Luiers – BabyUitzet

Luiers – BabyUitzet

Banner Header Nw Site Klein

Luiers: wasbare luiers vs. wegwerpluiers

Nadat je een wiegje of bedje hebt gekozen, je hebt georiënteerd op wandelwagens en een autostoeltje, komen de basisaankopen voor je babyuitzet aan de beurt. De gewone dagelijkse zaken die je nodig hebt om je baby te verzorgen. En als we het over dagelijks hebben, dan hebben we het al snel over luiers. En waar kies je dan voor? Voor een deel zal je keuze afhangen van het gebruiksgemak, maar de kosten van de luiers spelen net zo’n belangrijke rol. En heb je al stilgestaan bij de milieu aspecten als watergebruik en CO2 uitstoot? En hoe zit het met het welbehagen van je baby?

Wasbare luiers:

Voor wie bij wasbare luiers nog het ouderwetse beeld voor zich heeft van vierkante lappen katoen die met een grote veiligheidsspeld worden vastgezet, moeten we dit beeld nog even bijstellen. Tegenwoordig zijn er katoenen luiers met klittenband in allerlei kleuren en van stretchmateriaal, met een prima pasvorm en comfort die meestal gebruikt worden in combinatie met een los overbroekje. Er zijn er die met drukknoopjes in maat verstelbaar zijn, deze worden meegroeiluiers genoemd.
Wasbare luiers worden vaak nog steeds katoenen luiers genoemd, maar kunnen zijn gemaakt van katoen (badstof), polyester, rayon, en/of bamboevezel. Voor extra bescherming en absorptie kun je in de luier nog een inlegger doen van papier of katoen, hierdoor worden de luiers ook minder vuil. Deze inleggers laten wel het vocht door, maar niet de ontlasting waardoor de luier zelf veel minder vuil wordt en je deze niet hoeft voor te weken.  Als je baby alleen heeft geplast kan de katoenen of bamboevezel inlegger gewoon in een waszakje mee worden gewassen en erna opnieuw worden gebruikt.
Doordat wasbare luiers geen chemische gels of dioxine bevatten zullen ze vaak minder irriterend zijn voor de huid van je baby. Andere baby’s hebben er juist weer last van als de luiers vochtig aanvoelen en zullen vaker moeten worden verschoond.

Tips voor het gebruik van wasbare luiers:

 • Wasbare luiers kun je ook tweedehands kopen, of bewaren voor je volgende kindje,
 • Was de luiers op 40 graden. Zet vuile luiers in een emmer koud water bij hardnekkige vlekken maar ook tegen stank overlast. Je hoeft ze alleen bij darminfecties op 60 graden te wassen,
 • Luiers kunnen gewoon mee  worden gewassen met de overige was,
 • Gebruik geen wasverzachter: dit sluit de stof af waardoor het katoen minder vocht opneemt,
 • Beperk het gebruik van je droger, door het gebruik van een droger slijt je was, en de luiers, veel sneller,
 • Met papieren inlegdoekjes of katoenen nachtinleggers hoef je de luiers minder heet te wassen. Gooi inlegdoekjes nooit in de wc (zelfs niet als op de verpakking staat dat het kan).
 • Een aantal gemeenten kennen subsidies toe voor wasbare luiers, vraag dit na!

Ronja en haar vriend werden het niet eens over wegwerp- of wasbare luiers. Lees haar verhaal.

Wegwerpluiers:

Overal te koop in een enorme verscheidenheid van soorten en maten; luiers voor hele kleine baby’s en al kruipende baby’s, luiers voor meisjes en jongens, luierbroekjes voor als je kindje al loopt en allemaal erg makkelijk in het gebruik. Na gebruik gooi je de dichtgevouwen luier meteen in de luieremmer en ben je klaar. Er zijn ook luiers te koop die minder belastend zijn voor het milieu, Pampers heeft bijvoorbeeld de Pure lijn, vrij van parfum en vezels van natuurlijke oorsprong, maar ook een hybride luierset, deels wasbaar, deels wegwerp, voor als je het milieu en gemak belangrijk vindt.

Voor onderweg, of wanneer je kindje dunne ontlasting heeft, zijn wegwerpluiers ontzettend handig. Maar voor dagelijks gebruik zitten er wel wat nadelen aan. Door het super absorberende vermogen van de wegwerpluiers voelen kindjes niet dat ze nat zijn en zijn daardoor gemiddeld later zindelijk dan kindjes die wasbare luiers om hebben.
Daarnaast kunnen baby’s last hebben van de absorberende bestanddelen van de wegwerpluiers, en huiduitslag krijgen.

Tips voor het gebruik van wegwerpluiers:

 • Kies de juiste maat, dat voorkomt doorlekken,
 • Verschoon je kindje niet onnodig vaak, dat kan flink in de kosten schelen,
 • Ook al gebruik je normaal wasbare luiers, wegwerpluiers kunnen handig zijn voor onderweg, of als de ontlasting dun is.
 • Ga er niet van uit dat A-merken altijd beter zijn dan eigen merken, bij diverse testen zijn huismerken van drogisterijen als beste uit de test gekomen, maar er zijn ook huismerken die beduidend slechter presteren. Zoek op internet naar de laatste testen van luiers.

Het milieu en luiers?

Ondanks dat ‘iedereen weet’ dat wasbare luiers veel beter zijn voor het milieu, is de berekening hiervan niet zo overduidelijk als men soms denkt. Als je puur naar de uitstoot kijkt wel: Zelfs als je een wasdroger gebruikt om de katoenen luiers te drogen, is de uitstoot van broeikasgassen bij wasbare luiers nog steeds 1,4 lager dan bij wegwerpluiers, en wanneer je de katoenen luiers aan de lijn laat drogen is de CO2 uitstoot 2,3 keer lager.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat kindjes in katoenen luiers eerder zindelijk zijn, wat een mooie winst in zowel de milieuvervuiling als de kosten kan betekenen, en natuurlijk gewoon goed nieuws voor jullie!
Maar bij de productie van gewone, niet biologische, katoen wordt veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bamboe is een makkelijker gewas om te groeien en verbruikt minder water en bestrijdingsmiddel, maar de bewerking tot bamboevezels kost weer veel energie en schadelijke chemicaliën. Het meest milieuvriendelijk alternatief zijn wasbare luiers van biologische katoen, deze hebben het EKO-keurmerk.
Bij wasbare luiers ontstaat een groot deel van de milieubelasting tijdens het gebruik: het wassen van de luiers kost elektriciteit, water en wasmiddel. Soms komt daar ook nog de elektriciteit van de droger bij en misschien het strijkijzer.

Wegwerpluiers zijn veelal gemaakt van papier, kunststof en synthetische Polyacrylaat korrels. De productie kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De kunststoffen en de korrels zijn van aardolie gemaakt, een eindige grondstof, waarvan de winning en bewerking milieubelastend zijn. Daarnaast kost de fabricage van de luiers en de verpakking energie. Hierbij mag wel worden genoteerd dat het materiaalgebruik van wegwerpluiers de afgelopen 10 jaar met 40 procent is verminderd, hierdoor is de milieubelasting in deze periode flink gedaald.

Er zijn inmiddels wegwerpluiers verkrijgbaar in biologisch afbreekbare verpakking, een materiaal dat op plastic lijkt maar van zetmeel wordt gemaakt, en luiers waarvan een deel van het luiermateriaal is gemaakt van bio-plastic. Deze luiers bevatten nog wel Polyacrylaat  (SAP-korrels), gemaakt van aardolie en mogen vrijwel nooit in de bio-bak, al suggereert de fabrikant soms van wel. Nederland kent gemeenten waar deze luiers wel in de bio-bak kunnen er is een handjevol gemeenten waar luiers apart worden ingezameld. Deze worden dan vergist tot compost.
Al deze maatregelen bij elkaar zorgen nog steeds niet dat wegwerpluiers minder slecht voor het milieu zijn dan wasbare luiers. Zeker als je op 40 graden wast, de luiers voor meerdere kindjes gebruikt en de droger (bijna) niet gebruikt, scoren de wasbare luiers stukken beter.
Het slechte nieuws is: luiers zijn hoe dan ook slecht voor het milieu. Probeer dan ook altijd zo min mogelijk luiers te gebruiken. Een luier kan probleemloos meerdere plasjes aan, het is niet nodig na één plasje al de luier te verschonen. Bij wasbare luiers kun je bovendien een inlegvel of nachtinlegger gebruiken.

Hoe het zit met de kosten van de luiers?

De kosten van de luiers zijn sterk afhankelijk van het merk wegwerpluier of het type wasbare luier dat jullie kiezen, en natuurlijk van het aantal keer dat je verschoont. Over het algemeen zijn wegwerpluiers duurder dan wasbare.
Gemiddeld heeft een kindje 3 jaar en 2 maanden luiers om, waarbij kindjes die wasbare luiers dragen vaak eerder zindelijk zijn. Dat buiten beschouwing gelaten ben je in deze periode gemiddeld voor wegwerpluiers totaal € 1.217 kwijt, en voor wasbare luiers € 815.  Per maand komt dat neer op € 32 voor wegwerpluiers en € 21 voor wasbare luiers.

Hoe het zit met het gemak van de luiers?

De tijd van opgevouwen lappen katoen die je met een speld moest vastzetten ligt lang achter ons. Wasbare luiers zijn er in verschillende soorten: van een katoenen lap met klittenband met een overbroekje, tot een voorgevormde alles-in-één luier, je zult begrijpen dat daar veel verschil tussen zit. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ouders de voorgevormde wasbare luier met een katoenen nachtinlegger even gebruiksvriendelijk vinden als een wegwerpluier. Bovendien blijkt deze even goed te absorberen.
In de eerste twee levensmaanden van de baby zorgen wasbare luiers voor ruim 1,5 extra wasjes per week. Vanaf de derde maand zorgen ze voor één extra was per week.

Hoe zit het met het draagcomfort van de luiers?

Wasbare luiers voelen vaak zachter aan dan wegwerpluiers en alhoewel wegwerpluiers ‘ademend’ zijn kunnen de hydraterende en absorberende chemicaliën irriterend zijn voor de huid van sommige baby’s. Omdat wasbare luiers geen absorberende ingrediënten hebben, kunnen de billetjes sneller nat aanvoelen. Als je kindje hier uitslag van krijgt, zul je vaker moeten verschonen.
We hopen je met deze aflevering uit onze babyuitzet gids een beetje geholpen te hebben in je keuze tussen wegwerp- of katoenen luiers.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.