Vermoeidheid

Vermoeidheid hoort het erbij in de zwangerschap?

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap, bijna iedere zwangere heeft ermee te maken. Vooral in de – en in de laatste weken van de zwangerschap.

Normaal gesproken ga je je beter voelen rond de 14 weken. Veel zwangere geven aan de eerste weken van de zwangerschap hondsmoe te zijn geweest, maar na een week of 14-16 hebben ze het gevoel dat ze de hele wereld weer aan kunnen.

Moeheid in het begin hoort erbij, later is het vaak een teken dat je te veel hooi op je vork neemt!

Het enige advies wat we hier kunnen geven is… toegeven aan je moeheid.
Er gebeurt heel veel in je lichaam en het is logisch dat je lichaam zich daaraan moet aanpassen. Ga dus gewoon vroeg naar bed en laat thuis de boel de boel. Betere tijden zijn in aantocht.

Veel zwangere vrouwen hebben een fulltime baan. Dit is al een hele belasting als je niet zwanger bent. Werken, snel boodschappen doen, koken en dan ook nog je huishouden. Onderzoek wijst uit dat het, helaas, nog steeds zo is dat de mannen niet de helft van het huishoudelijke werk op zich nemen.
Als je zwanger bent is het heel normaal dat je meer moet rusten, als je fulltime werkt lukt dat vaak niet. Het is dan niks gek dat je moe bent en ’s avonds om 21.00 uur je ogen dicht vallen. Ga dan ook vroeg naar bed en probeer je partner ervan te overtuigen dat hij nu toch wat meer taken op zich moet nemen.

Luister naar je lichaam:
Een zwangerschap moet tegenwoordig bijna even tussendoor. Alle andere activiteiten moeten gewoon door kunnen gaan, is de algemeen geldende mening. Maar je lichaam is het hier niet mee eens.

Moeheid is vaak een signaal van je lijf dat je echt te druk bent. Je lichaam wil meer rust. Als jij dat niet geeft zal de moeheid alleen maar toenemen.
Probeer je leefstijl dus wat aan te passen aan je zwangerschap. Jouw lijf gilt het uit dat het moe is, geef eraan toe. Het is heel normaal dat je niet meer alles kunt wat je eerder wel van jezelf verwachtte. Er gebeurt zoveel in je lijf, dat vraagt gewoon wat aanpassing in je ritme….

Blijft de moeheid na de 16e week bestaan, is bij het bloedonderzoek geen bloedarmoede geconstateerd EN rust je al wat vaker, dan zou je kunnen proberen of multi vitaminen helpen. Let wel op dat je een preparaat koopt wat speciaal is gemaakt voor zwangere vrouwen, dit in verband met de juiste afstemming van de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Hoewel het wetenschappelijk niet is bewezen dat multivitaminen helpen, zie ik in de praktijk dat veel vrouwen zich toch beter gaan voelen als ze de tabletten een paar weken gebruiken.

Helaas zijn er vrouwen die de hele zwangerschap moe blijven ondanks dat het Hb goed is en ze al extra vitamines gebruiken. We kunnen hier niet echt een reden voor geven, soms spelen de hormonen mee. Sommige vrouwen worden door het zwangerschapshormoon lusteloos en zelfs depressief. Weet dan dat het van tijdelijke aard is en probeer gewoon wat meer te rusten.

Gerelateerde berichten
Fit En In Balans Bevallen
Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je Lees meer

Klachten In De Zwangerschap Wat Kun Je Er Zelf Aan Doen
Klachten eerste trimester zwangerschap

Een overzicht van klachten in de zwangerschap en tips om ze te verminderen

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

Seks In De Zwangerschap Is Het Veilig En Wat Mag Wel Of Liever Niet
Seks tijdens de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

Slaapproblemen In De Zwangerschap Komen Veel Voor, Wat Kun Je Er Tegen Doen
Slaapproblemen in de zwangerschap

In de zwangerschap zijn er vele dingen die je nachtrust kunnen verstoren en voor slaapproblemen kunnen zorgen. Tips om beter Lees meer

Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst
Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van Lees meer

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.