Kinderwagen kopen

Wat is er veel keus!

Als je een babyspeciaalzaak binnenloopt zul je versteld staan van de keuze aan kinderwagens. De één nog mooier dan de ander, maar mooi is niet het eerste vereiste voor het kopen van een kinderwagen. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten als je een kinderwagen gaat kopen en bespreken we van de meest populaire merken de voor- en nadelen.

Kinderwagen kopen

Wat is er veel keus!

Als je een babyspeciaalzaak binnenloopt zul je versteld staan van de keuze aan kinderwagens. De één nog mooier dan de ander, maar mooi is niet het eerste vereiste voor het kopen van een kinderwagen. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten als je een kinderwagen gaat kopen en bespreken we van de meest populaire merken de voor- en nadelen.

Goede voorbereiding voorkomt teleurstelling.

Daarom is het heel belangrijk om vóór je na de winkel gaat goed na te denken wat voor jullie belangrijk is en hoe jullie de kinderwagen het meest gaan gebruiken:

  • In wat voor auto moet hij passen?
  • Moet hij omhoog getild worden?
  • Moet hij mee in het openbaar vervoer?

Dit zijn zomaar een paar punten waar wij in dit artikel meer informatie over geven. Uiteraard bespreken we ook de voor- en nadelen van de meest verkochte merken en de beste kinderwagens van dit moment volgens de consumentenbond,

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de wagen het meest voor gaat gebruiken. Als je veel gaat winkelen met je baby heb je andere eisen dan wanneer je bijvoorbeeld regelmatig naar het strand gaat of op andere onverharde ondergrond wilt rijden.

Door je goed voor te bereiden voorkom je teleurstelling en heb je jarenlang plezier van je kinderwagen. In ons dossier babyuitzet helpen we je natuurlijk ook graag om de juiste keuze te maken voor jullie kinderwagen.

Onafhankelijk en betrouwbaar!

Vraag altijd na of de wagen de goedkeuring draagt van de veiligheidsnorm; EN 1888:2018

Overzicht onderwerpen

    Verschillende soorten kinderwagens

    Een 3 in 1 kinderwagen

    Een 3 in 1 kinderwagen, ook wel combiwagen genoemd is een onderstel waar je zowel een reiswieg, autostoeltje als zitje op kunt zetten.

    Deze kinderwagen is geschikt vanaf de geboorte tot je kind circa 4 jaar oud is. Het is een kinderwagen, wandelwagen en buggy in één.

    De eerste 6 tot 9 maanden gebruik je de combiwagen met een reiswieg of autostoeltje. Let op, je baby mag niet al te lang in een autostoeltje zitten omdat de rug krom ligt en hij niet vrij kan bewegen, maximaal 2 uur is het advies.

    Voor de ontwikkeling van je baby is het het beste als hij zich vrij kan bewegen en plat ligt. Koop een reiswieg dan ook altijd op de groei zodat je baby er in ieder geval tot 9 maanden alle ruimte in heeft om vrij te bewegen.

    Bij sommige 3 in 1 kinderwagens zit de reiswieg NIET bij de prijs inbegrepen en moet je hem los bijkopen. Vraag in de winkel daarom of de prijs inclusief reiswieg is.

    Als je baby goed zelfstandig en stevig kan zitten (ergens tussen de 6 en 9 maanden) vervang je de reiswieg voor een zitje, we noemen het dan een wandelwagen.

    Ga liever nog niet over naar een buggy, die bieden veel minder steun aan je baby (vooral de rug wordt slecht ondersteunt) dan de zitjes van de wandelwagen en zijn lastiger bestuurbaar.

    Op combiwagens kun je een autostoeltje plaatsen, maar niet ieder merk autostoel past op iedere kinderwagen, vraag dit dus eerst na. Soms moet je er een adapter bij kopen om het autostoeltje vast te klikken op het onderstel.

    Sommige merken verkopen zowel 3 in 1 kinderwagens als autostoeltjes, in dat geval past hun eigen autostoeltje vaak zonder dat je er apart een adapter bij hoeft te kopen.

    Niet alle autostoeltjes kunnen op een kinderwagen geplaatst worden. Let dus bij aankoop van je kinderwagen ook op welke autostoel je wilt kopen.

    Enkele kinderwagen

    Echte kinderwagens worden bijna niet meer geleverd. Officieel noemen we het een kinderwagen als er alleen een reiswieg op past, deze kinderwagens zijn geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 9 maanden, daarna moet je een wandelwagen kopen.

    Hetzelfde geldt voor wandelwagens, ook die worden bijna niet meer geleverd omdat meeste ouders de voorkeur hebben voor een combiwagen. Die koop je immers één keer en gaat mee tot je baby niet meer in een wandelwagen wil.

    Wandelwagen

    Er worden nog wel losse wandelwagens verkocht, maar als je al een combiwagen hebt dan is dat in principe niet nodig. De losse wandelwagens zijn vaak wel wat kleiner en lichter dan de 3 in 1 wandelwagen met het zitje erop.

    Door de reiswieg te vervangen door het zitje als je kind eenmaal goed en stevig kan zitten heb je een wandelwagen.

    Over het zitje van veel combiwagens wordt door de consumentenbond gezegd dat ze eigenlijk te groot zijn voor kinderen van 1 jaar. Op zich is dat ook best logisch, je kunt je kind tot het zo'n 4 jaar oud is vervoeren in hetzelfde zitje...

    Een wandelwagen biedt veel betere steun aan de rug van je kind dan een buggy.

    Een voordeel van een wandelwagen ten opzichte van een buggy is dat je bij de wandelwagen het zitje bijna altijd kunt draaien. De eerste periode dat je baby in het zitje zit laat je hem naar jou kijken zodat er een goed contact blijft tussen ouder en kind en je baby ook minder snel overprikkeld raakt.

    Wat grotere kinderen willen juist graag de wijde wereld in kijken, op dat moment draai je het zitje zodat hij naar voren kijkt.

    Overstappen van kinderwagen naar wandelwagen of buggy:

    Gemiddeld kunnen baby's tussen de 6 en 9 maanden goed en stevig zelfstandig zitten en hun hoofdje omhoog houden. Dat is moment dat je kunt overstappen van de reiswieg naar het zitje (wandelwagen). Voor de buggy is het advies om wat langer te wachten omdat ze veel minder steun geven en je baby er ook alleen in kan zitten.

    Het zitje van de kinderwagen of een goede wandelwagen kan ook in liggende stand.

    Vaak merk je zelf wel dat je kindje toe is aan een wandelwagen; hij wil niet meer blijven liggen en probeert zich op te trekken om te gaan zitten.

    Dat is het moment om over te stappen naar het zitje/de wandelwagen., let wel op of je baby niet te moe wordt, zeker in het begin is zitten best vermoeiend. Gelukkig kun je de stand van het zitje wijzigen van zit- naar meer lighouding.

    Buggy

    Een buggy is geschikt als je kind goed en ook wat langer zelfstandig kan zitten en van liggende positie in zithouding kan komen.

    Een buggy lijkt op een wandelwagen, maar is lichter, klapt anders op en biedt veel minder steun en comfort dan een wandelwagen. Ze zijn overigens wel een stuk goedkoper dan een wandelwagen.

    Een buggy is makkelijk als je regelmatig naar de stad of in het openbaar vervoer gaat met je baby. Hij is licht, wendbaar en klapt makkelijk op. Je hebt ook buggy’s die geschikt zijn voor 2 zitjes, de zogenaamde duo buggy’s.

    Ze bieden veel minder steun dan de zitjes die bij de 3 in 1 kinderwagen geleverd worden. Je kind moet dus echt goed stevig kunnen zitten voordat je eventueel een buggy gaat gebruiken.

    Heb je een combiwagen gekocht dan is een buggy over het algemeen niet nodig, je kunt je kind immers tot zo'n 4 jaar oud in het zitje van de kinderwagen vervoeren, we noemen het dan een wandelwagen.

    Veel ouders kopen toch nog een buggy omdat hij makkelijker mee te nemen is en veel minder plaats inneemt in bijvoorbeeld de auto. Maar ook in huis is het een minder groot obstakel van een wandelwagen.

    Eigenlijk is een buggy alleen geschikt voor al wat oudere kinderen

    Tweeling kinderwagen of duowagen

    duowagen

    Een combiwagen die geschikt is om 2 kinderen tegelijk in te vervoeren.

    Dit kan een tweeling zijn, maar ook 2 kinderen van verschillende leeftijd.

    Duowagens zijn combiwagens waar je alle combinaties van reiswieg - autostoel of zitje op het onderstel kunt zetten. Je kunt dus zelf combineren en zo beslissen of de duowagen een tweelingwagen wordt of een kinderwagen voor twee kinderen van verschillende leeftijden.

    Er zijn zelfs duowagens die je kunt inschuiven tot een enkele wagen. Makkelijk als je bijvoorbeeld je oudste kind naar het kinderdagverblijf brengt en erna met je baby gaat winkelen. Zodra je de oudste hebt afgezet haal je het zitje eraf en schuif  je de wagen in tot het formaat voor 1 kind.

    Het verschilt per merk of je kinderen naast, boven, tegenover of achter elkaar zitten.

    Als je op pad gaat voor een duowagen zijn er een paar dingen waar je aan moet denken:

    • Als je kinderen voor- of achter elkaar zitten is de wagen uiteraard smaller dan 2 kinderen naast elkaar. Dit merk je vooral bij smalle deuren. Ook sturen deze duowagens beter dan wanneer de kinderen naast elkaar zitten.
    • Als de kinderen naast elkaar zitten hebben ze beiden evenveel zicht, maar is de wagen lastiger te besturen en erg breed.
    • Een duowagen is flink zwaarder dan een enkele combiwagen
    • Zit het ene kind onder het andere dan heb jij slechter zicht op het onderste kind en het kind zelf ziet ook veel minder. Ook hebben deze duowagens vaak een grote draaicirkel en kun je de zitjes van deze wagens niet zo goed instellen.
    • Test uitgebreid voor aankoop, dat geldt voor alle kinderwagens maar bij een duowagen moet je echt heel goed testen of het niet te zwaar voor je is, of je hem wel ingeklapt krijgt en of hij wel in je auto past bijvoorbeeld.

    Wat is het verschil tussen een kinderwagen met drie of vier wielen?

    Als we het over een combiwagen hebben dan zijn deze bijna allemaal voorzien van vier wielen. De combiwagens die de consumentenbond test hebben allemaal vier wielen.

    Een kinderwagen met drie wielen is bijna altijd een wandelwagen, niet geschikt vanaf de geboorte dus omdat je er geen reiswieg op kunt plaatsen.

    Ben je op zoek naar een wandelwagen dan kan een driewieler voordelen hebben:

    • Ze sturen over het algemeen makkelijker, je stuurt met het (kleinere) voorwiel en één wiel stuurt makkelijker dan twee wielen.
    • Ze hebben vaker luchtbanden, wat de schokken beter opvangt, dus wandel je graag in het bos of op oneffen wegen dan doe je je baby een plezier met luchtbanden (die dan wel weer lek kunnen gaan, waar je met massieve banden geen last van hebt)

    Naast voordelen zijn er ook nadelen:

    • Ze zijn minder stabiel, vooral grotere kinderen kunnen een driewieler makkelijk instabiel maken
    • Ze blijven meestal niet ingeklapt staan, nemen hierdoor dus meer ruimte in als ze niet gebruikt worden.

    Hardloop kinderwagen

    Een hardloop kinderwagen is altijd een wandelwagen. Met kleine baby's moet je niet gaan hardlopen zoals je verderop in dit artikel kunt lezen.

    Hardloop wandelwagens zijn echt anders van ontwerp dan een normale wandelwagen. Het zijn drie wielers met grotere wielen dan andere 3 wiel wandelwagens.

    De wielen staan ook verder uit elkaar waardoor hij stabieler is en de vering is beter dan bij een normale wandelwagen.

    Ga je graag en veel met je kind joggen dan is een hardloop kinderwagen een must.

     

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Bekende merken onder de kinderwagens

    Cybex Priam; een feestje om mee op pad te gaan.

    De meest populaire kinderwagen van dit moment met ruim 4 keer meer zoekvolume dan iedere andere kinderwagen.

    De consumentenbond is lovend over deze kinderwagen, hij rijdt als een zonnetje op alle ondergronden en is erg fijn in het gebruik.

    Hij is wel wat zwaar en daardoor niet zo geschikt als je hem veel moet tillen.

    De prijs is niet gering...

    Joolz; Hollands welvaren

    Het Nederlandse merk Joolz maakt diverse modellen in het midden en hogere segment.

    De Joolz Day plus kwam dit jaar in de middenmoot terecht bij de kinderwagentest van de consumentenbond. Vooral geschikt voor gebruik in een stadse omgeving geven zij aan, voor onverharde ondergronden is hij minder geschikt.

    Ook qua prijs is het een middenmoter.

    Mutsy

    Dit merk is in 2021 failliet gegaan, er worden dus geen nieuwe modellen meer uitgebracht. Daarom is het niet verstandig om nog een nieuwe Mutsy kinderwagen te kopen in verband met garantie en nabestellen van kapotte onderdelen.

    Maxi-Cosi; de naam die iedereen kent.

    Maxi-Cosi maakt een breed assortiment in kinderwagens en autostoeltjes. Het merk is zo bekend dat we de naam gebruiken als we het over een autostoeltje hebben.

    De prijzen van de kinderwagens vallen in het middensegment. Dit jaar was de Maxi-Cosi Andorra 2.0 de beste koop bij de consumentenbond.

    Bugaboo; oog voor detail

    Sinds Bugaboo 20 jaar geleden de eerste kinderwagen ontwikkelde zijn ze niet meer weg te denken. Ze profileren zich graag als de Rolls Royce onder de kinderwagens.

    Bij de consumentenbond komen ze er dit jaar ook weer prima uit. Hoewel het merk bekend staat als duur hebben ze ook modellen die qua prijs (en testresultaten) in het middensegment vallen.

    Stokke; Noorse kwaliteit

    Het Noorse merk Stokke biedt veel meer dan alleen kinderwagens. Vooral de TrippTrap kinderstoel is al vele jaren een begrip onder ouders.

    Ook hun kinderwagens zijn geliefd, ze zijn niet goedkoop maar testen over het algemeen goed.

    Dubatti; Kies wat je wilt

    Een relatief onbekend merk wat matig uit de test van de consumentenbond komt.

    Ze hebben maar 1 model combiwagen, maar die kun je dan wel weer naar eigen stijl vormgeven. Je kunt uit allerlei kleurcombinaties kiezen voor het frame, de reiswieg en zelfs de wielen.

    Nuna; voor een duurzame keus

    Nuna besteed niet alleen veel aandacht aan design en veiligheid, maar is ook zeer bewust bezig met het milieu. Een prachtig Nederlands merk wat dit jaar met maar liefst 2 modellen op plaats 1 en 2 stond in de kinderwagen test van de consumentenbond.

    Prijstechnisch zitten ze aan de bovenkant van het middensegment.

    Quinny; voor prijsbewuste ouders

    Met een 7,5 in de kinderwagentest biedt Quiny al een kinderwagen voor minder dan € 300,00. Voor een klein budget kun je dus een prima kinderwagen kopen, die met een los bij te kopen adapter zelfs om te bouwen is tot een duo/tweelingwagen.

    Uiteraard hebben ze ook een wat duurdere wagen die ook net iets hoger scoort als de goedkoopste versie.

    Easywalker; Nederlandse kwaliteit

    Dit merk komt er altijd wel goed uit bij de kinderwagentest van de consumentenbond. De nieuwste modellen liggen vaak wat hoger in de prijs. Met een overjarig model kan je veel geld besparen.

    Veel keuze in kleur en combinatie van kleuren en veel stijlvolle bijpassende accessoires.

    Kinderkraft; onvoldoende veilig

    De consumentenbond testte dit jaar 1 model van dit merk en die kreeg een dikke onvoldoende voor veiligheid (2,5), ook de ergonomie werd als onvoldoende beoordeeld (4,1)

    Thule; fijne hardloop kinderwagen

    Thule is vooral bekend door de fijne hardloop kinderwagen die zij produceren en goed getest worden.

    De combiwagen die de consumentenbond van dit merk testte zit bovenin de middenmoot, zowel qua prijs als testresultaten.

    ABC Design: Dikke afrader

    De consumentenbond testte dit jaar de Salsa 4 Air, hoewel het een heel prettige kinderwagen is in het gebruik viel hij bij de veiligheidstesten dik door de mand. Hierdoor raad de consumentenbond deze kinderwagen af.

    Welke kinderwagen past bij jou?

    Welke kinderwagen het beste bij jullie past is heel erg persoonlijk en afhankelijk van jullie situatie.

    Denk aan zaken als:

    Waar wil je hem het meeste voor gaan gebruiken, is dat op verharde of onverharde ondergrond? In de stad of voor lange wandelingen in de natuur.

    Waar de ene kinderwagen prima rijdt op onverharde wegen kan de andere daar veel minder goed mee overweg. En waar de ene kinderwagen een heel kleine draaicirkel heeft en makkelijk manoeuvreert of stoepjes op en afrijdt, heeft de ander daar veel meer moeite mee.

    Ook het gewicht is voor de één veel belangrijk als de ander, net als de ruimte die een kinderwagen inneemt.

    Allemaal zaken die belangrijk zijn om goed te overdenken en liefst ook een lijstje van te maken voordat je een winkel instapt.

    Waar kun je kinderwagens op vergelijken?

    Uiterlijk is het eerste waar veel ouders op af gaan, als je in een winkel een kinderwagen ziet die jullie qua uiterlijk voor vallen dan worden andere zaken soms vergeten.

    Mooi is meegenomen, maar natuurlijk zijn gebruiksgemak en vooral veiligheid veel belangrijker.

    Daarom is het belangrijk dat je voordat je gaat shoppen eerst checkt welke aspecten belangrijk zijn om te testen, waarover straks meer, en bij de consumentenbond controleert hoe het zit met de veiligheid.

    Helaas zijn er iedere test weer kinderwagens en buggy's die door de mand vallen op het aspect veiligheid.

    Enkele aspecten waar je kinderwagens, naast veiligheid, op kunt vergelijken zijn:

    • Gebruiksgemak
    • Comfort
    • Gewicht
    • Hoogte instellen van duwstang
    • Ruimte die hij inneemt
    • Rijden en besturen

    Belangrijk bij jullie keuze is natuurlijk jullie persoonlijke wensen en eisen, waar wil je de kinderwagen het meest voor gaan gebruiken. Hier gaan we in een later hoofdstuk verder op in.

    In het volgende hoofdstuk lichten we alle aspecten waar je op moet letten nader toe.

    Zoals al een paar keer aangegeven test de consumentenbond jaarlijks kinderwagens, een goede bron om te raadplegen voordat je naar de winkel gaat. Ook gebruikers reviews kunnen een handig hulpmiddel zijn bij jullie keuze. Houdt hierbij wel in gedachten dat wat de één fijn vindt de andere juist stoort en dat gebruikers vaak minder verstand hebben van de veiligheidsaspecten.

    Naast kinderwagens test de consumentenbond nog veel meer producten die jij nodig hebt voor je babyuitzet. Een (tijdelijk) abonnement is het overwegen waard.

    In ons dossier Babyuitzet vind je overigens nog veel meer (koop)tips waar je op moet letten bij de aanschaf van je babyuitzet. Uiteraard hebben we ook een complete checklist babyuitzet.

    Wat test je van te voren?

    Meestal zal je zoektocht naar een geschikte kinderwagen online beginnen. Daar kun je immers makkelijk het aanbod en prijzen vergelijken en een eerste selectie maken van kinderwagens die jullie aanspreken.

    Maar het advies is wel om voor aankoop altijd naar een fysieke winkel te gaan. Een kinderwagen moet je uitgebreid testen voordat je hem koopt. Kies bij voorkeur een winkel met een groot assortiment zodat je verschillende wagens kunt testen en maak van te voren een afspraak zodat je persoonlijk geholpen wordt en er ook alle tijd voor jullie is.

    Laat je dan weer niet ompraten door een medewerker, houd altijd jullie lijstje met belangrijke punten voor ogen.

    Ga ook met de kleinste auto waar de kinderwagen in moet naar de winkel zodat je zeker weet dat de kinderwagen ook echt in je auto past.

    Veel winkels hebben poppen van het gewicht van een gemiddelde baby, zet die tijdens het testen altijd in de kinderwagen.

    In onze tips voor aankoop lichten we alle aspecten waar je op zou kunnen letten voor aankoop nader toe.

    Kinderwagens voor lange mensen

    Om comfortabel en ergonomisch verantwoord achter een kinderwagen te lopen is het belangrijk dat de duwstang op de juiste hoogte in te stellen is en dat de handvatten ook verstelbaar zijn. Een te smalle of brede grip kan behoorlijk gaan irriteren.

    Een goede hoogte voor de duwstang is je middel. Lang niet alle kinderwagens zijn goed instelbaar voor lange mensen.

    Bij de ene kinderwagen verstel je de hoogte door de duwstang uit te schuiven, bij de andere verstel je de hoogte door de duwstang in een andere positie te plaatsen.

    In dat laatste geval kan het voorkomen dat je hem wel op de juiste hoogte in kunt stellen, maar dat je daardoor te ver van de wagen af loopt. De kinderwagen is dan minder goed te controleren en het contact met je baby is minder.

    Als jullie beiden lang zijn is het ook belangrijk om te letten op de hoogte van de reiswieg. Voor lange mensen is het fijn als de reiswieg wat hoger is zodat je niet zo krom hoeft te staan als je je baby wilt pakken, mondje af wilt vegen enzovoort.

    Verschillen jullie beiden veel in lengte dan is het heel belangrijk dat je oplet hoe makkelijk de duwstang in de juiste hoogte te stellen is.

    Lever niet in op ergonomie, je moet beiden in de juiste houding achter de wagen kunnen lopen.

    Hardlopen met je kinderwagen

    Een wandelwagen om mee hard te lopen verschilt wezenlijk van een gewone wandelwagen (of combiwagen met zitje erop). Ga dan ook niet hardlopen met een gewone wandelwagen.

    Hardloop wandelwagens hebben drie grotere wielen en veel betere vering dan gewone wagens.

    Het is sowieso af te raden om met je baby te gaan hardlopen als hij nog geen 9 maanden oud is. Hoewel de vering van een hardloopwagen beter is, blijft het behoorlijk schokken voor je baby. Voor een jongere baby is dit echt schadelijk. Het nekje van je baby moet stevig genoeg zijn om schokken op te vangen, het hoofdje mag niet heftig heen en weer wiebelen als je hardloopt.

    Ga ook niet op ruw terrein hardlopen met je baby in een wagen, dit schokt en schudt echt te veel.

    Uiteraard moet je baby goed vast gezet kunnen worden in de hardloop wandelwagen, check de tuigjes dus goed.

    Let bij een hardloop wandelwagen nog beter op of de lengte van de duwstang goed aan jouw lengte aan te passen is. Tijdens hardlopen maak je grotere passen waardoor de hoogte van de duwstang anders (lees hoger) ingesteld moet worden dan bij wandelen.

    Let ook op of de duwstang niet glibberig wordt van zweet of regen zodat hij uit je handen kan schieten. Een polsband die gekoppeld is aan de duwstang kan voorkomen dat de wandelwagen door kan rijden als jij de grip verliest.

    Ook een handrem is goed voor de veiligheid zodat je de wagen makkelijk tot stilstand kunt brengen.

    Bij sommige hardloop wandelwagens kun je het voorste wiel vastzetten zodat hij niet meer kan zwenken. Dit heeft als voordeel dat ze makkelijker rijden op rulle ondergrond.

    Nog iets om aan te denken: kun je je baby goed beschermen tegen insecten, zon of regen? Gebruik nooit een doek om de kap af te sluiten en zo je baby te beschermen tegen de zon!

    Een hardloop wandelwagen is langer dan een gewone wandelwagen, hierdoor is hij wat minder wendbaar en stuurt hij moeilijker. Ook zijn ze minder compact in te klappen en passen ze hierdoor soms niet in dezelfde auto als waar een gewone kinderwagen wel in past.

    Bedenk ook dat hardlopen met een baby in de wagen een stuk zwaarder is dan alleen hardlopen, je moet er echt even aan wennen. Aan de andere kant is het wel gelijk een goede krachttraining ;).

    Enkele goede merken voor hardloop kinderwagens zijn:
    Thule Urban Glide - Hauck Runner en de Bugaboo Runner.

    Hardloop kinderwagen

     

    Waar let je op bij het kopen van een kinderwagen?

    Ontdek onze 15 tips inclusief handige video.

    1. Hoe makkelijk stel je allerlei zaken in?
      Bijvoorbeeld de rugleuning van het zitje. Die gebruik je pas als je baby zo’n 6-9 maanden oud is, maar het is bij aankoop al belangrijk dat je oplet of je de rugleuning makkelijk kunt verzetten. Het ene moment wil je kind immers lekker rondkijken en het volgende moment slapen. De rugleuning moet makkelijk instelbaar zijn met je baby erin.
      De duwstang, is die makkelijk aanpasbaar aan verschillende hoogtes, dit is vooral van belang als jij en je partner veel in lengte verschillen.
      Is de lengte van de duwstang zo instelbaar dat jullie er beiden gemakkelijk achter lopen. Een goede hoogte voor de duwstang is je middel.
      Bij de ene kinderwagen verstel je de hoogte door de duwstang uit te schuiven, bij de andere verstel je de hoogte door de duwstang in een andere positie te plaatsen.
      In dat laatste geval kan het voorkomen dat je hem wel op de juiste hoogte in kunt stellen, maar dat je daardoor te ver van de wagen af loopt. De kinderwagen is dan minder goed te controleren en het contact met je baby is minder.
      Als jullie beiden lang zijn is het ook belangrijk om te letten op de hoogte van de reiswieg. Voor lange mensen is het fijn als de reiswieg wat hoger is zodat je niet zo krom hoeft te staan als je je baby wilt pakken, mondje af wilt vegen enzovoort.
    2. Hoe wendbaar is de kinderwagen, slalom je makkelijk om obstakels heen? Dit is vooral belangrijk als je wilt winkelen met je kinderwagen en dus veel in kleine ruimtes moet manoeuvreren.
    3. Rijd hij lekker op de ondergronden waar jij hem het meest voor wilt gebruiken? Probeer dit ook echt uit. Wil je graag naar het strand of bos dan moet je andere eisen stellen aan je kinderwagen dan wanneer je alleen op verharde ondergrond rijdt.
      Krijg je hem makkelijk een stoepje op en af, of een kleine verhoging?
    4. Hoe makkelijk zet je de reiswieg of het autostoeltje erop of af.
    5. Hoe makkelijk klapt de kinderwagen in en uit? Bedenk je hierbij dat je even moet wennen aan het systeem, maar er zitten zeker grote verschillen in hoe makkelijk dit gaat.
    6. Hoeveel ruimte neemt hij in als hij ingeklapt is? Zeker als je klein behuisd bent of hij mee moet in een niet al te grote auto is het belangrijk dit te checken.
    7. Is hij praktisch in gebruik?
      Is de kap soepel te verstellen? Is de boodschappenmand makkelijk bereikbaar? En is hij groot genoeg voor hetgeen jij wilt meenemen?
    8. Hoe is het comfort voor je baby?Naast jullie comfort is het comfort van je baby natuurlijk ook heel belangrijk. Als je veel gaat wandelen is een goed stevig matras in de reiswieg belangrijk. Let hierbij op dat het matras goed aansluit in de wandelwagen, er mag geen ruimte tussen matras en wanden van de wandelwagen zitten. Je baby moet helemaal plat liggen in de reiswieg. Zitjes zijn hierdoor minder geschikt voor baby’s omdat ze niet helemaal plat kunnen. Een baby mag pas in een zitje als hij zelfstandig kan zitten, meestal tussen 6 en 9 maanden. Ook de banden leveren het nodig comfort aan je kinderwagen. Luchtbanden zijn comfortabeler dan massieve banden omdat ze meer dempen. Nadeel is dat je ze af en toe moet oppompen en ze kunnen lek raken. Pompjes worden niet altijd standaard meegeleverd.Steeds meer kinderwagens hebben schuim gevulde banden, deze dempen net zo goed als luchtbanden en hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken en niet opgepompt hoeven te worden.
    9. Veiligheid kinderwagen
      Let erop dat de kinderwagen een goede rem heeft, liefst op 2 wielen. De kinderwagen mag niet weggeduwd kunnen worden als hij op de rem staat. De rem moet ook makkelijk bereikbaar zijn en goed te bedienen. Let ook op de stabiliteit van de kinderwagen.
    10. Gewicht kinderwagen
      Woon je op een bovenhuis of moet je de kinderwagen regelmatig een trapje op tillen, dan is het belangrijk om op het gewicht te letten. Ook als je de kinderwagen regelmatig mee moet nemen in het openbaar vervoer is het gewicht belangrijk. Er zijn combiwagens van maar 8 kilo, maar er zijn er ook die meer dan 15 kilo wegen
    11. Hoeveel ruimte neemt de kinderwagen in
      Woon je klein dan is het belangrijk dat de kinderwagen niet teveel ruimte inneemt wanneer je hem niet gebruikt. Daarbij is niet alleen de afmeting belangrijk, maar ook of hij opgeklapt kan blijven staan. Als je maar weinig ruimte hebt is het immers wel fijn als het onderstel zo min mogelijk in de weg staat. Sommige kinderwagens vouwen klein in en kunnen ook opgeklapt blijven staan of opgehangen worden. De afmeting van de opgeklapte kinderwagen is natuurlijk ook belangrijk voor vervoer in je auto. Ga een kinderwagen altijd kopen met de kleinste auto waar hij in moet passen, dan kun je goed meten of het past en hoeveel ruimte er nog overblijft. Overweeg ook eens of een draagzak of draagdoek een goed alternatief is voor de kinderwagen.
    12. Hoe ga je de kinderwagen het meest gebruiken
      Ga je veel met je baby de stad in, dan moet je wagen heel wendbaar zijn en makkelijk in kleine ruimtes kunnen bewegen. Hiervoor heb je kleine wielen nodig die wendbaar zijn. Probeer ook de draaicirkel van de kinderwagen uit. Als je veel in winkels bent met je kinderwagen wil je graag een kinderwagen met een kleine draaicirkel.Ga je regelmatig off road of op het strand wandelen, dan wil je een kinderwagen met grote wielen, die zijn minder wendbaar maar wel goed te gebruiken op zachte ondergrond. Winkel je regelmatig met je baby én ga je regelmatig naar het strand, dan heb je een kinderwagen nodig met grote en kleine wielen die je wisselend voor of achter kunt gebruiken. Door de reiswieg of het zitje om te draaien en de duwstang om te klappen kun je bij deze kinderwagens de ene keer de grote wielen voor hebben en de andere keer de kleine.
    13. Hoeveel boodschappen kun je meenemen?
      Ook de ruimte voor boodschappen verschilt veel bij de ene of andere kinderwagen, heb je geen auto en moet je veel boodschappen lopend doen, dan is het belangrijk dat je oplet dat er voldoende ruimte is voor je boodschappen onderin de wagen.Hang boodschappentassen nooit aan de duwstang! Hierdoor wordt de wagen instabiel en kan omvallen.
    14. Kijkrichting van je kind
      Bij de meeste kinderwagens kun je de kijkrichting aanpassen. Een kleine baby kijkt altijd naar jou, maar een groter kind wil wel graag de wijde wereld in kijken.Laat je kind niet te snel vooruit kijken, onderzoek laat zien dat baby’s erg onrustig kunnen worden als ze teveel indrukken opdoen. Door je baby naar jou te laten kijken, ook als hij allang in het zitje zit, fixeert je kind zich het meest op jou en doet minder indrukken op waardoor hij minder onrustig wordt.Wanneer jouw kind rijp is om vooruit te gaan kijken is heel verschillend. Ons advies is om het eerste jaar je baby achteruit, dus naar jou, te laten kijken en daarna uit te proberen of je kind het leuk vindt om vooruit te kijken en er niet onrustig van wordt. Sommige kinderen vinden het heel lang fijner om naar jou te kijken in plaats van naar voren. Het zien van het vertrouwde gezicht maakt dat ze zich zekerder voelen en niet zo verstoord raken door al die indrukken rondom.Controleer dus altijd of het zitje, wat je gaat gebruiken als je baby zelfstandig kan zitten, ook in 2 kijkrichtingen gezet kan worden.Voor de reiswieg kan het ook heel handig zijn als hij in 2 richtingen gezet kan worden, als de zon schijnt kan het handig zijn om zoveel mogelijk zon uit de wagen te houden door de bak om te keren.
    15. Driewielers
      Driewielers zijn geschikter voor onverharde wegen, maar schokken dan wel erg. Doe dit liever niet tot je baby 6 maanden oud is, het nekje is tot die tijd nog niet sterk genoeg om de schokken op hobbelige wegen goed op te vangen.

    Probeer de kinderwagen die je mooi vindt en aan jullie eisen voldoet echt goed uit.

    Niet alleen even een rondje in de winkel maar ook echt op de ondergrond waarvoor jij hem wilt gebruiken én kijk ook hoe makkelijk hij stoepje op en af gaat en dergelijke. Bij de meeste winkels is er wel een parcours wat je kunt uitproberen.

    Let ook goed op of de kinderwagen van je keuze wel past in jullie auto. Als jullie twee auto's hebben neem dan de kleinste auto mee naar de winkel en pas of de wagen hier makkelijk in past. Bedenk ook wat er verder nog in de laadruimte moet, bijvoorbeeld als jullie ook met de auto op vakantie gaan.

    Koop een kinderwagen altijd samen met je partner en neem de tijd! Probeer hem ook altijd allebei uit.

    Hoe ga je de kinderwagen gebruiken, woon je klein of op een bovenhuis? Moet de kinderwagen mee in openbaar vervoer? Allemaal zaken waar je bij stil moet staan bij de aankoop van je kinderwagen.

    Babyuitzet: video aankoop kinderwagen

    Het beste uit de test

    De beste kinderwagens van 2022

    Dit jaar is met en 8,6 als eindoordeel in de 3 in 1 kinderwagen als beste uit de test gekomen:

    Nuna Mixx Next:

    Een uitstekende koop volgens de consumentenbond. Hij rijdt soepel en is prettig in gebruik. Deze wagen heeft massieve banden.
    Goedkoop is hij niet, zo'n € 850,00, dit is wel inclusief reiswieg.

    De consumentenbond geeft deze plus- en minpunten aan:

    Pluspunten:

    • Bekleding van het zitje is zeer eenvoudig schoon te maken
    • Remmen zijn makkelijk te bedienen
    • Reiswieg is eenvoudig vast en los te maken
    • Veel zitcomfort voor je kindje
    • Rijdt goed over bijna alle soorten ondergrond
    • Is zeer wendbaar
    • Slaagt voor alle veiligheidstests

    Minpunten:

    • Zeer zware kinderwagen: 13 tot 15 kg
    • Niet prettig te gebruiken in het OV
    • Zitje is te groot voor 1-jarig kind

    Dit laatste minpunt zien we bij heel veel kinderwagens die zij getest hebben staan.

    Beste koop (beste kwaliteit/prijs verhouding) met een 8,2 als eindoordeel:

    Maxi-Cosi Adorra 2.0

    Deze wagen rijdt over de meeste ondergronden heel prettig en is handig in het gebruik volgens de consumentenbond.

    Het prijsverschil met de beste uit de test is groot. Waar de Nuna rond de € 850,00 kost heb je de Maxi-Cosi voor zo'n € 450,00.

    Pluspunten:

    • Rijdt makkelijk en soepel over alle soorten ondergrond
    • Reiswieg is eenvoudig vast en los te maken
    • Is zeer wendbaar
    • Remmen zijn makkelijk te bedienen
    • Reiswieg is eenvoudig vast en los te maken
    • Rugleuning makkelijk te bedienen

    Minpunten:

    • Zitje is ongeschikt voor 1-jarig kind
    • Zware kinderwagen: 12 tot 13 kg
    • Niet prettig te gebruiken in het OV

    De consumentenbond over kinderwagens, hoe worden ze getest?

    De consumentenbond test 3 in 1 kinderwagens en buggy's, waarbij de 3 in 1 vaker getest worden, simpelweg omdat deze meer verkocht worden.

    Het testen gebeurt in samenwerking met internationale zusterorganisaties zodat er zoveel mogelijk kinderwagens getest kunnen worden. De keuze welke kinderwagens getest worden wordt gemaakt op basis van (verwachte) verkoopcijfers. Met andere woorden, ze testen de meeste verkochte kinderwagens.

    Alle kinderwagens worden getest door 6 ouders die met hun kind in de wagen een route afleggen en een vragenlijst invullen.

    Daarnaast kijken 3 experts naar veiligheid, gebruiksgemak, sturen en rijden en gebruiksklaar maken.

    Ieder onderdeel krijgt een waardering en aan de hand van het gemiddelde van ieder onderdeel en de belangrijkheid per onderdeel (je kunt  je voorstellen dat het al dan niet makkelijk schoonmaken minder zwaar weegt dan hoe een kinderwagen rijdt op verschillende terreinen bijvoorbeeld) komt de bond tot een eindoordeel.

    Waarop test de consumentenbond

    De kinderwagens worden uitgebreid getest, van rijgemak op verschillende ondergronden tot meenemen in het openbaar vervoer. Van veiligheid tot ergonomie (hoe ondersteunt het matras of zitje het lichaam van je baby)

    Een zeer uitgebreide test waar je op mag vertrouwen en jij je voordeel mee kunt doen.

    Wat kost een kinderwagen?

    Er zijn heel grote prijsverschillen tussen kinderwagens, niet alleen tussen merken maar ook tussen verschillende winkels. Let hierbij wel op of de goedkope aanbieding die je ziet wel vergelijkbaar is met de andere winkel waar jouw keuze duurder is. Soms zie je aanbiedingen die op het eerste gezicht heel goedkoop lijken, maar dan zitten er allerlei accessoires niet bij die je bij de duurdere winkel er wel bij krijgt.

    Vergelijk dus altijd goed, maar wel eerlijk.

    Soms kun je veel geld besparen door een model van vorig jaar te kiezen, die verschillen soms alleen in bekleding, maar er kunnen ook technische aanpassingen zijn. Vraag dit altijd goed na.

    Uit onderzoek van verschillende consumentenbonden in binnen- en buitenland blijkt dat een goedkope kinderwagen zeker niet slechter hoeft te zijn dan een duurdere. De beste uit de test bij de consumentenbond variëren bijvoorbeeld in prijs van € 500,00 tot € 1300,00….

    Tweedehands kinderwagen?

    Is het veilig om een kinderwagen tweedehands te kopen?

    Een kinderwagen gaat jaren mee. Als je hem maar voor één kind wilt gaan gebruiken is het een flinke investering en kun je overwegen hem tweedehands te kopen. Denk je dat je meerdere kinderen wilt, dan is een tweedehands kinderwagen misschien niet zo’n goede keus.

    Een kinderwagen van Marktplaats, waar let je op?

    • Is het frame stevig en niet erg beschadigd
    • Zijn er geen onderdelen gebroken of roestig
    • Zijn de wielen niet wiebelig
    • Werkt de rem goed, ook als de wielen nat zijn?
    • Zit er nog voldoende profiel op de wielen, weinig profiel geeft minder grip
    • Is de bekleding schoon en onbeschadigd? Bij versleten bekleding of losse naden kunnen er harde stuken vrijkomen waar je baby zich aan kan verwonden.
    • Kan de bekleding gewassen worden, liefst in de wasmachine (check het label of de gebruiksaanwijzing)
    • Zijn er nog onderdelen van dit model verkrijgbaar (denk aan een nw matras mocht je dat hygiënischer vinden)
    • Zijn alle bevestigingsklemmen nog sterk genoeg, blijven ze goed dicht zitten, is er geen gevaar voor beklemming omdat ze iets wijken?
    • Kijk ook of het bij de mensen waar je de kinderwagen wilt kopen schoon in huis is. Dit zegt vaak veel over hygiëne van mensen.

    Je kinderwagen (laten) schoonmaken.

    Een belangrijk aspect bij het (tweedehands) kopen van een kinderwagen is of de wagen makkelijk schoon te maken is. Vraag hier naar bij aankoop.

    Een kinderwagen gaat immers jaren mee en dat kinderen knoeien is één ding waar je zeker van kunt zijn.

    Om jaren plezier van je kinderwagen te hebben is het dus heel belangrijk dat hij goed schoon te maken is.

    Bij niet alle kinderwagens mag de bekleding in de wasmachine en moet het met de hand schoongemaakt worden.

    Op het waslabel van zowel de bekleding als het matras van de reiswieg staat hoe ze gewassen mogen worden.

    Ook het onderstel verdient een regelmatige schoonmaakbeurt, doe dit met een mild schoonmaakmiddel als groene zeep.

    Verwijder zand en ander zichtbaar vuil altijd zo snel mogelijk en vergeet de wielen ook niet regelmatig schoon te maken, zeker als je offroad gewandeld hebt is het verstandig de wielen er ook echt even af te halen en met lauw water schoon te spoelen.

    Lees altijd de gebruiksaanwijzing na om te zien wat je wel of niet mag reinigen met water en/of zeep.

    Als je de kinderwagen tweedehands koopt wil je hem thuis waarschijnlijk zeker even goed schoon kunnen maken, check hier dan ook zeker of de bekleding en het matras in de wasmachine mag. Wellicht wil je een nieuwe matrasje kopen, is dat nog te koop?

    Er zijn ook bedrijven die kinderwagens professioneel reinigen. Als je dit wilt check dan bij stomerijen - wasserijen of meubelreinigingsbedrijven.

    Meer lezen

    Veilig vervoer baby – BabyUitzet
    Luiertassen
    Autostoeltje, veiligheid komt eerst – BabyUitzet
    De draagzak of draagdoek
    Op pad met je baby
    Campingbedje

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    veneta
    Raamdecoratie – BabyUitzet

    Bij het inrichten van de babykamer, is het belangrijk dat je de juiste raamdecoratie kiest. Je wilt natuurlijk wel dat Lees meer

    babykamer kopen
    Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer

    Mooi is niet de enige eis bij de aanschaf van een babykamer. In deze video praktische tips waar op te Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

    Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Autostoeltje goed plaatsen

    Bijna 75% van de ouders maakt fouten in het plaatsen van de autostoel. Jij niet toch?

    Wat Kost Een Kind Baby Op Komst
    Wat kost een kind

    Een overzicht van alle kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengen. Inclusief handige checklist én lijst Wat Lees meer

    Campingbedje
    Campingbedjes; gebruikstips

    Zo gebruik je een campingbedje veilig