Je bent 7 weken zwanger
Terug naar: Zwangerschap van week tot week
Je bent 7 weken zwanger
Nu de hormonen op volle kracht door je lijf gieren, moet je wel een ontzettende geluksvogel zijn als je van geen enkel zwangerschapskwaaltje last hebt. Je kunt er gelukkig wel iets tegen doen.
De baby in week 7:
Aan het eind van de week is het embryo ongeveer 1 centimeter lang, gemeten van puntje van het hoofd tot punt billen.
In een week tijd is hij twee keer zo groot geworden, nu is hij ongeveer zo groot als een blauwe bes.
De hersenen groeien heel hard, iedere minuut komen er zo’n 100 nieuwe hersencellen bij. Hierdoor is het hoofd in verhouding veel groter.
50% van het embryo bestaat uit hart en hersenen.
Het hart ligt aan de oppervlakte en is nog niet ingesloten in de borstkas.
De dooierzak gaat langzaam maar zeker verdwijnen. Was hij in het begin nodig om het embryo van voedsel te voorzien, inmiddels heeft de placenta (moederkoek) deze functie volledig overgenomen.
De binnenoren beginnen zich in deze week te vormen, het buiten oor (de oorschelpen) duurt nog enkele weken. Ook de spieren en beenderen beginnen zich deze week te ontwikkelen.
De baby kan nog niet bewegen.
De armen lijken op peddels en aan het uiteinde zitten de handen al. Maar die lijken op de bladen van een peddel. De benen en voeten zijn iets later dan de armen, maar je kunt nu wel zien dat het benen en voeten worden.
Word jij ook gek van alle hypes, tegenstrijdige adviezen en alles wat je dan weer wel en dan weer niet moet eten?
In onze online cursus, gegeven door diëtiste Anouk Bolhaar, maken we alles omtrent gezonde voeding tijdens je zwangerschap inzichtelijk. Het hoef niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn.
Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen heel goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.
JIJ 7 weken zwanger:
Je kunt wat last hebben van bloedverlies. Natuurlijk schrik je hiervan, maar gelukkig betekent bloedverlies lang niet altijd dat je een miskraam krijgt.
Buik bij 7 weken zwangerschap:
Veel vrouwen beginnen al wat dikker te worden. Dit komt niet zozeer door de groei van je baby, want hoewel die heel hard groeit zit de baarmoeder nog helemaal achter je schaambot.
Waardoor je wel dikker begint te worden? Je lichaam bereid zich voor op de borstvoeding. Voor borstvoeding is veel energie nodig, daarom gaat je lichaam nu vast wat extra vet reserves opbouwen. Vaak merk je dit het eerste aan wat dikker wordende billen/heupen en een laagje vet op je buik.
Als je broeken niet meer lekker zitten wordt het tijd om op pad te gaan voor positiekleding.
Symptomen bij 7 weken zwangerschap:
Pijnlijke borsten zijn voor veel vrouwen een eerste teken dat ze zwanger zijn. Je borsten hebben het zwaar te verduren in de zwangerschap. Verwen ze met een extra goede beha.
Een zwangerschapsbeha is echt geen overbodige luxe!
Daarnaast kun je last hebben van misselijkheid, geen eetlust of juist trek in de gekste dingen, zo moe zijn dat je alleen maar wilt slapen en laten we je humeur niet vergeten :).
Boos worden of huilen om dingen waar je normaal je schouders over ophaalt....het hoort er voor veel zwangeren een beetje bij. Partners, maak je borst maar nat....
7 Weken Zwanger, jouw TO DO's:
- Nog geen afspraak gemaakt bij de verloskundige, bel echt deze week. Gemiddeld ga je tussen 8 en 11 weken voor het eerst op controle.
- Check wat je rechten en plichten zijn op het werk
- Misschien moeten jullie eens nadenken over een spaarplan, een kind is duur.
- Bespreek samen of jullie onderzoek willen laten doen naar aangeboren afwijkingen.
Interessant om te lezen als je 7 weken zwanger bent:
Is het veilig/Mag ik? Antwoord op je vragen of je dingen wel of niet kunt eten, gebruiken of doen.
Meest gestelde vragen 7 weken zwanger:
Als je 7 weken zwanger bent, is het mogelijk dat je verschillende symptomen ervaart, waaronder:
-
Vermoeidheid: Je lichaam werkt hard om de baby te laten groeien en dat kan ervoor zorgen dat je je moe voelt.
-
Misselijkheid: Veel vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap, maar het kan op elk moment van de dag voorkomen.
-
Gevoelige borsten: Je borsten kunnen gezwollen, pijnlijk of gevoelig zijn.
-
Veranderingen in de eetlust: Je kunt hunkeren naar bepaald voedsel of juist afkerig zijn van bepaalde voedingsmiddelen.
-
Stemmingsschommelingen: Je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je emotioneler bent dan normaal.
Bloedverlies komt regelmatig voor in de jonge zwangerschap en gelukkig betekent het lang niet altijd dat er een miskraam dreigt. Gaat het om een beetje bloedverlies of is het veel meer dan dat? Heb je ook buikkrampen of niet? Lees ons artikel en vul de vragenlijst in om een persoonlijk advies te krijgen over jouw bloedverlies.
In Nederland wordt de eerste echo normaal gesproken rond de 10 weken zwangerschap gemaakt. Maar er kunnen medische redenen zijn, zoals bloedverlies of eerder miskraam gehad, om vroeger een echo te maken.
Houdt er rekening mee dat het bij 7 weken zwangerschap vaak nog niet lukt om een echo via de buikwand te maken. Meestal zal er een vaginale echo gemaakt moeten worden om een goed beeld te krijgen. Bij een vaginale echo gaat de echografist met een dunne staaf (doorsnede zo'n 3 cm) je vagina in om zo dichter bij de baarmoeder te kunnen komen en een beter beeld te krijgen.
Bij een echo op 7 weken zwangerschap kan de verloskundige of gynaecoloog de volgende dingen zien:
-
Het hartje van de baby: in week 5 begint het hartje van de baby te kloppen, bij een vroege echo kun je het hartje vaak al zien en horen kloppen. Dit lukt nog niet altijd, soms is er discussie over de duur van de zwangerschap en kan het zijn dat het hartje nog niet klopt omdat je minder ver bent dan je dacht. Als het hartje nog niet te horen/zien is zal de echografist afspreken om de echo over 2 weken te herhalen.
-
De grootte van de baby: De grootte van de baby kan worden bepaald aan de hand van metingen op de echo. Door deze metingen kan de duur van de zwangerschap worden bevestigd en de uitgerekende datum worden bepaald.
-
De locatie van de placenta: in het begin van de zwangerschap ligt de placenta nog rondom de heel baarmoederholte. Zo rond deze tijd gaat hij zich aan één kan beter ontwikkelen en kun je vaak zien waar de placenta verder gaat uitgroeien.
-
Het aantal vruchtjes
- Locatie van de zwangerschap, zit het vruchtje wel in de baarmoeder (en bijvoorbeeld niet in de eileiders zoals bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.