Niet vorderende ontsluiting

Niet vorderende ontsluiting

Wat gebeurt er als de ontsluiting niet vordert?

Tijd is een relatief begrip, hoeveel tijd jouw lijf nodig heeft om te ontsluiten hangt van vele factoren af.
Helaas wordt er soms te snel besloten om medische hulpmiddelen in te roepen terwijl rust bewaren en een goede sfeer en vertrouwen creëren vaak het enige is om de ontsluiting beter te laten verlopen.

Niemand is standaard en je bevalling al helemaal niet. Waarom dan wel ingrijpen als jouw ontsluiting niet volgens de standaard verloopt?

Vaak zijn omstandigheden als stress, niet veilig voelen, onvoldoende gesteund voelen een belangrijke oorzaak van het niet vorderen van de ontsluiting.

Denk maar eens aan de natuur. Als een wilde kat gaat bevallen zoekt ze een plekje waar ze zich veilig voelt. Op het moment dat ze ergens door bedreigd wordt stoppen de weeën en zal ze zichzelf eerst in veiligheid brengen voordat de weeën weer terugkeren. Bij ons mensen is het niet veel anders.

Omgevingsfactoren hebben een grote invloed op je bevalling.

Mocht je ontsluiting traag verlopen, of stagneren, probeer dan eerst terug te denken aan je bevalcursus.

Wat heb je daar geleerd over trucks die de ontsluiting kunnen bevorderen? Kun je zelf nog iets proberen om ervoor te zorgen dat het oxytocine vrij kan stromen waardoor je weeën krachtiger worden en de ontsluiting weer beter verloopt? Wat heb jij nu nodig om je veilig en gesteund te voelen? Spreek dit uit, stuur mensen weg die je concentratie verstoren enzovoort.


Een goede bevalcursus is echt onmisbaar om te weten wat jij/jullie kunnen doen om de ontsluiting goed te laten verlopen! Op babyopkomst.tv bieden wij je 3 verschillende cursusssen aan zodat jij goed voorbereid en met kennis van zaken aan je bevalling begint.


Niet vorderende ontsluiting:

Als, om wat voor reden dan ook, de ontsluiting toch niet vordert en jij het niet langer aan wil kijken, dan zal de verloskundige op een gegeven moment, samen met jullie, besluiten dat het tijd wordt om de hulp van de gynaecoloog in te roepen.

Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:

  • onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg;
  • het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd)
  • wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken. M.a.w. het hoofdje kan niet goed indalen en drukt niet op de baarmoedermond. Hierdoor is er geen druk die de baarmoedermond open drukt.

Als er geen goede weeën zijn, kan het zijn dat wat pijnstilling voldoende is om meer rust te creëren waardoor het adrenalinegehalte afneemt en de oxytocine haar werk kan doen.

Soms is het nodig om een infuus met oxytocine te krijgen om betere weeën te krijgen. De gynaecoloog zal deze afweging maken en samen met jullie beslissen wat het beste is.
Als er sprake is van een wanverhouding, dan is een keizersnede vaak de enige oplossing.

In Nederland wordt (waarschijnlijk onnodig) veel bijstimulatie gegeven. Dit leidt niet tot betere uitkomsten van de bevalling.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.