niet zwanger was geweest.
Jouw bloedvaten maken contact met de ontwikkelende bloedvaten in de placenta. De baby krijgt zijn voeding nu nog via de dooierzak. Deze dooierzak verdwijnt later in de zwangerschap als de placenta volledig is ontwikkeld.
Het hartje is nog niet ontwikkeld, er is dus ook nog geen bloedcirculatie.
Je buik bij 4 weken zwangerschap
Je baarmoeder is nog niet heel veel gegroeid en ligt nog volledig in je bekken. Als je niet zwanger bent ligt je baarmoeder vaak iets naar achteren gekanteld, langzaam maar zeker gaat de baarmoeder zich rechtop strekken, dit kan een kramperig gevoel geven wat je kunt verwarren met de krampen die je kunt hebben als je ongesteld moet worden.
Je buik kan al wel wat dikker zijn geworden, maar dat is niet zozeer omdat de baby en baarmoeder al groter zijn, maar meer omdat je wat extra vetafzetting krijgt op heupen, billen en buik.
Zwangerschap symptomen en klachten
De kans is groot dat je je helemaal nog niet anders dan anders voelt. Vaak beginnen klachten pas bij zo’n 6 weken.
Maar de één is gevoeliger dan de ander voor het zwangerschapshormoon, het kan dus voorkomen dat je nu al zwangerschap symptomen hebt.
Misselijkheid
Moeheid
Ook kun je last hebben van licht bloedverlies, de innestelingsbloeding.
Een andere veelgehoorde klacht in de jonge zwangerschap is kramperige buikpijn, alsof je ongesteld moet worden.
Veel vrouwen hebben last van ‘buien’, huilen en boos worden om niks.
Als zwangere kun je heel onredelijk zijn. Je lichaam staat volledig op zijn kop, de hormonen gieren door je lijf en dat kan behoorlijke invloed hebben op hoe je in je vel zit.
Probeer jezelf een beetje onder controle te houden, het is wel heel makkelijk om te zeggen “het zijn de hormonen, ik kan er niets aan doen ” ?
Vergeet je niet om extra vitamine D (en foliumzuur als je hier niet allang mee begonnen bent) te nemen? Of gebruik multivitaminen voor zwangeren als je van jezelf weet dat je niet altijd heel gezond eet.
Nu je zeker weet dat je zwanger bent is het belangrijk te letten op wat je binnenkrijgt aan voedingsstoffen.
Begin zo snel als je kan met foliumzuur. Ook wordt aangeraden extra omega-3 te nemen voor gezonde ontwikkeling van de ogen en hersenen van het kindje in jouw buik!
Wil je niks meer missen?
Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips, geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst.
Interessant om te lezen bij 4 weken zwanger
- De verloskundigen in de zwangerschap
- Gewichtstoename in de zwangerschap
- Klachten in de eerste drie maanden
- Voeding in de zwangerschap
- Is het veilig? Mag ik?
- Menstruatie-achtige buikpijn
- Bloedverlies
Meest gestelde vragen bij 4 weken zwangerschap
Symptomen van 4 weken zwangerschap kunnen zijn: vermoeidheid, misselijkheid, menstruatie-achtige buikpijn, gevoelige borsten, veranderingen in eetlust en vaker plassen.
Licht bloedverlies kan voorkomen bij 4 weken zwangerschap en kan worden veroorzaakt door implantatie van het embryo in de baarmoederwand.
In onze blog over bloedverlies vroeg in de zwangerschap vind je meer oorzaken en antwoord op je vraag of je je zorgen moet maken.
Bij 4 weken zwangerschap is de kans op een miskraam relatief hoog, ongeveer 15% tot 20%.
Dit komt doordat het embryo nog in een vroeg stadium van ontwikkeling is en er verschillende factoren kunnen zijn die de zwangerschap beïnvloeden.
De meest voorkomende oorzaak van een miskraam in de vroege zwangerschap is chromosomale afwijkingen bij het embryo. Andere mogelijke oorzaken zijn hormonale onbalans, genetische afwijkingen of problemen met de implantatie van het embryo in de baarmoederwand of botte pech.
Sandra Vuik
Verloskundige, niet praktiserend
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.