Voor iedereen anders
Zoveel barenden, zoveel verschillen. Er is geen standaard verhaal af te steken over hoe jouw bevalling zal gaan beginnen.
Het prille begin van je bevalling:
Meestal begin je met weeën om de 7-8-9-10 minuten, die nog vrij kort zijn, zo’n 40 seconden en die nog niet echt heel erg zeer doen. Je voelt ze goed, maar je kan het nog best hebben.
Deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting. Ze zorgen alleen voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond (zie: “mechanisme van de ontsluiting“).
Een enkele keer beginnen de weeën direct om de 3-4 minuten, maar zijn ze niet zo sterk en duren ze kort. Ook deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting.
Deze periode kan een enkele keer dagen duren. Je hebt wel weeën, maar ze zijn niet sterk genoeg om de ontsluiting te laten vorderen.
Tip: ga in deze periode zoveel mogelijk je normale gang. Fixeer je niet op de weeën. Ze zorgen voor een beginnetje, maar je bent nog niet echt aan het bevallen. Als je er niet van kunt slapen, neem dan een warm bad (of douche) en neem een warme rubberen kruik mee naar bed om de baarmoeder te ontspannen.
Sterkere weeën en start ontsluiting
Langzaam maar zeker merk je dat de weeën vaker gaan komen, maar vooral dat ze sterker worden.
Weeën die voor goede ontsluiting zorgen, komen om de 4-5 minuten en duren 1 tot 1 ½ minuut waarbij ze ook steeds pijnlijker worden.
Als je aan het bevallen bent, zit je in een draaimolen die steeds sneller gaat draaien. En of je het nu leuk vindt of niet, je kunt er niet uit. Je zult de rit moeten uitzitten totdat de draaimolen stopt. Zo ook met weeën.
Ze komen steeds sneller en er komt een periode dat je het echt niet meer ziet zitten, maar er is geen weg terug. Je zult de rit moeten uitzitten tot het eind. In het hoofdstuk “bevalling/#omgaanmetpijn”>omgaan met pijn” vind je tips en adviezen om zo goed mogelijk door de bevalling heen te komen.
Soms begint de bevalling met het breken van de vliezen , maar meestal breken de vliezen pas later, tijdens de ontsluiting, of moet de verloskundige ze op een gegeven moment breken.
Goed voorbereid bevalt echt beter
Kennis van wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling geeft vertrouwen dat jij het kan.
Tips en tricks om de pijn hanteerbaar te houden
Weten welke hormonen je nodig hebt om je bevalling vlot te laten verlopen en welke de bevalling juist vertragen zorgt ervoor dat jij de juiste dingen kunt inzetten om de goede hormonen te laten stromen.
Dit en nog veel meer leer je in onze online bevalcursussen. Gewoon thuis vanaf de bank uitstekend voorbereiden op je bevalling, liefst samen met je partner zodat jullie een hecht bevalteam worden.
Interessant? Deel dit bericht
Zoek binnen de site
Alles over bevallen
Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.
Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.