Zwanger van week tot week

Zwanger van week tot week

De ontwikkeling van je foetus van week tot week zwangerschap. Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

Klik in het menu op de week van jouw zwangerschap en onze verloskundigen vertellen je alles wat je wilt (en zou moeten) weten. Onze zwangerschapskalender vertelt je niet alleen hoe je baby ontwikkelt, maar geeft je ook veel tips en wijst je op artikelen die in die periode van de zwangerschap voor jou van belang zijn.

Zwangerschap is ontegenzeggelijk een bijzondere periode die je hooguit een paar keer in je leven meemaakt

Er komt in je zwangerschap veel op je af, je wordt ingewijd in een wereld die tot nu toe onbekend voor je was. Er worden vragen aan je gesteld waarvan je niet wist dat het mogelijkheden waren en je moet keuzes maken over dingen waarvan je niet wist dat ze bestonden :).

Daar kun je waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken.

Om jou hierbij te helpen hebben wij diverse online zwangerschapscursussen ontwikkeld.

Cursussen die jou inwijden in de zwangere wereld, die je helpen keuzes te maken die bij jou/jullie passen en die ervoor zorgen dat jij vol vertrouwen en als de sterke vrouw die je bent je ‘mannetje’ kunt staan tijdens je zwangerschap, bevalling en de eerste periode met je baby.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang de nieuwste editie van Babyopkomst magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

 

 

 

1 Week zwanger: Is dit je laatste menstruatie?

Deze week ben je voor de laatste keer ongesteld.

Hoewel we dit week 1 van de zwangerschap noemen, ben je eigenlijk nog niet zwanger. De zwangerschap begint in werkelijkheid pas na de eisprong (over ongeveer 14 dagen) als de eicel bevrucht wordt.

Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken, maar omdat de meeste vrouwen niet weten wanneer ze precies bevrucht worden, houden medici de eerste dag van je laatste menstruatie aan als begin van de zwangerschap. Deze datum is immers bij de meeste vrouwen wel bekend.

Vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie duurt het (bij een cyclus van 28 dagen) nog 14 dagen voordat je werkelijk zwanger bent.

Doordat medici dus rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, tellen ze bij de zwangerschap 40 weken om tot de uitgerekende datum te komen.

Maar ook al ben je nog niet echt zwanger, je kunt al wel goed voor je kindje zorgen. Een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk als je zwanger wilt worden.

Nog niet begonnen met foliumzuur? Doet dat dan direct!

newday banner 4

Je baby zal er zijn leven lang profijt van hebben als jij en je partner zorgen voor een gezonde start van de zwangerschap. Daarnaast is bekend dat vrouwen die gezond leven minder complicaties hebben tijdens de zwangerschap

Wil je (twee) wekelijks in je eigen mailbox nog uitgebreidere informatie over de ontwikkeling van je baby EN veranderingen bij jezelf ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven. Geschreven door verloskundigen. Ze bieden je extra begeleiding in je zwangschap en vertellen je per week wat voor klachten je kunt hebben en vooral; Wat kun je er tegen doen…Natuurlijk bevatten ze ook mooie afbeeldingen van de foetus in die week van de zwangerschap

Schrijf dus snel in en geniet van onze vele tips en praktische adviezen.

Wij verkopen geen adressen aan anderen, wees dus niet bang voor spam via ons!!!

2 Weken zwanger: De eisprong

Rond dag 14 van je cyclus (bij een cyclus van 28 dagen) heb je eisprong.
Als je zwanger wilt worden moet je vrijen in de dagen VOOR je eisprong. Het beste is om de dag voor je een eisprong hebt, gemeenschap te hebben.

Als je meer vaginale afscheiding krijgt, is dat een teken dat je eisprong eraan zit te komen.

Zaadcellen kunnen tot 72 uur overleven. Een eicel leeft maar 12 tot 24 uur. Zaadcellen doen er ongeveer 10 uur over om van de vagina naar de eileider te komen. In de eileider vindt de bevruchting plaats. Heb je dus pas gemeenschap op de dag dat je een eisprong hebt, dan is de kans groot dat de eicel al is afgestorven op het moment dat de zaadcellen de weg hebben afgelegd naar de eileider.

Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips

3 Weken zwanger: De bevruchting

Jazeker, nu ben je zwanger (al weet je het nog niet). Binnen in je buik zijn een eicel van jou en een zaadcel van je partner versmolten. Nog niet te zien met het blote oog, maar dit wordt echt een baby, jullie baby!

Eind vorige week of begin deze week vindt de bevruchting plaats.

Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken en maar 1 zaadcel zal het lukken om de eicel daadwerkelijk te bevruchten. Zodra de eicel bevrucht is, sluit de wand van de eicel zich en wordt deze ondoordringbaar voor andere zaadcellen.

Één eicel wordt dus altijd maar door één zaadcel bevrucht. Tweelingen ontstaat dus niet door een dubbele bevruchting van één eicel.

Bij een ééneiïge tweeling is er wel sprake van maar één eicel (het woordt zegt het al), maar deze eicel is ook gewoon door één zaadcel bevrucht. Alleen splitst deze eicel zich binnen enkele dagen na de bevruchting in twee identieke cellen.

Slechts 30% van de tweelingen betreft een ééneiïge tweeling.

Een ééneiïge tweeling is volkomen identiek aan elkaar een heeft dus altijd hetzelfde geslacht en lijkt als twee druppels water op elkaar.

Bij een tweeeiïge tweeling is er sprake van een dubbele eisprong. Normaal komt er tijdens een ovulatie maar één eicel vrij, een enkele keer springen er dus twee eicellen. Als die beide bevrucht worden, door twee verschillende zaadcellen dus, dan is er sprake van een tweeeiïge tweeling.

Een tweeeiïge tweeling lijkt niet meer op elkaar dan een broer en zus. Ze hebben genetisch materiaal van dezelfde ouders, maar kunnen onderling net zoveel verschillen als broertjes en zusjes.

Het krijgen van een tweeeiïge tweeling is erfelijk. Maar alleen van de vrouw haar kant. Het gaat er namelijk om dat de dubbele eisprong erfelijk is.

Eind van deze week zal de zygote (het bevruchte eitje) aankomen in de baarmoederholte en zich proberen in te nestelen. Als het de bevruchte eicel niet lukt om zich in te nestelen, sterft het af en zul je gewoon ongesteld worden zonder ooit te weten dat je toch heel even zwanger bent geweest.

Leuk om te lezenbij 3 weken zwanger:

4 Weken zwanger: Word je ongesteld?

Tijd om een zwangerschapstest te kopen en te starten met dagdromen??

Op de dag dat je normaal ongesteld zou zijn geworden, kun je voor het eerst een zwangerschapstest doen.

De testen meten de hoeveelheid HcG (het zwangerschapshormoon) in je urine. Het komt voor dat de test aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl je het toch bent.

De hoeveelheid zwangerschapshormoon is dan nog te laag om te meten. Probeer het over een paar dagen nog een keer.

Koop je zwangerschapstest hier online.

Zwangerschapssymptomen:

Heb je last van klachten die je niet thuis kunt brengen, wellicht wijzen ze op een zwangerschap. Lees ons artikel Ben ik zwanger?

Schrijf de data op dat je de eerste test hebt gedaan en ook wanneer de eerste test positief was.

MaanzaadVanaf deze week heet je baby een embryo. Het is niet meer dan een klompje cellen ongeveer zo groot als een maanzaadje

Week4Jij 4 weken zwanger:

10-11 dagen na de bevruchting is de eicel volledig ingenesteld in de wand van je baarmoeder. Ongeveer 13 dagen na de bevruchting begint uit het klompje cellen de placenta zich te ontwikkelen.

Jouw bloedvaten maken contact met de ontwikkelende bloedvaten in de placenta. De baby krijgt zijn voeding nu nog via de dooierzak, de grote terracottakleurige zak die je op de tekening ziet. Deze dooierzak verdwijnt later in de zwangerschap als de placenta volledig is ontwikkeld.

Onder de dooierzak zie je de driebladige kiemschijf. Uit deze schijven ontstaat je baby. Uit iedere schijf ontstaan andere organen. Het hartje is nog niet ontwikkeld, er is dus ook nog geen bloedcirculatie.

Zwangerschapssymptomen en klachten

De kans is groot dat je je helemaal nog niet anders dan anders voelt. Vaak beginnen klachten pas bij zo’n 6 weken.

Maar de één is gevoeliger dan de ander voor het zwangerschapshormoon, het kan dus voorkomen dat je nu al zwangerschapssymptomen hebt.

Misselijkheid
Moeheid
Ook kun je last hebben van licht bloedverlies, de innestelingsbloeding.

Een andere veelgehoorde klacht in de jonge zwangerschap is kramperige buikpijn, alsof je ongesteld moet worden.

Veel vrouwen hebben last van ‘buien’, huilen en boos worden om niks.

Als zwangere kun je heel onredelijk zijn. Je lichaam staat volledig op zijn kop, de hormonen gieren door je lijf en dat kan behoorlijke invloed hebben op hoe je in je vel zit.

Probeer jezelf een beetje onder controle te houden, het is wel heel makkelijk om te zeggen “het zijn de hormonen, ik kan er niets aan doen ” ?

Vergeet je niet om extra vitamine D (en foliumzuur als je hier niet allang mee begonnen bent) te nemen? Of gebruik multivitaminen  voor zwangeren als je van jezelf weet dat je niet altijd heel gezond eet.

Nu je zeker weet dat je zwanger bent is het belangrijk te letten op wat je binnenkrijgt aan voedingsstoffen.

Begin zo snel als je kan met foliumzuur. Ook wordt aangeraden extra omega-3 te nemen voor gezonde ontwikkeling van de ogen en hersenen van het kindje in jouw buik!

In NewDay Mama Complete vind je plantaardige omega-3, foliumzuur én vitamine D3; alles wat je nodig hebt voor gezonde groei!

newday banner 3


Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips, geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst.

Interessant om te lezen bij 4 weken zwanger:

5 Weken zwanger: De eicel is ingenesteld

Je zou het wel van de daken willen schreeuwen: IK BEN ZWANGER!

Week05

De baby in week 5:

Ongeveer zo groot als een appelzaadje. AppelzaadHet embryo is nu volledig ingenesteld.
Het embryo lijkt meer op een kikkervisje dan op een mensje. Wel ontstaat er deze week een hoofd- en staarteinde.

De komende periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het hart. De eerste aanleg van het hartje begint nu te komen en aan het eind van deze week gaat het piepkleine hartje voor het eerst kloppen, maar er is nog geen bloedcirculatie.

Ook de aanleg van de lever, het maagje en nieren begint deze week.

Jij 5 weken zwanger:

Pijnlijke borsten zijn voor veel vrouwen een eerste teken dat ze misschien zwanger zijn.

Een zwangerschapstest geeft duidelijkheid.

Zwangerschapstesten die je gewoon online  of bij de drogist koopt zijn heel betrouwbaar, een heel enkele keer komt het voor dat de test negatief blijft terwijl later blijkt dat er toch sprake is van een zwangerschap. Maar dit zijn echt uitzonderingen.

Als je test negatief is en je hebt klachten die kunnen wijzen op een zwangerschap dan kun je de huisarts vragen om bloedonderzoek te doen om absolute zekerheid te krijgen.

Hoewel er nog niet veel te zien is van je zwangerschap, gebeurt er wel al heel veel in je lichaam.
Je lijf heeft tijd nodig om aan de veranderende situatie te wennen. Het zwangerschapshormoon kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten.

Zwangerschapssymptomen:

Humeurig:

Je humeur kan behoorlijk van slag kan zijn. Het ene moment is er niets aan de hand, het volgende moment kun je volledig uit je slof schieten zonder dat hier echt een goede reden voor is. Huilen om niets, onredelijk boos worden het hoort er allemaal bij. Hormonen kunnen rare dingen met je doen!

Bereid je partner hier op voor, vertel hem/haar dat je soms heel onredelijk kunt zijn en dat je hier zelf ook van baalt, maar dat het je niet lukt om tegen te houden (wel proberen natuurlijk).

Misselijk:

Hoewel je je behoorlijk lamlendig kunt voelen is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen.
Ook al ben je misselijk, probeer toch te eten. Verdeel je maaltijden anders en laat eventueel iemand anders koken zodat je niet misselijk wordt van de lucht tijdens het koken.

Hoewel er vaak wordt gesproken over ochtendmisselijkheid, zijn veel zwangeren de hele dag misselijk.

Dit kun je doen tegen misselijkheid in de zwangerschap:

Zet ’s avonds een beschuitje of biscuitje naast je bed en eet dit ’s morgens als je wakker wordt. Blijf daarna minimaal nog een half uur liggen.

Eet kleine beetjes tegelijk. Maak bijvoorbeeld een boterham klaar en eet ieder half uur een partje en doe dit de hele dag door.
Vermijd dingen die misselijkheid oproepen zoals bepaalde geuren (de geur van vlees) of sterk gekruid voedsel. Op de site lees je heel uitgebreide info over misselijkheid en wat je er tegen kunt doen.

Vermoeidheid:

Een andere veelgehoorde klacht in de zwangerschap is vermoeidheid, zoals gezegd gebeurt er al heel veel in je lijf. Je lichaam moet zich nog aanpassen aan de zwangerschap en dat kost veel energie.

Vooral de eerste 10-12 weken zijn veel zwangere ontzettend moe. Verzet je hier niet tegen. Luister naar je lichaam en rust gewoon wat meer. Ga even een uurtje liggen als je thuis komt van je werk en vraag je partner om voor je te koken.

Vraag hulp aan familie/goede vriendin om je door deze eerste weken heen te helpen. Heb je nog een peuter in huis rondlopen die ’s middags niet meer wil slapen? Vraag of hij af en toe een middagje naar je (schoon)moeder mag zodat jij even kunt bijtanken.

Ga op tijd naar bed en ga als het even kan tussendoor een half uurtje liggen. Je zult zien dat je je stukken beter voelt als je luistert naar je lichaam.

 

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

 

 

 

baby op komst pakket 

 

Interessant om te lezen als je 5 weken zwanger bent:

6 Weken zwanger: Let op met wat je eet!

Het nieuws begint langzaam tot je door te dringen: het is echt waar, wij zijn zwanger!!!!

Een gezonde leefstijl is giga belangrijk als je zwanger bent. Niet alleen omdat de baby in jouw baarmoeder goed moet kunnen groeien en ontwikkelen, maar ook voor de rest van het leven van je kind. Wist jij dat jouw leefstijl nú invloed heeft op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven? Hoe dat zit lees je hier.

Week06ErwtDe baby in week 6:

piepklein nog, ongeveer 5 mm, ongeveer zo groot als een erwt. Je baby lijkt nog het meest op een garnaaltje.

Het hartje klopt voor het eerst, met ongeveer 65 slagen per minuut.

Deze week ontstaat er een verbinding tussen het (primitieve) hart en de bloedvaten en komt er voor het eerst een circulatie op gang. De navelstreng ontstaat en vanaf deze week krijgt je baby voeding en zuurstof via de navelstreng van de moederkoek.

De dooierzak verliest langzaam maar zeker zijn functie en begint te verschrompelen.

De eerste aanleg van de ogen begint deze week. Ook ontstaan er kleine uitstulpingen op de plek waar later de armen zich gaan vormen. Deze week begint ook de aanleg voor de longen, de lever, nieren, darmen en blaas.

De baby lijkt nog het meest op een garnaaltje, toch kun je hier en daar al zien dat het een mensje moet worden.

JIJ 6 weken zwanger:

Zwangerschapssymptomen:

Misselijkheid is een veelgehoorde klacht in deze periode van de zwangerschap, net als hondsmoe zijn. Veel zwangeren hebben menstruatie achtige buikpijn en zijn hierdoor bang dat het mis zal gaan.

Je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie wat de nodige klachten kan geven.

Pijnlijke borsten zijn ook een veelgehoorde klacht, er verandert al heel veel in je borsten, ze groeien en dat is bij veel zwangeren pijnlijk. Een goede zwangerschapsbeha vermindert klachten en geven je borsten de steun die ze nodig hebben.

Wij vonden deze kwalitatief goede zwangerschapsbeha's voor jou

6 Weken Zwanger; jouw TO DO 's

Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips, geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst.


Alles wat jij eet kan een invloed hebben op de baby. Vanaf het begin heeft de foetus bepaalde stofjes nodig om goed te kunnen groeien.

Omega-3 is daar één van. Misschien gebruikte je al supplementen of at je twee keer per week vette vis. Tijdens de zwangerschap heb je meer nodig dan normaal.

NewDay Mama Complete 450 mg plantaardige omega-3. Samen met de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur én vitamine D3 krijg je in één capsules de belangrijkste voedingsbehoeftes binnen.

newday banner 4

7 Weken Zwanger: Help ik ben misselijk

Nu de hormonen op volle kracht door je lijf gieren, moet je wel een ontzettende geluksvogel zijn als je van geen enkel zwangerschapskwaaltje last hebt. Je kunt er gelukkig wel iets tegen doen.

Week07 (1)

De baby in week 7:

eind van de week is het embryo ongeveer 1 centimeter lang, gemeten van puntje van het hoofd tot punt billen.

Blauwe BesIn een week tijd is hij twee keer zo groot geworden, nu is hij ongeveer zo groot als een blauwe bes.

De hersenen groeien heel hard, iedere minuut komen er zo’n 100 nieuwe hersencellen bij. Hierdoor is het hoofd veel groter dan de rest van het lichaam.

50% van het embryo bestaat uit hart en hersenen.
Het hart ligt aan de oppervlakte enis nog niet ingesloten in de borstkas.

De binnenoren beginnen zich in deze week te vormen, het buiten oor (de oorschelpen) duurt nog enkele weken. Ook de spieren en beenderen beginnen zich deze week te ontwikkelen.

De baby kan nog niet bewegen.

De armen lijken op peddels en aan het uiteinde zitten de handen al. Maar die lijken op de bladen van een peddel. De benen en voeten zijn iets later dan de armen, maar je kunt nu wel zien dat het benen en voeten worden.

JIJ 7 weken zwanger:

Je kunt wat last hebben van bloedverlies. Natuurlijk schrik je hiervan, maar gelukkig betekent bloedverlies lang niet altijd dat je een miskraam krijgt.

Veel vrouwen beginnen al wat dikker te worden. Dit komt niet zozeer door de groei van je baby, want hoewel die heel hard groeit zit de baarmoeder nog helemaal achter je schaambot.

Waardoor je wel dikker begint te worden? Je lichaam bereid zich voor op de borstvoeding. Voor borstvoeding is veel energie nodig, daarom gaat je lichaam nu vast wat extra vet reserves opbouwen. Vaak merk je dit het eerste aan wat dikker wordende billen/heupen en een laagje vet op je buik.

Als je broeken niet meer lekker zitten wordt het tijd om op pad te gaan voor positiekleding.

Pijnlijke borsten zijn voor veel vrouwen een eerste teken dat ze zwanger zijn. Je borsten hebben het zwaar te verduren in de zwangerschap. Verwen ze met een extra goede beha.

Een zwangerschapsbeha is echt geen overbodige luxe!

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang de nieuwste editie van Babyopkomst magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

 

 

 

baby op komst pakket 

 

7 Weken Zwanger, jouw TO DO's:

 • Nog geen afspraak gemaakt bij de verloskundige, bel echt deze week. Gemiddeld ga je tussen 8 en 11 weken voor het eerst op controle.
 • Check wat je rechten en plichten zijn op het werk
 • Misschien moeten jullie eens nadenken over een spaarplan, een kind is duur.
 • Bespreek samen of jullie onderzoek willen laten doen naar aangeboren afwijkingen.

Wil je vanaf nu geen enkele tip meer missen? Meld je gratis aan voor de YES! Ik ben zwanger tips, geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst.

Interessant om te lezen als je 7 weken zwanger bent:

Is het veilig/Mag ik? Antwoord op je vragen of je dingen wel of niet kunt eten, gebruiken of doen.

newday banner 3

8 Weken Zwanger: Een klein mensje

Week8De baby in week 8:

ongeveer 14 mm lang, gemeten vanaf de billen tot en met het hoofdje (zonder de beentjes dus). Dat is ongeveer net zo groot als een framboos.framboos week 8 zwanger

Het heeft al echt de vorm van een superklein mensje.

Het hoofdje is rond maar de ogen zitten nog ver naar de zijkant. Het hoofdje is bijna de helft van het totale embryo.

De mond en tong worden gevormd maar de mond kan nog niet open. Aan de handen ontstaan de vingers. De vingers zijn nog niet los van elkaar. Er zit een vlies tussen (soort zwemvliesjes).

Deze week beweegt de baby nog niet. Vanaf 9 weken beginnen de eerste kleine bewegingen.

JIJ 8 weken zwanger:

Bespreek met je partner of jullie onderzoek willen laten doen naar eventuele afwijkingen bij jullie baby. Alleen als je 36 jaar of ouder bent krijg je de onderzoeken vergoed.

Misselijkheid is één van de meest voorkomende klachten in deze periode, net als moeheid.
Bandenpijn, een scherpe stekende pijn laag in je onderbuik, komt ook vaak voor, we noemen dit ook wel groeipijn. Sommige vrouwen omschrijven het als menstruatie-achtige buikpijn.

Hoewel je baarmoeder nog heel klein is, zo groot als een citroen, zit bij veel vrouwen de gewone kleding niet lekker meer.

Je lijf verandert al flink en er is vaak sprake van wat extra vetafzetting op buik en heupen waardoor een gewone broek/rok niet lekker meer zit. Tijd voor je eerste positiekleding?

Pijnlijke borsten? Koop een goede zwangerschapsbeha. Deze ondersteunt je groeiende borsten beter dan een gewone beha en door gebruik van andere materialen en geen naden is een zwangerschapsbeha vriendelijker voor je borsten.

Wij selecteerde deze zwangerschapsbeha voor jou.

Heb ik voedingssupplementen nodig?

Er bestaat veel onduidelijkheid over het wel of niet nodig hebben van voedingssupplementen.

Als je gezond en voldoende eet, volgens de richtlijnen zoals eerder aangegeven, heb je in principe niets extra’s nodig (behalve Foliumzuur natuurlijk).

Er is echter een uitzondering op deze regel, namelijk vitamine D. Je hebt tijdens de zwangerschap extra vitamine D nodig voor de botopbouw van jouw kindje.

Vitamine D zorgt ervoor dat kalk (calcium) goed uit de voeding wordt opgenomen, zodat de botten en tanden goed opgebouwd worden. Onze huid maakt zelf vitamine D onder invloed van licht en de voeding (melk, margarine, halvarine, vlees) levert ook vitamine D. Helaas is dit niet genoeg.

Daarom krijgen alle zwangeren het advies om per dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Als je een multipreparaat voor zwangeren gebruikt, zit hier al vitamine D in, kijk op de verpakking, je hoeft het dan niet extra te nemen.


Omega-3 is een voedingsstof die je lichaam wel nodig heeft maar niet zelf aanmaakt. Daarom wordt het een essentiële voedingsstof genoemd.

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk omdat het een bewezen impact heeft op de ontwikkeling van ogen en de hersenen van jouw kindje.

Om voldoende omega-3 binnen te krijgen zou je wel 4-5 stuks vette vis per week tijdens je zwangerschap moeten eten. Het is dus aan te raden hier een supplement voor te nemen, zoals NewDay Mama Complete.

newday banner 4


Weet je niet precies of je wel gezond genoeg leeft en waarom dat eigenlijk zo belangrijk is voor je baby?

Dan hebben we speciaal voor jou de online cursus Voeding en zwangerschap. In 16 duidelijke online lessen leert diëtiste Anouk je dat een gezonde leefstijl echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Heb je over- of ondergewicht of ben je ondervoed doordat je veel overgeeft? Dan wordt deze cursus hoogstwaarschijnlijk vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Check bij je verzekeraar.

Ga je deze week voor het eerst op controle?

Bereid je goed voor. Lees alles over de eerste controle op de site

8 Weken zwanger jouw TO DO's:

 • Maak een lijst met alle gegevens die je verloskundige van je nodig heeft
 • Meld je aan bij Moeders voor Moeders als je dat nog niet gedaan hebt en help andere vrouwen om ook zwanger te worden
 • Koop een goede beha die je borsten extra steun geeft en geen irriterende naden heeft
 • Oriënteer je op de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren afwijkingen
 • Beperk het gebruik van allerlei chemische middelen

Interessant om te lezen als je 8 weken zwanger bent:

9 weken zwanger: Het hoofdje is in verhouding erg groot

Week09De baby in week 9:

Het gezicht begint nu echt menselijke trekken te krijgen. De neusholte is gevormd en ook de oogleden vormen zich deze week, al kunnen ze nog lang niet open.

Ook de smaak en reuk ontwikkelen zich deze week. Je baby begint te proeven. De smaak van het vruchtwater verandert door jouw voeding. Zo leert een baby in de baarmoeder al verschillende smaken kennen.

Is jouw baby een jongen, dan begint deze week de penis te ontstaan, maar dit is nog lang niet zichtbaar op een echo.

Botten worden langer en de tenen worden gevormd. De benen en voeten ontwikkelen zich iets later dan de armen. De enkels en polsen ontwikkelen zich.

Deze week kan je baby voor het eerst bewegen. Dit zijn nog heel kleine en onwillekeurige bewegingen. De baby kan dus nog niet bedenken dat hij wil bewegen, het zijn meer reflexen.

De borstkas is inmiddels gevormd en het hart ligt op zijn plaats. Ook de buikholte is inmiddels klaar. De longen beginnen zich langzaam te ontwikkelen.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

JIJ 9 weken zwanger:

Een gezonde leefstijl is nu extra belangrijk.
Maar wat mag je wel en niet, adviezen veranderen nog wel eens, heel verwarrend soms, maar de wetenschap staat niet stil.
Regelmatig worden nieuwe mogelijke oorzaken gevonden voor ziekten en afwijkingen, waardoor het kan zijn dat wat vandaag oké is, volgend jaar wordt afgeraden.

Gezonde voeding is natuurlijk super belangrijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op de ontwikkeling van je baby en telkens weer blijkt dat je met de juiste voeding heel veel gezondheidswinst kunt halen voor jezelf en je kind.

Hier vind je een super handige lijst met voedingsmiddelen die je wel/niet of beperkt zou moeten eten

Kun je wel wat hulp gebruiken in de wirwar van adviezen rondom een gezonde leefstijl in de zwangerschap?

Wil je graag een gedegen advies wars van alle hypes en mythes? Volg dan onze online cursus Voeding en zwangerschap waarin diëtiste Anouk je in 15 lessen uitlegt hoe makkelijk een gezonde leefstijl te verkrijgen is. Je hoeft echt niet je hele voeding om te gooien en het kost ook niet veel meer tijd ?

Tijd om je te gaan oriënteren op de babyuitzet!

Kijk eens bij onze categorie babyuitzet .
Hier lees je niet alleen wat je allemaal nodig hebt, maar natuurlijk vind je er ook een complete uitzetlijst én geven we je per product uitleg waar je op moet letten bij de aankoop van je babyuitzet.

Interessant om te lezen als je 9 weken zwanger bent:

10 Weken zwanger: De organen

De baby in week 10:

Week 10 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstVanaf nu heet je baby een foetus en zo blijft hij heten tot de geboorte.

Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer 4 cm van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan.

De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien.

De baby kan al flink bewegen, alleen voel jij er nog niets van.
Dit is ook logisch, want het is nog zo klein en de bewegingen zijn nog zo zachtjes dat dit nog niet doordringt tot de aanstaande moeder.

De spieren van je baby zijn nog volop in ontwikkeling en hebben nog maar heel weinig kracht, vandaar dat je alle buitelingen die je baby nu al maakt nog niet kunt voelen.

Is jouw voeding zwanger proof???

Gezond eten, niet teveel, maar zeker niet te weinig. De juiste keuzes maken om ervoor te zorgen dat jouw kindje niets te kort komt en goed kan groeien. Weet jij precies of je het wel goed doet??

Kijk eens naar onze online cursus Voeding in de zwangerschap door diëtiste Anouk Bolhaar.

newday banner 3

Kraamzorg regelen:

Heb je al nagedacht over kraamzorg?
Kraamzorg is niet verplicht, maar wel heel erg aan te raden. Als je thuis wilt bevallen kun je niet zonder kraamzorg, zij is de assistente van de verloskundige tijdens de bevalling.

Maar ook al beval je niet thuis, kraamzorg is en blijft heel belangrijk. Een kraamverzorgster is jullie vraagbaak gedurende de kraamdagen. Zij helpt jullie met de zorg voor de baby, leert jullie alles over voeding, badderen enzovoort en verzorgt de kraamvrouw.

Daarnaast houdt ze de verloskundige op de hoogte van hoe het lichamelijk en geestelijk met jullie gaat.

Wanneer vertel je je werkgever dat je zwanger bent?

Je kunt wachten tot na de 12 weken, maar als je werkt met chemische stoffen of er andere mogelijke risico’s zijn in je werk is het verstandig het eerder te vertellen. Alles over recht en plichten rondom je werk lees je hier

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weten we allemaal.
Dat geldt zeker voor een goede voorbereiding op je bevalling. Daarom hebben wij online zwangerschapscursussen ontwikkeld, die worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Gegeven door verloskundigen; wie anders weet precies wat jij nodig hebt op welk moment van je bevalling!

Naast onze bevalcursussen hebben we ook een cursus rondom voeding in de zwangerschap ontwikkeld.

Er gaan zoveel broodjes aap rond over wat je wel of juist niet zou moeten eten dat wij het tijd vonden om een gedegen (online) cursus aan te bieden zodat jij straks precies weet hoe makkelijk een gezonde leefstijl in te passen is in jouw leven en je je niets meer laat wijsmaken door alle verhalen die overal rondzwerven.

Mooie herinneringen wil je bewaren, toch…

Jouw zwangerschap zit voor altijd in je geheugen.
Toch zul je merken dat je na verloop van tijd vergeet hoe de emoties en dingen ook alweer precies gingen.
Start daarom vandaag nog met het bijhouden van een zwangerschapsdagboek.

Interessant om te lezen als je 10 weken zwanger bent:

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

11 weken zwanger: Het mondje kan open

Week11De baby in week 11:

Ongeveer 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn volledig gevormd, maar blijven gesloten. Je baby kan wel zijn mondje openen.

Een veel gehoorde vraag in de zwangerschap blijft: Wat mag ik nu wel of niet eten?

Voor kazen die je in de Nederlandse supermarkt verpakt koopt geldt dat ze allemaal gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, die mag je dus rustig eten, ook al is het een Franse kaas.

Bij zachte kazen die je vers van de plank bij de kaasboer koopt moet je altijd vragen of ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn.
Zachte kaas, gemaakt van rauwe melk mag je NIET eten.

Koop je kaas om in een gerecht te verwerken, bijvoorbeeld op je pizza, dan mag je iedere kaas eten, eventuele bacteriën worden gedood als de kaas voldoende verhit wordt.

Sommige vleeswaren zijn alleen gedroogd, gerookt of gefermenteerd. Deze bewerkingen zijn echter niet voldoende om de toxoplasmoseparasiet te doden.
Vleeswaren als chorizo en salami kun je daarom beter laten staan.

Het is belangrijk dat vleeswaren (ook) gebakken, gestoofd of gekookt zijn. Kijk op de verpakking of vraag het bij twijfel na bij de slager of de fabrikant. Als je de vleeswaren verhit, bijvoorbeeld plakjes salami meebakken op een pizza of stukjes chorizo in een ovenschotel, dan kun je deze vleeswaren wel gebruiken.

Voor vis geldt dat ze goed vers moet zijn.
Vraag in de viswinkel dus altijd of de vis echt goed vers is, eet liever geen rauwe vis zoals in sushi.
Gerookte vis die vacuüm verpakt is: niet eten. In vacuüm verpakte vis wordt regelmatig listeria aangetroffen. Een listeria besmetting is gevaarlijk voor je ongeboren kind en kan tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.

Wil je meer weten over wat je wel en niet mag eten? Ga naar onze voedingspagina

In één klik naar belangrijke info over voeding in de zwangerschap:

Overzichtelijke lijst van voedingsmiddelen die je wel of niet zou moeten eten.
Wat kun je beter laten staan?
Makkelijk gezond eten
Heb ik voedingssupplementen nodig?

Jouw to-do's 11 weken zwanger:

Als jullie NIET getrouwd zijn moet je partner het kind erkennen als hij ook voor de wet de vader van het kind wil zijn.

Oriënteren op babyuitzet

Zo onderhand zullen jullie toe zijn aan het oriënteren op de babykamer en alle andere spullen die nodig zijn voor de baby.
Voor jullie naar de winkel gaan, lees eerst onze info in het dossier Babyuitzet.

Hier krijg je onafhankelijke informatie over alles wat je nodig hebt voor de baby en jezelf.
Zo weet jij precies waar je op moet letten als je inkopen gaat doen.

Fit je zwangerschap door:

Nu jij je waarschijnlijk wat beter gaat voelen en minder moe bent is het tijd om weer wat actiever te worden. Veel onderzoeken hebben al aangetoond dat vrouwen die actief bewegen/sporten minder klachten hebben in de zwangerschap én (een fijn extraatje) makkelijker bevallen.

Nu hoef je echt niet drie keer in de week naar de sportschool als je daar geen zin in hebt, dagelijks tenminste 30 minuten zo bewegen dat je hartslag merkbaar hoger is kun je ook bereiken door bijvoorbeeld een fikse wandeling te maken. Overigens geldt stevig huishoudelijk werk ook!
Sommige sporten worden afgeraden.

Wist je dat wij een super leuke online cursus aanbieden waarbij je niet alleen fit (en met juiste oefeningen voor je zwangere lijf) blijft in de zwangerschap maar ook uitstekend wordt voorbereid op je bevalling.

De online cursus Fit en in balans bevallen bied je het allemaal (ben je aanvullend verzekerd? Dan vergoed jouw zorgverzekeraar deze cursus hoogstwaarschijnlijk)

Nooit meer belangrijke info missen over je zwangerschap?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.

Boordevol tips en belangrijke adviezen. Geschreven door de verloskundigen van Babyopkomst en afgestemd op jouw zwangerschap.

12 weken zwanger: 6 cm en 20 gram

De baby in week 12:

Het hartje klopt inmiddels met 120 tot 160 slagen per minuut. Ruim twee keer zo snel als bij ons dus.

Week 12 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstEr is nu een samenwerking tussen de hersenen en de spieren, hierdoor kan de baby zijn bewegingen coördineren.
Hij kan gezichten trekken, zijn vuistjes ballen en schoppen als hij daar zin in heeft.

De baby begint de longfunctie te oefenen door adembewegingen te maken. Hierbij komt er geen lucht in zijn longen. Hij krijgt zijn zuurstof immers via de moederkoek, maar de oefening is wel nodig om de longen goed te kunnen ontwikkelen.

In het mondje zijn de knoppen ontwikkeld waar later de tanden uit zullen groeien. De vingers krijgen nagels.

De foetus kan zijn hoofdje nu al iets gaan optillen, tot nu toe lag het hoofdje nog gebogen op zijn borstje, maar nu kan hij het dus iets opheffen.

Inmiddels is de foetus gegroeid tot een lengte van ongeveer 6-7 cm en weegt hij 20-25 gram.

Jij 12 weken zwanger:

Je baarmoeder kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Probeer maar eens of je de bovenkant van je baarmoeder zelf kunt voelen.

Ga op je rug liggen en leg je vlakke hand zo'n 3 cm boven je schaambot. Duw je hand wat in je buik en beweeg langzaam naar beneden. Op een gegeven moment zul je een hardere rand voelen, dat is de bovenkant van je baarmoeder.

Hoewel je het misschien graag zou willen, zullen anderen nog niet zien dat je zwanger bent. Dat buikje lijkt maar niet dik te willen worden.

Als dit je tweede kindje is dan kun je al wel een zichtbaar buikje hebben. Dit komt omdat je buikspieren bij een tweede (of volgende) kindje veel sneller verslappen. Daardoor zet je buik al op terwijl de baarmoeder nog helemaal niet zo groot is.

Bij een eerste kindje duurt het vaak wel tot 20 weken voordat anderen echt gaan zien dat je zwanger bent. Hoewel dit erg per persoon kan verschillen. Het ligt ook erg aan je manier van zwanger zijn wanneer je buikje echt zichtbaar dikker wordt.

Mag ik tillen? Schilderen?

Is het veilig? Mag ik…..?
Nergens doen zoveel fabels en zogenaamde feiten de ronde als over wat je wel en niet zou ‘mogen’als je zwanger bent.
Veel goed bedoelde adviezen en zo nu en dan vermaningen waar je haren van overeind gaan staan.
Herken je dit? Lees ons dossier Is het veilig? Mag ik?

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

 

Interessant om te lezen bij 12 weken zwanger:

13 weken zwanger: De baby kan zijn hoofdje draaien

De baby in week 13:

Aan het eind van deze week is je baby geheel gevormd. Nu is het een kwestie van groeien en de functies van de diverse organen verder verbeteren.

Week 13 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe longen zijn nog lang niet klaar maar wel volledig aangelegd en zo is het met de meeste organen. Het is er allemaal, het werkt ook al maar nog lang niet zoals het zou moeten.

Het lichaam van de baby is bedekt met fijne donshaartjes, lanugo genaamd. Als de baby netjes op tijd geboren wordt, zal het meeste van deze haartjes weer verdwenen zijn. Bij te vroeg geboren baby’s zie je vaak dat ze nog bedekt zijn met deze haartjes.

De nek is inmiddels ook volledig gevormd en de baby kan zijn hoofdje dus alle kanten op bewegen.

De baby is nu ongeveer 7 cm lang.

Jij 13 weken zwanger:

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grapefruit.

Menstruatie-achtige krampen worden veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. De baarmoeder zit vast aan diverse banden. Vroeg in de zwangerschap kun je vooral last hebben van de korte banden die lopen van de voorkant van je baarmoeder naar je schaambot. Door de groei van je baarmoeder komt er spanning op die banden en dit kan de menstruatie-achtige krampen veroorzaken. Een warme kruik op de pijnlijke plek helpt vaak heel goed.

Voor veel zwangere vrouwen is de periode van zo vreselijk moe zijn en misselijkheid (bijna) over. Je lichaam begint langzaam maar zeker te wennen aan het zwanger zijn waardoor de bekende klachten afnemen of zelfs al over zijn.

Je zwangerschap is nu het tweede trimester ingegaan.

Wordt het eerste trimester voor de meeste vrouwen gekenmerkt door zich niet lekker voelen en moe zijn, het tweede trimester is voor de meeste vrouwen een periode van zich prima voelen.

Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Anderen zullen dit ook aan je zien, je straalt en oplettende mensen zullen aan je uitstraling zien dat je zwanger bent.

Hoogste tijd om je te gaan voorbereiden op alles wat je nodig hebt voor je baby.

In ons dossier Babyuitzet vertellen we je precies wat je nodig hebt én waar je op moet letten bij je aankopen. Mooi is immers niet de enige eis bij je aankopen, veiligheid is minstens zo belangrijk!

Babymoon:

Het tweede trimester is ook een prima periode om samen nog even vakantie te vieren, de zogenaamde Babymoon wordt ook in Nederland steeds populairder. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen of dingen die je zou moeten weten voor je naar het buitenland vertrekt.

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

Als verloskundigen (babyopkomst is een site van verloskundigen mocht je dit nog niet weten) zien wij dagelijks het verschil tussen vrouwen die een goede zwangerschapscursus hebben gevolgd en vrouwen die dit niet deden. Investeer aub in een goede cursus.

Let bij je keuze op wie de cursus geeft.

Helaas zijn er geen keurmerken voor zwangerschapscursussen wat ervoor zorgt dat iedereen die het leuk vindt, een cursus kan gaan geven.

Wij zijn hier sterk op tegen.

Een goede cursus moet gegeven worden door een deskundige. Dit kan een verloskundige zijn (onze voorkeur), maar ook een fysiotherapeut die zich heeft bijgeschoold in begeleiding van zwangeren.

Om jou te leren wat je op welk moment van de bevalling kunt doen en hoe jij ervoor zorgt dat je bevalling een positieve ervaring wordt moet de docente echt goed weten waar ze het over heeft en hoe een bevalling verloopt..

Er is heel veel keuze in zwangerschapscursussen, we hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan?

Wij (als verloskundigen) hebben diverse zwangerschapscursussen voor je ontwikkeld. Zo kun jij (liefst samen met je partner) je heerlijk thuis prima voorbereiden op de bevalling. Omdat onze cursussen worden gegeven door verloskundigen worden ze vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

Wil je wekelijks in je eigen mailbox nog uitgebreidere informatie over de ontwikkeling van je baby EN veranderingen bij jezelf ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven. Geschreven door verloskundigen.

Ze bieden je extra begeleiding in je zwangerschap en vertellen je per week wat voor klachten je kunt hebben en vooral; Wat kun je er tegen doen…Natuurlijk bevatten ze ook mooie afbeeldingen van de foetus in die week van de zwangerschap

Schrijf dus snel in en geniet van onze vele tips en praktische adviezen.

Wij verkopen geen adressen aan anderen, wees dus niet bang voor spam via ons!!!

14 weken zwanger: 45 gram en 8 cm

Week 14 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

De baby in week 14:

Hij weeg nu ongeveer 45 gram en is ongeveer 8 cm lang (puntje hoofd tot puntje billen).
De zwemvliesjes tussen de vingers en tenen zijn nu verdwenen en de baby kan nu ook al echt duimen. Op de echo kan je dit soms heel mooi zien.

Het hoofdje lijkt nu erg op ons eigen gezicht. De oorschelpen zijn gevormd en zitten op de normale plaats. Zo ook de ogen en zelfs het neusje is er al. Nog steeds is het hoofdje erg groot in verhouding tot de rest van de foetus.

De spieren gaan zich steeds beter ontwikkelen. De nek- en rugspieren zijn inmiddels zo sterk dat de baby zijn hoofdje rechtop kan houden.

De teennagels beginnen te groeien.

De baby plast al. De urine komt in het vruchtwater terecht. De baby drinkt continue van het vruchtwater. Vruchtwater wordt steeds opnieuw aangemaakt en is steriel, dat wil zeggen dat er geen bacteriën inzitten.

Jij 14 weken zwanger:

Niet altijd een roze wolk:

Hoewel neerslachtigheid, je down voelen, een onderwerp is waar niet veel over gesproken wordt, willen we het toch noemen omdat we weten dat er aardig wat vrouwen zijn die er last van hebben en zich schuldig voelen omdat zij denken dat ze de enige zijn. Dat is zeker niet zo.

Sommige vrouwen reageren heel sterk op de wisselingen van hormonen die je in je lichaam hebt. Vergelijk het met vrouwen die neerslachtig zijn tijdens de eerste dagen van de menstruatie of de buien die vrouwen in de overgang hebben.
Deze stemmingswisselingen zijn inmiddels algemeen geaccepteerd en vinden we heel gewoon.
Maar bij een zwangere vrouw hoort dit op een of andere manier niet.

Als je zwanger bent schijn je per definitie gelukkig te moeten zijn. Nou, helaas geldt dan lang niet voor iedereen.

Zoals al gezegd er zijn vrouwen die erg sterk reageren op al die wisselingen van hormonen en hierdoor zelfs depressief kunnen raken.

Dus als je je neerslachtig voelt en je vindt het eigenlijk allemaal helemaal niet zo leuk, denk dan niet dat er iets aan jou mankeert. Het is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen.

Gelukkig gaat het bij velen over rond de 16e week, maar helaas zijn er ook vrouwen die de hele zwangerschap door puur depressief zijn.
Pas als het kind geboren is zijn zij weer gelukkig.

Probeer je niet schuldig te voelen en praat erover met je verloskundige, je partner en met goede vrienden. Ben je echt depressief en vind je er allemaal niets meer aan, zoek dan hulp!

Je verloskundige of arts is bekend met het fenomeen dat sommige zwangeren echt last hebben van depressies en zullen het echt niet raar vinden. Trek dan ook aan de bel!!

Wist je dat er speciale poli’s zijn voor zwangeren met depressieve klachten, de zogenaamde POP poli’s vind je in het hele land. Dit bewijst nog maar eens dat je echt niet de enige bent…

Gebruik jij genoeg melk(producten)?

Als je minimaal 1000 mg calcium per dag inneemt verlaag je het risico op het krijgen van pre-eclampsie met maar liefst 55%! Pre-eclampsie is een ernstige vorm van hoge bloeddruk, de meest voorkomende complicatie in de zwangerschap.

Babyopkomst heeft een aantal fantastische online zwangerschapscursussen ontwikkeld.

Zo hebben we drie cursussen die je voorbereiden op je bevalling, gegeven door verloskundigen.

Fit en in balans bevallen. Een actieve en complete zwangerschapscursus die je niet alleen voorbereid op je bevalling maar er ook voor zorgt dat je lekker fit blijft in je zwangerschap. Een combinatie van zwangerschapsyoga, mindfulness en ZwangerFit, zo krijg jij the best of both worlds.
Goed voorbereid bevallen. Een zeer complete, nuchtere en moderne beval cursus ontwikkeld door verloskundige Wietske van Luipen.
Liever iets minder nuchter en vooral focussen op ontspanning en mindset? Kijk dan eens naar de online cursus Hypnobirthing van verloskundige Doete Reitsma

Onze cursussen zijn een volwaardige vervanging van een ‘gewone’zwangerschapscursus en worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

keuzehulp advertentie

Interessant om te lezen bij 14 weken zwanger:

15 weken zwanger: 9 cm en 60 gram

De baby in week 15:

Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Ongeveer 9 cm lang en 60 gram weegt hij nu, maar in principe is alles aangelegd en moet de baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren.
Week 15 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

De botten worden steeds sterker. Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer “echt” been. Let dus goed op je calciuminname, want je baby heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen.

Het gehoor begint zich te ontwikkelen. Je baby kan nu jouw hartslag en darmgerommel horen.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Jij 15 weken zwanger:

Er verandert veel in je lichaam als je zwanger bent. Zo krijg je veel meer bloed en moet je hart harder werken om dit extra bloed rond te pompen.

Op dit moment werkt je hart zo’n 20% harder dan buiten de zwangerschap. Tegen de tijd dat je gaat bevallen werkt je hart zelfs 50% harder dan buiten de zwangerschap.

Jij voelt je inmiddels waarschijnlijk wat beter. Meestal is de misselijkheid nu over en ook de vermoeidheid is vaak voorbij.

Nu breekt voor de meeste zwangere een periode aan dat ze zich goed voelen en het idee hebben de hele wereld aan te kunnen.

Als je in verwachting bent van je eerste kindje, voel je waarschijnlijk nog geen leven (meestal pas rond de 20e week), krijg je een tweede of volgende kindje, dan kan je zal je hem nu zo ongeveer gaan voelen.

Een kraamverzorgende moet in principe voor de 16e week geregeld zijn, dus als je dat nog niet hebt gedaan ga er dan zo snel mogelijk achteraan.

Op de site lees je alles over het aantal uren waar je recht op hebt en wat je van een kraamverzorgster mag verwachten.

Interessant om te lezen bij 15 weken zwanger:

newday banner 4

16 weken zwanger:10 tot 11 cm lang en erg mager nog

De baby in week 16:

De gehoorgang ontwikkelt zich steeds beter maar de baby kan alleen nog geluiden van jou horen. Geluiden van buitenaf zijn nog niet hoorbaar voor de baby. Maar omdat jouw stem ook in je lichaam doorklinkt, kun je nu wel beginnen om voor je baby te zingen.

De benen zijn inmiddels langer geworden dan de armen. Het hoofdje is in verhouding nog vrij groot, maar het lichaam begint aan zijn inhaalslag. Het verschil wordt dus steeds kleiner.

Week 16 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe baby is nu ongeveer 10-11cm lang en weegt ongeveer 130 gram. Piepklein nog. Maar al een heel minimensje.

Hoewel de baby geen adem hoeft te halen (krijgt zuurstof via de navelstreng) maakt hij wel adem bewegingen, hierbij komt vruchtwater in de longetjes die hij later er weer uitperst.

De baby is over zijn hele lijfje bedekt met fijne haartjes, het lanugo. Deze haartjes laten later in de zwangerschap weer los. Als een baby te vroeg geboren wordt, is hij nog bedekt met dit lanugo.

De baby kan inmiddels flink heen en weer springen. De zwemvliesjes tussen de tenen en vingers zijn verdwenen. Hij drinkt van het vruchtwater en plast dat ook weer uit.

Eigenlijk is de baby in aanleg nu helemaal klaar, alles zit erop en eraan. Hij moet alleen nog groeien en de organen moeten rijpen.

Jij 16 weken zwanger:

De gewichtstoename is in deze periode ongeveer een pond per week. Maar als je minder groeit is dat helemaal niet erg.Als je maar let op voldoende en gezonde voeding.

Lijnen is uit den boze, je mag best opletten dat je niet alles naar binnen stopt, maar als je echt lijnt dan ontstaan er afvalstoffen en die zijn schadelijk voor je baby.

Vind je dat je teveel aankomt in je zwangerschap?

Let eens op verborgen en natuurlijke suikers. Fruit en vruchtensappen bevatten heel veel natuurlijke suikers.
Matig je tot 2 stuks fruit per dag en drink weinig of geen vruchtensap.

Was je vorige kindje zwaar bij de geboorte?

Zonder dat hier een medische oorzaak voor was?

Let dan zeker op je voeding. Natuurlijk blijf je gezond en voldoende eten, maar door niet te snoepen en wat magerder te eten zul je zien dat deze baby veel minder dik wordt.

Alle suikers en vetten die jij naar binnen stopt, zetten immers ook aan bij je baby.

20 weken echo

Rond deze tijd zal je verloskundige je vragen of je een 20 weken echo wilt. Veel stellen zullen zonder nadenken volmondig JA zeggen. Maar realiseer je dat deze echo geen pretecho is.

Natuurlijk is het altijd leuk om je baby te zien, maar de 20 weken echo is een echo waarbij de hele baby wordt nagekeken. De echo is bedoeld om eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje op te sporen. Praat samen goed over de keuze voor deze echo, wil je alles weten is de vraag?

Hoe ga jij je voorbereiden op de bevalling?

Steeds minder vrouwen volgen een zwangerschapscursus en dat is heel erg jammer. Als verloskundigen merken we het echt wie wel of niet een cursus gevolgd heeft.

Een goede cursus zorgt er voor dat je beter weet wat er op je afkomt tijdens de bevalling en vooral hoe jij met de pijn kunt omgaan. Want bevallen doet pijn, maar er is een verschil tussen pijn hebben en pijn lijden.

Jouw mindset is hierbij ontzettend belangrijk. Vrouwen die angstig zijn werken (onbewust) hun bevalling tegen, weeën zwakken af en je bevalling duurt langer als je bang bent.

Als je een goede cursus volgt krijg je niet alleen alle info over wat er in je lijf gebeurt bij de bevalling, maar krijg je ook handvatten en tools hoe je weeën opvangt, hoe je met pijn omgaat én hoe jouw mindset invloed heeft op je bevalling.

Wij hebben de meest gekozen zwangerschapscursussen voor je op een rijtje gezet.

Geen zin om naar een klasje te gaan? Op babyopkomst.tv bieden we je ONLINE zwangerschapscursussen aan. Geen tijd is dus niet langer een excuus, je volgt deze cursussen op ieder vrij momentje waar en wanneer jij maar wilt.

Interessant om te lezen bij 16 weken zwanger:

17 weken zwanger: De baby krijgt vingerafdrukken

De baby in week 17:

Deze week kan de baby voor het Week 17 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van Babyopkomsteerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent dus ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken en bij langdurige blootstelling aan heel harde geluiden kan er gehoorschade ontstaan.

De hersenen zijn overigens nog niet voldoende ontwikkeld om geluiden ook te kunnen interpreteren.

Er ontstaat een vetlaagje op de huid van de baby, het huidsmeer. Dit beschermt de huid van de baby tegen de invloeden van het vruchtwater en zorgt ervoor dat de huid zacht en heel blijft.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.


Ook ontstaan er kussentjes in de vingers en krijgt de baby zijn eigen typerende vingerafdruk. De baby kan zijn vingers nu ook buigen en een vuist maken.

Je verloskundige kan, als de baby er goed voor ligt, het geslacht op een echo zien.

Jij 17 weken zwanger:

Niet alleen je buik wordt dikker...

Zwangere vrouwen stralen is een veelgehoorde kreet. Door de betere doorbloeding van je lichaam krijgt je huid ook een andere uitstraling, dat is wat men ziet.

Daarnaast is je haar vaak wat voller in de zwangerschap. Door de andere hormonen in je lijf valt er minder haar uit dan buiten de zwangerschap én de betere doorbloeding van de haarzakjes zorgt voor meer groei van haar.

Geniet van je stralende uiterlijk. Geef je huid en haar de extra aandacht die het verdient, maar doe het zoveel mogelijk met natuurlijke producten.

Dagelijks kom je in aanraking met allerlei chemische stoffen. Van veel chemische stoffen, waar je echt tig keer per dag mee in contact komt, blijkt uit onderzoek dat ze waarschijnlijk hormoonverstorend werken op je baby.

Als dit je eerste kindje is, dan zullen nog niet veel mensen aan je vragen of je zwanger bent. Meestal heb je nu nog niet echt een dikke buik. Als je bloot op je rug ligt kan je de welving van de baarmoeder wel zien, maar met kleren aan zien de meeste mensen nog niets.

De bovenkant van je baarmoeder reikt nu tot ongeveer 2-3 vingers onder je navel. Je kunt dit zelf voelen door je vlakke hand op je buik te leggen en je buik iets in te drukken. Vervolgens beweeg je je hand langzaam naar beneden. Op een gegeven moment voel je een wat hardere rand; de bovenkant van je baarmoeder.

Natuurlijk komt het ook voor dat het al wel duidelijk zichtbaar is dat je zwanger bent. Ieder lijf is tenslotte anders. Maar als je nog niet echt iets ziet, maak je geen zorgen. het komt echt wel dat iedereen je gaat aanspreken op je zwangerschap. Soms tot vervelends toe ?

Als je al eerder een kind hebt gehad, dan zal je merken dat de buik nu flink begint te groeien. Je moet nu toch echt positiekleding gaan dragen.
Bij een tweede of volgende kind kan je hele buik en maagstreek al vrij vroeg gaan uitzetten, terwijl de baarmoeder daar nog helemaal niet zit.
Dit komt omdat je lichaam een soort herinnering heeft aan de vorige keer. Je spieren weten dat ze toch weer worden opgerekt en verslappen al snel, het lijkt dan of je al een gigantische dikke buik hebt.

Bij een tweede kindje kun je, door de verslapping van de buikspieren, nu al last hebben van harde buiken en lage rugpijn. Een zwangerschapssteunband kan helpen tegen dit soort klachten.

Koop wel een goede steunband, er zijn heel goedkope te koop, maar die bieden amper steun is onze ervaring.

Met deze band hebben wij, als verloskundigen, goede ervaring.

Volop bezig met het shoppen voor je babyuitzet?

Vergeet onze babyuitzet gids niet te lezen! Je vindt hier niet alleen de complete uitzetlijst, maar ook onafhankelijke informatie over alle producten die je nodig hebt voor je baby (en jezelf).
Enkele artikelen die we extra onder je aandacht willen brengen:

18 weken zwanger: 14 cm lang en 200 gram.

De baby in week 18:

14 cm lang (kruin-stuitlengte) en alweer 200 gram, in één week 50 gram gegroeid!
Week 18 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

De verbindingen tussen de zenuwen en de spieren worden verfijnder. Dit betekent dat je baby nu voor het eerst bewegingen bewust kan gaan uitvoeren. Voorheen waren bewegingen vooral reflexen, nu kan de baby bedenken dat hij wil schoppen en dat vervolgens ook doen.

De baby kan de hik krijgen, dit kan wel een half uur duren, als dit je tweede of volgende kindje is voel je dit doordat je om de 2 tot 4 seconden een schokje voelt.

Hoewel de oogleden nog steeds gesloten zijn, reageert de baby wel op licht. Als er scherp violet licht op de buik schijnt zal de baby zijn ogen beschermen door zijn hand voor de ogen te houden.

Jij 18 weken zwanger:

Voor de meeste zwangere vrouwen is dit een rustige periode. Er zijn niet veel klachten en voor de meeste medische complicaties is het nog te vroeg. Hoge bloeddruk en zwangerschapssuiker ontstaan meestal pas ruim na de 20e week

De baarmoeder reikt nu ongeveer tot zo’n 2 vingers onder je navel en veroorzaakt nog maar een kleine bolling, bij een tweede kindje kan je buik al heel wat dikker zijn.

Bandenpijn

Een veelvoorkomende klacht in deze periode is bandenpijn. Een scherpe pijn aan weerszijde van de baarmoeder die door kan trekken naar je schaambot en zelfs tot in je vagina. Deze pijn wordt veroorzaakt door de rek die komt op de banden.

De baarmoeder groeit nu heel hard en de banden worden flink opgerekt. Bij bepaalde bewegingen kan dit flink zeer doen.
Meestal helpt het als je rustig gaat liggen en eventueel iets warms tegen je buik legt. De banden komen dan tot rust en de pijn neemt af.
Als je er veel last van hebt, dan is het prettig om je buik en banden te ondersteunen.

Koop wel een goede steunband, er zijn heel goedkope te koop, maar die bieden amper steun is onze ervaring.

Met deze band hebben wij, als verloskundigen, goede ervaring.

20 weken echo:

De verloskundige zal jullie gevraagd hebben of jullie de 20 weken echo willen laten maken. Waarschijnlijk hebben jullie volmondig JA gezegd. Leuk immers om nog een keer naar jullie baby te kijken.

Veel stellen realiseren zich amper dat de 20 weken echo een keuze is. Het is geen pretecho, maar een serieus medisch onderzoek waar je beiden goed over moet nadenken of je dit wilt. Het is niet altijd leuk….Bespreek daarom serieus of jullie de 20 weken echo willen.

Sexy….maar niet zo verstandig

Nu je buik dikker wordt verandert het zwaartepunt van je lichaam. Daarnaast zijn je gewrichten minder stabiel. Zwikken, lage rugpijn en andere ongemakken kun je voorkomen door een goede houding en, helaas dames, daar passen hoge hakken even niet bij als je zwanger bent.
Ga dus op pad voor een paar stevige, goed zittende schoenen, die hoeven echt niet truttig te zijn.

Vind je het belangrijk om goed voor je lijf te zorgen, klachten als lage rugpijn en bekkenpijn te voorkomen of verminderen? En ook nog eens heel goed voorbereid te worden op je bevalling?
Kijk dan eens naar onze online cursus Fit en in balans zwanger en bevallen. Een actieve cursus op basis van zwangerschapsyoga, mindfulness en ZwangerFit.

Interessant om te lezen bij 18 weken zwanger:

19 weken zwanger: 16 cm en 250 gram

Week 19 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe baby in week 19:

16 cm en 250 gram, gaat smaken herkennen. Eet jij iets zoet, dan wordt het vruchtwater ook zoet en zal de baby er meer van gaan drinken. Bitter lust hij niet… Als jij gevarieerd eet leert je baby alle smaken al kennen, dit kan helpen om een makkelijke eter te krijgen. Probeer in de zwangerschap bijvoorbeeld zoveel mogelijk verschillende groenten te eten zodat je baby de smaken al kent.

Jij 19 weken zwanger:

Wees zuinig op je bekkenbodem:

Je bekkenbodemspieren hebben het zwaar te verduren tijdens de zwangerschap. Deze spieren liggen als een soort halve bal onder in je buik en ondersteunen je inwendige organen als je blaas, baarmoeder en darmen.

Door de zwangerschap komt er veel druk op de bekkenbodem en worden de spieren slapper. Bij sommige vrouwen worden ze zo slap dat ze last krijgen van incontinentie (plas niet op kunnen houden).

In de loop van de zwangerschap heeft ongeveer de helft van de vrouwen last van ongewild urineverlies. Je bent dus echt niet de enige. Probeer je bekkenbodemspier dagelijks te oefenen. Op zwangerschapsgym leer je hoe dit moet, maar je kunt het ook op de website lezen.

Kijk ook eens naar onze online cursus Fit en in balans zwanger en bevallen. Een heerlijke actieve cursus met goede oefeningen voor je zwangere lijf én een heel goede voorbereiden op je bevalling.

Nog even tijd voor elkaar

Als dit jullie eerste kindje is, zal jullie leven straks drastisch veranderen. Veel stellen onderschatten dit. Het ouderschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven.
Tijd voor elkaar valt niet mee in de eerste jaren van het ouderschap. Probeer in de zwangerschap dicht bij elkaar te blijven. Steek tijd in elkaar en je relatie.
Misschien nog even lekker samen op vakantie? Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je naar het buitenland gaat.

Interessant om te lezen19 weken zwanger

20 weken zwanger: 25 cm en 300 gram

De baby in week 20:

Ongeveer 25 cm lang (incl. de benen) en 300 gram.

Week 20 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van BabyopkomstHij heeft qua lengte dus al de helft bereikt van zijn lengte bij de geboorte, maar qua gewicht zit hij op minder dan 10%.
Een mager popje dus. Het onderhuids vet moet dan ook nog komen.

De baby kan vanaf nu zelf zijn positie gaan bepalen. Als hij niet lekker ligt gaat hij anders liggen.

De ogen van de baby staan nu recht naar voren en de baby kan gezichten trekken, fronsen en grimassen maken.

Deze week groeien de hersenen heel snel. Wist je dat de hersenen blijven groeien tot de baby 5 jaar is.

Wist je dat omega-3 vetzuren nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Je kunt wel wat extra van deze vetzuren gebruiken...

De baby slaapt ongeveer 20 uur per dag, maar is ook heel vaak korte tijden wakker.
Plotselinge geluiden, fel licht, hobbelen in de auto of de trilling van de wasmachine, dit alles kan de baby wakker maken.

De baby kent absoluut geen dag- en nachtritme. Juist als mama lekker rustig wil gaan liggen, grijpt de baby zijn kans om eens flink te gaan schoppen. Dit “wangedrag” zal je in de toekomst nog regelmatig wakker houden.

Jij 20 weken zwanger:

Leven voelen:

Als dit je eerste kindje is dan zal je hem rond deze tijd voor het eerst gaan voelen. Gemiddeld voel je een eerste kindje rond de 20e week.
Maar er zijn genoeg vrouwen die het al eerder voelen en helaas ook genoeg die het pas later voelen. Dit is absoluut geen reden om je zorgen te maken.

Het voelen van de baby is van vele factoren afhankelijk. Ook al heb je de baby al voelen bewegen, je hoeft hem in deze periode niet dagelijks te voelen.

Seks in de zwangerschap, wat wel of niet?

Nu jij je waarschijnlijk wat beter voelt krijg je misschien ook weer meer zin in seks. Er doen veel fabels de ronde over seks in de zwangerschap.

Moet je extra voorzichtig zijn, of maakt het niets uit? Mag je bijvoorbeeld een vibrator gebruiken? Net zo diep penetreren als buiten de zwangerschap? Wat als je partner het eng vindt? Alles over seks in de zwangerschap lees je hier.

Interessant om te lezen 20 weken zwanger:

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

21 weken zwanger: Je baby kan echt horen

De Baby in week 21
Week 21 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

De tandknoppen voor de volwassen tanden vormen zich nu achter de knoppen van de melktanden. De knoppen voor de melktanden waren al eerder gevormd.

De huid is inmiddels niet doorzichtig meer.
Er worden witte bloedlichaampjes gemaakt die belangrijk zijn voor het afweersysteem.

De longen blijven zich verder ontwikkelen, maar voordat ze zo ver zijn dat ze zuurstof kunnen opnemen en koolzuur kunnen uitscheiden, moet er nog heel veel gebeuren. De baby krijgt zijn zuurstof en voeding tot aan de geboorte via de navelstreng.

De kleine gaat steeds meer en fanatieker bewegen. Hij maakt wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Toch voel je die lang niet allemaal en als het je eerste kindje is voel je hem misschien helemaal nog niet.

Vanaf nu begint het gehoor van de baby te werken (hij kon al eerder horen, maar de hersenen konden de geluiden nog niet interpreteren), hij kan nu gaan reageren op harde geluiden. Soms kun je merken dat de baby bepaalde geluiden niet prettig vindt, hij gaat dan protesteren door flink te gaan bewegen. Maar je kunt je baby ook gaan wennen aan allerlei geluiden, bijvoorbeeld de stem van papa en bepaalde muziek.

Jij 21 weken zwanger:

Striae, kun je het voorkomen?

Waarom de één striae krijgt en de ander niet weten we niet precies. Jonge vrouwen lijken eerder last te krijgen van een gesprongen huid dan vrouwen die al wat ouder zijn.
Er zijn veel middeltjes te koop die beloven dat ze striae voorkomen, maar helpen ze echt?

Aanhoudende vermoeidheid, heb ik bloedarmoede?

Als zwangere heb je een verhoogd risico om bloedarmoede te krijgen. Een bekende klacht van bloedarmoede is moeheid.
Toch hoeft je moeheid niet perse te betekenen dat je bloedarmoede hebt. Misschien ben je gewoon te druk?

Als verloskundigen hebben wij goede ervaringen met Floradix Kruidenelixer, dit helpt echt heel goed om je ijzer gehalte op pijl te krijgen.

Hoe is het met jouw gewichtstoename in de zwangerschap?

Per gewichtscategorie (ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, obees) gelden er adviezen hoeveel je mag aankomen in de zwangerschap.
Groei jij netjes volgens de richtlijn?

Babyuitzet, wat heb je nog nodig?

Check onze uitzetlijst nog een keer en lees bij de artikelen die je nog moet kopen waar je op moet letten voor je de winkel in gaat.
Een goede voorbereiding voor je aankopen zorgt ervoor dat je je niets laat aansmeren en precies koopt wat jij nodig hebt.

Interessant om te lezen 21 weken zwanger:

22 weken zwanger: Nog even samen op vakantie?

Week 22 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe Baby in week 22:

Hij is ongeveer 27 cm lang en weegt zo’n 450 gram.

Eigenlijk is het alleen nog een kwestie van groeien. Alle organen zijn natuurlijk al lang aangelegd, maar sommige organen kunnen nog niet goed werken.

De huid van de baby is nu nog erg rimpelig, dat komt omdat er nog steeds geen onderhuids vet is.

Jij 22 weken zwanger:

Op vakantie in de zwangerschap, waar let je op?

Voor de meeste vrouwen is dit een rustige periode. Meestal zijn er niet zoveel klachten en gaat alles zo zijn gangetje. Een goede periode om samen nog even op reis te gaan. Mochten jullie op vakantie naar het buitenland gaan dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Harde buiken, wat kun je er tegen doen?

Vooral als dit niet je eerste kindje is kan je soms al wat last hebben van harde buiken. Zeker als je druk bent geweest kan de baarmoeder protesteren door hard te worden.

Een paar keer een harde buik per dag is niet erg. Maar heb je het veel vaker, dan is het toch echt een teken dat je het rustiger aan moet gaan doen.

Zwangerschapsmasker of zwangerschapsvlekken:

Je kunt nu merken dat je huid meer pigment bevat. Sommige vrouwen krijgen een donkere streep tussen het schaambot en de navel: de Linea Nigra.

Ook kan het zijn dat je gezicht vlekkerig bruin wordt als je in aanraking komt met de zon. Probeer dus eerst voorzichtig uit of je hier geen last van hebt.

Ook andere huidproblemen, zoals jeuk en puistjes worden in de zwangerschap vaker gezien.

Kind erkennen

Als jullie niet getrouwd zijn en je partner voor de wet de vader (of moeder) van jullie kind wil worden, dan moet het kind erkend worden.

Duizeligheid komt bij veel zwangeren voor

In deze periode van de zwangerschap daalt bij veel vrouwen de bloeddruk, we noemen dit de mid pregnancy drop. Een heel gezond teken, maar wordt je bloeddruk echt wat laag dan kun je er wel duizelig van worden.

Onze missie is een positieve bevalervaring voor iedere zwangere:

Als verloskundigen (ja, babyopkomst is van verloskundigen mocht je dat nog niet weten) willen we heel graag dat jij een gezonde zwangerschap hebt én een fantastische bevalling.

Een positieve bevalervaring is echt geen utopie, met een goede voorbereiding kan ook jij een bevalling krijgen waar je tevreden en trots op terugkijkt en dat gunnen we jou!

Daarom hebben we diverse online zwangerschapscursussen ontwikkeld.

Door jou alle informatie te geven die je nodig hebt om goed voor te bereiden op je bevalling hopen we een klein steentje bij te dragen aan een fijne zwangerschap en bevalling.

Natuurlijk doet bevallen pijn, wij zullen de laatste zijn die beweren dat dit niet zo is. Maar ook de eerste om te zeggen dat jij hier echt iets aan kunt doen.
Er is een groot verschil tussen pijn hebben en pijn lijden.

Ken je het gezegde ‘alles wat je aandacht geeft GROEIT’?

Dat is zo in de liefde, in je carrière, maar ook in beleving van bijvoorbeeld pijn.

Met onze online bevalcursussen willen we jou graag leren hoe je met de pijn van de bevalling om kunt gaan. Hoe je jouw mindset zo kunt instellen dat de pijn geen loopje met je neemt.

Maar ook welke tools jij kunt inzetten om de pijn te verminderen. Zodat jij vol vertrouwen naar je bevalling toeleeft en achteraf trots en tevreden op je bevalling terugkijkt; dat is onze missie!

Wij bieden 3 verschillende bevalcursussen aan, allemaal online en een volwaardige vervanging van 'gewone' zwangerschapscursussen.

Omdat onze cursussen gegeven worden door verloskundigen, worden ze door de meeste zorgverzekeraars vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

Dit zijn onze 3 bevalcursussen:

 • Fit en in balans bevallen, zwangerschaps- en bevalcursus in één. Een combinatie van zwangerschapsyoga, mindfulness. ZwangerFit en eerlijke info over het verloop van je bevalling. Uiteraard met volop tips en handvatten voor jou en je partner
 • Goed voorbereid bevallen, een cursus voor het nuchtere type. Geen poespas, gewoon eerlijke info over wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling en hoe jij hier mee om kunt gaan.
 • Hypnobirthing, wij hebben een eigen cursus ontwikkeld waarin we de nuttige delen vanuit de hypnobirthing toegevoegd hebben aan onze medische kennis en ervaring. Hierdoor een praktische en absoluut niet zweverige cursus.

Bevallen: je lichaam kan het, maar weet je hoofd dit ook?

Interessant om te lezen 22 weken zwanger

23 weken zwanger: Contact maken met je baby

De Baby in week 23:

Geluiden van buiten komen nu echt goed door bij de baby. Dit betekent dat zowel jij als je partner nu echt contact kunnen maken met de baby.

Week 23 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van BabyopkomstPraat tegen hem, zing liedjes en laat hem bijvoorbeeld wennen aan één bepaald nummer wat jullie beiden mooi vinden.

Er wordt gedacht dat een baby ook na de geboorte zal reageren op een nummer wat hij in de baarmoeder vaak gehoord heeft. De theorie is dat je een baby rustig kunt krijgen door dit nummer voor hem te draaien als hij huilt of onrustig is.

Ook met je hand kun je contact maken met je baby. Veel baby’s komen naar je hand toe als je die op de buik legt.

De bloedvaten in de longen ontwikkelen zich. Deze bloedvaten heeft de baby na de geboorte nodig om zuurstof uit de lucht op te nemen en koolzuurgas af te geven.

Jij 23 weken zwanger:

Welke achternaam krijgt jullie kind?

Als dit jullie eerste kind is, mogen jullie zelf kiezen welke achternaam jullie kind krijgt. Deze keuze is eenmalig en geldt voor alle volgende kinderen die uit dezelfde relatie geboren worden.

Kind erkennen

Als jullie niet getrouwd zijn moet je partner jullie kind erkennen om ook wettelijk de ouder te worden. Erkennen doe je bij voorkeur in de zwangerschap.

Na de geboorte moet dan ook het ouderlijk gezag nog geregeld worden.

Klussen in de babykamer, is dat verstandig als je zwanger bent?

Het wordt tijd om de babykamer in orde te maken. Maar wat mag je nu wel of niet als je zwanger bent. Hoe zit dat met verven en andere chemische stoffen?

Wanneer ga je met zwangerschapsverlof?

Heb je al nagedacht wanneer je met zwangerschapsverlof wilt gaan?

Misschien denk je nu dat je zo lang mogelijk wilt doorwerken, je voelt je waarschijnlijk prima in deze periode, dus waarom niet.

Nou…er zijn nogal wat redenen om met 34 weken te starten met je verlof

Interessant om te lezen 23 weken zwanger:

24 weken zwanger: Ongeveer 29 cm en 600 gram

Week 24 Zwangerschap In Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe Baby in week 24:

Ongeveer 29 cm lang en 600 gram zwaar is de baby nu. Al vrij lang, maar nog erg mager dus. Er is nog geen onderhuids vet opgebouwd, maar dat begint nu te komen.

De periode die nu komt, zal de baby gebruiken om uiteindelijk dat lekkere dikke babytje te worden straks bij de geboorte.

De baby is nu volop in beweging. Hij heeft nog alle ruimte om rond te springen en je kan hem overal in je buik voelen.

Jij 24 weken zwanger:

Je zult de afgelopen weken hebben gemerkt dat je buik opeens heel hard is gaan groeien. Je hebt nu een voor iedereen een zichtbaar buikje. De baarmoeder zal nu iets boven je navel zitten.

Je kunt contact maken met de baby door tikjes op je buik te geven. Veelal zal de baby reageren door naar je hand toe te komen en hier te schoppen.

Als je van plan bent om straks borstvoeding te gaan geven, is het goed om nu je voor te breiden. Eigenlijk hoef je als je zwanger bent niets te doen, je lijf bereid zich er al helemaal op voor.

Wat wel belangrijk is, is dat je zelf informatie over het geven van borstvoeding zoekt of een informatie-avond of borstvoedingscursus gaat volgen.
Het lijkt raar maar dat is het niet. Borstvoeding geven is dan wel de meest natuurlijk manier van het voeden van je baby maar het is wel iets wat je moet leren.

Net zo goed als je je voorbereid op de bevalling, is het ook prettig om je voor te bereiden op wat daarna komt. Als je meer weet, voel je je zekerder en zal het beter gaan.
Op onze site lees je alles over borstvoeding

Autostoeltjes..pff wat een keuze

Direct vanaf de geboorte heb je een autostoeltje nodig. Maar wat een keuze, wat is nu handig. I-size, wat is dat nu weer? Waar let je op bij de aankoop van een autostoeltje.

Contact maken met je baby

Contact Maken Met Baby In Je Buik, Praten En Zingen Tegen Zwangere BuikJullie kunnen al heel goed contact maken met de baby. Zowel jij als je partner kunnen tegen de baby praten en de baby naar je hand lokken als de hand op de buik wordt gelegd.

Ondergoed wat helpt bij pijnklachten??

Last van lage rugpijn, bekkenpijn of harde buiken? Er is ondersteunend ondergoed wat echt helpt bij deze klachten.

Interessant om te lezen 24 weken zwanger:

25 weken zwanger: 32 cm en ongeveer 700 gram

Week25Je partner kan contact maken met de baby door een hand op jouw buik te leggen. Als de baby wakker is zal hij daar naar toe zwemmen. Ook is het zinvol om met de baby te praten zodat hij de stem van je partner leert herkennen.

Veelvoorkomende klachten in week 25 van je zwangerschap:

Bandenpijn:

Door de fikse groei van de afgelopen weken worden je banden opgerekt.

De banden lopen van de zijkant van je baarmoeder naar je schaambot en via je lieskanaal naar je zitbeen.

Als de banden overrekt raken, kan dit een scherpe, stekende pijn geven aan de zijkant van je baarmoeder, laag in de onderbuik of in je vagina. Warmte helpt om bandenpijn te verminderen, een warme kruik biedt dus uitkomst.

Wij vonden deze rubberen kruik voor jou. Je koopt hem met een hoes waar een riem aan zit zodat je hem om je lijf kunt vastmaken. Wel zo handig.

Daarnaast helpt het om je buik te ondersteunen. Door de verslapping van je spieren (bij een tweede is dit erger en heb je vaak ook eerder en vaker last van de banden) krijgt de zwaarder wordende baarmoeder minder steun en hangt de baarmoeder dus echt aan je banden.

Een zwangerschapssteunband neemt de functie van de buikspieren over en zorgt ervoor dat de baarmoeder minder aan de banden hangt. Hierdoor heb je vaak minder last van bandenpijn en ook lage rugpijn neemt af.

Koop wel een goede band, de goedkope bieden amper steun.
Wij zijn fan van de banden van Anita

Holle Bolle Rug, Oefening Bij Lage Rugpijn In ZwangerschapLage rugpijn:

Door het zwangerschapshormoon worden de verbindingen tussen je wervels en andere beenderen minder sterk.

Daarnaast is de zwaarder wordende baarmoeder een hele belasting voor je rug. Veel vrouwen gaan een andere houding aannemen en krijgen een holle rug. Er zijn aardig wat dingen die je zelf kunt doen om lage rugpijn te voorkomen/verminderen.

Verder is het belangrijk om goede schoenen te dragen als je zwanger bent en niet te zwaar te tillen, niet te rekken en strekken.

Een goede houding en oefeningen om je bekken en rug sterk te houden/krijgen helpen bij bovenstaande klachten.

Wij bieden de online cursus Fit en in balans zwanger en bevallen aan. In deze cursus niet alleen heel goede oefeningen voor je lichaam, maar leer je ook goed ontspannen tijdens de bevalling en leer je wat er gebeurt tijdens de bevalling en hoe jullie hier goed op in kunnen spelen.

Volop tips en tricks om niet alleen lekker fit zwanger te zijn, maar ook om onstpannen en vol vertrouwen te bevallen.

Slapende handen:

Deze klacht wordt veroorzaakt door de verminderde ruimte die er is in de tunnel in je onderarm waar de zenuwen voor je handen en vingers doorheen lopen.

We noemen het “het carpale tunnelsyndroom”.

Door vocht en opgezet weefsel wordt de ruimte in de carpale tunnel te klein. De zenuwen komen knel te zitten met als gevolg dode vingers, tintelingen en soms is het behoorlijk pijnlijk. Natuurlijk geven onze verloskundigen tips om de klachten te verminderen.

Spataderen – aambeien, wat gebeurt er toch met je lijf?

Soms lijkt het wel of je lichaam niet meer van jou is. Er verandert zoveel dat je je eigen lijf soms niet herkent.

Spataderen en aambeien zijn één van de vervelende veranderingen waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen.

Is dit normaal?

Nog zo iets wat verandert aan je lichaam en waarvan je zult denken “moet dat nou”:

Vaginale afscheiding:

Gedurende de zwangerschap verandert er veel in je afscheiding. Het wordt meer en ruikt soms ook anders. Maar je hebt ook een verhoogd risico op vaginale infecties.
Wat is normaal en wanneer is er iets aan de hand?

Irritant !!!

Ken je dat, mensen die denken alles te mogen zeggen of iedereen die zomaar aan je buik zit. Als je zwanger bent lijkt het wel of allerlei normen en waarden van de omgeving veranderen. Zo irritant soms. Lees onze top 10 van irritantste opmerkingen.

Interessant om te lezen 25 weken zwanger:

26 weken zwanger: 33 cm en ruim 800 gram

De Baby in week 26:

De lengte is nu ongeveer 33 cm en hij weegt ruim 800 gram, lang en dun dus. Week 26 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstVan het onderhuidsvet is dan ook nog niet veel gevormd. Door het ontbreken van het onderhuidsvet is de huid van de baby rood van kleur. De bloedvaten schijnen nog door de huid heen.

Deze week gaan de longen voor het eerst surfactant maken. Dit is een stof die ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan en dus niet meer aan elkaar verkleven. Als de longblaasjes open blijven staan is er pas uitwisseling mogelijk van zuurstof en koolzuur.

Jij, 26 weken zwanger:

Veel vrouwen maken zich (soms onbewust) zorgen of alles wel goed is met de baby en hoe het zal gaan met de bevalling en de periode erna.

Bezorgdheid wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid. Alles is zo nieuw. Er groeit een mensje in je lichaam waar jij op dit moment alleen alle zorg voor hebt.

Groeit hij wel goed, zal alles wel goed zijn, hoe verloopt de bevalling?
Kan ik dat wel aan, raak ik niet in paniek?

Allemaal dingen waar veel vrouwen zich zorgen over maken. Het valt ook allemaal niet mee. Er verandert zoveel en je hebt er zelf zo weinig grip op.

Daarom gaat het deze week vooral over het voorbereiden op je bevalling:

Waar wil je bevallen?

Jullie zullen er ongetwijfeld al eens over gesproken hebben: Waar wil je bevallen?

Niet zo’n makkelijke keuze, vooral omdat er veel onduidelijkheden en onwaarheden circuleren over wat nu veilig is en wat niet.

Laat één ding voorop staan:

Je moet daar bevallen waar JIJ je het prettigst voelt.

Maar om te bepalen waar jij je het prettigst voelt is het wel fijn om de feiten op een rij te hebben.

Warm water helpt

Warm water is bewezen effectief bij de bevalling. Niet alleen om de pijn beter te verdragen, maar zeker ook om de ontsluiting te bevorderen.

Bereid je goed voor

Rond 30 weken gaat de verloskundige met je bespreken wat je wilt rondom de bevalling.
Om te bepalen wat je wilt is het belangrijk dat je je goed voorbereid.

Wie wil je erbij hebben, wat moet je in huis hebben, wat neem je mee naar het ziekenhuis. Wat kun je doen om de pijn hanteerbaar te houden, welke vormen van pijnbestrijding zijn er, zowel thuis als in het ziekenhuis. En ga zo maar door.

Wist jij dat spanning ervoor zorgt dat je bevallig langzamer verloopt en je meer pijn voelt?

Dit wordt veroorzaakt doordat de adrenaline die vrijkomt bij spanning en stress remmend werken op je weeën. De ontsluiting verloopt hierdoor trager en je lichaamseigen pijnstiller endorfine komt niet goed vrij waardoor je meer pijn voelt.

In een goede bevalcursus krijg je handvatten om met de pijn om te gaan en tips en tricks om zo ontspannen mogelijk te blijven.

Ook leer je wat te doen als het niet loopt zoals gehoopt.

Wij bieden je 3 verschillende online bevalcursussen aan die je gewoon lekker thuis, liefst samen met je partner, kunt volgen op ieder moment dat jij wilt.

Al onze cursussen zijn ontwikkeld door verloskundigen, zij zijn immers de experts op het gebied van begeleiding bij de bevalling..

Slecht slapen in zwangerschap

Onder andere door bezorgdheid en piekeren slapen veel vrouwen slecht.

Heb je last van slapeloosheid probeer dan je dieet eens aan te passen: ontbijt en lunch mogen eiwitrijk zijn, maar het avondeten liever niet. Dit betekent dat je ’s avonds beter geen groot stuk vlees of vis kunt eten.

Meer tips over slecht slapen lees je op de site.

Wie doet wat?

Je kan met verschillende zorgverleners te maken krijgen in je zwangerschap of tijdens je bevalling. Maar wie is wie? Wat is ieders verantwoordelijkheid?

27 weken zwanger: 34 cm en ongeveer 900 gram

Week 27 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe Baby in week 27

De baby kan deze week voor het eerst zijn oogjes openen en wordt dus ook gevoeliger voor sterk licht dat op de buik schijnt.

Ga je onder de zonnebank, scherm je buik dan af met een handdoek. Dit is niet alleen voor bescherming van de ogen van de baby, maar ook ter voorkoming van verbranden van je uitstekende buik.

De oogjes hebben inmiddels ook wimpers.

De hersenen sturen deze week voor het eerst het ademcentrum en het temperatuurcentrum aan. Dit betekent dat je baby nu zelfstandig zou kunnen ademhalen als hij geboren zou worden.

Maar omdat er nog veel te weinig surfactant (de stof die de longen openhoudt) is, zal hij nog steeds heel veel moeite hebben om zelfstandig te ademen.

In de baarmoeder hoeven baby’s niet te ademen, ze krijgen zuurstof via de navelstreng van hun moeder. Wel maken ze adembewegingen om de longen te oefenen.

Bij deze bewegingen komt er vruchtwater in de longen. Dit is heel normaal. De baby verslikt zich hier niet in. Tijdens de bevalling wordt het vruchtwater uit de longen geperst.

Er begint zich ook meer onderhuidsvet te vormen. Hierdoor wordt de huid minder rood. Dit vet is nodig om de baby op temperatuur te houden na de geboorte. Een baby zonder onderhuids vet zou niet buiten een couveuse kunnen overleven.

Jij 27 weken zwanger:

Last van bloedarmoede, lees er alles over op de site, wat je er zelf aan kunt doen, maar ook hoe je het kunt voorkomen

Hoe bereid jij je voor op de bevalling?

We hebben het al een aantal keren genoemd in voorgaande weken, maar willen het er toch nog een keer met je over hebben:

Voorbereiden op je bevalling is een must!

Als verloskundigen (Babyopkomst is de website van verloskundigen mocht je dit nog niet weten 😉 ) merken we dagelijks het verschil tussen vrouwen die wel een goede voorbereiding op hun bevalling hebben gehad en zij die deze moeite niet hebben genomen.

Stellen die goed voorbereid zijn weten niet alleen wat er op welk moment van de bevalling in gebeurt maar kunnen hier ook veel beter mee omgaan. Ze kennen de tips en tricks om weeën op te vangen. Weten hoe ze zoveel mogelijk ontspannen blijven en weten ook wat ze wel of niet willen mocht er iets niet gaan zoals gehoopt.

Gun jezelf een positieve bevalervaring en investeer in een goede bevallingscursus.

Wij bieden 3 verschillende online cursussen aan, leuk om samen met je partner te volgen. Immers bevallen doe je niet alleen.

De babyuitzet al klaar?

Als je de babykamer nog niet gekocht (of geleend) hebt, dan is het nu echt de hoogste tijd om hier achteraan te gaan. Eigenlijk moet je met 30 weken alles gereed hebben voor de baby. Soms hebben babywinkels hebben een lange levertijd, moet je nu je spullen nog gaan uitzoeken, dan kan het zijn dat de kamer van je keuze niet op tijd geleverd kan worden.

Incontinentie: Help, ik plas in mijn broek

Als je niest of lacht, of gewoon niet snel genoeg bij de wc kunt komen, kan het heel goed zijn dat je een beetje in je broek plast.

Je bent echt niet de enige. Zo’n 60% van alle zwangere of pas bevallen vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van. Nog niets aan de hand?
Zorg er dan voor dat je het ook niet krijgt door goed je bekkenbodemspier te oefenen.

Verlanglijstje maken

Het kopen van een kadootje voor iemand die bevallen is, is niet altijd makkelijk. Weet jij precies wat iemands smaak is, wat wil ze hebben voor de baby?

Jij kunt het je familie en vrienden makkelijk maken door een verlanglijstje te maken en deze na de geboorte te mailen of de link op het geboortekaartje te zetten. Je vangt twee vliegen in één klap. Vrienden blij dat ze weten wat ze kunnen kopen. Jij blij dat je dingen krijgt die je echt graag wilt hebben.

Kuitkrampen

Kramp in je kuiten kan je rond deze tijd wakker gaan houden. Bij de één helpt massage, bij de ander magnesium. Lees al onze tips om kuitkrampen te voorkomen of verhelpen.

Interessant om te lezen 27 weken zwanger:

28 weken zwanger: Ruim 1 kilo alweer

De baby in week 28:
Week 28 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Vanaf nu begint de baby onderhuids vet te krijgen. Is hij nu nog erg mager om te zien, de komende weken verandert dat en krijgt hij langzaam maar zeker een vetlaagje.

Ook de botten van de baby beginnen te veranderen. Tot nu toe was het vooral kraakbeen, maar dit begint nu langzaam te verbenen en sterker te worden.

Vanaf nu groeit de baby gemiddeld met 200 gram per week.

Vanaf 28 weken heet een geboorte een premature geboorte.

Nog steeds een geboorte met heel veel risico’s, maar de kansen voor de baby stijgen nu snel. Het hoeft niet gezegd te worden dat het veel beter is als de baby nog minimaal 9 weken bij je blijft.

Jij 28 weken zwanger:

Het kan nu zwaar beginnen te worden, vooral als je hele dagen werkt en zwaar lichamelijk werk hebt kan je wat extra klachten krijgen.

Harde buiken komen in deze periode regelmatig voor. Een harde buik kenmerkt zich door het heel hard worden van je baarmoeder, maar het doet geen pijn (of een heel klein beetje). Een paar keer per dag een harde buik is heel normaal, maar heb je ze meerdere keren per uur, dan is dit echt een teken van lichaam dat je te druk bent.

Versterkte afscheiding is heel normaal in de zwangerschap, maar je bent ook vatbaarder voor een vaginale infectie. Wat is normaal en wanneer moet je aan de bel trekken?

Wie wil jij bij je bevalling hebben? Steun is ontzettend belangrijk, maar wel steun van mensen die je ook echt goed kunnen steunen. Medelijden zet geen zoden aan de dijk.

Rond de 30 weken zal je verloskundige de bevalling met je bespreken. Zij wil graag van jullie weten hoe jullie de bevalling zien, wat wil je wel en wat perse niet.

Om dat te weten moet je wel goed voorgelicht zijn.
Lees alles over voorbereiden op je bevalling. Is in bad bevallen misschien een optie voor jullie? Wat kun je doen om de pijn hanteerbaar te houden? Lees ook onze 10 tips voor een ontspannen bevalling.
Hoe denk je over pijnbestrijding?

Allemaal zaken om goed over na te denken en samen te bespreken. Stellen die goed voorbereid aan hun bevalling beginnen kijken achteraf ook tevredener terug op hun bevalling.

Vol vertrouwen bevallen:

Wil jij/Willen jullie goed voorbereid  en vol vertrouwen aan de bevalling beginnen? Start dan vandaag nog met één van onze online bevalcurussen. 

Interessant om te lezen 28 weken zwanger:

29 weken zwanger: 36 cm en 1200 gram

Week 29 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe baby  in week 29:

Hij begint antistoffen tegen bepaalde ziektes uit het bloed van zijn moeder te halen. Hierdoor zijn pasgeborenen goed beschermd tegen allerlei virussen en krijgen niet zo snel een griepje of een kinderziekte als mazelen of bof.

De baby heeft inmiddels wimpers en wenkbrauwen. Het hoofdhaar is nog niet echt aanwezig.

De baby is nu ongeveer 36 cm lang en weegt zo’n 1200 gram (1,2 kilo). In deze periode van je zwangerschap groeit je baby gemiddeld zo’n 200 gram per week

Jij 29 weken zwanger:

Je baarmoeder reikt in week 29 ongeveer tot halverwege je navel en het puntje onderaan je borstbeen.
Omdat je baarmoeder inmiddels zo groot is, kunnen je andere organen in de buikholte wat klachten gaan geven. Ze worden immers flink weggedrukt.

Een stekende pijn rechts onder je ribbenboog? Je lever protesteert tegen de beperkte ruimte die hij over heeft.

Ook maagzuur wordt hierdoor veroorzaakt.

Moe, lamlendig? Er kan sprake zijn van bloedarmoede. Je kunt zelf veel doen met je voeding om bloedarmoede te voorkomen.

Vis is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby, zeker in deze laatste maanden is het heel belangrijk dat je voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt.


In het derde trimester van je zwangerschap ontwikkelen de hersenen van de baby zich heel snel.

Allerlei verbindingen worden gelegd en alvast versterkt.

De ontwikkeling van de hersenen van je baby kan je stimuleren met omega-3-vetzuren. Deze zitten met name in vette vis.

Zeker wanneer je vis minder lekker vindt of wanneer je zeker wilt zijn dat je voldoende binnen krijgt, zijn supplementen een uitkomst.

Met NewDay Mama Complete krijg je de juiste hoeveelheid binnen in combinatie met foliumzuur en vitamine D3.

newday banner 2


Nu je buik steeds dikker begint te worden kan het handig zijn om andere standjes uit te proberen tijdens de geslachtsgemeenschap. Ook bekkenpijn kan een reden zijn om een andere houding aan te nemen.

Interessant om te lezen 29 weken zwanger:

 

30 weken zwanger: Ongeveer 1400 gram en 38 cm

Week30De Baby in week 30:

Het onderhuids vet begint zich steeds meer af te zetten. Hierdoor is de huid van de baby niet meer zo rimpelig en schijnt ook niet meer zo rood door.

Je merkt dat hij inmiddels flink wat spierkracht heeft, trappen en boksen kan je behoorlijk pijn doen.

Wist je dat een baby in de baarmoeder al droomt? Hier zijn namelijk zeer sterke aanwijzingen voor.

Het zijn nog maar heel kleine dromen. De baby maakt immers nog niet zoveel mee. Maar door lief tegen hem te zijn en rustig met hem om te gaan, kun je ervoor zorgen dat het in ieder geval plezierige dromen zijn.

Jij 30 weken zwanger:

Als je baby continu min of meer in dezelfde houding ligt en je dus steeds op één plek schopt, kun je echt een beurse plek van binnen krijgen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Helaas kun je er niet veel aan doen.

Slaapproblemen in de zwangerschap:

Slapeloze nachten terwijl de baby er nog niet eens is….Waardoor kun je niet slapen en wat kun je eraan doen? Wij hebben veel tips waardoor lekker slapen een stap dichterbij komt.

Hier lichten we er vast één uit: Kun je geen fijne houding meer vinden om te slapen? Schaf dan een voedingskussen aan. Dit is een soort slang kussen die tijdens de zwangerschap je heerlijk ondersteunt in bed.

Bij BOL zagen wij dit kussen.

Vette vis voor een slimme baby:

Voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby zijn omega-3 vetzuren van groot belang.

Bewezen is dat baby's die in de zwangerschap veel omega-3 vetzuren krijgen slimmer worden en ook op veel andere vlakken zich beter ontwikkelen.

Heb je al een geboorteplan gemaakt?
Zijn alle kleertjes gewassen en gestreken?
Al jouw TO-Do’s voor het derde trimester op een rijtje.

De bevalling komt dichterbij:

Waarschijnlijk denk je regelmatig over de bevalling na. Hoe zal het gaan, zul je de pijn aankunnen, wil je pijnbestrijding, zijn zo maar enkele dingen die vast al regelmatig door je hoofd spoken.

Om je te helpen al de voor jou juiste keuzes te maken vind je op de site info over alles rondom de bevalling. Hieronder enkele onderwerpen die voor jou interessant zijn:

Vol vertrouwen bevallen:

Zou jij ook zo graag zonder angst en vol vertrouwen naar je bevalling toeleven?

Start dan vandaag nog met één van onze online bevalcursussen. Ontwikkeld door verloskundigen die hun kennis, tips en tricks met jou/jullie delen.

Geen geitenwollen sokken cursus, verloskundige Doete leert je vol enthousiasme, humor én medische kennis de belangrijkste elementen uit hypnobirthing om je goed voor te bereiden op je bevalling.

Je leert diep te ontspannen, ook tijdens de moeilijkste momenten van je bevalling.

Vertrouwen krijgen, positief bevallen en de samenwerking met je partner staan centraal in deze praktische en leuke cursus.

31 weken zwanger: 39 cm en zo’n 1,6 kilo

Week 31 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe baby in week 31:

De meeste baby’s liggen nu echt in de foetushouding. Opgerold en armen en benen gekruist.

De bewegingen kunnen minder heftig worden omdat je kindje minder ruimte krijgt.

Zelf hartje luisteren baby:

Tips voor je partner:
Als je partner naar het hartje van de baby wilt luisteren, probeer dat dan net nadat je bij de verloskundige bent geweest.

Door de toeter of wc rol op de plek te zetten waar de verloskundige ook luisterde, heb je een goede kans dat je het kunt horen.
Het is overigens best moeilijk om het hartje met een toeter te horen, dit vergt vaak enige oefening. wil je lezen hoe je dit het beste doet, kijk dan op de site

Sommige baby’s liggen er perfect voor en dan kun je het hartje luid en duidelijk horen kloppen. Maar heel vaak is het kloppen erg zacht en wordt het geluid gedempt door allerlei andere geluiden in je buik.

Op de site vind je trouwens een compleet hoofdstuk boordevol tips en adviezen voor partners.

Voorbereiden op de bevalling ook voor partners belangrijk!

Partner, bereid je ook voor op de bevalling. Veel partner zeggen achteraf dat ze zich zo nutteloos voelden tijdens de bevalling en dat is jammer.

Als partner kun je zóveel betekenen tijdens de bevalling.

Geen zin om naar een klasje te gaan?
Wij hebben verschillende ONLINE zwangerschapscursussen ter voorbereiding op de bevalling. In al onze cursussen is ook veel aandacht voor jouw rol als partner. Zo wordt je samen een echt bevalteam!

Bang voor de bevalling zijn we allemaal wel een beetje. Maar als de angst je echt naar je keel grijpt is het zaak er iets aan te doen.

Een bekend gezegde is: Angst is een slechte raadgever.

Bij een bevalling is dat zeker zo. Als je heel bang bent overheerst de adrenaline wat voor een remmende werking op je bevalling zorgt. Jouw angst zorgt er (onbewust natuurlijk) voor dat je bevalling moeizaam verloopt.

Op die site lees je alles over hoe je het beste kunt omgaan met de pijn en wat je kunt doen als je erg bang bent voor de bevalling.

Struisvogelpolitiek:

Of ben jij het type wat denkt ‘ik zie het allemaal wel, er is er nog nooit één blijven zitten dus bij mij zal het ook wel goed komen’.
Op zich niets mis mee om zorgen en angsten van je af te zetten of nuchter naar de bevalling toe te leven.

Maar….niet voorbereiden is echt geen optie.

Door je hoofd in het zand te steken en niet te weten wat er straks allemaal gebeurt is het risico echt groter dat je een bevalling krijgt die je niet wilt.

Door je goed voor te bereiden weet je niet alleen wat er in jouw lijf gebeurt, maar ook wat je keuzes zijn als een arts of verloskundige bijvoorbeeld een bepaalde ingreep voorstelt.

Laat je alles maar gebeuren of houd je zelf de regie?

Daarnaast zorgt een goede voorbereiding er voor dat je niet overvallen wordt en in paniek raakt.

Een bevalling is een intense gebeurtenis, jij bent de sleutel om ervoor te zorgen dat het geen traumatische gebeurtenis wordt!

Met onze online bevalcursussen kun je vandaag nog starten, het zijn zo’n 15 (video) lessen van ongeveer 15 minuten per les, dus voor de tijdsinvestering hoef je het niet te laten.

Bovendien worden onze cursussen vergoed voor de meeste zorgverzekeraars dus ook voor de kosten hoef je het niet te laten ?
Wat houd jou dan nog tegen om je prima voor te bereiden?

Harde buiken, voorweeën of echte weeën?

Vooral als dit niet je eerste kindje is kun je veel last hebben van harde buiken of voorweeën.

Deze klachten kunnen zorgen voor slapeloze nachten en veel onrust.

Wanneer weet je nu of het voorweeën zijn of echte weeën? En wat kun je doen om harde buiken of voorweeën te verminderen?

Last van lage rugpijn? Je kunt er zelf veel aan doen.

Heb jij al een verlanglijstje? Je vrienden en familie zullen je dankbaar zijn!

In Nederland is het maken van een verlanglijstje voor een geboorte niet gebruikelijk.

Maar weet jij altijd wat je moet kopen als een vriendin is bevallen? En ken je het dat je allerlei kadootjes krijgt waar je niet echt blij mee bent?

Voorkom dit soort situaties en maak een verlanglijstje die je na de geboorte mailt aan vrienden/familie of zet de link naar jouw verlanglijstje op het geboortekaartje.

32 weken zwanger: 1,8 kilo en 40 cm lang

Week 32 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstJe baby in week 32:

Veel baby’s liggen nu goed. Dus met het hoofdje naar beneden. Wel kan de baby nog met zijn rugje van links naar rechts draaien, dus de ene keer kan je hem links voelen trappen en de andere keer rechts.

Stuitligging:

Als je baby nu in stuitligging ligt dan wordt het wel moeilijker om uit zichzelf nog te draaien, maar het kan zeker nog wel.. Als je al eerder een kind hebt gehad kan het nog wat makkelijker, want dan heeft de kleine over het algemeen wat meer ruimte om nog volop te draaien.

Jij 32 weken zwanger:

Het wordt steeds wat zwaarder allemaal en de kans bestaat dat je toch overal wat kleine pijntjes krijgt.

Je rug doet sneller zeer, je banden staan op hoogspanning, slapen wordt soms wat moeilijker.
Vooral als je nog fulltime werkt kan het wel eens tegenvallen.

Probeer zoveel mogelijk op de dag toch eens een uurtje te rusten. En als je nog werkt, ga dan na het werk eerst een uurtje liggen voordat je gaat eten.

Vocht vasthouden in zwangerschap:

Vocht vasthouden (zeker als het warm weer is) hoort er voor veel vrouwen een beetje bij. Zoveel mogelijk met je benen omhoog zitten en ’s nachts het voeteneinde van je bed iets verhogen kan helpen.

Carpale tunnelsyndroom:

Een vervelende complicatie van dat extra vocht kan het Carpale Tunnelsyndroom zijn.

Hierbij heb je last van tintelende vinger en dode handen. Dit wordt veroorzaakt doordat er in een tunneltje in je onderarm wat vocht zit. In dit tunneltje lopen de pezen en een zenuw voor je vingers en handen.

Door het vocht worden die pezen en de zenuw afgekneld, wat zorgt voor dode handen en tintelende vingers. Een heel vervelend gevoel wat ook ‘snachts voor de nodige slapeloosheid kan zorgen.

Soms kan het helpen door ’s avonds 10 minuten te oefenen met je vingers in warm water.

Tip: draag ’s nachts skatebeschermers voor de polsen als je veel last hebt van je handen en vingers, dit helpt vaak heel goed. Let hierbij wel op: de stand van de pols kan in deze spalken te veel omhoog staan. Soms helpt het om ze een beetje te verbuigen totdat je pols helemaal recht staat en niet een beetje omhoog.

Wij vonden deze voor je

Interessant om te lezen 32 weken zwanger:

33 weken zwanger.

Week 33 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstJe baby weegt nu zo’n 2 kilo en is ongeveer 42 cm lang.

Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem. Zeker aan het eind van de zwangerschap slapen veel vrouwen slecht. Je kunt bijna geen goede houding meer vinden om lekker te liggen en lig je eenmaal lekker, dan krijg je weer kramp of last van zuurbranden.

Tips om beter te slapen in zwangerschap:

Slaap op je zij, liefst je linkerzij, omdat de doorbloeding naar de placenta dan het beste is.

ZwangerschapskussenLeg een kussen tussen je benen en een klein kussentje onder je buik. Leg ook een kussen in je rug.

Er zijn speciale slangkussens te koop. Vaak worden ze (borst-)voedingskussens genoemd,die je in de zwangerschap onder je buik, tussen je benen door achter je rug kunt draperen.

Bij BOL kwamen wij dit kussen tegen.

Ook het tobben over de gezondheid van je baby, angstdromen over de bevalling en zorgen over de verantwoording
die je straks krijgt kunnen voor een verstoorde nachtrust zorgen.

Op zich zijn deze zorgen allemaal heel normaal.
Toch moeten deze angsten niet zo erg worden dat je er geen nacht meer van slaapt.

Is het wel zo erg, zoek dan hulp. Praat erover met je partner. Je zult merken dat je partner zich ook best zorgen maakt, er samen over praten kan helpen om alles wat te relativeren.

Natuurlijk kun je ook met je verloskundigen of arts over je angsten praten. Geloof me, je bent echt niet de enige die dergelijke angsten heeft.

Tot slot: een avondwandeling en een warm bad voor het naar bed gaan kunnen de slaap bevorderen.
Een warm bad kan verder helpen om kuitkrampen te verminderen omdat je spieren erdoor ontspannen.
Zorg ook dat je bed lekker warm is als je erin kruipt. Daarnaast moet de slaapkamer juist lekker fris zijn.

Interessant om te lezen 33 weken zwanger:

34 weken zwanger: 43 cm en 2200 gram

Week 34 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

De baby in week 34:

Veel baby’s zijn nu al ingedaald (Let op: dit hoeft nog niet. Pas bij 37 weken moet een eerste kindje zijn ingedaald en bij een tweede kindje hoeft het helemaal niet persé).

Minder leven voelen:

Doordat de baby is ingedaald en hij steeds wat groter wordt, heeft hij niet zoveel bewegingsvrijheid meer.

Het is dan ook heel normaal dat je hem anders voelt bewegen. In plaats van flinke schoppen of stompen, voel je hem nu wat heen en weer schuiven met zijn voet of hand.

Maar je moet je baby dagelijks goed voelen, is dat niet zo bel dan altijd je verloskundige!

De baby zit nog onder de kleine nesthaartjes over zijn hele lichaam. Langzaam maar zeker gaat die beharing nu afnemen.

Ook zit de baby nog volop onder het huidsmeer. Als de baby mooi op tijd geboren wordt, is het meeste huidsmeer in de huid getrokken en zie je meestal alleen nog smeer op het rugje.

Je baby is nu ongeveer 43 cm en 2,2 kilo.

Ligt jouw baby nog in stuit? Lees het artikel over de uitwendige versie én over bevallen bij een stuitligging.

Jij 34 weken zwanger:

Welke slaaphouding is beste in zwangerschap?

Sommige vrouwen kunnen de laatste weken van de zwangerschap niet meer op hun rug slapen, dan worden ze duizelig en voelen zich eng.

Dit wordt veroorzaakt doordat de steeds zwaarder wordende baarmoeder de grote lichaamsader dicht KAN (hoeft dus niet) drukken die langs je ruggenwervel loopt.

Doordat de baarmoeder deze ader dichtdrukt, krijg je zuurstoftekort in je hersenen en hierdoor word je duizelig.

Als je hier last van hebt (niet bij iedereen ligt de ader en de baarmoeder hetzelfde, je hoeft er dus helemaal geen last van te hebben) is het beter om niet meer op je rug te slapen.

Als je onbewust ’s nachts steeds op je rug draait, leg dan een klein kussentje in je rug zodat je niet kan terugdraaien.

Een andere veelgehoorde klacht zijn tintelende vingers

Moeite met slapen? Lees ons artikel over slaapproblemen in de laatste drie maanden van de zwangerschap.

Interessant om te lezen 34 weken zwanger:

 • Kraamdagen, lees dit artikel vast een keer door zodat je ook voorbereid bent op de eerste periode na de bevalling.
 • Ben je van plan borstvoeding te gaan geven? Lees dan ook onze info over starten met borstvoeding.
 • Nog steeds niets gedaan aan voorbereiding op je bevalling?
  We gaan het nog maar een keer zeggen: Als verloskundigen merken we écht dat vrouwen (stellen) die een goede cursus hebben gevolgd beter bevallen en vooral ook positiever terugkijken op hun bevalling. |We zouden het wel uit willen schreeuwen: AUB bereid je goed voor!Je doet het voor jezelf, niemand wil toch een traumatische bevalling en door je goed voor te bereiden voorkom je dit écht. De kennis die je bij een goede cursus opdoet helpt je niet alleen om beter te ontspannen, maar ook om keuzes te maken mocht er een medische ingreep nodig zijn.Door de opgedane kennis weet jij wat je wel of niet wilt en kun je meepraten over beslissingen die genomen moeten worden. Juist het feit dat vrouwen het gevoel hebben dat dingen ze niet overkwamen, maar dat ze bewust mee beslisten zorgt ervoor dat ze hun bevalling positief ervaren.

  Gun jezelf (en je partner) een positieve bevalervaring en start nu nog met een cursus. Het is wat te laat om nog met een fysieke cursus te beginnen, maar online is er veel aanbod en heb je nog genoeg tijd om alle lessen door te nemen. Kijk ook eens naar ons aanbod van online bevalcursussen.

35 weken zwanger: 44-45 cm en 2400 gram

Week 35 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe baby in week 35:

De baby vult inmiddels je hele buik en kan knap in de weg zitten. Vooral als hij met zijn kontje of, vervelender nog, met zijn koppie onder je ribbenboog zit kun je er best veel last van hebben.

Als je gaat zitten verklein je de ruimte in je buik waardoor het allemaal nog ongemakkelijker wordt. Ga dan ook wat meer onderuit zitten op de bank of beter nog, leg je benen op de bank en zak wat onderuit met een kussen in je rug.

Zo vergroot je de ruimte net iets en heb je iets minder last van dat kontje onder je ribben.

Meer rusten

Waarschijnlijk ben je inmiddels gestopt met werken en kan je het eindelijk iets rustiger aan gaan doen. Doe dat ook. ’s Middags een uurtje of wat liggen is absoluut niet gek en gewoon goed voor je.

Je lichaam moet zich ook voorbereiden aan de zware taak die bevallen heet. Het is belangrijk dat je goed uitgerust bent tegen de tijd dat de bevalling zich aandient.

Als dit je tweede kindje is kun je last hebben van voorweeën. In ons artikel over voorweeën lees je wat je er tegen kunt doen én hoe je het verschil herkent tussen echte weeën en voorweeën.

Hoewel de bevalling waarschijnlijk nog enkele weken op zich laat wachten is het zeker niet onverstandig om de artikelen over voorbereiden op je bevalling en start bevalling nog eens door te lezen.

Nog wat tijd over? Dan is het super leuk om nu te starten met de online cursus Leer je baby kennen.

Door deze cursus nu te volgen ben je beter voorbereid op de eerste maanden met je baby.

Doordat je 6 maanden toegang hebt tot de cursus kun je na de geboorte de lessen die op dat moment van toepassing zijn nog een keer nakijken.

Alles klaar?

Waarschijnlijk heb je de babykamer al helemaal klaar, maar als dat niet zo is wordt het toch echt tijd om op te schieten. De kamer moet tenslotte ook nog een poosje goed kunnen ventileren om alle verf- en lijmluchten er goed uit te krijgen voordat de baby er in mag.

Verder is het verstandig wat voorwerk te doen. Je zult zien dat je het straks hartstikke druk hebt als je baby er is. Gezond eten koken is dan nog best lastig. Als je nu vast dubbel kookt kun je porties invriezen voor na de geboorte.

Ben je benieuwd hoe het zal gaan als je baby er straks is? Lees de info over de kraamdagen vast een keer door.

Interessant om te lezen 35 weken zwanger:

36 weken zwanger: ruim 2,6 kilo

Week 36 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van BabyopkomstDe baby in week 36:

De donshaartjes die je baby’s lichaam bedekten vallen nu af. Als een baby op tijd geboren wordt, zie je meestal weinig van die haartjes terug. Sommige baby’s houden ze wel nog wat langer op de rug.
Gemiddeld weegt een baby nu zo’n 2,6 kilo.

Jij 36 weken zwanger:

Waarschijnlijk wordt het allemaal steeds spannender; hoelang zal het nog duren voordat de baby geboren wordt.

Genoeg dingen om over na te denken. Heel veel vrouwen zijn de laatste weken van hun zwangerschap dan ook erg in zichzelf gekeerd. Voor de omgeving zijn ze minder toegankelijk dan normaal.

Er spookt zoveel door je hoofd dat je niet zoveel aandacht meer hebt voor hetgeen er om je heen gebeurt.

Probeer veel te rusten. Ga zeker ’s middags een uurtje (liefst twee) liggen.

Een goede voorbereiding is het halve werk, lees daarom op de site alles over de bevalling

Slecht slapen is een veelgehoorde klacht, zeker in de laatste weken als je buik in de weg zit en je niet meer lekker kunt liggen. Toch kun je er best wat een doen. Lees onze tips.

Een groot schrikbeeld van veel zwangeren: De vliezen breken terwijl je bij de kassa staat of elders in een openbare ruimte. Hoe vaak gebeurt dat eigenlijk? Alles over het breken van de vliezen.

Ligt jouw baby in stuit? Wat nu? Vaginaal bevallen of toch liever een keizersnede?

37 weken zwanger: Gefeliciteerd, je baby is nu voldragen.

Een bevalling die tussen de 37 en 42 weken plaatsvindt noemen we OP TIJD ( de medische term is Aterme).

Hoewel je baby nu geboren mag worden is de kans groot dat hij nog even op zich laat wachten. Ga er dan ook niet op zitten wachten en let niet op ieder pijntje wat je voelt.

Zoek zoveel mogelijk afleiding en ga de deur uit om leuke dingen te doen zolang je dit nog kunt.

Week37

 

Voorweeën en andere pijntjes

Regelmatig kun je nu een harde buik krijgen of last van voorweeën  hebben. Voorweeën komen vaker voor bij een tweede of volgende zwangerschap, maar ook bij een eerste kun je er last van hebben.

Harde buiken zijn niet pijnlijk, voorweeën wel. Het is dan ook moeilijk om het onderscheid te maken tussen voorweeën en de “echte” bevalling.

Om je enige houvast te geven de volgende tip:

Voorweeën kunnen best pijnlijk zijn, en je kan er echt uren van wakker liggen, maar ze blijven steeds zo ongeveer hetzelfde.

Ze komen bijvoorbeeld om de 6-7 minuten (soms ook vaker), doen pijn en houden een halve minuut ofzo aan, maar dat is het dan ook.

Je merkt niet dat ze steeds iets vaker komen of steeds iets langer duren of steeds iets meer pijn gaan doen. Zolang dat niet zo is, kun je ervan uitgaan dat het voorweeën zijn en niet het begin van de bevalling.

Bij een bevalling zie je namelijk dat het patroon en de kracht van de weeën verandert. Ze worden steeds iets sterker, komen korter op elkaar en doen steeds iets meer pijn.

Alles over weeën, wat zijn de echte ontsluitingsweeën en wat niet, lees je op de site.

Verwacht je je eerste kindje?

Lees dan zeker even het artikel over de eerste 4 cm ontsluiting.

Die kunnen bij een eerste best lang duren omdat er veel voorwerk moet plaatsvinden voordat de baarmoedermond open kan.

Geen zwangerschapscursus gevolgd en nu toch wel een beetje spijt dat je je niet beter hebt voorbereid?

Het is nog niet te laat. Met onze online bevalcursussen kun je ook nú nog starten.

Tip: Maak wat gezonde maaltijden en vries ze in. Je zult er blij mee zijn als de baby straks geboren is en je druk bent met verzorgen, voeden, knuffelen enzovoort

Interessant om te lezen 37 weken zwanger:

38 weken zwanger: Is alles klaar?

Week 38 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Controleer nog een keer of je alles echt klaar hebt voor de bevalling aan de hand van deze checklist:

 • Staat je tas klaar om naar het ziekenhuis mee te nemen? Ook al ben je van plan thuis te bevallen, zorg toch dat je een tas klaar hebt staan voor als je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet.
 • Liggen de telefoonnummers van de verloskundige en het ziekenhuis bij de hand?
 • Ligt het lijstje met telefoonnummers klaar (of is het voor je partner duidelijk wie uit je telefoon direct gebeld moet worden?) van iedereen die gebeld moet worden na de bevalling?
 • Is er een lege opslagkaart en is de batterij van de fotocamera nog vol?
 • Is er voldoende opslagruimte op de videocamera en is de batterij vol?
 • Is de opvang van je andere kinderen goed geregeld, heb je ook een reserve adres?
 • Zijn alle luiers gewassen en heb je er een stuk of 10 gestreken in een plastic zak zitten voor bij de thuisbevalling?
 • Is het bedje van de baby volgens de regels opgemaakt?
 • Ligt er een beschermhoes of een zeiltje op jouw bed voor het geval je vliezen breken?
 • Heb je jouw kant van het bed aan de linkerkant opgemaakt voor de bevalling? De meeste verloskundigen zijn rechts en werken dus aan de linkerkant, gezien vanaf het voeteneinde, van je bed.
 • Staat je bed op de goede hoogte? Een prettige werkhoogte voor je verloskundige en kraamverzorgster is 80 cm.
 • Heb je Dextro energiesnoepjes in huis (tijdens een bevalling eet je vaak heel wat uurtjes niets en je lichaam heeft wel behoefte aan energie want het moet hard werken)?
 • Is je partner te allen tijde bereikbaar?

Als je op al deze punten JA kunt antwoorden dan ben je er helemaal klaar voor.

Tip: Kook vooruit en vries een voorraad gezonde maaltijden in. Met een pasgeboren baby ben je best druk, heel handig als je dan niet achter het eten aan hoeft.

39 weken zwanger: Voorweeën?

Week 39 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

De Bevalling

Bereid je goed voor op je bevalling, lees veel, lees ook de site nog eens door over de bevalling.

Ga zoveel mogelijk nog je normale gang. Ga vooral niet zitten wachten op de bevalling.
Niemand kan je vertellen wanneer het gaat beginnen en als je erop gaat zitten wachten dan duurt het helemaal zo lang.

Je kan nog rustig overal heen gaan. Als de weeën beginnen valt de baby er nog niet zomaar uit en kun je bijna altijd nog gewoon thuis komen.

Behalve als je van je vorige kind supersnel bevallen bent, dan is het niet verstandig om nu nog ver weg te gaan.

Je kan nu meer last gaan krijgen van harde buiken en ze kunnen ook wat pijnlijk gaan worden.

Pijnlijke harde buiken noemen we voorweeën. Je kan een nacht hebben dat je veel last hebt van voorweeën. Die komen dan bijvoorbeeld iedere 10 minuten en doen ook best pijn. Lees het artikel op de site om te weten wat je kunt doen tegen voorweeën.

Het begin van de bevalling:

De bevalling begint pas echt als je minimaal een uur lang goede weeën hebt die binnen de 5 minuten komen en een minuut per wee duren.

Als het je eerste kindje is dan mag je rustig wachten met de verloskundige bellen of naar het ziekenhuis gaan tot je flink pijnlijke weeën hebt die om de 3-4 minuten komen en, belangrijker nog, minstens 1 minuut aanhouden.

Natuurlijk mag je ook eerder bellen. Als je behoefte hebt aan ondersteuning van je verloskundige of als je onzeker bent of een vraag hebt dan mag je altijd bellen, ook al zijn je weeën nog niet zo sterk.

Je verloskundige is dag en nacht bereikbaar en is het echt gewend om, ook ’s nachts, regelmatig gebeld te worden.

Heb je al eerder een kind gehad, bel dan als je zelf denkt dat dit de echte weeën zijn.

Voorweeën of echte weeën?

Als dit je tweede of volgende kindje is, is het soms heel moeilijk om voorweeën te onderscheiden van echte weeën.
De voorweeën kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en ook best om de 5 minuten komen, toch is je bevalling nog niet begonnen.

Het verschil tussen voorweeën en de echte weeën is dat voorweeën niet versnellen of verergeren. Ze kunnen dus wel om de 5 minuten komen, maar dit blijft een beetje hetzelfde.

Ze komen niet ineens vaker en gaan ook niet meer pijn doen. Pas als je merkt dat er progressie zit in de pijn of frequentie mag je ervan uitgaan dat dit de echte weeën zijn en je bevalling is begonnen.

Interessant om te lezen 39 weken zwanger:

 

40 weken zwanger: De uitgerekende datum!

Voor veel stellen is de uitgerekende datum een magische datum.

Hoewel men wel weet dat deze datum absoluut niet zegt dat je dan ook gaat bevallen, leeft bijna iedereen er toch naar toe.

Als de bevalling zich dan nog niet aandient is er toch een soort van teleurstelling. Maar wist je dat maar 4% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt…. De kans is dus heel klein.

Veel vaker lopen vrouwen een paar dagen “overtijd”. Men noemt het al snel overtijd, maar eigenlijk is hier geen sprake van. Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Na 42 weken ben je dus pas echt overtijd.

Week 40 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Het breken van de vliezen:

Veel zwangeren hebben een schrikbeeld dat hun vliezen zullen breken als ze ergens in een drukke omgeving zijn.

Maak je hier maar niet druk over, de kans dat je dit gebeurt is heel erg klein. Maar 10% van de bevallingen BEGINT met het breken van de vliezen, veel vaker begint het dus met weeën.

Daarnaast gaat het breken van de vliezen meestal niet gepaard met het verlies van een grote golf vruchtwater. Veel vaker verlies je slechts een klein scheutje.

Vooral als het hoofdje is ingedaald verlies je vaak maar een klein beetje tegelijk. Het hoofdje werkt immers als een soort stop. Voor de zekerheid kun je een (kraam-)verband meenemen als je weggaat. Zo kun je het vruchtwater in ieder geval opvangen en redelijk droog thuiskomen.

Draag liever niet continu (voor de zekerheid) een verband omdat dit je schaamstreek kan irriteren.

Interessant om te lezen 40 weken zwanger:

 

41 weken zwanger: Een week overtijd.

Hoewel het heel normaal is om tussen de 37 en 42 weken te bevallen, worden de meeste vrouwen nu toch echt ongeduldig.
Je uitgerekende datum was immers al een week geleden en nog geen baby.

Probeer je gedachten te verzetten en ga zoveel mogelijk nog je eigen gang. Als je er lichamelijk toe in staat bent is het heel goed om nog even op bezoek te gaan bij vrienden of familie of om nog een poosje te gaan winkelen. Alles wat je afleiding kan geven is goed.

Tip: Als je je goed voelt, ga dan wat extra gezonde maaltijden koken en vries ze in. Je zult er blij mee zijn als je straks heel druk bent met je pasgeborene.

Er zijn aanwijzingen dat je je eigen bevalling kunt tegenhouden als je er te gefixeerd op bent. Zoek dus afleiding en ontspanning.

Week41

Ga je deze week op controle? Vraag je verloskundige of ze kan strippen.
Bang voor het inwendige onderzoek?

Wanneer ga je voor extra controle naar het ziekenhuis? Hoe lang “laten ze je lopen”? Lees er alles over in het artikel Overtijd.

Inleiden of toch nog liever even afwachten?

Gerelateerde berichten

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst

Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

Voeding in zwangerschap online cursus

Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

zwanger sporten

Sporten in zwangerschap

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

To Do’s zwangerschap

Jouw to-do’s in de zwangerschap.
per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

Voorbereiden Op Je Bevalling

Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch…

fotografie: Renate van Lith

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer

Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en zorg dat je goed voorbereid bent.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

babynamen
De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

Op zoek naar een leuke korte babynaam? Wij zetten de leukste voor je op een rij en geven tips hoe Lees meer

13 weken echo
13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 wordt de 13 weken echo toegevoegd aan de standaard echo's die je als zwangere krijgt aangeboden.

Stijlvol en comfortabel door je zwangerschap heen

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam, dat spreekt voor zich. Wil je ook tijdens je zwangerschap goed voor de dag Lees meer

hartafwijking baby
Hartkloppingen en zwanger

Hartkloppingen, veel zwangeren hebben er last van. Is het erg?

opbouw huid striae
Striae in zwangerschap (zwangerschapsstriemen)

Striae, 70% van de zwangeren krijgt er last van. Kun je het voorkomen of verminderen?