Kinderwagen kopen

De kinderwagen is één van de duurste uitgaven in je babyuitzet

Daarom is het heel belangrijk om vóór je na de winkel gaat goed na te denken hoe jullie de kinderwagen het meest gaan gebruiken:

 • In wat voor auto moet hij passen?
 • Moet hij omhoog getild worden?
 • Moet hij mee in het openbaar vervoer?

Dit zijn zomaar een paar punten waar wij in dit artikel meer informatie over geven.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de wagen het meest voor gaat gebruiken. Als je veel gaat winkelen met je baby heb je andere eisen dan wanneer je bijvoorbeeld regelmatig naar het strand gaat of op andere onverharde ondergrond wilt rijden.
Door je goed voor te bereiden voorkom je teleurstelling en heb je jarenlang plezier van je kinderwagen. In ons dossier babyuitzet helpen we je natuurlijk ook graag om de juiste keuze te maken voor jullie kinderwagen. Onafhankelijk en betrouwbaar!
Vraag altijd na of de wagen de goedkeuring draagt van de Europese norm; NEN-EN 1888

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderwagen

 1. Hoe makkelijk stel je allerlei zaken in? Bijvoorbeeld de rugleuning van het zitje. Die gebruik je pas als je baby zo’n 6-8 maanden oud is, maar het is bij aankoop al belangrijk dat je oplet of je de rugleuning makkelijk kunt verzetten. Het ene moment wil je kind immers lekker rondkijken en het volgende moment slapen. De rugleuning moet makkelijk instelbaar zijn met je baby erin.
  De duwstang, is die makkelijk aanpasbaar aan verschillende hoogtes, dit is vooral van belang als jij en je partner veel in lengte verschillen.
  Is de lengte van de duwstang zo instelbaar dat jullie er beiden gemakkelijk achter lopen. Een goede hoogte voor de duwstang is je middel.
  Bij de ene kinderwagen verstel je de hoogte door de duwstang uit te schuiven, bij de andere verstel je de hoogte door de duwstang in een andere positie te plaatsen.
  In dat laatste geval kan het voorkomen dat je hem wel op de juiste hoogte in kunt stellen, maar dat je daardoor te ver van de wagen af loopt. De kinderwagen is dan minder goed te controleren en het contact met je baby is minder.
  Als jullie beiden lang zijn is het ook belangrijk om te letten op de hoogte van de reiswieg. Voor lange mensen is het fijn als de reiswieg wat hoger is zodat je niet zo krom hoeft te staan als je je baby wilt pakken, mondje af wilt vegen enzovoort.
 2. Hoe wendbaar is de kinderwagen, slalom je makkelijk om obstakels heen? Dit is vooral belangrijk als je wilt winkelen met je kinderwagen en dus veel in kleine ruimtes moet manoeuvreren.
 3. Rijd hij lekker op de ondergronden waar jij hem het meest voor wilt gebruiken? Probeer dit ook echt uit. Wil je graag naar het strand of bos dan moet je andere eisen stellen aan je kinderwagen dan wanneer je alleen op verharde ondergrond rijdt.
  Krijg je hem makkelijk een stoepje op en af, of een kleine verhoging?
 4. Hoe makkelijk zet je de reiswieg of het autostoeltje erop of af.
 5. Hoe makkelijk klapt de kinderwagen in en uit? Bedenk je hierbij dat je even moet wennen aan het systeem, maar er zitten zeker grote verschillen in hoe makkelijk dit gaat.
 6. Hoeveel ruimte neemt hij in als hij ingeklapt is? Zeker als je klein behuisd bent of hij mee moet in een niet al te grote auto is het belangrijk dit te checken.
 7. Is hij praktisch in gebruik?
  Is de kap soepel te verstellen? Is de boodschappenmand makkelijk bereikbaar? En is hij groot genoeg voor hetgeen jij wilt meenemen?

Probeer de kinderwagen die je mooi vindt echt goed uit. Niet alleen even een rondje in de winkel maar ook echt op de ondergrond waarvoor jij hem wilt gebruiken én kijk ook hoe makkelijk hij stoepje op en af gaat en dergelijke. Bij de meeste winkels is er wel een parcours wat je kunt uitproberen.
Let ook goed op of de kinderwagen van je keuze wel past in jullie auto.

Kinderwagen kopen tips: koop een kinderwagen altijd samen met je partner! Probeer hem ook altijd allebei uit.

Kinderwagen comfort voor je baby

Naast jullie comfort is het comfort van je baby natuurlijk ook heel belangrijk. Als je veel gaat wandelen is een goed stevig matras in de reiswieg belangrijk. Let hierbij op dat het matras goed aansluit in de wandelwagen, er mag geen ruimte tussen matras en wanden van de wandelwagen zitten.

Je baby moet helemaal plat liggen in de reiswieg. Zitjes zijn hierdoor minder geschikt voor baby’s omdat ze niet helemaal plat kunnen. Een baby mag pas in een zitje als hij zelfstandig kan zitten, meestal tussen 6 en 8 maanden. Ook de banden leveren het nodig comfort aan je kinderwagen. Luchtbanden zijn comfortabeler dan massieve banden omdat ze meer dempen. Nadeel is dat je ze af en toe moet oppompen en ze kunnen lek raken. Pompjes worden niet altijd standaard meegeleverd.

Steeds meer kinderwagens hebben schuim gevulde banden, deze dempen net zo goed als luchtbanden en hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken en niet opgepompt hoeven te worden.

Driewielers zijn geschikter voor onverharde wegen, maar schokken dan wel erg. Doe dit liever niet tot je baby 6 maanden oud is, het nekje is tot die tijd nog niet sterk genoeg om de schokken op hobbelige wegen goed op te vangen.

Veiligheid kinderwagen

Let erop dat de kinderwagen een goede rem heeft, liefst op 2 wielen. De kinderwagen mag niet weggeduwd kunnen worden als hij op de rem staat. De rem moet ook makkelijk bereikbaar zijn en goed te bedienen. Let ook op de stabiliteit van de kinderwagen.

Gewicht kinderwagen

Woon je op een bovenhuis of moet je de kinderwagen regelmatig een trapje op tillen, dan is het belangrijk om op het gewicht te letten. Ook als je de kinderwagen regelmatig mee moet nemen in het openbaar vervoer is het gewicht belangrijk. Er zijn combiwagens van maar 8 kilo, maar er zijn er ook die meer dan 15 kilo wegen

Hoeveel ruimte neemt de kinderwagen in

Woon je klein dan is het belangrijk dat de kinderwagen niet teveel ruimte inneemt wanneer je hem niet gebruikt. Daarbij is niet alleen de afmeting belangrijk, maar ook of hij opgeklapt kan blijven staan. Als je maar weinig ruimte hebt is het immers wel fijn als het onderstel zo min mogelijk in de weg staat. Sommige kinderwagens vouwen klein in en kunnen ook opgeklapt blijven staan of opgehangen worden. De afmeting van de opgeklapte kinderwagen is natuurlijk ook belangrijk voor vervoer in je auto. Ga een kinderwagen altijd kopen met de kleinste auto waar hij in moet passen, dan kun je goed meten of het past en hoeveel ruimte er nog overblijft.

Hoe ga je de kinderwagen het meest gebruiken

Ga je veel met je baby de stad in, dan moet je wagen heel wendbaar zijn en makkelijk in kleine ruimtes kunnen bewegen. Hiervoor heb je kleine wielen nodig die wendbaar zijn. Probeer ook de draaicirkel van de kinderwagen uit. Als je veel in winkels bent met je kinderwagen wil je graag een kinderwagen met een kleine draaicirkel.

Ga je regelmatig off road of op het strand wandelen, dan wil je een kinderwagen met grote wielen, die zijn minder wendbaar maar wel goed te gebruiken op zachte ondergrond. Winkel je regelmatig met je baby én  ga je regelmatig naar het strand, dan heb je een kinderwagen nodig met grote en kleine wielen die je wisselend voor of achter kunt gebruiken. Door de reiswieg of het zitje om te draaien en de duwstang om te klappen kun je bij deze kinderwagens de ene keer de grote wielen voor hebben en de andere keer de kleine.

Ook de ruimte voor boodschappen verschilt veel bij de ene of andere kinderwagen, heb je geen auto en moet je veel boodschappen lopend doen, dan is het belangrijk dat je oplet dat er voldoende ruimte is voor je boodschappen onderin de wagen.

Hang boodschappentassen nooit aan de duwstang! Hierdoor wordt de wagen instabiel en kan omvallen.

Kijkrichting van je kind

Bij de meeste kinderwagens kun je de kijkrichting aanpassen. Een kleine baby kijkt altijd naar jou, maar een groter kind wil wel graag de wijde wereld in kijken.

Laat je kind niet te snel vooruit kijken, onderzoek laat zien dat baby’s erg onrustig kunnen worden als ze teveel indrukken opdoen. Door je baby naar jou te laten kijken, ook als hij allang in het zitje zit, fixeert je kind zich het meest op jou en doet minder indrukken op waardoor hij minder onrustig wordt.

Wanneer jouw kind rijp is om vooruit te gaan kijken is heel verschillend. Ons advies is om het eerste jaar je baby achteruit, dus naar jou, te laten kijken en daarna uit te proberen of je kind het leuk vindt om vooruit te kijken en er niet onrustig van wordt. Sommige kinderen vinden het heel lang fijner om naar jou te kijken in plaats van naar voren. Het zien van het vertrouwde gezicht maakt dat ze zich zekerder voelen en niet zo verstoord raken door al die indrukken rondom.

Controleer dus altijd of het zitje, wat je gaat gebruiken als je baby zelfstandig kan zitten, ook in 2 kijkrichtingen gezet kan worden.

Voor de reiswieg kan het ook heel handig zijn als hij in 2 richtingen gezet kan worden, als de zon schijnt kan het handig zijn om zoveel mogelijk zon uit de wagen te houden door de bak om te keren.

Schoonmaken kinderwagen

Een belangrijk aspect is ook of de wagen makkelijk schoon te maken is. Vraag hier naar bij aankoop.
Een kinderwagen gaat immers jaren mee en dat kinderen knoeien is één ding waar je zeker van kunt zijn. Om jaren plezier van je kinderwagen te hebben is het dus heel belangrijk dat hij goed schoon te maken is. Bij niet alle kinderwagens mag de bekleding in de wasmachine en moet het met de hand schoongemaakt worden.

Testen

Test de kinderwagen van je keuze goed en maak een proefrit. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Klapt hij makkelijk in en uit
 • Is de rugleuning van het zitje (wat je gaat gebruiken als je kind zelfstandig kan zitten) makkelijk te verstellen, ook met je kind erin
 • Blijft hij ingeklapt als je hem moet dragen
 • Hoe makkelijk haal je de reiswieg of het autostoeltje eraf
 • Gaat hij makkelijk stoep op-af
 • Is hij wendbaar
 • Is de rem makkelijk bereikbaar
 • Is hij comfortabel voor jezelf en je baby (is het matras van de reiswieg stevig en niet teveel schokken op oneffen ondergrond bv)

Met al deze tips in ons dossier babyuitzet lukt het je vast om een kinderwagen te vinden die bij jullie past  😉

Het kopen van een kinderwagen vraagt goede voorbereiding

Hoe ga je de kinderwagen gebruiken, woon je klein of op een bovenhuis? Moet de kinderwagen mee in openbaar vervoer? Allemaal zaken waar je bij stil moet staan bij de aankoop van je kinderwagen.

Babyuitzet: video aankoop kinderwagen

Welke soorten kinderwagens zijn er?

Er zijn veel soorten kinderwagens te koop. Voor pasgeborenen is eigenlijk alleen de zogenaamde combiwagen geschikt. Dit is een kinderwagen en wandelwagen in één. Een combiwagen is te gebruiken vanaf de geboorte tot circa 4 jaar. De eerste maanden gebruik je de combiwagen met een reiswieg of autostoeltje (let op, je baby mag niet al te lang in een autostoeltje zitten, niet langer dan 2 uur is het advies). Als je baby goed zelfstandig kan zitten vervang je de reiswieg voor een zitje.

Een kinderwagen is geschikt voor een pasgeborene als er een reiswieg op past. Op de meeste combiwagens kun je een autostoeltje plaatsen, maar niet ieder merk autostoel past op iedere kinderwagen, vraag dit dus eerst na. Soms moet je er wel een adapter bij kopen om het autostoeltje vast te klikken op het onderstel. Sommige merken verkopen zowel combiwagens als autostoeltjes, in dat geval past hun eigen autostoeltje vaak zonder dat je er apart een adapter bij hoeft te kopen. Niet alle autostoeltjes kunnen op een kinderwagen geplaatst worden. Let dus bij aankoop van je kinderwagen ook op welke autostoel je wilt kopen.

Autostoel en kinderwagen in één

Heb je genoeg van het zeulen met een zware autostoel? Genoeg van die overvolle koffer bij een uitstapje?
Dankzij de Doona autostoel en kinderwagen in één hoef je geen aparte wandelwagen meer mee te nemen. Deze groep 0+ autostoel tover je immers met één druk op de knop om tot een veilige en comfortabele kinderwagen. Ideaal voor een uitstapje met je kindje van 0 tot 15 maanden.

Echte kinderwagens worden bijna niet meer geleverd. Officieel noemen we het een kinderwagen als er alleen een reiswieg op past, deze kinderwagens zijn geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 9 maanden, daarna moet je een wandelwagen kopen.
Hetzelfde geldt voor wandelwagens, ook die worden bijna niet meer geleverd omdat meeste ouders de voorkeur hebben voor een combiwagen. Die koop je immers één keer en gaat mee tot je baby niet meer in een wandelwagen wil. Een wandelwagen kun je gebruiken vanaf 6-8 maanden tot je kind 4 jaar oud is, er past alleen een zitje op.

Wil jij ruime keuze, goede service en snelle levering? Kijk dan eens op de site van onze partner Babylux naar hun ruime assortiment kinderwagens.

Buggy

Een buggy lijkt op een wandelwagen, maar is lichter, klapt anders op en biedt veel minder steun en comfort dan een wandelwagen. Ze zijn overigens wel een stuk goedkoper dan een wandelwagen. Een buggy is makkelijk als je regelmatig naar de stad of in het openbaar vervoer gaat met je baby. Hij is licht, wendbaar en klapt makkelijk op. Je hebt ook buggy’s die geschikt zijn voor 2 zitjes, de zogenaamde duo buggy’s
Yoyo+ Plus 6m+ buggy de Babyzen bij onze partner Babylux:

De Babyzen Yoyo+ Plus 6+ buggy is uiterst wendbaar en compact en voldoet aan de eisen van moderne ouders die de wereld willen verkennen met hun kleintje.
De Yoyo buggy is de perfecte bondgenoot om met een jong kindje naar zee te trekken, op familiebezoek te gaan en naar de andere kant van de wereld te reizen. De Yoyo+ buggy is een evolutieve vervoersoplossing. Je kan hem reeds vanaf de geboorte gebruiken met de Newborn Pack (los verkrijgbaar) of een autostoel groep 0 (los verkrijgbaar) tot de leeftijd van 3,5 jaar ongeveer (max. 18 kg).

Duowagen

Een combiwagen die geschikt is om 2 kinderen tegelijk in te vervoeren. Dit kan een tweeling zijn, maar ook 2 kinderen van verschillende leeftijd. Op de meeste duowagens kun je 2 reiswiegen, 2 zitjes of een reiswieg en een zitje plaatsen. Er zijn zelfs duowagens die je kunt inschuiven tot een enkele wagen. Makkelijk als je bijvoorbeeld je oudste kind naar het kinderdagverblijf brengt en erna met je baby gaat winkelen. Zodra je de oudste hebt afgezet haal je het zitje eraf en schuif  je de wagen in tot het formaat voor 1 kind.

Wat kost een kinderwagen?

Er zijn heel grote prijsverschillen tussen kinderwagens, niet alleen tussen merken maar ook tussen verschillende winkels. Let hierbij wel op of de goedkope aanbieding die je ziet wel vergelijkbaar is met de andere winkel waar jouw keuze duurder is. Soms zie je aanbiedingen die op het eerste gezicht heel goedkoop lijken, maar dan zitten er allerlei accessoires niet bij die je bij de duurdere winkel er wel bij krijgt.

Vergelijk dus altijd goed, maar wel eerlijk.

Soms kun je veel geld besparen door een model van vorig jaar te kiezen, die verschillen soms alleen in bekleding, maar er kunnen ook technische aanpassingen zijn. Vraag dit altijd goed na.

Uit onderzoek van verschillende consumentenbonden in binnen- en buitenland blijkt dat een goedkope kinderwagen zeker niet slechter hoeft te zijn dan een duurdere. De beste uit de test bij de consumentenbond variëren bijvoorbeeld in prijs van € 500,00 tot € 1300,00….

Kinderwagen tweedehands kopen?

Babyuitzet: Kun je een kinderwagen tweedehands kopen?

Is het veilig om een kinderwagen tweedehands te kopen? Een kinderwagen gaat jaren mee. Als je hem maar voor één kind wilt gaan gebruiken is het een flinke investering en kun je overwegen hem tweedehands te kopen. Denk je dat je meerdere kinderen wilt, dan is een tweedehands kinderwagen misschien niet zo’n goede keus.

Mocht je een tweedehands kinderwagen willen kopen, let hierop:

 • Is het frame stevig en niet erg beschadigd
 • Zijn er geen onderdelen gebroken of roestig
 • Zijn de wielen niet wiebelig
 • Werkt de rem goed, ook als de wielen nat zijn?
 • Zit er nog voldoende profiel op de wielen, weinig profiel geeft minder grip
 • Is de bekleding schoon en onbeschadigd? Bij versleten bekleding of losse naden kunnen er harde stuken vrijkomen waar je baby zich aan kan verwonden.
 • Zijn alle bevestigingsklemmen nog sterk genoeg, blijven ze goed dicht zitten, is er geen gevaar voor beklemming omdat ze iets wijken?
 • Kijk ook of het bij de mensen waar je de kinderwagen wilt kopen schoon in huis is. Dit zegt vaak veel over hygiëne van mensen.

Kinderwagen accessoires

Er zijn heel veel   kinderwagen accessoires te koop, bedenk van te voren welke je nodig hebt voor je babyuitzet zodat je je in de winkel niet laat verleiden tot aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

 • Adapter voor een autostoeltje wordt niet bij alle merken standaard bijgeleverd, soms moet je ze apart kopen. Vraag altijd na of de adapter die eventueel bij geleverd wordt ook geschikt is voor het stoeltje wat jij wilt kopen
 • Meerijdplankje, heb je een ouder kind wat prima kan lopen, maar het nog niet heel lang kan volhouden, dan is zo’n plankje handig.
 • Zonnekap; er zijn kappen die alleen het hoofdje uit de zon houden, maar ook kappen die je over de hele wagen kunt spannen.
 • Regenhoes, in ons land onmisbaar tenzij je weet dat je met regen binnen blijft   😎
 • Voetenzak, zolang je baby in de reiswieg ligt heb je hem niet echt nodig, je kunt dan met een dekentje zorgen dat je baby het niet koud heeft. Als je kind in het zitje zit en het is koud, dan is een voetenzak wel heel prettig. Natuurlijk hoef je de voetenzak niet bij je babyuitzet te kopen, dit kan later altijd nog.
 • Parasol, kan aan houder van de kinderwagen geklikt worden (houder moet je soms ook los kopen)
 • Luiertas; veel merken hebben bijpassende luiertassen. Mooi zo’n bijpassende tas, maar let vooral op of hij ook praktisch is en aan jouw wensen voldoet. Laat je niet verleiden door alleen het mooie…. Er zijn voldoende mooie luiertassen te koop die wellicht beter bij jou passen. Blijf dus kritisch
 • Transporttas; moet je kinderwagen mee in bv het vliegtuig dan is zo’n tas handig voor bescherming.
 • Verder zijn er nog allerlei kleine accessoires te koop zoals beker- en telefoonhouders, dekentjes enz.

 

Gerelateerde berichten

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer

Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en zorg dat je goed voorbereid bent.

Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst

Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook in bevestiging. Wat is belangrijk?

dragen van je baby

De draagzak of draagdoek

Wat is voor jouw geschikt en wanneer draag je je baby?

billendoekjes zijn niet zo veilig als je denkt

Billendoekjes – BabyUitzet

Billendoekjes worden meerdere keren per dag gebruikt. Is dat wel verstandig?

Veiligheid in en om huis – BabyUitzet

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Tips om je huis babyproof te maken.

stimuleer de ontwikkeling van je baby door te spelen

Ontwikkeling stimuleren – BabyUitzet

Spelletjes die de ontwikkeling van je baby stimuleren. Gerangschikt naar leeftijd van je baby

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
Veilig vervoer baby – BabyUitzet

Er worden veel fouten gemaakt in zowel het veilig vervoer baby in auto, draagdoek en op de fiets.

Luiertas
Luiertassen

Een luiertas moet niet alleen mooi, maar vooral ook handig zijn. Lees onze aankooptips

Autostoeltje baby kopen
Autostoeltjes, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

Er is een enorme keuze in autostoeltjes, maar wat is handig en vooral wat is veilig?

dragen van je baby
De draagzak of draagdoek

Wat is voor jouw geschikt en wanneer draag je je baby?

Naar Buiten Met Je Baby
Op pad met je baby

Wanneer mag je baby voor het eerst naar buiten?