Je bent 25 weken zwanger

Je bent 25 weken zwanger

De baby 25 weken zwanger:

baby 25 weken

Hoe groot is de baby bij 25 weken?

32 cm en ongeveer 700 gram alweer. Is het je opgevallen dat je baby de afgelopen weken met een ons per week groeit, dat gaat opeens hard. Dit komt omdat het onderhuidsvet sinds een paar weken aan het vormen is. Deze vetlaag zorgt er niet alleen voor dat je baby bij geboorte lekker mollig is, maar ook dat de huid steeds minder doorschijnend wordt. De kleinste bloedvaatje in de huid, de haarvaatjes, worden nu gevormd en omdat er nog niet veel onderhuidsvet is schijnt dit roze-rood door in de huid.

De longen zijn nog volop in ontwikkeling, de haarvaatjes die de longen van zuurstof moeten gaan voorzien zijn nog aan het ontwikkelen en ook het surfactant (een stof wat ervoor zorgt dat de longen open blijven staan) begint nu te ontstaan.

Maak veel contact met je baby:

Je partner kan contact maken met de baby door een hand op jouw buik te leggen. Als de baby wakker is zal hij daar naar toe zwemmen. Ook is het zinvol om met de baby te praten zodat hij de stem van je partner leert herkennen.

Door veel contact te maken met jullie baby start de hechting tussen ouders en kind al in de zwangerschap. Een goede hechting is belangrijk voor het welbevinden van je kind voor de rest van zijn/haar leven.

Je kunt je buik ook zachtjes heen en weer wiegen terwijl je voor je baby muziek maakt of zingt. Als je buik ontspannen is leg je je handen aan de zijkant en duw je je buik zachtjes van links naar rechts. Heerlijk vind hij dat.

Veelvoorkomende klachten en symptomen bij 25 weken:

Bandenpijn:

Door de fikse groei van de afgelopen weken worden je banden opgerekt.

De banden lopen van de zijkant van je baarmoeder naar je schaambot en via je lieskanaal naar je zitbeen.

Als de banden overrekt raken, kan dit een scherpe, stekende pijn geven aan de zijkant van je baarmoeder, laag in de onderbuik of in je vagina. Warmte helpt om bandenpijn te verminderen, een warme kruik biedt dus uitkomst.

Daarnaast helpt het om je buik te ondersteunen. Door de verslapping van je spieren (bij een tweede is dit erger en heb je vaak ook eerder en vaker last van de banden) krijgt de zwaarder wordende baarmoeder minder steun en hangt de baarmoeder dus echt aan je banden.

Een zwangerschapssteunband neemt de functie van de buikspieren over en zorgt ervoor dat de baarmoeder minder aan de banden hangt. Hierdoor heb je vaak minder last van bandenpijn en ook lage rugpijn neemt af.

Koop wel een goede band, de goedkope bieden amper steun.

Holle Bolle Rug, Oefening Bij Lage Rugpijn In Zwangerschap

Lage rugpijn:

Door het zwangerschapshormoon worden de verbindingen tussen je wervels en andere beenderen minder sterk.

Daarnaast is de zwaarder wordende baarmoeder een hele belasting voor je rug. Veel vrouwen gaan een andere houding aannemen en krijgen een holle rug. Er zijn aardig wat dingen die je zelf kunt doen om lage rugpijn te voorkomen/verminderen.

Verder is het belangrijk om goede schoenen te dragen als je zwanger bent en niet te zwaar te tillen, niet te rekken en strekken.

Een goede houding en oefeningen om je bekken en rug sterk te houden/krijgen helpen bij bovenstaande klachten.

Wij bieden de online cursus Fit en in balans zwanger en bevallen aan. In deze cursus niet alleen heel goede oefeningen voor je lichaam, maar leer je ook goed ontspannen tijdens de bevalling en leer je wat er gebeurt tijdens de bevalling en hoe jullie hier goed op in kunnen spelen.

Volop tips en tricks om niet alleen lekker fit zwanger te zijn, maar ook om onstpannen en vol vertrouwen te bevallen.

Slapende handen:

Deze klacht wordt veroorzaakt door de verminderde ruimte die er is in de tunnel in je onderarm waar de zenuwen voor je handen en vingers doorheen lopen.

We noemen het “het carpale tunnelsyndroom”.

Door vocht en opgezet weefsel wordt de ruimte in de carpale tunnel te klein. De zenuwen komen knel te zitten met als gevolg dode vingers, tintelingen en soms is het behoorlijk pijnlijk. Natuurlijk geven onze verloskundigen tips om de klachten te verminderen.

Spataderen – aambeien, wat gebeurt er toch met je lijf?

Soms lijkt het wel of je lichaam niet meer van jou is. Er verandert zoveel dat je je eigen lijf soms niet herkent.

Spataderen en aambeien zijn één van de vervelende veranderingen waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen.

Is dit normaal?

Nog zo iets wat verandert aan je lichaam en waarvan je zult denken “moet dat nou”:

Vaginale afscheiding:

Gedurende de zwangerschap verandert er veel in je afscheiding. Het wordt meer en ruikt soms ook anders. Maar je hebt ook een verhoogd risico op vaginale infecties.
Wat is normaal en wanneer is er iets aan de hand?

Irritant !!!

Ken je dat, mensen die denken alles te mogen zeggen of iedereen die zomaar aan je buik zit. Als je zwanger bent lijkt het wel of allerlei normen en waarden van de omgeving veranderen. Zo irritant soms. Lees onze top 10 van irritantste opmerkingen.

advertorial bevalcursussen online

Interessant om te lezen 25 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 25 weken zwanger:

Bij 25 weken weegt een baby ongeveer 700 gram. Hij groeit gemiddeld zo'n 100 gram in deze periode. Later in de zwangerschap wordt dat zelfs 150 gram per week.

Wanneer je het beste kunt starten met een zwangerschapscursus verschilt per soort cursus.

Zo bieden wij een cursus aan die zich richt op fit blijven, klachten verminderen én voorbereiden op je bevalling. Met deze cursus start je vroeg in de zwangerschap. Gaat het jou alleen om voorbereiden op je bevalling dan starten de meeste cursussen zo rond deze tijd.

Kijk ook eens naar onze online cursussen. We bieden 3 verschillende cursussen aan die je voorbereiden op je bevalling zodat er altijd 1 tussen zit die bij jou past. Al onze cursussen zijn ontwikkeld door verloskundigen en worden door bijna alle zorgverzekeraars vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.