Eerste 4 cm ontsluiting

Een duidelijk verschil tussen eerste en volgende bevalling

Bij een eerste kindje kan de eerste fase van de bevalling, de eerste 4 centimeter, soms heel lang duren. Terwijl je bij een tweede soms verrast kan worden door de snelheid waarmee de ontsluiting vordert. Waar zit het verschil in?

De eerste 4 cm ontsluiting

Een duidelijk verschil tussen eerste en volgende bevalling.

Bij een eerste kindje kan de eerste fase van de bevalling, de eerste 4 centimeter, soms heel lang duren. Terwijl je bij een tweede soms verrast kan worden door de snelheid waarmee de ontsluiting vordert. Waar zit het verschil in?

Het eerste begin bevalling

Slechts in 10% begint de bevalling met het breken van de vliezen in 90% begint de bevalling met weeën.

Zeker bij je eerste kindje kan het soms lang duren voordat de weeën echt goed gaan doorzetten en de ontsluiting op gang komt.

Je hebt wel weeën, soms zelfs wel om de 4 minuten, maar ze zijn niet zo krachtig en duren bijvoorbeeld maar een half minuutje.

Dit zijn de weeën die voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond zorgen.

Dit verweken en verstrijken moet echt gebeuren voordat er ontsluiting kan ontstaan.

Ze geven over het algemeen geen ontsluiting, de baarmoedermond moet immers eerst week en verstreken zijn, pas dan kan de baarmoedermond open en start de eerste 4 cm ontsluiting.

In deze periode, als je baarmoedermond aan het verstrijken is, kun je de slijmprop verliezen. Dit zie je terug als slijmerig rood bloed.

Het is belangrijk dat je probeert je nog niet te focussen op de weeën.

Over het algemeen zijn ze nog niet héél pijnlijk en kun je beter proberen je gedachten te verzetten in plaats van al vol bezig te zijn met het opvangen van je weeën.

Zoek een klusje in huis, ga strijken, stofzuigen, ramen zemen  of kijk samen een spannende film.

Wat je ook doet, probeer afleiding te zoeken.

Als je focust op de weeën dan doet het veel meer pijn dan wanneer je iets anders gaat doen.

Klinkt misschien raar, maar het werkt echt. Probeer het maar eens nu je (misschien) nog niet aan het bevallen bent als je dit artikel leest.

Stel je stoot je, als je dan gaat staan springen en au-au roepen doet het echt super pijn. Maar als je net doet of het niet gebeurt is en je loopt gewoon door, je besteed er geen aandacht aan, dan zul je merken dat de pijn veel minder erg is!

Zo werkt het ook bij de begin weeën. Natuurlijk zijn ze pijnlijk, maar nog lang niet zo pijnlijk (over het algemeen gesproken natuurlijk) dat je al moet puffen om ze op te vangen bijvoorbeeld.

Afleiding helpt echt!!!

Starten je weeën in de nacht, maak een warme kruik die je tussen je onderbroek stopt en probeer of je nog een poosje kunt slapen. Neem desnoods 2 paracetamol om de pijn te verzachten. Je hebt straks al je energie nog nodig dus ieder uurtje slaap wat je mee kunt pakken is meegenomen.

Voorbereiden op je bevalling helpt

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je goed voorbereid op je bevalling.

In een goede bevalcursus leer je niet alleen wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling, maar je leert ook welke invloed jij/jullie hebben op een goed verloop van je bevalling.

Veel vrouwen denken dat een bevalling iets is wat je overkomt, waar je geen inspraak en al helemaal geen invloed op hebt. NIETS is minder waar.

Met een goede voorbereiding weet jij precies wat je kunt doen om je bevalling optimaal te laten verlopen, maar ook wat je keuzes en rechten zijn mocht het niet lopen zoals gehoopt.

Met een goede voorbereiding start jij vol vertrouwen aan je bevalling!

Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan? Wij hebben prachtige online bevalcursussen voor je ontwikkeld. Gewoon thuis, samen met je partner, te volgen!

Overzicht onderwerpen

  Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

  Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

  Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

  Eerste 4 cm ontsluiting kan lang duren

  Als deze zogenaamde latente fase (eerste 4 cm) dagen duurt is dit erg vervelend en raak je vermoeid.

  Raak niet ontmoedigd want ondanks dat je nog geen ontsluiting hebt, wordt er al heel wat voorwerk verricht. Hierdoor kan de ontsluiting, als de weeën straks beter worden, vlotter verlopen.

  Tips als latente fase bevalling lang duurt:

  • fixeer je niet op de weeën. Ga zoveel mogelijk je gang.
  • neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z’n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
  • als je al nachten niet geslapen hebt en het bovenstaande helpt niet, bel dan je verloskundige. Een nachtje goed slapen doet wonderen en de andere dag kijk je weer heel anders tegen de wereld aan. Soms kan er een slaapmiddel gegeven worden. Er zijn slaapmiddelen die best een keertje gebruikt mogen worden ondanks de zwangerschap. Liever niet natuurlijk, maar in dit geval is het kiezen uit twee kwaden. Door een goede nachtrust heb je de volgende dag weer de moed om verder te gaan.

  Wanneer vordert de ontsluiting goed?

  Over het algemeen zeggen we dat er pas echt schot komt in de zaak als je om de 3 minuten een wee hebt die ongeveer 1 minuut duurt en ook echt pijnlijk is.

  Als je dat soort weeën hebt vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur.

  Maar vaak pas als de eerste 4 centimeter al behaald zijn. De eerste 4 centimeter zijn bij een eerste kindje heel onvoorspelbaar. Soms duurt het dagen, soms is het in een paar uurtjes gepiept.

  Eén en ander hangt onder andere af van hoe sterk en regelmatig je weeën zijn, hoe goed jij kunt ontspannen én de houding en indaling van het hoofdje.

  Ontsluiting bij tweede kind

  Misschien weet je nog dat het bij de eerste zo lang duurde voordat je de eerste 4 cm ontsluiting had? Maar verkijk je hier niet op.

  Bij een tweede kindje kun je al een paar centimeter ontsluiting hebben voordat de bevalling überhaupt begonnen is.

  Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën,  al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting.

  De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

  Hierdoor kan een bevalling bij een tweede een stuk sneller gaan en kan je verrast worden.

  Bel daarom op tijd je verloskundige. Als je weeën echt flink doorzetten, om de 3-4 minuten komen en echt pijnlijk zijn is  het hoogtijd om te bellen.

  Meer lezen

  De slijmprop
  Begin bevalling herkennen
  Alles over het breken van de vliezen
  Voorweeën
  Hoe gaat dat: ontsluiten?
  Knip bevalling of liever inscheuren

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Gerelateerde berichten
  tips omgaan met pijn bevalling
  10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

  Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

  tips omgaan met pijn bevalling
  Hoe ga je om met de pijn, wat zorgt ervoor dat je goed ontsluit?

  Alle info om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. En uitleg ho de ontsluiting werkt.

  wat kun je als partner doen tijdens de bevalling
  Bevalling: van 4 tot 8 cm ontsluiting

  De middenfase van je bevalling. Wat gebeurt er in je lijf en hoe zorg jij voor een goede ontsluiting? fotografie: Lees meer

  Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
  Begin bevalling herkennen

  Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

  Voorbereiden Op Je Bevalling
  Waarom voorbereiden op bevalling

  Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

  Herkennen Hoe Bevalling Begint Door Babyopkomst
  De eerste tekenen dat de bevalling begint

  Wat zijn de eerste tekenen dat je bevalling begint? Leer verschil tussen voorweeën en echte weeën