Matras en beddengoed – BabyUitzet

Matras en beddengoed – BabyUitzet

Banner Header Nw Site Klein

Verkeerd beddengoed verhoogt het risico op wiegendood.

Matras

Een goed  matras is stevig, minimaal 8 cm dik, en past goed in het ledikant. De ruimte tussen matras en de wanden van het ledikant mag niet meer dan 2 cm zijn.
Het matras kan van verschillende materialen zijn gemaakt, voor de veiligheid maakt dat niet uit, zolang het matras maar vlak en stevig (niet makkelijk indrukbaar) is.
De meeste babymatrassen zijn gemaakt van schuimsoorten.
Gebruik voor een baby geen traagschuimmatras, dit vormt zich naar je lichaam maar voor een baby kan het gevaarlijk zijn omdat ze te diep wegzakt in het matras en met het gezicht in het matras kan gaan ademen.

Beddengoed

Oververhitting  of warmtestuwing en adembelemmering door verkeerde houding of verkeerd opmaken van het bedje zijn risicofactoren voor wiegendood. Naar wiegendood is veel onderzoek gedaan, hieruit zijn diverse adviezen onder andere met betrekking tot beddengoed naar voren gekomen.
Door deze adviezen is het aantal kinderen wat jaarlijks sterft door wiegendood steeds verder afgenomen, van 103 per 100.000 levend geboren kinderen in 1986 (toen werd rugligging ingevoerd) naar minder dan 10 nu.
Kiezen van het juiste beddengoed levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van warmtestuwing en adembelemmering.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Dekens:

Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het niet uitmaakt van welk materiaal dekentjes zijn gemaakt, synthetisch, katoen of wol, allemaal goed.
Of een dekentje warm genoeg is hangt niet af van hoe zwaar een deken is, een synthetische deken is heel licht, maar zijn niet minder warm. De dikte van de deken bepaalt hoe warm hij is. Hoe dikker, hoe warmer. Dekens zijn bedoeld om je baby warm te houden, maar te warm kan gevaarlijk zijn. Meestal is één dekentje dan ook voldoende. Vouw een dekentje nooit dubbel.

Slaapzak: 

Een babyslaapzak voorkomt dat je baby onder de dekens kan kruipen en maakt het moeilijker voor je baby om te draaien. Daarnaast kan je kind moeilijker uit bed klimmen of zich blootwoelen.
Kooptips voor de slaapzak:

  • Koop een goed passende slaapzak. Armsgaten en halsopening mogen niet zo groot zijn dat je kind de armen en het hoofdje erdoor kan doen en zo in de slaapzak kan kruipen.
  • Een goede slaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit onderaan, bij de onderbeentjes. Hierdoor kan  de opening van de hals niet variëren mocht de rits niet goed dicht zitten.

Als je een gewatteerde slaapzak met mouwtjes koopt is een deken vaak overbodig. Bij een dunne slaapzak kun je nog een lakentje en dun dekentje gebruiken.
Gebruik geen slaapzakriem om je kind vast te leggen

Matrasbescherming:

Gebruik geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare plastic laag. Wil je toch een zeiltje gebruiken, let dit nooit onder het hoofdje van je baby. Materiaal wat niet ventileert, zoals ondoordringbaar plastic verhoogt het risico op oververhitting.
Je wilt je matras natuurlijk wel beschermen tegen ongelukjes met de luier, bovendien verliest je baby veel vocht in bed (net als volwassenen trouwens). Er zijn goede ventilerende matrasbeschermers te koop die voorkomen dat vocht in je matras trekt. Dit kan zowel een molton zijn met een ondoordringbare laag (niet plastic) als een matrasbeschermer met honingraatstructuur.
Vouw de matrasbeschermer altijd goed strak om het matras en stop het stevig in, voorkom dat er plooien ontstaan.

Dedbed:

Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van 2 jaar. Dekbedden ademen niet goed, als je baby met het hoofdje onder het dekbed komt kan er adembelemmering en warmtestuwing ontstaan. Bovendien kun je een dekbed met hoes niet zo strak opmaken als een deken met lakentje.

Hoofdbeschermer:

Gebruik geen kussenachtige bekleding aan de spijlen van het ledikant. Je baby kan met gezicht tegen de bekleding komen of zelfs bekneld raken tussen de hoofdbeschermer en spijlen van het ledikant.

Bedverkleiners of fixatiekussens:

Met een bedverkleiner kun je het ledikant kort opmaken (zie bed opmaken)  terwijl je kind toch boven in bed ligt. Maar net als fixatiekussens worden ze gemaakt van kussenachtig materiaal. Wanneer je kindje er met zijn gezicht tegenaan komt te liggen kan de ademhaling worden belemmert. Het advies is om ze niet te gebruiken.
Check onze babyuitzetlijst voor alle adviezen voor je complete babyuitzet

Gerelateerde berichten
Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
Veilig vervoer baby – BabyUitzet

Er worden veel fouten gemaakt in zowel het veilig vervoer baby in auto, draagdoek en op de fiets.

dag- en nachtritme baby
Slapen – BabyUitzet

Zo slaapt jouw baby veilig. Lees onze tips

Veilig Baby Bed Opmaken Doe Je Zo
Bed opmaken – BabyUitzet

Dit zijn de adviezen om het babybedje veilig op te maken.

Zo Doe Jij Je Baby Veilig In Bad. Video Van Babyopkomst
Badderen – BabyUitzet

Wat heb je nodig en leg je klaar als je je baby in bad doet?

Autostoeltje baby kopen
Autostoeltjes, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

Er is een enorme keuze in autostoeltjes, maar wat is handig en vooral wat is veilig?

inbakeren, is het veilig?
Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Hoe zinvol is het inbakeren van je baby en hoe doe je dat?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.