Overtijd

Overtijd

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien)

Gemiddeld duurt een zwangerschap 280 dagen, oftewel 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (bij een regelmatige cyclus).

Maar dat is dus heel gemiddeld.
Er is een normale speling tussen de 37 en 42 weken, 76% van de vrouwen bevalt in deze weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal.

Wanneer ben je echt overtijd?

Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. 18% van de zwangeren bevalt na 41 weken.

Als je rond de 41e week bent zullen veel verloskundigen een inwendig onderzoek doen om te beoordelen of ze je kan strippen

Uit onderzoek is gebleken dat de werking van de placenta na de 42e week minder wordt. De zuurstof- en voedingsstof voorziening voor de baby wordt dan dus ook minder. Dit is de reden waarom je verwezen wordt naar de gynaecoloog als je rond de 41 weken zwanger bent.

Wanneer je precies naar de gynaecoloog wordt verwezen, verschilt een beetje in den landen. Meestal ligt dat tussen de 7 en 10 dagen overtijd lopen.

Als je de eerste keer bij de gynaecoloog komt zal er waarschijnlijk een CTG gemaakt worden om de conditie van de baby te beoordelen. Daarnaast wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld en wordt gekeken hoe groot de baby is. Als alles goed lijkt te zijn moet je meestal iedere 2 dagen terugkomen in het ziekenhuis om een CTG te maken.

De gynaecoloog zal waarschijnlijk ook een inwendig onderzoek doen om te kijken of de baarmoedermond al rijp is, dat wil zeggen week en verstreken. In de meeste ziekenhuizen zullen ze tussen de 7 en 14 dagen overtijd voorstellen om te gaan inleiden.

Tip1: Jij bent de baas, voel jij je niet goed bij het voorstel om te gaan inleiden, vraag dan door. Wat zijn de risico's van afwachten, wat zijn de andere opties? Vaak is er meer mogelijk dan je van te voren denkt. Laat je niet overrompelen, als het voor jou niet goed voelt druk op de pauzeknop en vraag tijd om bijvoorbeeld met je verloskundige te overleggen.

Om een goede keuze te kunnen maken zijn er twee keuzehulpen ontwikkeld door de KNOV-NVOG en patiëntenorganisaties.
keuzekaart-afwachten of inleiden

keuzekaart- alternatieven voor inleiden

Tip2: Als je meer dan een week overtijd loopt kan een keer vrijen soms helpen om de bevalling opgang te brengen. Vooral als je al flink last hebt van voorweeën, maar het wil maar niet doorzetten kan dit helpen. In sperma zit nml. een stof die de baarmoeder aanzet tot weeen en bovendien gaat de baarmoeder samentrekken als je klaarkomt. Dit kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dit helpt alleen als je lichaam rijp is om te gaan bevallen, je hoeft je dus geen zorgen te maken om te vrijen halverwege de zwangerschap (zie seks als je zwanger bent).

Let op: als je vliezen al gebroken zijn, mag je geen geslachtsgemeenschap meer hebben i.v.m. infectie gevaar.

Tip 3: Vraag je verloskundige bij de controle rond de 41e week of ze inwendig onderzoek wil doen en misschien kan strippen

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.