Je bent 16 weken zwanger

Je bent 16 weken zwanger

10 tot 11 cm lang en erg mager nog

Je baby bij 16 weken zwanger

week16

De gehoorgang ontwikkelt zich steeds beter maar de baby kan alleen nog geluiden van jou horen. Geluiden van buitenaf zijn nog niet hoorbaar voor de baby. Maar omdat jouw stem ook in je lichaam doorklinkt, kun je nu wel beginnen om voor je baby te zingen.

De ogen zijn nog gesloten, maar kunnen al wel licht waarnemen.

De benen zijn inmiddels langer geworden dan de armen. Het hoofdje is in verhouding nog vrij groot, maar het lichaam begint aan zijn inhaalslag. Het verschil wordt dus steeds kleiner.

Hoe groot is de baby in week 16?

De baby is nu ongeveer 10-11cm lang en weegt ongeveer 130 gram. Piepklein nog. Maar al een heel minimensje.

Hoewel de baby geen adem hoeft te halen (krijgt zuurstof via de navelstreng) maakt hij wel adem bewegingen, hierbij komt vruchtwater in de longetjes die hij later er weer uitperst.

De baby is over zijn hele lijfje bedekt met fijne haartjes, het lanugo. Deze haartjes laten later in de zwangerschap weer los. Als een baby te vroeg geboren wordt, is hij nog bedekt met dit lanugo.

De haarzakjes waar later de hoofdharen uit gaan groeien ontwikkelen zich nu. Ze vormen een patroon wat voor ieder mens anders is, een hogere of lagere haargrens bijvoorbeeld. Als je baby geboren wordt heeft hij alle haarzakjes voor de rest van zijn leven. Er worden na de geboorte geen nieuwe haarzakjes meer aangemaakt.

De baby kan inmiddels flink heen en weer springen. De zwemvliesjes tussen de tenen en vingers zijn verdwenen. Hij drinkt van het vruchtwater en plast dat ook weer uit.

Eigenlijk is de baby in aanleg nu helemaal klaar, alles zit erop en eraan. Hij moet alleen nog groeien en de organen moeten rijpen.

Jij 16 weken zwanger:

Je 16 weken zwangere buik:

De bovenkant van je baarmoeder staat nu zo ongeveer op 1/3 tussen je schaambot en je navel. Voel maar eens of je haar zelf kunt voelen door op je rug te gaan liggen en een vlakke hand net onder je navel wat in je buik te drukken. Met die ingedrukte hand beweeg je nu heel langzaam naar beneden. Daar waar je een harde rand voelt is de bovenkant van je baarmoeder.

Hoogte Baarmoeder Per Week ZwangerschapVerloskundigen meten bij de zwangerschapscontrole ook de hoogte van je baarmoeder in centimeters. Dat doen ze omdat dit een goede maatstaf is voor de groei van je baby. Het aantal centimeters +4 moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent. Bij 16 weken zal de bovenkant van je baarmoeder dus 12 centimeter boven je schaambot zitten.

Grote verschillen in hoe een zwangere buik eruit ziet:

Veel zwangeren kennen en storen zich aan alle opmerkingen die ze ongevraagd om hun oren krijgen. Eén van die opmerkingen gaat over de grote van de buik. De omgeving schijnt beter dan de verloskundige of arts te weten of je buik te groot of juist te klein is. Kreten als 'ik was al veel dikker toen ik zo ver was' of juist 'is het geen tweeling, je bent al zo dik'.

Probeer je er niets van aan te trekken. Je verloskundige houdt de groei van je baby goed in de gaten en als zij twijfelt zal ze een echo laten maken. Het varieert nu eenmaal heel erg per zwangere en zelfs per zwangerschap hoe dik of niet dik je buik wordt.  Laat ze dus maar lekker kletsen en vertrouw op je lijf en je verloskundige.

Hoeveel aangekomen bij 16 weken?

De gewichtstoename is in deze periode ongeveer een pond per week. Maar als je minder groeit is dat helemaal niet erg. Als je maar let op voldoende en gezonde voeding.

Lijnen is uit den boze, je mag best opletten dat je niet alles naar binnen stopt, maar als je echt lijnt dan ontstaan er afvalstoffen en die zijn schadelijk voor je baby.

Vind je dat je teveel aankomt in je zwangerschap?

Let eens op verborgen en natuurlijke suikers. Fruit en vruchtensappen bevatten heel veel natuurlijke suikers.
Matig je tot 2 stuks fruit per dag en drink weinig of geen vruchtensap.

Was je vorige kindje zwaar bij de geboorte?

Zonder dat hier een medische oorzaak voor was?

Let dan zeker op je voeding. Natuurlijk blijf je gezond en voldoende eten, maar door niet te snoepen en wat magerder te eten zul je zien dat deze baby veel minder dik wordt.

Alle suikers en vetten die jij naar binnen stopt, zetten immers ook aan bij je baby.

20 weken echo

Rond deze tijd zal je verloskundige je vragen of je een 20 weken echo wilt. Veel stellen zullen zonder nadenken volmondig JA zeggen. Maar realiseer je dat deze echo geen pretecho is.

Natuurlijk is het altijd leuk om je baby te zien, maar de 20 weken echo is een echo waarbij de hele baby wordt nagekeken. De echo is bedoeld om eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje op te sporen. Praat samen goed over de keuze voor deze echo, wil je alles weten is de vraag?

Hoe ga jij je voorbereiden op de bevalling?

Steeds minder vrouwen volgen een zwangerschapscursus en dat is heel erg jammer. Als verloskundigen merken we het echt wie wel of niet een cursus gevolgd heeft.

Een goede cursus zorgt er voor dat je beter weet wat er op je afkomt tijdens de bevalling en vooral hoe jij met de pijn kunt omgaan. Want bevallen doet pijn, maar er is een verschil tussen pijn hebben en pijn lijden.

Jouw mindset is hierbij ontzettend belangrijk. Vrouwen die angstig zijn werken (onbewust) hun bevalling tegen, weeën zwakken af en je bevalling duurt langer als je bang bent.

Als je een goede cursus volgt krijg je niet alleen alle info over wat er in je lijf gebeurt bij de bevalling, maar krijg je ook handvatten en tools hoe je weeën opvangt, hoe je met pijn omgaat én hoe jouw mindset invloed heeft op je bevalling.

Kies het liefst voor een cursus die je samen met je bevalmaatje volgt. Een bevalmaatje kan je partner zijn, maar ook een goede vriendin of je zus/moeder. Heb je geen partner dan willen we je wel aanraden een ander persoon die dicht bij je staat te vragen je te ondersteunen tijdens je bevalling. Support en iemand die jou helpt bij de les te blijven en niet in paniek te raken is echt heel belangrijk.

Daarom adviseren we je ook om een cursus te kiezen waar je bevalmaatje bij iedere les welkom is. Veel cursussen hebben 1 of 2 lessen waar partners welkom zijn, maar dat is echt te weinig om een bevalmaatje te worden waar jij op kunt vertrouwen.  Je bevalmaatje zou, net als jij, heel goed moeten weten wat er op welk moment van de bevalling in je lijf gebeurt en hoe jij daar het beste op in kunt spelen. Ook zou hij/zij moeten weten hoe hij/zij jou rustig krijgt als je in paniek dreigt te raken, welke oefeningen helpen om je weer terug in de flow te krijgen enzovoort.

Nu zijn er helaas nogal wat partners die helemaal geen zin hebben om een aantal avonden naar een pufcursus te gaan, maar gelukkig is er ook een groot aanbod aan online cursussen. Daar hoeft hij/zij de deur niet voor uit, niet in een groep mee te puffen of zich ongemakkelijk te voelen tussen als die zwangere buiken. Gewoon lekker thuis op jullie eigen tijd en tempo kun je je ook prima voorbereiden op de bevalling.

Helaas is er ook voor (online) zwangerschapscursussen sprake van wildgroei. Iedereen die dat wil mag een cursus ontwikkelen en online zetten. Wij zouden je willen aanraden om altijd goed te kijken wat de achtergrond is van de persoon die de cursus geeft. Er is genoeg aanbod van cursussen ontwikkeld door verloskundigen, dan weet je zeker dat de docent weet waar ze het over heeft.

Het team van Baby op Komst heeft verschillende zwangerschapscursussen ontwikkeld. Zo is er altijd een cursus die bij jou past.

Moeite met kiezen? Doe de test; Welke zwangerschapscursus past bij mij?

Wij hebben de meest gekozen zwangerschapscursussen voor je op een rijtje gezet.

Interessant om te lezen bij 16 weken zwanger:

Meest gestelde vragen in week 16 zwangerschap:

Officieel zijn 16 weken 3 maanden en 3 weken, maar in de volksmond zegt men bijna altijd dat 16 weken 4 maanden is. Dit klopt dus niet helemaal maar of dat nou zo erg is ;)

Zoals in het artikel al beschreven verschilt dit heel erg per persoon. Waar je bij de één nog niets ziet heeft de ander al echt een zichtbaar buikje.

Zoveel zwangeren zoveel vormen van buiken. Probeer je niets aan te trekken van wat anderen vinden van jouw buik. De één toont heel snel, de ander wat later. So be it.

Ook zo'n vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. De verschillen zijn groot, maar als we dan toch iets moeten zeggen dan voelen de meeste zwangeren zich in deze periode top. 

Ze hebben weinig klachten, de buik is nog niet zo zwaar dat hij in de weg zit en misselijkheid en extreme vermoeidheid is bij de meeste zwangeren over. 

Geniet ervan, ga op pad voor de babykamer en plan misschien nog even een fijne vakantie met zijn tweetjes, het is er nu de juiste periode voor.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.