Wanneer bel je de verloskundige

Wanneer bel je de verloskundige

Banner Header Nw Site Klein

Wanneer ‘moet’ je je verloskundige bellen tijdens de bevalling?

Laten we voorop stellen dat je je verloskundige ALTIJD mag bellen als je ongerust bent, vragen hebt of gewoon wilt dat ze komt. Maar in onderstaande situaties is het echt verstandig om te bellen:

Vliezen breken

Als je vliezen breken, het hoofdje goed is ingedaald en het vruchtwater helder van kleur is, wil de verloskundige wel weten dat je vliezen gebroken zijn, maar je hoeft haar er niet ‘s nachts voor wakker te bellen.
Als het vruchtwater groen of bruinig is, dan bel je direct de verloskundige, dus ook midden in de nacht.
Als je iets slijmerig bloed verliest, dan is dit waarschijnlijk de slijmprop . Dit zegt niet dat de bevalling begonnen is. Je hoeft de verloskundige niet te bellen.

Als je helderrood bloed verliest, zeker als het meer is dan een paar druppels, of als je er buikpijn bij hebt, dan bel je direct de verloskundige.

Bij weeën kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

Eerste kind: weeën een uur lang om de 5 minuten die nog niet heel erg pijnlijk zijn en je voelt je er rustig onder, je kunt nog even afwachten als je dat zelf prettig vindt.
Hoewel in de meeste boekjes staat vermeld dat bij regelmatige weeën, om de 5 minuten, die al een uur aanhouden, de bevalling is begonnen en je de verloskundige moet bellen, hoeft dit niet perse.
Het bespaart je een mogelijke teleurstelling. Niets is zo frustrerend als wanneer jij denkt dat er al heel wat is gebeurd en de verloskundige komt en die moet vertellen dat er nog geen ontsluiting is (zie: “de eerste 4 cm ontsluiting”).
Pas als je echt pijnlijke weeën hebt, die 1 tot 1 ½ minuut duren en die om de 3 minuten terug komen, dan begint de ontsluiting goed op gang te komen. Dan wordt het ook echt tijd om je verloskundige te bellen.

Spreek van te voren met je verloskundige af wanneer jij wilt dat ze komt. De één wil het liever wat langer samen met de partner doen, de ander wil liefst vanaf de eerste weeën de verloskundige in de buurt hebben. Vraag je verloskundige of ze continue begeleiding bieden bij de bevalling.

Volgend kind: als je merkt dat de weeën echt krachtiger worden, (het zijn dus geen voorweeën meer) kun je het nog een uurtje aankijken, maar dan wordt het echt tijd dat je je verloskundige belt. Zeker als je van plan bent om in het ziekenhuis te gaan bevallen, moet je niet te lang wachten met bellen

Als je angstig of onrustig bent, mag je de verloskundige natuurlijk altijd bellen.

Gerelateerde berichten
geboorteplan invulveld pagina 1
Waarom een geboorteplan?

Waarom zou je een geboorteplan moeten schrijven? En hoe ziet een goed geboorteplan eruit?

weeen baarmoederspieren.fw
Weeën

Wat is eigenlijk een wee, hoe werken je baarmoederspieren en welke invloed heb jij op goede weeën? Welke soorten weeën Lees meer

Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
Onderwerpen A-Z bevallen

Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet. fotografie: Renate van Lith

Tips Bevalling
10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
Begin bevalling herkennen

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.