Geboortefotograaf

Geboortefotograaf

Een fotograaf bij je bevalling?

Geboortefotografie wordt steeds populairder. Meer en meer aanstaande ouders kiezen er voor om de bevalling vast te laten leggen door een fotograaf. Maar waarom zou je een fotograaf bij je bevalling willen hebben? En hoe gaat dat dan in z’n werk? Lees hier alles over geboortefotografie!

Wat doet een geboortefotograaf?

Een geboortefotograaf maakt een prachtige fotoreportage van de dag waarop je kindje wordt geboren. Vanaf de eerste weeën is hij/zij er bij. Ze legt de bevalling en alle eerste momenten in de uren daarna onopvallend vast.
Renate van Lith, geboortefotograaf: “In tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie verwachten, wordt er bij geboortefotografie absoluut geen onsmakelijk geheel vast gelegd. Integendeel zelfs!
Een mooi uitgangspunt van mij is dat klanten de foto’s zonder gêne aan hun kraamvisite zouden moeten kunnen laten zien. Kleine details, maar met name de sfeer, emoties en liefde worden in beeld gebracht bij een geboortereportage.”

www.renatevanlith.nl renate van lith fotografie (2)
Renate van Lith fotografie

Waarom zou je voor een geboortefotograaf kiezen?

Misschien moet je er helemaal niet aan denken om iemand die je niet kent bij je bevalling te laten zijn? Maar een ervaren geboortefotograaf is, net als een verloskundige, een professional is waar je je niet voor hoeft te generen. Hij/zij zal zo onopvallend mogelijk aanwezig zijn en je geboorteproces niet verstoren.

Vaak is het zo dat de partner het maken van foto’s tijdens de bevalling op zich neemt. Door een geboortefotograaf in te huren kan je partner dat doen waar hij/zij het hardst nodig is, nml jou volledig ondersteunen tijdens je bevalling.

Daarnaast is de bevalling ook voor je partner een emotioneel moment waardoor juist de belangrijkste momenten makkelijk vergeten worden om vast te leggen. Bovendien zal hij/zij zelf bijna niet op de foto’s komen te staan als hij/zij zelf de foto’s zal moeten maken.

Als je voor een geboortefotograaf kiest, is je partner er 100% voor jou.

Zo kunnen jullie de bevalling echt samen beleven! En hoe mooi is het om jullie beide reacties op de geboorte van je kindje terug te kunnen kijken via professionele foto’s (die toch wel een stuk mooier zijn dan die van je telefoon).

Een geboortereportage is super waardevol voor later. Een professionele fotograaf heeft oog om de bijzondere momenten op een prachtige manier vast te leggen. Emoties worden makkelijk vergeten en jij, als barende, zit vaak zo in je eigen bubbel dat dingen langs je heen gaan. Hoe mooi is het dan dat je al deze momenten vast hebt laten leggen…
Onbetaalbare momenten

Renate: “Het eindresultaat is een dierbare en tastbare herinnering, die nog vaak terug gekeken zal worden en die de geboren baby’s later ongetwijfeld óók nog vaak terug zullen willen zien. Want het zijn juist die onbetaalbare momenten die later goud waard zullen zijn; zoals de liefde die te zien is tussen de vader en moeder, of een eerste gezinsfoto, de ontmoeting met eventuele broertjes en/ of zusjes, maar bijvoorbeeld ook het moment waarop een kindje voor het eerst wordt vast gehouden.”

Omdat geen enkele bevalling hetzelfde verloopt, is elke geboortereportage uniek. Het is een persoonlijk verhaal van de dag waarop een kindje werd geboren.

Hoe gaat geboortefotografie in zijn werk?

Geboortefotografie is een vak apart. Het is niet te vergelijken met het maken van een familiefoto of bruidsfotografie.

Een geboortefotograaf staat 24/7 klaar om naar een bevalling te kunnen vertrekken.

Bij het maken van een reportage moet er sprake zijn van een goede samenwerking met verloskundigen en andere zorgverleners. De fotograaf mag niet in de weg lopen of het geboorteproces verstoren. Maar hoe gaat dat dan?

Kennismaking met een fotograaf

Renate vertelt: “Van tevoren kom ik altijd even bij jou/jullie thuis voor een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we aan de hand van mijn uitgebreide portfolio jullie wensen, grenzen, voorkeuren en eventuele vragen. Het is goed en prettig om elkaar even ‘in het echt’ te hebben gezien, voordat je eventueel besluit om mij als geboortefotograaf in te schakelen. Het is immers een intiem moment dat je mogelijk wilt gaan delen en het is dan ook belangrijk dat het contact wederzijds goed aanvoelt.”

Stand by voor als de bevalling begint

Vanaf een paar weken voor de uitgerekende datum zal de geboortefotograaf stand-by staan, dag én nacht! Zodra je denkt dat de bevalling écht goed begonnen is, neem je contact met de fotograaf op en dan komt hij of zij naar je toe. “Vanaf de weeën tot enkele uren na de geboorte ben ik vervolgens onopvallend aanwezig om een reportage te maken”, legt Renate uit.

Geboortefotografen zijn zich ervan bewust dat ze aanwezig zijn bij een ontzettend belangrijk en intiem moment in jullie leven. “Daarom zal ik proberen zo min mogelijk op te vallen. Ik pas me aan de situatie aan en fotografeer het gehele proces van een afstandje en puur zoals het is.”
Verder staat het vanzelfsprekend voorop dat het medisch personeel zijn werk moet kunnen doen. “Ik zal hen dan ook alle ruimte geven en nooit voor de voeten lopen. Want hoewel het prachtig is om mooie foto’s te hebben; het welzijn van de ouders en hun baby is natuurlijk het allerbelangrijkst.”

Na de bevalling

Na de bevalling blijft de geboortefotograaf nog een paar uur om die speciale eerste momenten van je baby vast te leggen. Het moment waarop jullie je kindje voor het eerst vast kunnen pakken, de eerste onderzoekjes, de eerste voeding, misschien zelfs de eerste reacties van de visite als ze de kamer al binnen mogen komen… Ook al deze unieke momenten legt een geboortefotograaf voor je vast, wat de reportage helemaal afmaakt.

Geboortefotograaf bij een keizersnede?

Als er sprake is van een (on)geplande keizersnede kan er tegenwoordig in veel gevallen ook een prachtige fotoreportage van gemaakt worden!

De procedure is dan wel iets anders. Het is raadzaam om van tevoren met de fotograaf van je keuze of met je zorgverlener te bespreken of er bij het ziekenhuis van jouw keuze een fotograaf mee de OK in mag. Dat is namelijk niet altijd vanzelfsprekend en afhankelijk van de fotograaf en/of het ziekenhuis.
Er zijn gelukkig steeds meer ziekenhuizen die geboortefotografie op de OK onder bepaalde voorwaarden toe staan. Vaak kun je hier meer over lezen op de website van het ziekenhuis of op de website van de fotograaf. Er zijn bijvoorbeeld fotografen die een overeenkomst hebben met bepaalde ziekenhuizen om op de OK te mogen fotograferen. Informeer hier naar!

Waar vind je een betrouwbare geboortefotograaf?

Op de website van De Geboortefotograaf vind je het meest complete overzicht van geboortefotografen in Nederland en België. Op een handige kaart zie je eenvoudig welke geboortefotografen bij jou in de buurt zitten en welke fotografen een keurmerk geboortefotografie hebben. Voor meer informatie over dit keurmerk check: keurmerkgeboortefotografie.nl

De foto’s in dit artikel zijn van de fotograaf die wij voor dit artikel benaderde, wil je meer werk van haar zien? Ga naar Renate van Lith Fotografie.

Wil jij graag een geboortefotograaf inhuren, maar struikel je over de kosten? Hier wat tips om de kosten te drukken of delen:

  • Weet je dat jij een babyshower gaat krijgen? Vraag dan om een bijdrage in de kosten in plaats van cadeaus.
  • Dat kun je natuurlijk ook doen in de kraamperiode. Vraag aan je kraamvisite een kleine bijdrage m.b.t. de kosten voor een gewenste geboortereportage.
  • Neem contact op met de geboortefotograaf van jouw keuze. Vaak zijn geboortefotografen welwillend om mee te denken aan een betalingsregeling of kun je betalen in termijnen.
  • Heb je écht alles nieuw uit de winkel nodig voor je baby? Op internet zijn ontzéttend veel babyspullen te krijgen die zo goed als ongebruikt (en soms zelfs nog nieuw) te koop worden aangeboden. Hiermee kun je een hoop geld besparen en zodoende alsnog jouw dierbare en onbetaalbare herinneringen professioneel vast laten leggen.
  • Bied jij zelf een dienst aan? Met een klein beetje brutaliteit of creativiteit kunnen jij en je geboortefotograaf misschien wel een dienst met elkaar ruilen, zodat jullie er beiden iets aan hebben.
  • Kijk eens goed rond in je huis en bedenk wat je zou kunnen missen. Vaak staat een huis vol met spullen die je niet gebruikt of nodig hebt, maar waarvoor je nog best wel wat geld kunt krijgen als je het verkoopt.
  • Leg iedere week of maand een bepaald bedrag opzij voor dit doel.
Gerelateerde berichten
Bevallen In Het Ziekenhuis, Wat Zit Er In Je Ziekenhuiskoffertje
Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

Inwendig Onderzoek
Inwendig onderzoek

Is een inwendig onderzoek nodig tijdens zwangerschap? En hoe vaak gebeurt het tijdens je bevalling?

tips omgaan met pijn bevalling
Hoe ga je om met de pijn, wat zorgt ervoor dat je goed ontsluit?

Alle info om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. En uitleg ho de ontsluiting werkt.

man steunt vrouw tijdens bevalling
Persweeën

Hoe herken je persweeën en wat als je nog niet mag persen?

Wanneer Begint De Bevalling, De Baby Is De Baas
De baby is de baas

Het lijkt er op dat de baby bepaalt wanneer de bevalling begint.

Hoe Gaat Dat Ontsluiten, Verweken En Verstrijken Van Baarmoedermond
Begin bevalling: voor iedereen anders

Hoe je bevalling begint is per persoon verschillend, toch zetten we eea voor je op een rijtje

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.