Je bent 27 weken zwanger

Je bent 27 weken zwanger

Je baby 27 weken zwanger

baby 27 weken zwanger

Omdat je baby zijn oogjes kan openen wordt hij/zij gevoeliger voor sterk licht dat op de buik schijnt.

Ga je onder de zonnebank, scherm je buik dan af met een handdoek. Dit is niet alleen voor bescherming van de ogen van de baby, maar ook ter voorkoming van verbranden van je uitstekende buik.

De oogjes hebben inmiddels ook wimpers.

De hersenen sturen deze week voor het eerst het ademcentrum en het temperatuurcentrum aan. Dit betekent dat je baby nu zelfstandig zou kunnen ademhalen als hij geboren zou worden.

Maar omdat er nog veel te weinig surfactant (de stof die de longen openhoudt) is, zal hij nog steeds heel veel moeite hebben om zelfstandig te ademen.

In de baarmoeder hoeven baby’s niet te ademen, ze krijgen zuurstof via de navelstreng van hun moeder. Wel maken ze adembewegingen om de longen te oefenen.

Bij deze adembewegingen komt er vruchtwater in de longen. Dit is heel normaal. De baby verslikt zich hier niet in. Tijdens de bevalling wordt het vruchtwater uit de longen geperst.

Baby heeft de hik

Je baby kan rond deze tijd regelmatig de hik krijgen. Het kan voor jou wat vreemd voelen deze hik schokjes, maar het is heel normaal, bijna alle baby's hebben het in de baarmoeder. Het kan geen kwaad en is voor zover we weten ook niet vervelend voor  je baby.

Er begint zich ook meer onderhuidsvet te vormen. Hierdoor wordt de huid minder rood. Dit vet is nodig om de baby op temperatuur te houden na de geboorte. Een baby zonder onderhuids vet zou niet buiten een couveuse kunnen overleven.

Jij 27 weken zwanger:

Je buik bij 27 weken:

groei zwangerschapsbuik per week

De bovenkant van je baarmoeder voel je nu 2 tot 3 vingers boven je navel. Als je de baarmoederhoogte zou opmeten moet hij nu zo'n 23 centimeter zijn, gemeten vanaf de bovenkant van je schaambot tot bovenkant baarmoeder.

Het aantal centimeters en de hoogte van de baarmoeder zijn een goede indicatie voor je zorgverlener of je baby goed groeit. Daarnaast kan je verloskundige de komende tijd ook steeds beter je baby zelf voelen door je buikwand heen en heeft dan een extra parameter om te bepalen of hij goed groeit.

Klachten en symptomen 27 weken zwanger:

Last van bloedarmoede, lees er alles over op de site, wat je er zelf aan kunt doen, maar ook hoe je het kunt voorkomen.

Maagzuur speelt bij steeds meer vrouwen op in deze periode. Dat is natuurlijk ook niet gek, zoals gezegd zit de bovenkant van je baarmoeder zo'n 2-3 vingers boven je navel. Alle organen moeten steeds iets meer opschuiven waardoor onder andere je maag steeds iets meer in de knel komt te liggen. Normaal sluit een klepje tussen de ingang van je maag en je slokdarm je maag zo goed af dat het maagzuur niet omhoog kan. Maar doordat je maag in de verdrukking komt én doordat het klepje slapper wordt door de andere hormoonlevels in de zwangerschap, sluit het klepje minder goed af waardoor het maagzuur makkelijker in je slokdarm kan komen. Lees onze tips in het artikel over maagzuur.

Zeker als het warm weer is gaan veel zwangeren vocht vasthouden. Op zich een heel normaal verschijnsel, maar het moet niet te plotseling of te veel zijn. Wat alarmsignalen zijn en wat je zelf kunt doen om het vocht te verminderen lees je hier.

Ook harde buiken komen steeds vaker voor, zeker als dit niet je eerste kindje is. Daarnaast kun je meer last krijgen van bandenpijn en een pijnlijk bekken.

Incontinentie: Help, ik plas in mijn broek

Als je niest of lacht, of gewoon niet snel genoeg bij de wc kunt komen, kan het heel goed zijn dat je een beetje in je broek plast.

Je bent echt niet de enige. Zo’n 60% van alle zwangere of pas bevallen vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van. Nog niets aan de hand?
Zorg er dan voor dat je het ook niet krijgt door goed je bekkenbodemspier te oefenen.

Hoe bereid jij je voor op de bevalling?

We hebben het al een aantal keren genoemd in voorgaande weken, maar willen het er toch nog een keer met je over hebben:

Voorbereiden op je bevalling is een must!

Als verloskundigen (Babyopkomst is de website van verloskundigen mocht je dit nog niet weten 😉 ) merken we dagelijks het verschil tussen vrouwen die wel een goede voorbereiding op hun bevalling hebben gehad en zij die deze moeite niet hebben genomen.

Stellen die goed voorbereid zijn weten niet alleen wat er op welk moment van de bevalling in gebeurt maar kunnen hier ook veel beter mee omgaan. Ze kennen de tips en tricks om weeën op te vangen. Weten hoe ze zoveel mogelijk ontspannen blijven en weten ook wat ze wel of niet willen mocht er iets niet gaan zoals gehoopt.

Gun jezelf een positieve bevalervaring en investeer in een goede bevallingscursus.

Wij bieden 3 verschillende online cursussen aan, leuk om samen met je partner te volgen. Immers bevallen doe je niet alleen.

De babyuitzet al klaar?

Als je de babykamer nog niet gekocht (of geleend) hebt, dan is het nu echt de hoogste tijd om hier achteraan te gaan. Eigenlijk moet je met 30 weken alles gereed hebben voor de baby. Soms hebben babywinkels hebben een lange levertijd, moet je nu je spullen nog gaan uitzoeken, dan kan het zijn dat de kamer van je keuze niet op tijd geleverd kan worden.

Verlanglijstje maken

Het kopen van een kadootje voor iemand die bevallen is, is niet altijd makkelijk. Weet jij precies wat iemands smaak is, wat wil ze hebben voor de baby?

Jij kunt het je familie en vrienden makkelijk maken door een verlanglijstje te maken en deze na de geboorte te mailen of de link op het geboortekaartje te zetten. Je vangt twee vliegen in één klap. Vrienden blij dat ze weten wat ze kunnen kopen. Jij blij dat je dingen krijgt die je echt graag wilt hebben.

Interessant om te lezen 27 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 27 weken zwanger:

De ene baby is beweeglijker dan de andere, hoewel we snappen dat het soms best irritant of pijnlijk kan zijn als je baby continu aan het schoppen is, is het iets wat bij jouw baby past. Een druktemakertje blijkbaar. Wat overigens niet wil zeggen dat hij na de geboorte ook zo druk is ;)

Je ziet wel vaak dat baby's extra druk worden als mama heel druk is geweest en dan even rustig wil gaan zitten of liggen. Je zou eens kunnen proberen om het zelf een paar dagen wat rustiger aan te doen, wellicht brengt dat je baby ook wat meer tot rust.

Als je baby bij 27 weken geboren wordt is zijn/haar overlevingskans al flink gestegen, namelijk 80%. Houdt er wel rekening mee dat er een lange en spannende weg van ziekenhuis opname te gaan is. Gemiddeld mag een baby naar huis als hij in de baarmoeder voldragen zou zijn, dus rond de uitgerekende datum

Je baby is nog klein genoeg om alle ruimte te hebben in de baarmoeder. Hij kan dus nog koppeltje duiken en het ene moment met zijn hoofdje boven liggen en even later met het hoofdje beneden. In deze periode is het ook helemaal nog niet belangrijk hoe je baby ligt. Als je verloskundige het tijdens de controle al kan voelen is het echt een momentopname.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.