Je bent 12 weken zwanger

Je bent 12 weken zwanger

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

6 cm en 20 gram

De baby in week 12:

12 weken baby met uitleg

Het hartje klopt inmiddels met 120 tot 160 slagen per minuut. Ruim twee keer zo snel als bij ons dus.

Er is nu een samenwerking tussen de hersenen en de spieren, hierdoor kan de baby zijn bewegingen coördineren.
Hij kan gezichten trekken, zijn vuistjes ballen en schoppen als hij daar zin in heeft.

De baby begint de longfunctie te oefenen door adembewegingen te maken. Hierbij komt er geen lucht in zijn longen. Hij krijgt zijn zuurstof immers via de moederkoek, maar de oefening is wel nodig om de longen goed te kunnen ontwikkelen.

In het mondje zijn de knoppen ontwikkeld waar later de tanden uit zullen groeien. De vingers krijgen nagels.

De foetus kan zijn hoofdje nu al iets gaan optillen, tot nu toe lag het hoofdje nog gebogen op zijn borstje, maar nu kan hij het dus iets opheffen.

Inmiddels is de foetus gegroeid tot een lengte van ongeveer 6-7 cm en weegt hij 20-25 gram.

Jij 12 weken zwanger:

Je buik bij 12 weken zwangerschap:

groei zwangerschapsbuik per week

Je baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Probeer maar eens of je de bovenkant van je baarmoeder zelf kunt voelen.

Ga op je rug liggen en leg je vlakke hand zo'n 3 cm boven je schaambot. Duw je hand wat in je buik en beweeg langzaam naar beneden. Op een gegeven moment zul je een hardere rand voelen, dat is de bovenkant van je baarmoeder.

Hoewel je het misschien graag zou willen, zullen anderen nog niet zien dat je zwanger bent. Dat buikje lijkt maar niet dik te willen worden. Als je bloot bent zul je zelf wel een bolling gaan zien maar anderen zien dit nog niet als je gekleed bent.

Als dit je tweede kindje is dan kun je al wel een zichtbaar buikje hebben. Dit komt omdat je buikspieren bij een tweede (of volgende) kindje veel sneller verslappen. Daardoor zet je buik al op terwijl de baarmoeder nog helemaal niet zo groot is.

Bij een eerste kindje duurt het vaak wel tot 20 weken voordat anderen echt gaan zien dat je zwanger bent. Hoewel dit erg per persoon kan verschillen. Het ligt ook erg aan je manier van zwanger zijn wanneer je buikje echt zichtbaar dikker wordt.

Zwangerschapssymptomen en klachten bij 12 weken:

Bij veel vrouwen nemen de klachten rond deze tijd sterk af.

Helaas blijven sommige vrouwen nog steeds misselijk of heel erg vermoeid.

Wil jij graag actief en fit blijven tijdens je zwangerschap en vind je het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen? Onze fysio heeft online workouts voor zwangeren gemaakt. Oefeningen die passen bij je zwangerschap en extra aandacht hebben voor je bekken en rug. Deze videolessen zijn gewoon thuis te volgen op ieder moment dat jij wilt.

Calcium vermindert je risico op hoge bloeddruk:

Wist jij dat je het risico op het krijgen van een te hoge bloeddruk (de meest voorkomende complicatie in de zwangerschap) wel met 55% kunt verlagen door simpelweg genoeg melk te drinken?

Interessant om te lezen bij 12 weken zwanger:

Veel gestelde vragen bij 12 weken zwangerschap:

Nee, dit is normaal. De meeste vrouwen voelen de beweging van de baby pas later in de zwangerschap, meestal rond 16-22 weken. Een tweede of volgend kindje voel je meestal eerder dan een eerste, vooral omdat je de kriebels in je buik herkent als bewegingen van je baby.

In de meeste gevallen is het veilig om seks te hebben tijdens je hele zwangerschap. We hebben een uitgebreid artikel waar je alle info krijgt over seks in de zwangerschap, bijvoorbeeld ook antwoord op vragen of je speeltjes mag gebruiken en nog veel meer.

Je hebt nog tijd om babykleding en benodigdheden te kopen, maar het is nooit te vroeg om te beginnen met plannen en research doen. Het is een goed idee om alvast een babykamer in te richten en je te verdiepen in de verschillende opties voor geboortekaartjes, kinderwagens en autostoeltjes. In ons dossier Babyuitzet vind je onafhankelijke informatie over alles wat je nodig hebt voor je baby.

Wij hebben de meest gestelde vragen over veiligheid voor je in een dossier gezet.  Hier vind je antwoord op vragen als:

  • Mag ik schilderen?
  • Mag ik mijn haar verven?
  • Mag ik tillen?
  • enzovoort

Je baarmoeder komt net boven je schaambot uit, je buik begint iets op te bollen, voor jezelf is dit al goed zichtbaar. Je omgeving zal nog niet aan je buik zien dat je zwanger bent als je gekleed bent

Een maand is net iets meer dan 4 weken (4 weken en 2 of 3 dagen). Als je 13 weken bent, ben je 3 maanden zwanger, bij 12 weken dus 2 maanden en 3 weken

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.