Overtijd

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien)

Een normale zwangerschap duurt 280 dagen, oftewel 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (bij een regelmatige cyclus)
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.

Als je voorbij de 41e week bent zullen veel verloskundigen een inwendig onderzoek doen om te beoordelen of ze je kan strippen
Uit onderzoek is gebleken dat de werking van de placenta na de 42e week minder wordt. De zuurstof- en voedingsstof voorziening voor de baby wordt dan dus ook minder. Dit is de reden waarom je dan verwezen wordt naar de gynaecoloog. Wanneer je precies naar de gynaecoloog wordt verwezen, verschilt een beetje in den landen. Meestal ligt dat tussen de 10 en 14 dagen overtijd lopen.
Als je de eerste keer bij de gynaecoloog komt zal er waarschijnlijk een CTG gemaakt worden om de conditie van de baby te beoordelen. Daarnaast wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld en wordt gekeken hoe groot de baby is. Als alles goed lijkt te zijn moet je meestal iedere 2 dagen terugkomen in het ziekenhuis om een CTG te maken. De gynaecoloog zal waarschijnlijk ook een inwendig onderzoek doen om te kijken of de baarmoedermond al rijp is, dat wil zeggen week en verstreken. In de meeste ziekenhuizen zullen ze tussen de 14 en 17 dagen overtijd besluiten om te gaan inleiden.
Tip1: Als je meer dan een week overtijd loopt kan een keer vrijen soms helpen om de bevalling opgang te brengen. Vooral als je al flink last hebt van voorweeën, maar het wil maar niet doorzetten kan dit helpen. In sperma zit nml. een stof die de baarmoeder aanzet tot weeen en bovendien gaat de baarmoeder samentrekken als je klaarkomt. Dit kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dit helpt alleen als je lichaam rijp is om te gaan bevallen, je hoeft je dus geen zorgen te maken om te vrijen halverwege de zwangerschap (zie seks als je zwanger bent).
Let op: als je vliezen al gebroken zijn, mag je geen geslachtsgemeenschap meer hebben i.v.m. infectie gevaar.
Tip 2: Vraag je verloskundige bij de controle na de 41e week of ze inwendig onderzoek wil doen en misschien kan strippen

Gerelateerde berichten
Inwendig Onderzoek
Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

Onnodig Veel Inleidingen En Knippen Bij Bevalling In Nederland
(Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

In Nederland worden bevallingen veel vaker ingeleid en krijgen vrouwen veel vaker een knip dan in andere landen. Hoe komt Lees meer

Bevallen In Bad, Wat Zijn De Voordelen
Bevallen in water, een goed idee?

Wil jij in bad bevallen? Lees wat voor- en nadelen zijn

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch...

Medische Ingrepen Bij Bevalling Door Babyopkomst
Alles over het inleiden van je bevalling

Wat mag je verwachten als je bevalling wordt ingeleid?

Een Knip Tijdens De Bevalling Wordt Veel Te Vaak Gezet Door Babyopkomst
Wat is beter, een knip of een scheurtje

Een knip wordt veel te snel gezet. Blijf altijd kritisch.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.