Wat kost een kind?

Kosten babyuitzet en terugkerende kosten.

Kinderen zijn een dure ‘hobby’…. Veel stellen denken niet voldoende na over wat het krijgen van een kind financieel voor ze betekent. Terwijl het toch echt een flinke kostenpost is waar je wel degelijk rekening mee zou moeten houden.

Wat kost een kind?

Kosten babyuitzet en terugkerende kosten

Kinderen zijn een dure ‘hobby’…. Veel stellen denken niet voldoende na over wat het krijgen van een kind financieel voor ze betekent. Terwijl het toch echt een flinke kostenpost is waar je wel degelijk rekening mee zou moeten houden.

Wat kost een kind?

Behalve eenmalige kosten voor de babykamer, babyuitzet enz. zijn er de steeds terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan voeding, verzorging, hoger water en energieverbruik, maar ook aan kinderopvang.

Naast de kosten gaat één van de ouders vaak minder werken, de inkomsten dalen dus.

Hieronder proberen we zo uitgebreid mogelijk te omschrijven met welke kosten je allemaal rekening moet houden.

 

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

 

 

 

baby op komst pakket 

 

Overzicht onderwerpen

  Eenmalige kosten

  Houd rekening met éénmalige kosten voor je babyuitzet en terugkerende kosten zoals voeding, scholing, kinderopvang enzovoort.

  Kosten babykamer:

  de kosten variëren natuurlijk sterk. Koop je alles nieuw of vind je het leuk om een tweedehands kamertje zelf op te knappen?

  Koop je alleen een ledikantje en aankleedtafel of commode, of wil je ook een wieg of cosleeper en een kledingkast in dezelfde lijn?

  Reken voor een complete kamer al snel op minimaal 500 euro, maar veel duurder kan natuurlijk ook..

  Lees voor je een babykamer gaat kopen het artikel over veilig slapen

  Koop altijd een goed matras. Een goed matras is stevig, niet te zacht, past goed in het bed (geen ruimte tussen bed en matras) en moet goed vlak zijn.

  Koop altijd een nieuw matras.

  Kosten babyuitzet:

  Als je uitgaat van de checklist dan moet je rekenen op een minimaal bedrag van 250 euro voor de aanschaf van kleertjes, rompertjes, luiers, verzorgingsartikelen, flessen en dergelijke.

  Koop niet teveel kleertjes, vaak krijg je in het kraambed nog zoveel kleertjes cadeau dat je veel te veel hebt.

  Kosten kinderwagen;

  Ook hiervoor geldt dat je het net zo duur kunt maken als je zelf wilt.

  Er zijn al kinderwagens te koop voor €100,00, maar of die ook kwalitatief goed zijn???

  Een goede lighouding en ondersteuning is immers echt belangrijk, dus vaak is het beter om toch wat meer geld uit te geven voor een goede kinderwagen.

  De consumentenbond test regelmatig alle kinderwagens, kijk hier eerst na voor je een kinderwagen gaat kopen.

  Als je eenmaal in de winkel bent laat je je anders misschien te snel verleiden door mooi. Mooi is natuurlijk leuk, maar ergonomisch verantwoord is veel belangrijker.

  Voor een goede kinderwagen ben je, inclusief benodigde accessoires tussen de 500 en 1000 euro kwijt.

  Een alternatief kan een draagzak of draagdoek zijn. Je baby vindt het heerlijk om gedragen te worden, maar is het ook wat voor jullie?

  Kosten autostoeltje:

  De veiligheid van je baby in de auto en het gemak van een stoeltje is bij je keuze voor een autostoeltje het belangrijkste waar je op moet letten.

  Autostoeltjes zijn al te koop vanaf 40 euro, maar een goed stoeltje kost al snel ruim 150 euro.

  Lees zeker ook  waar je op moet letten bij de aanschaf van een autostoeltje

  Verder heb je nog een kinderstoel en box nodig, deze heb je nog niet direct na de geboorte nodig. Voor een kinderstoel reken je tussen de 50 en 200 euro, ook voor een box ben je een soortgelijk bedrag kwijt.

  Totaal ben je al gauw zo’n 2000 euro kwijt in de aanschaf van bovenstaande producten.

  Maar daar ben je er natuurlijk nog niet. Naast de eenmalige kosten zijn er ook kosten die dagelijks terugkomen.

  Terugkerende kosten

  Voeding, luiers, toenemende energiekosten, kinderopvang en later school, allemaal zaken die geld kosten en die dagelijks terug keren.

  Het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS)houdt bij hoeveel ouders gemiddeld aan hun kind uitgeven:

  • Eén kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen.
  • Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.

  Voor de bepaling van het besteedbaar (gezins)inkomen, neem je alle inkomstenbronnen mee, dus ook vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke.

  Op grond hiervan heeft het Nibud berekend dat de kosten van een kind dat opgroeit in een gezin met een gemiddeld inkomen tot en met de basisschool ruim € 50.000 kost.

  Daar komt in de middelbare schooltijd (12 tot 18 jaar) nog eens een kleine € 30.000 bij.

  Gaat je kind studeren, dan komen er nog eens flinke kosten bij.

  De studiefinanciering wordt alleen maar minder, ouders moeten steeds meer bijspringen willen ze niet dat hun kind na de studie met een gigantische schuld te maken krijgt.

  Kinderopvang is er in allerlei soorten en maten: het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang, gastouderopvang of een oppas aan huis.

  De kosten van de kinderopvang hangen af van het type opvang, van het aantal dagen dat het kind of de kinderen er gebruik van maken en van het inkomen van de ouders.

  De overheid stelt jaarlijks het maximum uurtarief vast waarover een vergoeding gegeven wordt.

  De kosten van kinderopvang kunnen hoger zijn dan het vastgestelde maximum van de overheid. Op de site van de Rijksoverheid vind je informatie waar opvang aan moet voldoen en wat de kosten/toeslagen zijn.

  Naast de formele kinderdagverblijven en de officiële gastouderopvang kun je ook kiezen voor de informele kinderopvang.

  Hiervoor is de kinderopvangtoeslag niet van toepassing.

  Het tarief voor de informele oppas bepaal je in overleg en hangt meestal af van het aantal kinderen en het tijdstip van de dag/avond/nacht.

  Het nibud geeft aan dat een bedrag tussen de 4 en 6 euro voor opvang van 1 kind redelijk is, voor 2 kinderen ligt dit tussen de 6 en 8 euro en bij 3 kinderen of meer rond de 10 euro per uur.

  Als een oppas zich registreert bij een erkend gastouderbureau, wordt hij of zij een officiële gastouder die moet voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen.

  Zo kunnen ouders in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag voor een oppas die zij zelf geregeld hebben. De geregistreerde gastouder kan ook een oma of andere bekende zijn.

  Toeslagen

  De overheid draagt haar steentje bij in de kosten voor je kind.

  Denk hierbij aan kinderbijslag, die niet afhankelijk is van het inkomen en dus voor iedereen gelijk is en aan het kindgebonden budget, wat wel inkomensafhankelijk is. Meer informatie over het kindgebonden budget vind je bij de belastingdienst.

  Gaat je kind naar de kinderopvang dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

  Houdt er ook rekening mee dat jullie inkomen waarschijnlijk lager wordt door de komst van een kind. Eén van de ouders gaat vaak minder werken.

  Voordat je besluit minder te gaan werken zou je ook eens moeten kijken naar het ouderschapsverlof. Sinds 2022 kunnen beide ouders (deels) betaald ouderschapverlof opnemen.

  Wat koop je wanneer?

  Wij laten je per periode van de zwangerschap zien wat verstandig is om op dat moment te kopen.

  Eerste trimester

  Nieuwe broek: aan het eind van het eerste trimester gaan je broeken niet lekker meer zitten.
  Niet omdat je buik al zo groot is, de baarmoeder heeft pas het formaat van een grapefruit en komt nog maar net boven je schaambot uit.

  Toch merk je dat je broeken niet lekker meer zitten.
  Natuurlijk kun je een stukje kopen wat je tussen je knoop doet om de taille wijder te maken, maar dat zal vaak niet voldoende helpen om je broeken wel lekker te laten zitten.

  Want niet alleen je buik is wat dikker geworden, ook je bovenbenen, heupen en billen zetten wat aan. Je lichaam is zich aan het klaarmaken voor de borstvoeding straks en slaat op deze plekken wat extra vet op.

  Voor je eigen comfort is het daarom lekker om zo eind eerste trimester je eerste zwangerschapsbroek te kopen.

  Wees niet bang, tegenwoordig is de zwangerschapsmode net zo modieus als ‘gewone’mode.

  Zwangerschapsbeha: je borsten worden al heel snel gevoelig. Sommige vrouwen merken als eerste dat ze zwanger zijn doordat hun borsten pijnlijk worden.

  Een gewone beha kan hierdoor niet lekker meer zitten. Ook groeien je borsten al. Het wordt echt tijd voor een goede zwangerschapsbeha

  Misschien koop je je beha’s normaal in een warenhuis, maar nu je zwanger bent is het echt heel belangrijk dat je goed advies krijgt.

  Zwangere borsten hebben iets anders nodig qua ondersteuning dan een gewone beha.

  Verder weten we ook dat heel veel vrouwen een beha dragen in de verkeerde maat. Juist in de zwangerschap is een goede maat en goede ondersteuning extra belangrijk.

  Laat je daarom goed adviseren, bij voorkeur in een speciaalzaak.

  Sport je regelmatig? Koop dan zeker al vroeg een goede sportbeha voor zwangere.

  Voedingskussen: een voedingskussen kopen aan het eind van het eerste trimester???

  Ja, een voedingskussen is niet alleen te gebruiken tijdens het voeden.

  Sterker nog, veel vrouwen gebruiken het kussen in de zwangerschap intensiever dan na de  geboorte.

  Een voedingskussen is een soort slangkussen. Door de zwangerschap kunnen veel vrouwen geen fijne houding meer vinden in bed, niets ligt lekker. Een voedingskussen kan helpen.

  Je legt hem onder je buik, tussen je knieën door achter je rug, dit helpt veel vrouwen om comfortabeler te liggen. Maar natuurlijk kun je hem ook helemaal anders leggen, probeer gewoon een beetje uit.

  Tweede trimester

  Babykamer: veel winkels hebben een  levertijd van soms wel 6 tot 8 weken, het tweede trimester is dan ook de periode bij uitstek om op pad te gaan voor je babykamer.

  Niet alleen voor de levertijd, maar zeker ook omdat je in deze periode vaak de meeste energie hebt.  Lees eerst nog even door waar je allemaal op moet letten voor je de babykamer spulletjes gaat kopen.

  Positiekleding: je buik begint echt te groeien, het is tijd om comfortabelere kleding te kopen die meegroeit met je buik. Nu hoef je echt niet een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen. Met een paar basisstukken kom je een heel eind.

  Zwangerschapslingerie: als je in het eerste trimester nog geen zwangerschapsbeha gekocht hebt, doe het dan nu echt!

  Je borsten hebben andere steun nodig dan buiten de zwangerschap. Koop een goede beha bij voorkeur bij een speciaalzaak. Veel vrouwen dragen een verkeerde maat, in je zwangerschap heb je echt een goed steunende beha nodig, dat wil zeggen de juiste maat en juiste vorm voor jouw borsten. Er zijn heel mooie zwangerschapsbeha’s te koop, het hoeft echt niet saai en suf te zijn.

  Steunend Ondergoed Voor Buikpijn In De ZwangerschapSteunend ondergoed: heb je last van lage rugpijn, beginnende bekkenpijn, bandenpijn of harde buiken?

  Een steunend meegroeibroekje helpt heel goed. Ook een buikband kan helpen voor bandenpijn, harde buiken  en lage rugpijn.

  Schoenen: nieuwe schoenen omdat je zwanger bent?? JA…

  Veel vrouwen denken dat hun voeten groter worden in de zwangerschap. Dat is feitelijk niet zo, maar doordat je zwaarder wordt, verandert de stand van je voeten wel.

  Je voeten platten wat af, de bolling onder je voet wordt minder,  waardoor het lijkt of ze groter worden.

  Verder houd je vaak wat vocht vast en zwellen je voeten hierdoor als eerste op.
  Een paar nieuwe schoenen is dus zeker geen overbodige luxe.

  Draag je graag hoge hakken? Doe je lijf dit nu niet aan. Je lichaam moet al zoveel doorstaan, je rug heeft het zwaar te verduren, maak het niet nog erger door naaldhakken.

  Een klein hakje is geen probleem, maar de 10 cm moet even in de kast blijven.

  Koop schoenen met een klein hakje en een wat bredere leest, puntschoenen zijn misschien wat charmanter, maar je voeten zullen dankbaar zijn voor wat meer ruimte.

  Zwangerschapscursus: ga je oriënteren op een goede bevalcursus, want echt het helpt. Bewezen is dat vrouwen die goed voorbereid zijn op hun bevalling niet alleen beter terugkijken op hun bevalling, maar ook écht beter bevallen.

  Geen zin of tijd naar een klasje te gaan, kijk eens naar de online cursussen die wij aanbieden op onze zustersite; Babyopkomst.TV

  Voedingskussen: als je die in het eerste trimester nog niet gekocht hebt en je hebt moeite om een comfortabele slaaphouding te vinden, overweeg dan de aanschaf van een voedingskussen.

  Dit is een soort slang die je onder je buik legt, vervolgens tussen je knieën door en dan achter in je rug als steun legt. Veel vrouwen liggen met een voedingskussen veel comfortabeler.

  Babykamer opknappen: omdat je in het tweede trimester over het algemeen het meest fit bent is het tijd om aan de babykamer te beginnen.

  Veel vragen zijn er altijd over verven. Mag je als zwangere verven? JA, dat mag. Liefst met water gedragen verf en altijd goed ventileren, raam open dus.

  Derde Trimester

  Autostoeltje: deze MOET je in huis hebben voor je bevalling. Je baby mag alleen in de auto vervoerd worden als ze in een deugdelijk autostoeltje bevestigt zit.

  Kinderwagen : het is aan jullie of je deze in de zwangerschap wilt kopen of na de bevalling. Je hoeft hem niet perse in huis te hebben voor je gaat bevallen.

  Aan de andere kant wil je misschien niet net na de kraamdagen de winkel in om er alsnog één uit te zoeken.

  Draagdoek: wil je je baby gaan dragen, dan kun je een draagdoek in de zwangerschap kopen. Lees eerst onze tips

  Draagzak: een draagzak koop je bij voorkeur samen met je partner en je baby. Er zijn verschillende soorten en maten en de één past beter bij jullie situatie en baby dan de ander. Lees eerst onze tips

  Voedingsbeha: aan het eind van je zwangerschap kun je je eerste voedingsbeha gaan kopen.

  Koop er niet meer dan één.

  Na de bevalling veranderen je borsten nog heel erg en het is jammer als je beha dan niet lekker meer zit.

  Je hoeft niet perse een voedingsbeha in huis te hebben voor je gaat bevallen. In de kraamdagen lig je veel in bed en hoef je niet perse een beha te dragen, hoewel het soms wel fijn is als je een stevige beha hebt bij stuwing.

  Voedingsshirts: als je borstvoeding gaat geven is het fijn om al een paar voedingsshirts in huis te hebben voor je gaat bevallen. Je wilt immers niet hoeven winkelen als je baby net geboren is.

  Babyfoon: veel ouders vinden het prettig als ze hun baby kunnen horen/zien als de baby in haar eigen kamertje ligt en jullie beneden zitten.

  Daarom is het handig om een babyfoon van te voren in huis te hebben.

  Borstkolf en compressen: een kolf koop je meestal pas na de bevalling.

  Als je borstvoeding niet goed op gang komt en je al snel na de bevalling een kolf nodig hebt kun je hem vaak lenen bij het kraamcentrum.  Compressen zijn wel heel handig om voor de bevalling in huis te hebben.

  Meer lezen

  De perfecte start met een babyslaapzak en schattige babykleding
  Voorkom verbranding baby
  De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen
  Kinderopvang regelen
  Babyuitzet, onderwerpen van A tot Z
  Waarom voorbereiden op bevalling

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Gerelateerde berichten
  Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
  Alcohol in de zwangerschap

  Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

  Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
  Meerling zwangerschap

  Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

  Echo
  Echo

  Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

  Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
  Pret echo

  Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

  zelf hartje luisteren
  Zelf naar het hartje luisteren baby

  Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

  zwangerschapscontroles
  Wel of niet mee op controle

  Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?