Babymatras, baby slaapzak enz

Babymatras, baby slaapzak enz

Verkeerd beddengoed verhoogt het risico op wiegendood.

Babymatras ledikant

Een goed  matras is stevig, minimaal 8 cm dik, en past goed in het ledikant. De ruimte tussen matras en de wanden van het ledikant mag niet meer dan 2 cm zijn. Het matras kan van verschillende materialen zijn gemaakt, voor de veiligheid maakt dat niet uit, zolang het matras maar vlak en stevig (niet makkelijk indrukbaar) is.
De meeste babymatrassen zijn gemaakt van schuimsoorten.

Gebruik voor een baby geen traagschuimmatras, dit vormt zich naar je lichaam maar voor een baby kan het gevaarlijk zijn omdat ze te diep wegzakt in het matras en met het gezicht in het matras kan gaan ademen.

Beddengoed baby

Oververhitting  of warmtestuwing en adembelemmering door verkeerde houding of verkeerd opmaken van het bedje zijn risicofactoren voor wiegendood. Naar wiegendood is veel onderzoek gedaan, hieruit zijn diverse adviezen onder andere met betrekking tot beddengoed naar voren gekomen.
Door deze adviezen is het aantal kinderen wat jaarlijks sterft door wiegendood steeds verder afgenomen, van 103 per 100.000 levend geboren kinderen in 1986 (toen werd rugligging ingevoerd) naar minder dan 10 nu.
Kiezen van het juiste beddengoed levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van warmtestuwing en adembelemmering.

Baby deken:

Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het niet uitmaakt van welk materiaal dekentjes zijn gemaakt, synthetisch, katoen of wol, allemaal goed.
Of een dekentje warm genoeg is hangt niet af van hoe zwaar een deken is, een synthetische deken is heel licht, maar zijn niet minder warm. De dikte van de deken bepaalt hoe warm hij is. Hoe dikker, hoe warmer. Dekens zijn bedoeld om je baby warm te houden, maar te warm kan gevaarlijk zijn. Meestal is één dekentje dan ook voldoende. Vouw een dekentje nooit dubbel.

Slaapzak baby:

Een babyslaapzak voorkomt dat je baby onder de dekens kan kruipen en maakt het moeilijker voor je baby om te draaien. Daarnaast kan je kind moeilijker uit bed klimmen of zich blootwoelen.
Kooptips voor de slaapzak:

  • Koop een goed passende slaapzak. Armsgaten en halsopening mogen niet zo groot zijn dat je kind de armen en het hoofdje erdoor kan doen en zo in de slaapzak kan kruipen.
  • Een goede slaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit onderaan, bij de onderbeentjes. Hierdoor kan  de opening van de hals niet variëren mocht de rits niet goed dicht zitten.

Als je een gewatteerde slaapzak met mouwtjes koopt is een deken vaak overbodig. Bij een dunne slaapzak kun je nog een lakentje en dun dekentje gebruiken.
Gebruik geen slaapzakriem om je kind vast te leggen

Matrasbescherming:

Gebruik geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare plastic laag. Wil je toch een zeiltje gebruiken, let dit nooit onder het hoofdje van je baby. Materiaal wat niet ventileert, zoals ondoordringbaar plastic verhoogt het risico op oververhitting. Je wilt je matras natuurlijk wel beschermen tegen ongelukjes met de luier, bovendien verliest je baby veel vocht in bed (net als volwassenen trouwens). Er zijn goede ventilerende matrasbeschermers te koop die voorkomen dat vocht in je matras trekt. Dit kan zowel een molton zijn met een ondoordringbare laag (niet plastic) als een matrasbeschermer met honingraatstructuur.
Vouw de matrasbeschermer altijd goed strak om het matras en stop het stevig in, voorkom dat er plooien ontstaan.

Dekbed voor baby:

Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van 2 jaar. Dekbedden ademen niet goed, als je baby met het hoofdje onder het dekbed komt kan er adembelemmering en warmtestuwing ontstaan. Bovendien kun je een dekbed met hoes niet zo strak opmaken als een deken met lakentje.

Hoofdbeschermer:

Gebruik geen kussenachtige bekleding aan de spijlen van het ledikant. Je baby kan met gezicht tegen de bekleding komen of zelfs bekneld raken tussen de hoofdbeschermer en spijlen van het ledikant.

Bedverkleiners of fixatiekussens:

Met een bedverkleiner kun je het ledikant kort opmaken (zie bed opmaken)  terwijl je kind toch boven in bed ligt. Maar net als fixatiekussens worden ze gemaakt van kussenachtig materiaal. Wanneer je kindje er met zijn gezicht tegenaan komt te liggen kan de ademhaling worden belemmert.

Het advies is om ze niet te gebruiken.

Check onze babyuitzetlijst voor alle adviezen voor je complete babyuitzet

Gerelateerde berichten
vergiftiging baby
Voorkom vergiftiging

De meeste vergiftigingen vinden thuis plaats, voorkomen is beter dan genezen.

zet kast vast
Meubelverankering

Het verankeren van een kast of wandmeubel is zo gek nog niet.

veneta
Raamdecoratie – BabyUitzet

Bij het inrichten van de babykamer, is het belangrijk dat je de juiste raamdecoratie kiest. Je wilt natuurlijk wel dat Lees meer

babykamer kopen
Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer

Mooi is niet de enige eis bij de aanschaf van een babykamer. In deze video praktische tips waar op te Lees meer

Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook Lees meer

Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
Autostoeltje goed plaatsen

Bijna 75% van de ouders maakt fouten in het plaatsen van de autostoel. Jij niet toch?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.