Weeën

Weeën, wat zij het?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren.

Letterlijk betekent wee pijn.

Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

weeen baarmoederspieren.fwIn de wand van je baarmoeder lopen verschillende spiergroepen.

In het onderste deel van je baarmoeder lopen de spieren rond,  terwijl de spierlaag daarboven in de lengte richting lopen.

Deze spierlagen werken mooi samen tijdens de weeën, maar kunnen ook afzonderlijk van elkaar samentrekken.

De spieren van je baarmoeder zijn gladde spieren, dat betekent dat je hier zelf geen zeggenschap over hebt. Je kunt je baarmoederspier niet bewust en op commando aanspannen zoals je je armspieren bijvoorbeeld wel kunt doen.

In het begin van je bevalling zijn vooral de onderste rondlopende spieren actief, vandaar dat je het dan vooral onderin je buik voelt.

Tijdens de actieve fase van je bevalling (vanaf 5 cm ontsluiting) zijn zowel de rondlopende spieren als de lengte spieren aan het werk, daarom voel je weeën dan over je hele buik (en vaak ook in je rug).

Er zijn verschillende soorten weeën, allemaal met een andere functie.

Verderop in dit artikel lees je daar alles over.

Overzicht onderwerpen

  Verschillende soorten weeën

  In verschillende fases van je zwangerschap en zeker tijdens de bevalling heb je verschillende soorten weeën.

  Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  Harde buiken ook wel zwangerschapsweeën genoemd.

  Harde buiken, oefenweeën of zwangerschapsweeën, hoe je ze ook noemt, ze kunnen vroeg in de zwangerschap al optreden. Bij een tweede of volgende kindje heb je er meestal meer last van dan bij een eerste.

  Deze weeën geven geen ontsluiting en zouden ook niet echt pijnlijk moeten zijn. Je mag ze voelen doordat je buik hard wordt en het wat vervelend voelt, maar echt pijnlijk horen ze niet te zijn.

  We hebben uiteraard een artikel voor je gemaakt waarin je veel meer leest over harde buiken en wat je er tegen kunt doen.

  Weeën voor de indaling oftewel indalingsweeën:

  Indalingsweeën zorgen ervoor dat je baby dieper in het bekken komt te liggen.

  Voor het eind van de bevalling willen we graag dat het hoofdje mooi diep in je bekken ligt en goed drukt op de baarmoedermond. Dit is namelijk gunstig bij de bevalling. Een hoofdje wat goed op de baarmoedermond drukt helpt mee om sneller ontsluiting te krijgen.

  De meeste baby's dalen tussen de 30 en 37 weken in, bij een eerste kindje meestal eerder dan bij een volgende.

  Dit omdat er bij een eerste kindje minder ruimte is. Je buikwand en baarmoederwand zijn strakker dan bij een tweede of volgende wat ervoor zorgt dan je baby door ruimtegebrek al gedwongen wordt om meer naar beneden te gaan.

  Niet iedereen heeft last van indalingsweeën, soms is het ook gewoon niet nodig omdat je baby uit zichzelf al mooi ingedaald is in het bekken.

  Soms dalen kindjes pas in tijdens de ontsluitingsweeën. Je verloskundige zal je hier over informeren. Vanaf circa 36 weken zwangerschap voelt de verloskundige of het hoofdje van je baby in het bekken is ingedaald en zal je dit uiteraard ook vertellen.

  Indalingsweeën kun je voelen als een scherpe stekende pijn in je vagina en liezen, of krampen in je onderbuik.

  Voorweeën:

  Vooral bij een tweede, of volgende, kindje kun je veel last hebben van voorweeën.

  Voorweeën komen onregelmatig, kunnen echt wel een paar uur aanhouden, maar zetten niet echt door.

  Je merkt dat ze best pijnlijk kunnen zijn, maar ze komen niet steeds vaker en gaan niet steeds meer pijn doen.

  Kenmerkend voor goede ontsluitingsweeën is dat ze steeds vaker komen en steeds meer pijn gaan doen.

  Over voorweeën hebben we een apart artikel geschreven waar je onder andere veel tips krijgt wat je kunt doen als je veel last hebt van voorweeën.

  Ontsluitingsweeën:

  Dit zijn de 'echte' weeën die voor het verweken en verstrijken van je baarmoedermond moeten zorgen en daarna ontsluiting geven.

  Een ontsluitingswee kun je zien als een golf in zee. Hij komt op, je ziet hem aankomen, dan rolt hij om, hij is op zijn hoogtepunt en vervolgens trekt de golf zich weer terug. Dan is de zee even kalm voordat er weer een nieuwe golf aankomt.

  Zo werkt het dus ook bij weeën. Je voelt hem opkomen, de pijn neemt steeds iets toe, tot hij op zijn hoogtepunt is dan voel je hem langzaam weer wegzakken en is er even rust. De pijn is tussen de weeën door ook echt weg.

  In het begin van je bevalling zijn de ontsluitingsweeën vaak nog onregelmatig. Je voelt zo nu en dan een wee, beetje vervelend maar nog niet echt pijnlijk. Deze weeën geven ook nog geen ontsluiting, ze bereiden je lichaam langzaam voor op hetgeen komen gaat.

  Na verloop van tijd merk je dat er regelmaat in de weeën komt. In de beginfase (we noemen dit de latente fase) zit er vaak nog wel 5 tot 10 minuten tussen de weeën en zijn ze nog niet echt pijnlijk.

  Deze weeën zorgen bij een eerste kindje nog niet voor ontsluiting maar zorgen er wel voor dat je baarmoedermond verweekt en verstrijkt.

  Tijdens deze fase zit de pijn meestal vooral in je onderbuik omdat het vooral de ronde spieren zijn die nu actief zijn.

  Hoe je bevalling in fases verloopt en de ontslutingsweeën zich ontwikkelen lees je in ons dossier Verloop bevalling

  Voor een goede ontsluitingsweeën heb je het hormoon oxytocine nodig. Dit hormoon komt vrij als jij goed kunt ontspannen en echt mee kunt werken met je lichaam.

  Persweeën

  Na een x aantal uren krijg je persdrang, je krijgt het gevoel dat je moet poepen. Dit komt omdat het hoofdje van de baby inmiddels zo diep ligt dat hij op je endeldarm drukt én omdat de lengtespieren van je baarmoeder zo gaan samentrekken dat ze je baby naar beneden drukken.

  Persweën zijn echt niet te missen, je kunt ze zelfs aan je buik zien. Je ziet echt dat je buik naar beneden samentrekt.

  Alles over persen lees je in dit artikel

  Nageboorte weeën

  Dan is je baby geboren en denk je dat de klus geklaard is. Helaas... de placenta moet ook nog geboren worden.

  Ook hier heb je weeën voor nodig.
  Je baarmoeder moet na de geboorte van je kindje flink gaan samenknijpen, hierdoor wordt de ruimte in je baarmoeder snel kleiner en laat de placenta los.

  Nog één of twee keer een beetje meepersen en dan wordt de placenta geboren.

  Naweeën:

  Ja, sorry, helaas is het ook na de geboorte van de placenta voor veel jonge moeders nog niet klaar.

  Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder snel weer kleiner wordt er dan de wond in je baarmoeder (waar eerder de placenta zat) wordt dichtgedrukt zodat je niet teveel bloedverlies hebt.

  Meestal vallen de naweeën wel mee en zijn ze niet echt pijnlijk.

  Maar als je super snel bevallen bent, of al meerdere kinderen hebt gehad, kun ze ook nog best pijnlijk zijn. Dat is natuurlijk het laatste waar je zin in hebt. Je baby is geboren en je wilt genieten en rust...

  Probeer te bedenken dat ze echt een functie hebben, namelijk het voorkomen van teveel bloedverlies na je bevalling en het weer mooi klein worden van je baarmoeder.

  Hoe lang heb je weeën tijdens de bevalling?

  Hoe lang je weeën hebt is eerlijk gezegd niet te zeggen. De één bevalt van haar eerste kindje in een paar uurtjes, terwijl de ander er 2 dagen over doet.

  Voor een goede ontsluiting is het echt noodzakelijk dat je los kunt laten en kunt ontspannen. In een goede zwangerschapscursus leren ze je hoe je, ondanks pijn, kunt meewerken met je lichaam, hoe je kunt ontspannen en wat jij en je partner kunnen doen om de bevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen.

  keuzehulp advertentie

  Naast jullie invloed op het verloop van de bevalling zijn er natuurlijk ook medische oorzaken waarom een bevalling soms langer duurt dan wenselijk. Daar gaan we in dit artikel verder niet op in, maar kun je elders op de site wel lezen.

  Gemiddeld duurt een bevalling, van begin tot eind, bij een eerste kindje tussen de 12 en 24 uur.

  Uiteraard heb je al die uren niet de heel heftige weeën. De natuur heeft het echt wel goed geregeld. Het begint met weeën die prima op te vangen zijn en langzaam maar zeker worden ze steeds iets erger. Hierdoor wen jij aan de pijn, kun je de technieken toepassen die je in je cursus geleerd hebt en wordt je niet pats boem overvallen door de meeste heftige weeën van het eind.

  Bij een tweede of volgende kindje gaat de ontsluiting over het algemeen een stuk sneller. Gemiddeld duurt een bevalling van een volgend kindje tussen de 4 en 8 uur.

  Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

  Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

  Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

  Meer lezen binnen: Voorbereiden bevalling

  geboorteplan invulveld pagina 1

  Waarom een geboorteplan?

  Waarom zou je een geboorteplan moeten schrijven? En hoe ziet een goed geboorteplan eruit?

  Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst

  Onderwerpen A-Z bevallen

  Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen.
  Gerangschikt op alfabet.

  fotografie: Renate van Lith

  Tips Bevalling

  10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

  Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen.
  Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen doen.

  fotografie: Renate van Lith

  Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips

  Begin bevalling herkennen

  Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

  Voorbereiden Op Je Bevalling

  Waarom voorbereiden op bevalling

  Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch…

  fotografie: Renate van Lith

  Onnodig Veel Inleidingen En Knippen Bij Bevalling In Nederland

  (Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

  In Nederland worden bevallingen veel vaker ingeleid en krijgen vrouwen veel vaker een knip dan in andere landen. Hoe komt dit?

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
  Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

  Gerelateerde berichten
  geboorteplan invulveld pagina 1
  Waarom een geboorteplan?

  Waarom zou je een geboorteplan moeten schrijven? En hoe ziet een goed geboorteplan eruit?

  Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
  Onderwerpen A-Z bevallen

  Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet. fotografie: Renate van Lith

  Tips Bevalling
  10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

  Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

  Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
  Begin bevalling herkennen

  Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

  Voorbereiden Op Je Bevalling
  Waarom voorbereiden op bevalling

  Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer