Alles over het inleiden van je bevalling

De gynaecoloog stelt voor om je bevalling op te wekken, wat moet je weten?

Een bevalling inleiden gebeurt als de gynaecoloog van mening is dat je baby beter geboren kan worden en je nog geen weeën hebt. Er worden dan kunstmatig weeën opgewekt, dit kan op verschillende manieren gebeuren. Wat de meest voorkomende redenen zijn voor een inleiding, hoe het werkt en of er ook alternatieven zijn voor het inleiden lees je verderop in dit artikel.

Redenen voor inleiden van de bevalling

  • Je overtijd loopt (meestal wordt ingeleid net voor week 42 van de zwangerschap);
  • Er sprake is van langdurig gebroken vliezen;
  • De placenta (moederkoek) niet meer goed werkt;
  • Er complicaties zijn, zoals hoge bloeddruk;
  • Je baby niet goed (meer) groeit;
  • Je baby te groot lijkt te worden;
  • Er een medische of psychische reden is om niet langer op een spontane bevalling te wachten.

Inleiden gebeurt in Nederland veel vaker dan in andere landen

Onderzoek  in 2020 wijst uit dat er in Nederland ontzettend veel ingeleid wordt. We staan op de tweede plaats van 13 landen…. Dit terwijl de uitkomsten van al dat inleiden niet beter zijn dan in landen waar véél minder ingeleid wordt.

Hoe wordt je bevalling opgewekt?

Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken.

Alleen als de baarmoedermond verstreken is kan er ontsluiting ontstaan. Het heeft dan ook geen zin om een infuus met wee-opwekkende middelen te geven (het echte inleiden dus) als de baarmoedermond nog niet rijp is.

Om te kunnen bepalen in hoeverre de baarmoedermond rijp is zal de gynaecoloog een inwendig onderzoek doen.

Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.

Een rijpe baarmoedermond is veel korter (verstreken), voelt zacht (week) aan, vaak is er ook al iets ontsluiting. Alleen bij een rijpe baarmoedermond kan er worden ingeleid. Als de baarmoedermond nog niet rijp is zal deze eerst kunstmatig gerijpt moeten worden voordat men kan beginnen met inleiden.

Inleiden bij een niet rijpe baarmoedermond

Is je baarmoedermond nog niet rijp en is het toch nodig dat de bevalling op gang gebracht wordt, dan moet de baarmoedermond eerst rijp gemaakt worden.

Dit wordt gedaan door het inbrengen van prostaglandinen (hormonen) hoog in je vagina (vlak bij de baarmoedermond). De prostaglandine kan worden ingebracht als gel, een tablet of in een tampon.

Een andere methode is het inbrengen van dunne staafjes die opzwellen in de baarmoedermond.

Bij een erg onrijpe baarmoedermond wordt er soms een ballonnetje met prostaglandine gel in de baarmoedermond gebracht. Het inbrengen van het ballonnetje kan pijnlijk zijn.

Hoe lang het duurt voor je baarmoedermond rijp genoeg is om met een infuus echt te kunnen inleiden kan niemand je zeggen. Vaak moet de behandeling een aantal keren herhaald worden. Bij een erg onrijpe baarmoedermond kan het soms wel een aantal dagen duren voor de mond rijp genoeg is om te kunnen inleiden.

De prostaglandines die gebruikt worden om de baarmoedermond te laten rijpen,  kunnen ook harde buiken veroorzaken en soms gaan die harde buiken over in weeën zodat je door het rijp maken van de baarmoedermond direct doorschiet in de  bevalling en geen infuus meer nodig hebt om weeën  op te wekken.

Inleiden bij een rijpe baarmoedermond

Als je baarmoedermond rijp is dan kan de inleiding op 3 manieren gebeuren.

1 | Het breken van de vliezen

Door het handmatig breken van de vliezen kan het lichaam een signaal krijgen dat het tijd is om te bevallen en zo alsnog spontaan weeën geven.

In dat geval verloopt je bevalling niet anders dan bij een volledig spontaan begonnen bevalling. Om de vliezen te kunnen breken moet er minstens 2 centimeter ontsluiting zijn, anders kan de arts niet bij de vliezen komen om ze te breken.

Het breken van de vliezen is niet pijnlijk. Natuurlijk is het inwendig onderzoek geen pretje, maar van het breken van de vliezen zelf voel je niets.

2 | Een infuus met wee-opwekkende middelen (oxytocine)

Oxytocine is het hormoon wat je lichaam normaal zelf maakt en natuurlijke weeën opwekt. In het geval van een inleiding wordt de oxytocine kunstmatig in je lichaam ingebracht.

Je krijgt een infuus waar met een pompje eerst een klein beetje oxytocine wordt toegediend. Dan wacht men even af om te kijken of je lichaam op deze hoeveelheid oxytocine weeën gaat geven. De hoeveelheid oxytocine wordt langzaam opgevoerd, net zolang tot je zulke goede weeën hebt die nodig zijn om vlot te kunnen ontsluiten.

Net als bij een spontane bevalling zullen je weeën steeds iets krachtiger worden en steeds iets vaker komen en verloopt je bevalling meestal niet anders dan dat je spontaan weeën had gekregen.

Bij een inleiding komt iets vaker een weeën storm voor. Bij een weeën storm is er weinig tot geen pauze tussen twee weeën. Dit is heel vervelend want je hebt geen tijd om op adem te komen. Meestal kan het infuus dan wat terug gezet worden zodat de weeën storm afneemt.

3 | Inbrengen van een prostaglandine gel of tablet in de vagina

Net als bij het rijpen van de baarmoedermond kan prostaglandine soms ook gebruikt worden om weeën op te wekken.

Als je wordt ingeleid hoef je niet op bed te blijven liggen

Je kunt je weeën in iedere houding die jij wilt opvangen. Ook tijdens het persen mag je zelf bepalen welke houding voor jou het prettigst is. Het persen verloopt bij een inleiding niet anders dan bij een spontane bevalling.

Na de geboorte van je baby wordt het infuus (als je ingeleid wordt met een infuus) vaak hoger gezet om ervoor te zorgen dat de placenta (moederkoek) vlot geboren wordt en het bloedverlies binnen de perken blijft.

Ongeveer een uur na de geboorte van de placenta wordt het infuus verwijderd en kun je, als je je goed voelt, onder de douche.

Over het algemeen mag je na de bevalling (afhankelijk van de conditie van jou en je baby) binnen 24 uur weer na huis, meestal de volgende ochtend.

Je bevalling inleiden, wat voelt goed bij jou?

Vraag altijd waarom inleiden medisch gezien echt noodzakelijk is. Wat zijn de risico’s als je niet ingeleid wilt worden? Wat zijn de alternatieven?

Bedenk: jij bent de baas, laat je niet overrompelen en vraag goed uit als je je ergens niet goed bij voelt!

In ons artikel Keuzes maken leggen we je uit hoe het wettelijk geregeld is, wat je rechten en plichten zijn en wat goede vragen zijn om te stellen als je twijfelt over bijvoorbeeld het nut/de noodzaak van inleiden

Om mee te kunnen praten en beslissen is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je het over hebt. Een goede bevalcursus bereid je zo voor dat jij weloverwogen keuzes kunt maken. Op Babyopkomst.TV bieden wij je 3 verschillende online cursussen aan.

Gerelateerde berichten
Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch...

Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
Begin bevalling herkennen

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

Bevalling Vliezen Breken
Alles over het breken van de vliezen

Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je Lees meer

Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
Onderwerpen A-Z bevallen

Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet.

Onnodig Veel Inleidingen En Knippen Bij Bevalling In Nederland
(Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

In Nederland worden bevallingen veel vaker ingeleid en krijgen vrouwen veel vaker een knip dan in andere landen. Hoe komt Lees meer

Online Cursus Hypnobirthing
Online cursus Hypnobirthing

Hoe fijn is het dat je gewoon thuis kunt leren relaxed om te gaan met je bevalling en er vol Lees meer

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.