Weeën

Alle soorten weeën op een rijtje

Wat is eigenlijk een wee en hoe weet je of het ontsluitingsweeën, indalingsweeën of voorweeën zijn. Na het lezen van deze blog weet jij er alles van.

Weeën

Alle soorten weeën op een rijtje

Wat is eigenlijk een wee en hoe weet je of het ontsluitingsweeën, indalingsweeën of voorweeën zijn. Na het lezen van deze blog weet jij er alles van.

Weeën, wat zij het?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren.

Letterlijk betekent wee pijn.

Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

weeen baarmoederspieren.fwIn de wand van je baarmoeder lopen verschillende spiergroepen.

In het onderste deel van je baarmoeder lopen de spieren rond,  terwijl de spierlaag daarboven in de lengte richting lopen.

Deze spierlagen werken mooi samen tijdens de weeën, maar kunnen ook afzonderlijk van elkaar samentrekken.

De spieren van je baarmoeder zijn gladde spieren, dat betekent dat je hier zelf geen zeggenschap over hebt. Je kunt je baarmoederspier niet bewust en op commando aanspannen zoals je je armspieren bijvoorbeeld wel kunt doen.

In het begin van je bevalling zijn vooral de onderste rondlopende spieren actief, vandaar dat je het dan vooral onderin je buik voelt.

Tijdens de actieve fase van je bevalling (vanaf 5 cm ontsluiting) zijn zowel de rondlopende spieren als de lengte spieren aan het werk, daarom voel je weeën dan over je hele buik (en vaak ook in je rug).

Er zijn verschillende soorten weeën, allemaal met een andere functie.

Verderop in dit artikel lees je daar alles over.

Overzicht onderwerpen

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Verschillende soorten weeën

    In verschillende fases van je zwangerschap en zeker tijdens de bevalling heb je verschillende soorten weeën.

    Wij zetten ze voor je op een rijtje:

    Harde buiken ook wel Braxton hicks contracties genoemd.

    Harde buiken, of Braxton hicks contracties, hoe je ze ook noemt, ze kunnen vroeg in de zwangerschap al optreden. Bij een tweede of volgende kindje heb je er meestal meer last van dan bij een eerste.

    Deze weeën geven geen ontsluiting en zouden ook niet echt pijnlijk moeten zijn. Je mag ze voelen doordat je buik hard wordt en het wat vervelend voelt, maar echt pijnlijk horen ze niet te zijn.

    We hebben uiteraard een artikel voor je gemaakt waarin je veel meer leest over harde buiken en wat je er tegen kunt doen.

    Weeën voor de indaling oftewel indalingsweeën:

    Indalingsweeën zorgen ervoor dat je baby dieper in het bekken komt te liggen.

    Voor het eind van de bevalling willen we graag dat het hoofdje mooi diep in je bekken ligt en goed drukt op de baarmoedermond. Dit is namelijk gunstig bij de bevalling. Een hoofdje wat goed op de baarmoedermond drukt helpt mee om sneller ontsluiting te krijgen.

    De meeste baby's dalen tussen de 30 en 37 weken in, bij een eerste kindje meestal eerder dan bij een volgende.

    Dit omdat er bij een eerste kindje minder ruimte is. Je buikwand en baarmoederwand zijn strakker dan bij een tweede of volgende wat ervoor zorgt dan je baby door ruimtegebrek al gedwongen wordt om meer naar beneden te gaan.

    Niet iedereen heeft last van indalingsweeën, soms is het ook gewoon niet nodig omdat je baby uit zichzelf al mooi ingedaald is in het bekken.

    Soms dalen kindjes pas in tijdens de ontsluitingsweeën. Je verloskundige zal je hier over informeren. Vanaf circa 36 weken zwangerschap voelt de verloskundige of het hoofdje van je baby in het bekken is ingedaald en zal je dit uiteraard ook vertellen.

    Indalingsweeën kun je voelen als een scherpe stekende pijn in je vagina en liezen, of krampen in je onderbuik.

    Voorweeën:

    Vooral bij een tweede, of volgende, kindje kun je veel last hebben van voorweeën.

    Voorweeën komen onregelmatig, kunnen echt wel een paar uur aanhouden, maar zetten niet echt door.

    Je merkt dat ze best pijnlijk kunnen zijn, maar ze komen niet steeds vaker en gaan niet steeds meer pijn doen.

    Kenmerkend voor goede ontsluitingsweeën is dat ze steeds vaker komen en steeds meer pijn gaan doen.

    Over voorweeën hebben we een apart artikel geschreven waar je onder andere veel tips krijgt wat je kunt doen als je veel last hebt van voorweeën.

    Weeën die ontsluiting geven oftewel ontsluitingsweeën:

    Dit zijn de 'echte' weeën die voor het verweken en verstrijken van je baarmoedermond moeten zorgen en daarna ontsluiting geven.

    Een ontsluitingswee kun je zien als een golf in zee. Hij komt op, je ziet hem aankomen, dan rolt hij om, hij is op zijn hoogtepunt en vervolgens trekt de golf zich weer terug. Dan is de zee even kalm voordat er weer een nieuwe golf aankomt.

    Zo werkt het dus ook bij weeën. Je voelt hem opkomen, de pijn neemt steeds iets toe, tot hij op zijn hoogtepunt is dan voel je hem langzaam weer wegzakken en is er even rust. De pijn is tussen de weeën door ook echt weg.

    In het begin van je bevalling zijn de ontsluitingsweeën vaak nog onregelmatig. Je voelt zo nu en dan een wee, beetje vervelend maar nog niet echt pijnlijk. Deze weeën geven ook nog geen ontsluiting, ze bereiden je lichaam langzaam voor op hetgeen komen gaat.

    Na verloop van tijd merk je dat er regelmaat in de weeën komt. In de beginfase (we noemen dit de latente fase) zit er vaak nog wel 5 tot 10 minuten tussen de weeën en zijn ze nog niet echt pijnlijk.

    Deze weeën zorgen bij een eerste kindje nog niet voor ontsluiting maar zorgen er wel voor dat je baarmoedermond verweekt en verstrijkt.

    Tijdens deze fase zit de pijn meestal vooral in je onderbuik omdat het vooral de ronde spieren zijn die nu actief zijn.

    Hoe je bevalling in fases verloopt en de ontslutingsweeën zich ontwikkelen lees je in ons dossier Verloop bevalling

    Voor een goede ontsluitingsweeën heb je het hormoon oxytocine nodig. Dit hormoon komt vrij als jij goed kunt ontspannen en echt mee kunt werken met je lichaam.

    Persweeën

    Na een x aantal uren krijg je persdrang, je krijgt het gevoel dat je moet poepen. Dit komt omdat het hoofdje van de baby inmiddels zo diep ligt dat hij op je endeldarm drukt én omdat de lengtespieren van je baarmoeder zo gaan samentrekken dat ze je baby naar beneden drukken.

    Persweën zijn echt niet te missen, je kunt ze zelfs aan je buik zien. Je ziet echt dat je buik naar beneden samentrekt.

    Alles over persen lees je in dit artikel

    Nageboorte weeën

    Dan is je baby geboren en denk je dat de klus geklaard is. Helaas... de placenta moet ook nog geboren worden.

    Ook hier heb je weeën voor nodig.
    Je baarmoeder moet na de geboorte van je kindje flink gaan samenknijpen, hierdoor wordt de ruimte in je baarmoeder snel kleiner en laat de placenta los.

    Nog één of twee keer een beetje meepersen en dan wordt de placenta geboren.

    Naweeën:

    Ja, sorry, helaas is het ook na de geboorte van de placenta voor veel jonge moeders nog niet klaar.

    Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder snel weer kleiner wordt er dan de wond in je baarmoeder (waar eerder de placenta zat) wordt dichtgedrukt zodat je niet teveel bloedverlies hebt.

    Meestal vallen de naweeën wel mee en zijn ze niet echt pijnlijk.

    Maar als je super snel bevallen bent, of al meerdere kinderen hebt gehad, kun ze ook nog best pijnlijk zijn. Dat is natuurlijk het laatste waar je zin in hebt. Je baby is geboren en je wilt genieten en rust...

    Probeer te bedenken dat ze echt een functie hebben, namelijk het voorkomen van teveel bloedverlies na je bevalling en het weer mooi klein worden van je baarmoeder.

    Hoe lang heb je weeën tijdens de bevalling?

    Hoe lang je weeën hebt is eerlijk gezegd niet te zeggen. De één bevalt van haar eerste kindje in een paar uurtjes, terwijl de ander er 2 dagen over doet.

    Voor een goede ontsluiting is het echt noodzakelijk dat je los kunt laten en kunt ontspannen. In een goede zwangerschapscursus leren ze je hoe je, ondanks pijn, kunt meewerken met je lichaam, hoe je kunt ontspannen en wat jij en je partner kunnen doen om de bevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen.

    Naast jullie invloed op het verloop van de bevalling zijn er natuurlijk ook medische oorzaken waarom een bevalling soms langer duurt dan wenselijk. Daar gaan we in dit artikel verder niet op in, maar kun je elders op de site wel lezen.

    Gemiddeld duurt een bevalling, van begin tot eind, bij een eerste kindje tussen de 12 en 24 uur.

    Uiteraard heb je al die uren niet de heel heftige weeën. De natuur heeft het echt wel goed geregeld. Het begint met weeën die prima op te vangen zijn en langzaam maar zeker worden ze steeds iets erger. Hierdoor wen jij aan de pijn, kun je de technieken toepassen die je in je cursus geleerd hebt en wordt je niet pats boem overvallen door de meeste heftige weeën van het eind.

    Bij een tweede of volgende kindje gaat de ontsluiting over het algemeen een stuk sneller. Gemiddeld duurt een bevalling van een volgend kindje tussen de 4 en 8 uur.

    Hoeveel pijn heb je tijdens weeën?

    Goed om te weten: tijdens je hele bevalling heb je maar een klein deel van al die uren echt pijn!

    Immers je hebt iedere 3-4 minuten een wee en aan het eind iedere 2-3 minuten. Tussen de weeën door heb je geen pijn.

    Stel dat je een uur lang iedere 3 minuten een wee hebt en een wee duurt 1 minuut (3 minuten rust, 1 minuut wee), dan heb je 15 weeën in een uur. In die 15 weeën, dus 15 minuten per uur heb je niet continu heel erge pijn. Een wee bouwt zich langzaam op, de eerste 20 seconden voel je hem opkomen, maar doet hij nog niet heel erg pijn. Dan heb je zo'n 20 seconden dat hij op zijn top is, dan is de wee op zijn pijnlijkst, maar daarna zakt hij al weer af.

    Hoeveel pijn je ervaart is per persoon verschillend en hangt ook erg af van hoe jij met pijn omgaat. Verzet je je ertegen, verkramp je, dan zul je de pijn als veel erger ervaren dan iemand die de golven over zich heen laat komen, meegaat met de pijn en zich zo goed mogelijk probeert te ontspannen.

    De laatste centimeters van de ontsluiting zijn de weeën het heftigst, gemiddeld heb je zo'n 3-4 uur echt van die heftige weeën.
    Als we bovenstaande rekensom op deze 3-4 uur toepassen heb je in 4 uur 60 weeën die per wee zo'n 20 seconden echt pijnlijk zijn.

    Dat betekent dus dat je in de lastigste 4 uur van je bevalling totaal 1200 seconden = 20 minuten de pijn als heftig zult ervaren.

    Natuurlijk is dit een gemiddelde, maar we geven het aan om je de pijn van een bevalling in perspectief te laten zien: Al duurt je bevalling misschien wel 12 of 24 uur, je hebt niet al die tijd zulke heftige weeën en tijdens de heftigste weeën is de pijn maar heel kort heel heftig.

    Probeer dit in je gedachten te houden. Maak voor jezelf een mantra als 'Deze wee is zo weer over' en herhaal dat in je hoofd, dat kan je echt helpen.

    Jouw mindset is belangrijk bij het ervaren van de pijn. Als jij de kunst verstaat om de pijn te verwelkomen als een stap dichter bij de kennismaking met je baby. Als jij kunt meegaan op de golven die weeën heten zul je merken dat de pijn best hanteerbaar is.

    In een goede zwangerschapscursus krijg je handvatten om mee te gaan in het proces wat bevallen heet in plaats van je er tegen te verzetten.

    Meer lezen

    Waarom een geboorteplan?
    Geboortefotograaf
    Onderwerpen A-Z bevallen
    10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen
    Begin bevalling herkennen
    Waarom voorbereiden op bevalling

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Bevallen In Het Ziekenhuis, Wat Zit Er In Je Ziekenhuiskoffertje
    Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

    Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

    Inwendig Onderzoek
    Inwendig onderzoek

    Is een inwendig onderzoek nodig tijdens zwangerschap? En hoe vaak gebeurt het tijdens je bevalling?

    tips omgaan met pijn bevalling
    Hoe ga je om met de pijn, wat zorgt ervoor dat je goed ontsluit?

    Alle info om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. En uitleg ho de ontsluiting werkt.

    man steunt vrouw tijdens bevalling
    Persweeën

    Hoe herken je persweeën en wat als je nog niet mag persen?

    Wanneer Begint De Bevalling, De Baby Is De Baas
    De baby is de baas

    Het lijkt er op dat de baby bepaalt wanneer de bevalling begint.

    Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
    Begin bevalling: voor iedereen anders

    Hoe je bevalling begint is per persoon verschillend, toch zetten we eea voor je op een rijtje