Inleiding bevalling (bevalling opwekken)

Bevalling opwekken, waarom?

De bevalling wordt ingeleid als de gynaecoloog van mening is dat je baby beter geboren kan worden en je nog geen weeën hebt.

Redenen voor inleiding bevalling:

 • Overtijd lopen (meestal wordt ingeleid tussen 41 en 42 weken van de zwangerschap)
 • Langdurig gebroken vliezen zonder weeën
 • De placenta (moederkoek) werkt niet meer goed
 • Je baby groeit niet goed meer
 • Er een medische of psychische reden is om niet langer op een spontane bevalling te wachten.

In Nederland worden veel bevallingen ingeleid

Onderzoek in 2020 wijst uit dat er in Nederland ontzettend veel ingeleid wordt.

We staan op de tweede plaats van 13 landen....

Dit terwijl de uitkomsten van al dat inleiden niet beter zijn dan in landen waar véél minder ingeleid wordt.

Kun je zelf je bevalling opwekken?

Nee, helaas zijn er geen wetenschappelijke bewijzen dat alle wondermiddeltjes om je bevalling op te wekken helpen.

Ananas eten, wonderolie drinken, traplopen en ga zo maar door, het blijkt allemaal niet te helpen. Vaak word je er alleen maar beroerd van.

Je verloskundige kan wel inwendig onderzoek doen, als de reden tot inleiden overtijd lopen is, om te kijken of ze je kan strippen. Strippen helpt vaak wel om de bevalling op te wekken.

Overzicht onderwerpen

  Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

  Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

  Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

  Inleiden bevalling hoe gaat dat?

  Op het moment dat de gynaecoloog het advies geeft dat het toch beter is om je te gaan inleiden, en jij hiermee akkoord bent, moet eerst beoordeeld worden of je inleidbaar bent.

  Wanneer kan bevalling worden ingeleid?

  Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken.

  Om dit te kunnen bepalen zal de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek doen.

  Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.

  Een rijpe baarmoedermond is veel korter (verstreken), voelt zacht (week) aan, vaak is er ook al iets ontsluiting. Alleen bij een rijpe baarmoedermond kan er worden ingeleid

  Inleiden bevalling op niet rijpe baarmoedermond

  Is je baarmoedermond nog niet rijp en is het toch nodig dat de bevalling op gang gebracht wordt, dan moet de baarmoedermond eerst rijp gemaakt worden.

  De eerste keuze is een ballonkatheter:

  Het rijpen van de baarmoedermond gebeurt meestal met een ballonkatheter.
  Dit is een slangetje wat met behulp van een eendebek in je baarmoedermond wordt ingebracht. Dit kan pijnlijk zijn, probeer zo goed mogelijk te ontspannen en let op je ademhaling. Hoe beter jij kunt ontspannen hoe minder pijnlijk het is.

  Aan de katheter zit een klein ballonnetje wat gevuld is met zoutwater. Door steeds iets meer water in het ballonnetje te laten lopen wordt de opening van de baarmoedermond opgerekt. Door deze druk op je baarmoedermond stimuleert de ballon je lichaam om oxytocine (het bevalhormoon) aan te maken.

  In veel ziekenhuizen mag je nog naar huis nadat de ballon geplaatst is om thuis af te wachten wat er gebeurt.

  In het ziekenhuis zullen ze je vertellen dat je weer contact moet opnemen als de ballon eruit gevallen is. Dit is namelijk een teken dat je baarmoedermond zo'n 3 centimeter open is gegaan door de druk van de ballon.

  Als je nog geen weeën hebt zal het per ziekenhuis verschillen of je dan direct terug moet komen naar het ziekenhuis of nog even thuis mag afwachten of je ook weeën krijgt. Veel ziekenhuizen starten namelijk niet in de nacht met het opwekken van de weeën, dus als je ballon er in de nacht uitvalt zul je meestal het advies krijgen om te proberen te gaan slapen en in de ochtend naar het ziekenhuis te komen voor het starten van de 'echte'inleiding (opwekken van weeën)

  Hoe lang het duurt voordat je de ballon verliest of dat je zelfs weeën krijgt verschilt per persoon.

  Een andere optie is het innemen van hormoontabletten:

  Ook hiervoor wordt eerst een inwendig onderzoek gedaan én door middel van een hartfilmpje van de baby gemaakt.

  De hormoontabletten zorgen ervoor dat je krampen krijgt. Deze krampen zorgen ervoor dat je baarmoedermond rijpt en hopelijk ook dat de krampen overgaan in weeën en je bevalling alsnog natuurlijk op gang komt.

  Met hormoontabletten mag je niet meer naar huis omdat ze de conditie van de baby in de gaten willen houden en regelmatig moeten beoordelen of je nog een tablet ingebracht moet worden.

  Inbrengen van prostaglandinegel:

  Dit wordt gedaan door het inbrengen van prostaglandinen (hormonen) hoog in je vagina (vlak bij de baarmoedermond). De prostaglandine kan worden ingebracht als gel, een tablet of in een tampon. Dit is niet pijnlijk (tenzij je een inwendig onderzoek al heel vervelend vindt)

  Hoe lang het duurt voor je baarmoedermond rijp genoeg is om met een infuus echt te kunnen inleiden kan niemand je zeggen.

  Vaak moet de behandeling een aantal keren herhaald worden. Bij een erg onrijpe baarmoedermond kan het soms wel een aantal dagen duren voor de mond rijp genoeg is om te kunnen inleiden.

  De prostaglandines kunnen ook harde buiken veroorzaken en soms gaan die harde buiken over in weeën zodat je door het rijp maken van de baarmoedermond direct doorschiet in de  bevalling en geen infuus meer nodig hebt om weeën  op te wekken.

  Ook na het inbrengen van de prostaglandinegel mag je niet meer naar huis en moet je in het ziekenhuis afwachten hoe snel je baarmoedermond rijpt en of je misschien spontaan weeën krijgt.

  Inleiden bevalling bij een rijpe baarmoedermond

  Als je baarmoedermond rijp is dan kan de inleiding op 3 manieren gebeuren:

  1. Breken van de vliezen. Door het handmatig breken van de vliezen kan het lichaam een signaal krijgen dat het tijd is om te bevallen en zo alsnog spontaan weeën geven.
   In dat geval verloopt je bevalling niet anders dan bij een volledig spontaan begonnen bevalling. Om de vliezen te kunnen breken moet er minstens 2 centimeter ontsluiting zijn, anders kan de arts niet bij de vliezen komen om ze te breken. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk. Natuurlijk is het inwendig onderzoek geen pretje, maar van het breken van de vliezen zelf voel je niets.
  2. Een infuus met wee-opwekkende middelen (oxytocine).
   Oxytocine is het hormoon wat je lichaam normaal zelf maakt en natuurlijke weeën opwekt. In het geval van een inleiding wordt de oxytocine kunstmatig in je lichaam ingebracht. Je krijgt een infuus waar met een pompje eerst een klein beetje oxytocine wordt toegediend. Dan wacht men even af om te kijken of je lichaam op deze hoeveelheid oxytocine weeën gaat geven. De hoeveelheid oxytocine wordt langzaam opgevoerd, net zolang tot je zulke goede weeën hebt die nodig zijn om vlot te kunnen ontsluiten.
   Net als bij een spontane bevalling zullen je weeën steeds iets krachtiger worden en steeds iets vaker komen en verloopt je bevalling meestal niet anders dan dat je spontaan weeën had gekregen.
   Bij een inleiding komt iets vaker een weeën storm voor. Bij een weeën storm is er weinig tot geen pauze tussen twee weeën. Dit is heel vervelend want je hebt geen tijd om op adem te komen. Meestal ken het infuus dan wat terug gezet worden zodat de weeën storm afneemt.
  3. Inbrengen van een prostaglandine gel of tablet in de vagina. Net als bij het rijpen van de baarmoedermond kan prostaglandine soms ook gebruikt worden om weeën op te wekken.

  Houdingen en mogelijkheden bij inleiding bevalling

  Als je wordt ingeleid hoef je niet op bed te blijven liggen.

  Je kunt je weeën in iedere houding die jij wilt opvangen.

  Ook tijdens het persen mag je zelf bepalen welke houding voor jou het prettigst is.

  Het persen verloopt bij een inleiding niet anders dan bij een spontane bevalling.

  Na de geboorte van je baby wordt het infuus (als je ingeleid wordt met een infuus) soms hoger gezet om ervoor te zorgen dat de placenta (moederkoek) vlot geboren wordt en het bloedverlies binnen de perken blijft.

  Ongeveer een uur na de geboorte van de placenta wordt het infuus verwijderd en kun je, als je je goed voelt, onder de douche.

  Over het algemeen mag je na de bevalling (afhankelijk van de conditie van jou en je baby) binnen 24 uur weer na huis, meestal de volgende ochtend.

  Jij bent de baas

  Jij bent de baas:

  Stelt de gynaecoloog voor om te gaan inleiden maar twijfel jij of het wel nodig is/of je dit wel wilt? Vraag altijd waarom inleiden medisch gezien echt noodzakelijk is.

  Wat zijn de risico's als je niet ingeleid wilt worden? Wat zijn de alternatieven?

  Bedenk: jij bent de baas, laat je niet overrompelen en vraag goed uit als je je ergens niet goed bij voelt!

  Om mee te kunnen praten en beslissen is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je het over hebt.

  Een goede bevalcursus bereid je zo voor dat jij weloverwogen keuzes kunt maken. Op Babyopkomst.TV bieden wij je 3 verschillende online cursussen aan.

  Meer lezen binnen: Medische ingrepen bevalling

  Medische Ingrepen Bij Bevalling Door Babyopkomst

  Niet eens met medische ingreep tijdens zwangerschap of bevalling

  Er wordt een medische ingreep voorgesteld, maar jij twijfelt of je dit wel wilt. Wat zijn je opties?

  Medische Ingrepen Bij Bevalling Door Babyopkomst

  Ingrepen en verwijzingen

  Het risico op een medische ingreep tijdens je bevalling verschilt per ziekenhuis. Wees kritisch en voorbereid.

  Een Knip Tijdens De Bevalling Wordt Veel Te Vaak Gezet Door Babyopkomst

  Wat is beter, een knip of een scheurtje

  Een knip wordt veel te snel gezet. Blijf altijd kritisch.

  Medische Ingrepen Bij Bevalling Door Babyopkomst

  De ontsluiting vordert niet

  Wat kun je zelf doen als je ontsluiting niet vordert en wanneer moet er hulp ingeschakeld worden?

  Bevalling Vliezen Breken

  De baby heeft in het vruchtwater gepoept

  Meconiumhoudend vruchtwater, wat is dat en wat is het risico?

  Medisch Ingrijpen Tijdens Bevalling, Keizersnede, Vacuum Tang

  Het persen lukt niet: vacuüm, tang, keizersnede

  Een niet vorderende uitdrijving, waar kan het aan liggen en wat gebeurt er?

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
  Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Leer alle signalen van je baby kennen.
  Én hoe je hier het beste op kunt reageren.

  Gerelateerde berichten
  Voorbereiden Op Je Bevalling
  Waarom voorbereiden op bevalling

  Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch...

  Hoe Herken Je Dat De Bevalling Begonnen Is, Lees Onze Tips
  Begin bevalling herkennen

  Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

  Bevalling Vliezen Breken
  Alles over het breken van de vliezen

  Voor veel vrouwen een schrikbeeld: de vliezen breken terwijl je bv in de winkel staat. Gaat het breken van je Lees meer

  Bevallen Alle Onderwerpen Van A Tot Z Door Babyopkomst
  Onderwerpen A-Z bevallen

  Vind ik één klik alle onderwerpen over bevallen. Gerangschikt op alfabet.

  Onnodig Veel Inleidingen En Knippen Bij Bevalling In Nederland
  (Onnodig) vaak een inleiding en knip bij bevalling

  In Nederland worden bevallingen veel vaker ingeleid en krijgen vrouwen veel vaker een knip dan in andere landen. Hoe komt Lees meer

  Online Cursus Hypnobirthing
  Online cursus Hypnobirthing

  Hoe fijn is het dat je gewoon thuis kunt leren relaxed om te gaan met je bevalling en er vol Lees meer