Inwendig onderzoek

Inwendig onderzoek

Banner Header Nw Site Klein

Het inwendig onderzoek is iets waar veel zwangeren tegenop zien.

Het is nogal wat om met je benen wijd voor een relatief vreemde te moeten liggen. Zeer veel vrouwen schamen zich hier toch voor. Wij, als verloskundigen, kunnen honderden keren zeggen dat het voor ons de normaalste zaak van de wereld is, maar het blijft voor veel zwangeren een crime.

Als je erg tegen een inwendig onderzoek opziet, zeg dat dan tegen je verloskundige.

Zij kan hier dan, nog meer als normaal, rekening mee houden. Heb je een verleden met seksueel misbruik? Vertel dit dan echt aan je verloskundige. Als zij hier weet van heeft kan ze rekening houden met je mogelijke angsten.

Als je zwangerschap normaal verloopt is er geen enkele noodzaak om een inwendig onderzoek te doen.

Alleen als je overtijd gaat lopen kan het zijn dat je verloskundige in de zwangerschap een inwendig onderzoek wil doen.
Anders zal pas bij de bevalling een inwendig onderzoek plaatsvinden. Maar ook dan dat kan het tot een minimum beperkt worden.

Als je, om wat voor reden dan ook, erg bang bent voor een inwendig onderzoek, dan kan dit tijdens de bevalling achterwege blijven tot jij of de verloskundige perse wil weten hoeveel ontsluiting er is.
Meestal kun je aan een aantal dingen al zien hoever een barende ongeveer is en kan het inwendig onderzoek best achterwege blijven. Veel inwendig onderzoek wordt gedaan omdat de barende graag wil weten hoever zij is.

Zie je erg op tegen een inwendig onderzoek? Vertel het je verloskundige

Techniek van het inwendig onderzoek:

Bij het inwendig onderzoek gaat de verloskundige met haar wijs- en middelvinger de vagina in. Zij gaat dan op zoek naar de baarmoedermond om te voelen of die al dan niet verstreken is en of er al ontsluiting is.
Je gaat in je blote billen op de onderzoeksbank (of op bed) liggen. De verloskundige doet handschoenen aan en doet hier wat glijmiddel op. Zij zal je ook uitleggen wat ze gaat doen.
Probeer je zo slap mogelijk te houden van onderen, als je het gevoel hebt dat je ergens mee moet knijpen, doe dat dan met je handen en niet met je benen.
Als eerste worden je schaamlippen geopend, dan komt de verloskundige heel voorzichtig met 1 vinger een stukje naar binnen, als je dat kan hebben zal ze pas de tweede vinger in de vagina brengen. Dan gaat ze met beide vingers steeds iets dieper tot ze de baarmoedermond voelt. In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat.
Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt. Als de baarmoedermond nog erg hoog zit, of als de verloskundige wil strippen dan is het vaak wel wat pijnlijk.
Het belangrijkste van het inwendig onderzoek is goede uitleg, rust en ontspanning. Zeg het als je wilt dat de verloskundige even stopt met het onderzoek. Maak duidelijk waarom je het vervelend vindt.

Gerelateerde berichten
geboorteplan invulveld pagina 1
Waarom een geboorteplan?

Waarom zou je een geboorteplan moeten schrijven? En hoe ziet een goed geboorteplan eruit?

weeen baarmoederspieren.fw
Weeën

Wat is eigenlijk een wee, hoe werken je baarmoederspieren en welke invloed heb jij op goede weeën? Welke soorten weeën Lees meer

Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
Onderwerpen A-Z bevallen

Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet. fotografie: Renate van Lith

Tips Bevalling
10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

Tips van onze verloskundigen om de pijn van de bevalling te verminderen. Lees en wordt verrast wat jullie zelf kunnen Lees meer

Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
Begin bevalling herkennen

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Meer lezen in de categorie ,

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.