Hormoonverstorende stoffen

Dagelijkse stoffen die schadelijk kunnen zijn

Dat roken en alcohol slecht zijn voor de ontwikkeling van je baby weten de meeste zwangere vrouwen wel. Maar wist je dat shampoo of bodylotion en zelfs (baby)voeding ook schadelijk kunnen zijn?

Veel chemische stoffen in verpakkingen, verzorgingsproducten en in ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jezelf en je ongeboren kind. Nu je zwanger bent, is het belangrijk je bewust te zijn met welke chemische stoffen je in aanraking komt.

Wat is er aan de hand?

De laatste decennia wordt steeds meer gebruik gemaakt van allerlei chemische stoffen, niet alleen in bestrijdingsmiddelen waar je ze in verwacht, maar in alles waar we iedere dag en continu mee in aanraking komen. Voor iedere chemische stof is middels testen aangegeven tot welke grens ze veilig zijn voor mensen. Maar dit wordt PER stof onderzocht en de norm wordt gesteld op volwassenen. In de praktijk kom je dagelijks in aanraking met tientallen chemische stoffen en krijg je dus een mix van deze stoffen in je lichaam. In test voor de bepaling van de veiligheid is niet onderzocht wat juist die combinatie van verschillende stoffen met de mens doet.

Daarnaast zijn grenzen voor veiligheid gesteld voor volwassenen. Maar je ongeboren kind krijgt via jouw bloedbaan deze stoffen ook binnen in concentraties die mogelijk verstorend kunnen zijn op de ontwikkeling van allerlei organen, het immuunsysteem, de hersenen en het voortplantingssysteem.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Zijn er bewijzen?

Nee, voor de mens zijn er nog niet voldoende bewijzen dat ze echt ingrijpen op de ontwikkeling van bovengenoemde organen en systemen. Onderzoek bij mensen is ook heel lastig. De effecten van blootstelling in de zwangerschap en op jonge kindertijd worden vaak pas tientallen jaren later duidelijk. Maar…. bij dierproeven wordt telkens weer bewezen dat de chemische stoffen schadelijk zijn. Er worden gedragsveranderingen gezien die duiden op neurologische afwijkingen en veranderingen in het hormonale systeem, denk hierbij aan verminderde vruchtbaarheid, toename van diabetes 2, toename van overgewicht ed. Bij dieren zijn de chemische stoffen bewezen schadelijk.

Wat zeggen wetenschappers?

Honderden wetenschappers in Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven dat zwangere vrouwen (en stellen die zwanger willen worden) adviezen moeten krijgen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan deze chemische stoffen. Deze wetenschappers vinden dat de bewijzen met dierproeven in ieder geval voldoende aanwijzingen zijn dat het bij mensen mogelijk ook schadelijk is, waarbij het ongeboren en jonge kind natuurlijk veel vatbaarder is dan volwassenen omdat alle organen nog aangelegd en verder ontwikkeld moeten worden. Zo zien we de laatste decennia een toename in onvruchtbaarheid bij mannen, een toename van borst- en teelbalkanker op jonge leeftijd en toename van diabetes type 2. Bij dierproeven met chemicaliën worden deze afwijkingen, veroorzaakt door de chemicaliën, gezien.

Hoewel de effecten op mensen nog niet onomstotelijk bewezen zijn vinden deze wetenschappers dat je beter kunt voorkomen dan ‘genezen’. Met andere woorden, informeer zwangeren over de mogelijke gevaren en geef ze tips om blootstelling te verminderen. Ze kunnen dan zelf beslissen wat ze met deze informatie doen.

Om welke chemische stoffen gaat het? Wat kun je zelf doen?
Bestrijdingsmiddelen in land- en tuinbouw:

 • Was groenten en fruit goed.
 • Eet zoveel mogelijk verschillend fruit en groenten, op ieder soort worden andere bestrijdingsmiddelen gebruikt, door veel te variëren voorkom je stapeling van 1 stof.
 • Eet zoveel mogelijk groenten en fruit uit eigen land, hier zijn de normen voor gebruik strenger dan in veel andere landen.
 • En het beste is nog om onbespoten groenten/fruit (biologisch) te eten.
 • Ga je geen borstvoeding geven of is je baby toe aan opvolgmelk? Er is ook biologische flesvoeding, bv Loulouka, zij maken biologische babyvoeding die ook nog eens vrij is van palmolie.

Weekmakers in plastic: om plastic flexibel te houden worden weekmakers gebruikt. Weekmakers laten los van het plastic en komen zo in het voedsel wat in de verpakking zit. Ook in blik zitten deze stoffen.

 • Eet zoveel mogelijk vers, niet verpakt voedsel.
 • Koop liever pot dan blik
 • Als je plastic speelgoed koopt, lees dan altijd of er weekmakers (ftalaten) in zitten.

BPA:

Bisphenol A wordt onder andere gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde, glasheldere kunststof. Producten die van polycarbonaat worden gemaakt zijn CD’s en DVD’s, lichtkoepels, onbreekbare flessen voor dranken, tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in de magnetron.

Bisphenol A wordt ook toegepast in epoxyharsen die als beschermlaag worden aangebracht in voedselverpakkingen van blik of karton en in waterleidingen. Verder wordt bisphenol A gebruikt in vlamvertragers, make-up, drukinkten en thermisch papier (kassarollen). Door de wijdverbreide toepassing komt iedereen in meer of mindere mate in aanraking met bisphenol A.

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel (zorgen dat iets langer bruikbaar blijft); zitten in heel veel producten, denk aan cosmetica, schoonmaakmiddelen, kant en klare sauzen (herkenbaar aan E214 t/m E219), inkt, lijm en verf (meestal verf op waterbasis).

 • Gebruik cosmetica op natuurlijke basis, of in ieder geval cosmetica zonder parabenen. Denk hierbij ook aan je zeep en shampoo en natuurlijk al helemaal aan de producten die je voor je baby koopt.
 • Ook schoonmaakmiddelen zijn parabeenvrij te koop.
 • Gebruik in de zwangerschap en bij je baby geen parfum of luchtverfrisser
 • Gebruik liever ook geen geparfumeerde billendoekjes. Je baby komt tig keer per dag in aanraking met deze doekjes. Kies voor natuurlijke of gebruik watten en water.

Biologisch, wel zo logisch

Er wordt steeds meer bekend over de risico’s van chemische stoffen voor het (ongeboren) kind.  Zo zijn er inmiddels zeer sterke aanwijzingen dat chemische stoffen de (mede) oorzaak zijn van mannelijke onvruchtbaarheid.

Veel chemische stoffen, die gebruikt worden in verpakkingen, verzorgingsproducten of bestrijdingsmiddelen op ons voedsel werken hormoonverstorend, wat effect kan hebben op jou en je ongeboren kind. Nu je zwanger bent, is het belangrijk je bewust te zijn met welke chemische stoffen je in aanraking komt.

Honderden wetenschappers in Europa hebben een verklaring ondertekend waarin ze aangeven dat zwangere vrouwen (en stellen die zwanger willen worden) adviezen moeten krijgen om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan deze chemische stoffen. Deze wetenschappers vinden dat de bewijzen met dierproeven voldoende aantonen dat het bij mensen (en zeker het jonge en ongeboren kind) ook schadelijk is.

Chemische stoffen zitten in ontzettend veel producten die jij dagelijks gebruikt

Waarschijnlijk sta je er amper bij stil met hoeveel chemische stoffen je wel niet in aanraking komt. Voor iedere chemische stof is een maximum vastgesteld waar wij aan blootgesteld mogen worden, maar er is onvoldoende rekening gehouden met het feit dat wij met zoveel verschillende chemische stoffen in aanraking komen en wat de mix van deze stoffen voor gevolgen heeft voor onze gezondheid. Daarnaast zijn deze maxima vastgesteld voor volwassenen, er is geen rekening gehouden met het feit dat jouw ongeboren kind via jou ook wordt blootgesteld.

Ook je pasgeboren baby komt dagelijks in contact met allerlei chemische stoffen als jij niet super alert bent. In dit artikel focussen we op je voeding. Hieronder tips om blootstelling te verminderen of zelfs te voorkomen als je kiest voor biologische voeding. In de NIET biologische voedingsindustrie worden veel bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen gebruikt (om maar niet te spreken over de antibiotica in de veehouderij). De beste keuze om blootstelling via je voeding te voorkomen is dan ook biologische voeding. Maar als je dit te duur vindt (hoewel het al veel minder duur geworden is) zijn hier tips om blootstelling te verminderen:

 

 • Was groenten en fruit goed.
 • Eet zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit en groenten. Op elke soort worden weer andere bestrijdingsmiddelen gebruikt en door veel te variëren voorkom je stapeling van een bepaalde stof. Eet zoveel mogelijk groenten en fruit uit eigen land, hier zijn de normen voor gebruik strenger dan in veel andere landen.
 • Eet zoveel mogelijk vers, niet verpakt voedsel. Weekmakers (ook dit zijn chemische stoffen) worden gebruikt om plastic flexibel te houden en komen in het voedsel terecht.
 • Warm geen eten in plastic bakjes op, ook niet in de magnetron.

Zeker voor je baby zouden we je willen adviseren om biologische voeding te geven. Wist je dat er ook biologische flesvoeding is, kijk bijvoorbeeld eens bij Loulouka, zij maken biologische babyvoeding die ook nog eens vrij is van palmolie.

BPA vermindert je kansen om zwanger te worden

Blootstelling aan BPA blijkt de slagingskans van IVF fors te verlagen.

Dit terwijl we er allemaal dagelijks aan blootgesteld worden! Bisfenol A (BPA) is een industriële chemische stof die wordt gebruikt in een verscheidenheid van consumentenproducten, zoals plastic verpakkingen, plastic waterflessen, de binnenbekleding van blikken en drankpakken en thermisch papier van kassabonnen.

Het is al langer bekend dat blootstelling gevolgen heeft voor de gezondheid van mens en dier, nu zijn er sterke aanwijzingen dat blootstelling kan leiden tot verminderde kwaliteit van de embryo’s tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Fred vom Saal, endocrinoloog aan de universiteit van Missouri en onderzoeker heeft de gevolgen van blootstelling aan BPA op het voortplantingssysteem meer dan 20 jaar onderzocht. Nu heeft een nieuwe studie bevestigd dat de blootstelling een toename van het sterftecijfer van embryo’s veroorzaakt én de oorzaak is voor het slagen van een IVF behandeling.

Hoewel deze studie niet gaat over spontaan zwanger worden is er reden om aan te nemen dat blootstelling ook bij natuurlijk zwanger worden effecten heeft op de slagingskans! Vermijd BPA dan ook zoveel mogelijk.

“De studie, gepubliceerd door Jorge Chavarro aan Harvard University, bevestigt mijn lab onderzoeken naar de effecten van blootstelling en een aantal eerdere onderzoeken die de schadelijkheid op de menselijke vruchtbaarheid én gezondheid bevestigen”, aldus vom Saal. “Dr. Chavarro en zijn team bestudeerde de effecten van BPA op embryo’s bij vrouwen bezig met IVF.

BPA is één van de meest gebruikte hormoonverstorende chemische stoffen in de industrie, jaarlijks wordt meer dan 7,7 miljoen ton van het chemische stof geproduceerd volgens de huidige schattingen. Het is bewezen dat het veranderingen teweeg brengt in de mechanismen die de productie van  oestrogeen en andere hormonen aansturen, deze hormonen zijn nodig voor succesvolle IVF. Vom Saal:  “Eerdere studies hebben aangetoond dat blootstelling zowel de zaadcellen als de eicellen schaadt; deze resultaten zijn aangetoond in zowel dieren als mensen. De bevindingen door Chavarro en collega’s blijkt dat de kans dat een embryo overleeft, daalt van meer dan 50 procent tot minder dan 20 procent als het niveau van BPA stijgt”.

“Er wordt nu al bijna twintig jaar onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van BPA op de voortplanting én de ontwikkeling van de geslachtsorganen bij de foetus. De negatieve effecten van BPA worden nu eindelijk erkend door de autoriteiten. Dagelijkse blootstelling aan BPA (wat op bijna iedereen van toepassing is) is inmiddels voldoende bewezen schadelijk voor de voortplanting en het wordt hoog tijd dat overheden het gebruik van deze chemische stof gaan reguleren of verbieden”, zo zegt Vom Saal.

Bron: Sciencedaily

Voorkom blootstelling aan BPA

Met simpele aanpassingen voorkom je teveel blootstelling aan BPA

Kleine en ongeboren kinderen zijn mogelijk gevoeliger dan volwassenen voor de effecten van BPA doordat hun lichaam sterk in ontwikkeling is. Zij kunnen met de huidige normen mogelijk toch te veel binnenkrijgen. Ook via de moedermelk kunnen baby’s BPA binnenkrijgen. Het is van belang dat de blootstelling voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, pasgeborenen en jonge kinderen verlaagd wordt.

BPA is bij hoge blootstelling schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan effect op het hormoonsysteem hebben.

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof door de industrie wordt geproduceerd

Het wordt gebruikt om verschillende soorten kunststof te maken zoals polycarbonaat (PC) plastic en epoxyhars (coating). Ook wordt BPA gebruikt als speciale inkt in thermisch papier, bijvoorbeeld kassabonnen. Het zit in veel producten, zoals bouwmaterialen (verf en coatings), elektronica, verpakkingsmateriaal van voedsel, speelgoed, kassabonnen, in make-up en medische hulpmiddelen. BPA kan worden gebruikt in hard plastic flessen (polycarbonaat). Ook de dunne plastic laag in de binnenkant van blikjes kan BPA bevatten. BPA kan zo in zeer kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen.

Bisphenol A wordt ook toegepast in epoxyharsen die als beschermlaag worden aangebracht in voedselverpakkingen van blik of karton en in waterleidingen. Verder wordt bisphenol A gebruikt in vlamvertragers, make-up, drukinkten en thermisch papier (kassarollen). Door de wijdverbreide toepassing komt iedereen in meer of mindere mate in aanraking met bisphenol A

Het gebruik van Bisfenol A (BPA) in verpakkingsmaterialen voor voedsel wordt door de Europese wetgeving gereguleerd. De EFSA heeft bepaalt dat een mens per dag 0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht binnen mag krijgen. Voor een volwassene van 70 kilo betekent dat 0,28 milligram per dag.

Volwassenen met een normaal voedingspatroon komen niet snel aan deze grenswaarde, maar kleine kinderen en ongeboren kinderen wel.

In 2014 en 2015 zijn de Europese normen voor een veilige blootstelling aan Bisfenol A (BPA) van werknemers en consumenten aangescherpt. Het RIVM concludeert dat nieuwe inzichten voldoende aanleiding vormen om verdere aanscherping van de Europese normen te overwegen en stelt voor op korte termijn aanvullende maatregelen te treffen om blootstelling aan BPA verder te verminderen.

Nieuwe dierstudies geven aan dat BPA mogelijk het immuunsysteem en de hormoonhuishouding van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan schaden bij een lager blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd. Als gevolg van blootstelling tijdens de zwangerschap en op jonge leeftijd hebben kinderen mogelijk meer kans om voedsel intolerantie te ontwikkelen, kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden en een verhoogd risico hebben op onvruchtbaarheid.

Op basis van deze studies wordt aanbevolen om de huidige Europese normen voor veilige blootstelling aan BPA opnieuw te bezien. Verder wordt geadviseerd om op korte termijn na te gaan hoe de blootstelling aan BPA kan worden verminderd.

Je kunt zelf veel doen om de inname van BPA te verminderen:

 • Koop zo min mogelijk voedsel wat verpakt is in plastic.
 • Koop groenten vers, diepvries of uit pot, maar geen blikgroenten.
 • Let bij aankoop van plastic speelgoed dat er geen BPA in verwerkt zit.lij
 • Koop zoveel mogelijk drank in glazen flessen.
 • Drink water uit de kraan in plaats van uit plastic flessen.
 • Let bij zakjes/potjes waar je borstvoeding in bewaart op dat ze BPA vrij zijn.

Sinds 2008 is het verboden om BPA te gebruiken in baby flessen.

Bronnen:
Voedingscentrum
RIVM

 

Gerelateerde berichten

Question Mark Pregnant Belly, Pregnancy Woman Problem Thinking

Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

billendoekjes zijn niet zo veilig als je denkt

Billendoekjes – BabyUitzet

Billendoekjes worden meerdere keren per dag gebruikt. Is dat wel verstandig?

Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van je zwangerschap

Voorbereiden Op Je Bevalling

Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch…

fotografie: Renate van Lith

Fit En In Balans Bevallen

Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je het allemaal

Voeding in zwangerschap online cursus

Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
babynamen
De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

Op zoek naar een leuke korte babynaam? Wij zetten de leukste voor je op een rij en geven tips hoe Lees meer

Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

stress in zwangerschap
Omgaan met stress in de zwangerschap

Overmatige stress heeft grote gevolgen voor je baby in de baarmoeder én daarna. Hoe zit dat en wat kun je Lees meer

Pregnant Woman On The Balance
Hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap?

Hoeveel je mag aankomen is afhankelijk van je gewicht van vóór de zwangerschap. Probeer je aan de richtlijnen te houden.

Seks In De Zwangerschap Is Het Veilig En Wat Mag Wel Of Liever Niet
Seks tijdens de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?