Veilig huis baby

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis

Een veilig huis voor je baby, dat willen we allemaal. Er zijn nogal wat zaken waar je aan moet denken om je huis babyproof te maken. Wij zetten ze per kamer op een rijtje.

Veilig huis baby

De meeste ongelukken gebeuren in en om huis

Een veilig huis voor je baby, dat willen we allemaal. Er zijn nogal wat zaken waar je aan moet denken om je huis babyproof te maken. Wij zetten ze per kamer op een rijtje.

Een babyproof huis

Een babyproof huis zou ook onderdeel moeten zijn van je babyuitzet.

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby. Bij de aankopen voor je babyuitzet let je volop op de veiligheid, maar hoe veilig is jouw huis voor een baby?

Je hebt goed nagedacht over de voeding, je kiest met zorg een babyfoon die bij jullie situatie past  en hebt een autostoeltje op het oog dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet.

Je hebt op een aantal kinderdagverblijven gesprekken gehad om de sfeer te proeven en te zien hoe het met de veiligheid is gesteld.

Toch blijkt dat de veiligheid in de belangrijkste omgeving van jonge baby’s, gewoon thuis, vaak nog te wensen overlaat.  Vandaar dat we je nog een en ander willen vertellen over de veiligheid in  huis.

 

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

baby op komst pakket 

 

Als je kindje net is geboren lijken maatregelen nog niet direct nodig, je baby kruipt en loopt nog niet en kan nog geen kastjes openmaken.

Toch kan ook een pasgeborene al in levensgevaarlijke situaties terechtkomen en kun je natuurlijk beter tijdig de stopcontactbeveiliging hebben aangebracht en de hekjes bij de trap maar beter al lang geïnstalleerd hebben voor het moment dat je baby – soms onverwacht vroeg - gaat kruipen, dan dat je plots voor nare verrassingen komt te staan.

Het credo ‘beter te vroeg dan te laat’ is hier zeker van toepassing. Zelfs de kamer van een pasgeboren baby kan onveilige elementen bevatten, zoals een hemeltje boven de wieg wat je kindje kan vastgrijpen.

Zitten hier decoraties op die ze kan lostrekken en in kan slikken? Zit het hemeltje zelf goed vast, kan je baby niet in de stof verstrikt raken?

Is de babymobiel van veilig materiaal en hangt deze hoog genoeg? Zorg bovendien dat je baby vanuit de wieg of het aankleedkussen niet bij de hete verwarming kan.

Veiligheid baby in huis kan beter

“Ouders met een eerste kind zijn onvoldoende voorbereid op mogelijke gevaren in huis”, uit onderzoek van Erasmus MC en Veiligheid NL blijkt onder andere dat driekwart van de nieuwe ouders geen traphekje heeft geïnstalleerd en hun schoonmaakmiddelen onveilig opbergt. De onderzoekers pleiten ervoor dat ouders op tijd veiligheidsmaatregelen nemen. Ze publiceerden hun bevindingen online in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE.

Ongevallen kleine kinderen vaak te voorkomen

In Nederland worden jaarlijks 3.700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp, alleen al als gevolg van een val van de trap. Ongeveer 1.400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging.

De meeste ongevallen gebeuren bij 1- en 2-jarigen. “Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg bij Erasmus MC. Hij pleit ervoor dat ouders met jonge kinderen op tijd maatregelen nemen. Om je hierbij te helpen bespreken we in ons dossier babyuitzet in het algemeen en vervolgens per ruimte welke maatregelen je kunt nemen om je huis een veilige omgeving voor je baby, en later peuter, te laten zijn

Overzicht onderwerpen

    Veilige babykamer

    Een veilige kamer voor de allerkleinste

    Een houten ledikantje moet splintervrij zijn, en stevig in elkaar zijn gezet. Schroeven zijn glad weggewerkt en het ledikantje heeft geen scherpe randjes. Zorg dat je kind vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kan zoals een onbeveiligd stopcontact, het open raam, de verwarming of scherpe of hete voorwerpen die op een nachtkastje of dressoir naast het ledikantje liggen.

    Plaats het bedje niet vlak naast de verwarming. Je kindje kan het te warm krijgen of zich eraan branden. Zet het ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of bedrading waarin je baby zich kan verstrikken.

    Gebruik een babyfoon. Zo kun je altijd horen of er iets gebeurt dat niet de bedoeling is.

    Hang een babymobiel niet te laag in het bedje; mobiels zijn om naar te kijken en niet om mee te spelen!

    Kussens en knuffels: In het verleden zijn er kinderen gestikt in hun hoofdkussen of een knuffel dat in hun ledikantje lag. Leg geen kussen of knuffeldieren in het ledikantje. Pas als je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is en naar een bedje verhuist, kun je een kussen gaan gebruiken.

    Hemeltjes en klamboes: Losse materialen in en om een babybedje kunnen het gevaar voor verstikking met zich meebrengen, dit geldt voor koordjes maar ook dunne stoffen. Een klamboe moet dun zijn, om goed doorheen te kunnen ademen. Een klamboe of hemeltje moet altijd goed strak om het kinderbedje worden vastgemaakt, zodat je kindje het niet kan vastgrijpen en naar zich toe kan trekken. Een klamboe met een vierpunts-ophanging is daarvoor het best geschikt.

    Let ook op het verschil in de dichtheid van het aantal gaatjes in de klamboe (de maaswijdte). In Nederland is een dichtheid van 150 gaatjes per inch (1 inch = 2,54 cm) voldoende. Bij hogere dichtheid vermindert de luchtventilatie.

    Alternatieven om muggen te verjagen zijn muggenstekkers waar alleen citronella in zit of een hor voor het raam.

    Een veilige kamer voor de wat oudere baby en peuter

    Eén van de meest gebeurende ongelukken in de kinderkamer is uit bed vallen, vooral bij kindjes tussen de 6 maanden en 4 jaar. Een babyslaapzak kan dit bij jonge baby’s goed voorkomen, maar op latere leeftijd en bij vastberaden peuters helpen deze niet altijd meer. Je kunt dan een matras of opgevouwen dekbed naast het bedje leggen zodat je kindje niet op de harde vloer valt.

    Zet de bodem op de laagste stand als het kind zonder hulp overeind kan komen of kan zitten.

    Leg geen speelgoed in het bedje dat door je kind kan worden gebruikt als opstapje om uit bed te klimmen.

    Bij veel bedjes is de bodem verstelbaar, je hoeft dan niet zo diep te bukken om je kind uit bed te halen of terug te leggen in bed. Tegen de tijd dat je kind kan zitten, zet je de bodem op de middelste stand. Kan de baby staan, dan moet de bodem op de laagste stand gezet worden, zodat ze niet uit bed kan vallen. In de laagste stand moet de afstand tot de bovenkant van het bedje minimaal 55 cm bedragen (gerekend vanaf de bovenkant van het matras). In de hoogste stand moet deze afstand nog minimaal 30 cm zijn.

    Zorg er altijd voor dat je kind, zodra ze zelf uit het bedje kan komen, geen gevaar loopt als ze alleen door je huis gaat dwalen. Denk hierbij onder meer aan een traphekje en beveiligde stopcontacten,  let op met losse spullen in de badkamer en kasten die open kunnen.

    Bind je kindje nooit met een tuigje vast om te voorkomen dat ze uit bed rolt of klimt. Een kind kan zich hierin vastdraaien en stikken.

    Bij wat oudere kindjes zorg je voor een slot op de ramen in de kinderkamer, zodat de ramen niet verder dan op een kiertje open kunnen.

    In de kinderkamer zou je kunnen kiezen voor kinderveilige wandcontactdozen. Duurder dan afdekplaatjes, maar wel het meest veilig.

    Veilig slapen baby

    Veilig slapen voor je baby, er zijn een aantal zaken van belang.

    Hieronder noemen we ze allemaal:

    • De temperatuur van de babykamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn voor het slapen
    • Je baby ligt altijd op haar rug te slapen
    • Je kind slaapt in een slaapzak of onder een deken en laken
    • Zet de baby, na de eerste paar dagen, geen mutsje meer op in bed. Je baby regelt haar temperatuur met het hoofdje, laat dit daarom onbedekt.
    • Het bedje is kort en strak opgemaakt
    • Het bedje staat niet vlakbij de verwarming of een raam wat open kan
    • Het bedje heeft geen hoofdbeschermer of bedverkleiner
    • Eventuele spijltjes hebben een afstand tussen de 4,5 en 6,5 cm
    • Bedje staat niet vlakbij snoeren, de klamboe is strak gespannen en het hemeltje kan niet in het bedje komen.
    • Heeft je baby koorts? Dek haar niet extra toe, ze is al zo warm en moet haar warmte kwijt kunnen.

    Bovenstaande adviezen gelden ter vermindering van het risico op wiegendood. Veel adviezen worden nader uitgelegd in bed opmaken, beddengoed en de info over kopen ledikant.
    Naast veilig slapen is rustig slapen natuurlijk ook belangrijk. Heb je een onrustige baby, lees  of inbakeren kan helpen.

    Lees ook ons dossier Slapen baby, waar je volop tips vindt voor een goede nachtrust.

    Het slapen op de rug willen we graag nog wat nader toelichten, omdat hier veel vragen over zijn, ook in verband met voorkeurshoudingen en het voorkomen van een afgeplat hoofdje.

    Slapen op de rug is de veiligste houding zolang je baby nog niet heel makkelijk zelf om kan draaien. Je baby ligt met het hoofdje wisselend naar links of rechts gedraaid, dit voorkomt het afplatten van het hoofdje. Maar sommige kinderen hebben een voorkeurshouding en draaien zelf hun hoofdje steeds naar bijvoorbeeld links. Soms komt dit omdat daar bijvoorbeeld het licht vandaan komt, dan kan het helpen om het bedje regelmatig om te draaien zodat je baby dan met zijn hoofdje naar rechts moet draaien om het licht te zien.

    Maar mocht je baby toch naar één kant blijven draaien met het hoofdje, dan voorkom je afplatting door bij het voeden je baby juist op die andere kant te leggen. Als je borstvoeding geeft kun je dit doen door je baby aan de ene borst in de rugbyhouding te voeden en aan de andere borst weer met haar lijfje voor jouw buik, zo kijkt je baby steeds dezelfde kant op en wordt het hoofdje aan de andere kant, dan de voorkeurskant die je baby in bed heeft, belast.
    Bij flesvoeding voedt je de baby op de arm waarbij er druk komt op de andere kant dan waar ze op slaapt.
    Verder helpt het om je baby als ze wakker is regelmatig op haar buikje te laten spelen. Niet alleen helpt dit tegen een afgeplat hoofdje, het is ook goed voor de ontwikkeling van de nekspieren.
    Laat je baby nooit alleen als ze op haar buikje ligt!
    Als je baby makkelijk zelf kan omdraaien (en dus ook makkelijk weer kan terugdraaien) hoeft ze niet meer perse op de rug te slapen. Je baby mag nu zelf bepalen op welke kant ze slaapt. Gemiddeld kan een baby rond de 5 maanden goed zelfstandig  draaien.

    Veilig slapen als je op stap bent: als je op visite gaat kan je je baby laten slapen in de bak van de kinderwagen. Zorg er dan wel voor dat de kap naar beneden is zodat er voldoende ventilatie is. Zet de bak liever niet op een vloer die verwarmt wordt door vloerverwarming.

    Ook kan je baby slapen in een slaapzak  op een speelkleed, maar ook hier niet op een vloer die warm is door de vloerverwarming. Natuurlijk mag de vloer ook niet te koud optrekken of erg tochtig zijn.

    Slapen in een autostoeltje is voor een heel enkele keer niet erg, maar doe dit niet regelmatig. In het autostoeltje ligt je kind gebogen en heeft geen mogelijkheid om te rekken en strekken. Het advies is om je kind niet langer dan 2uur in het autostoeltje te laten liggen. Als je hier een enkele keer van afwijkt is dat geen ramp, maar maak er geen gewoonte van.
    Veel ouders laten hun baby als ze op visite zijn slapen in het grote bed. Dit mag alleen als er geen naden tussen de matrassen zitten EN als er geen kussens en dekbed in de buurt van je baby zijn. Leg je baby in het midden van het grote bed (geen naad tussen de matras) in een baby slaapzak. Nooit onder het dekbed, ook niet voor even.

    Keuken en eetkamer

    Ruim scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen steeds goed op. Je bergt deze hoog, buiten bereik van je kind op of in een laag kastjes met kinderveilige sluitingen.

    Voorwerpen op het aanrecht plaats je zo ver mogelijk naar achter op het aanrecht. Hou het aanrecht helemaal vrij van breekbare of gevaarlijke spullen, berg deze op in een kast met kinderveilige sluiting.

    Plaats bij voorkeur een rekje voor het fornuis, zeker als je de oven gebruikt. Er bestaan ovenruitbeschermers, deze worden wel warm, maar niet gevaarlijk heet.

    Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten. Plaats pannen met een steel altijd zo dat de steel niet naar voren wijst, ook als je kindje nog lang niet staat of klimt: je zou zelf ook de pannen kunnen omstoten als je bijvoorbeeld je kindje ziet vallen of iets in zijn mond ziet steken.

    Hou je kindje zo mogelijk weg uit de keuken als je kookt, en als dit geen optie is, hou hem zo ver mogelijk weg van het aanrecht en fornuis.

    Hou stoelen of andere klautermogelijkheden bij het fornuis en aanrecht weg.

    Doe een grendel op de ovendeur, peuters kunnen een open ovendeur als opstapje gebruiken om bij het fornuis of het aanrecht te komen. Zo ook met lades, gebruik hier een sluithaakje.

    Zet elektrische apparaten buiten grijpbereik van je kind. Denk er hierbij ook aan om de snoeren buiten bereik te houden.

    Hou je kindje zo ver mogelijk van de vaatwasser vandaan als deze aanstaat of net gedraaid heeft. De stoom die er tijdens en net na een wasbeurt vrij kan komen, kan ernstig brandwonden veroorzaken. De vaat die net uit de vaatwasser komt kan ook heel heet zijn, leer je kindje dat de vaatwasser een gevaarlijk apparaat is.

    Laat het tosti-ijzer of de frituurpan op een veilige plek afkoelen.

    Vanaf 2 jaar kun je je kindje gaan leren met de kraan om te gaan: eerst de koude kraan opendraaien en daarna pas de hete kraan en bij het dichtdraaien precies andersom. Jongere kinderen kunnen dit niet onthouden.

    Gebruik liever geen tafelkleed of loper op je eettafel, je kindje kan zich daaraan proberen op te trekken of het vastgrijpen als ze bijna valt.

    Let erop dat alles op tafel buiten het bereik van je kind staat. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen zoals vorken en messen, aan glazen maar ook aan etenswaren als pepers of jouw hete soep.

    Als je kindje zelf wil gaan eten, geef hem dan speciaal kinderbestek, dat is niet scherp.

    Kindveilige badkamer

    Zet medicijnen, schaartjes en scheermesjes en schoonmaakmiddelen in de badkamer niet alleen hoog, maar achter slot en grendel. Denk ook aan deodorant, make up, parfum enzovoort.

    Zorg dat je kind niet bij de kraan kan of hem in ieder geval niet heet kan aanzetten. Een temperatuurbegrenzer  is voor volwassenen eenvoudig in te stellen, maar kindjes kunnen de kraan dan niet te heet aanzetten.

    Het meest veilig is een thermostaatkraan.

    Als je zelf de hete kraan hebt gebruikt, spoel dan altijd kort na met koud water. Als je kind na jou de kraan opendraait, is het water al enigszins afgekoeld.

    Gebruik in het bad of in de douche een antislipmat. Je kind kan nog niet zo goed zijn evenwicht bewaren als jij en zo voorkom je nare glijpartijen.

    Laat je kind nooit alleen als hij in bad zit. Een valpartij in bad is zo gebeurd en hoeft niet veel geluid te geven. Voor je het weet ligt je kindje onder water terwijl jij je nergens van bewust bent. Een kindje kan verdrinken in maar een paar centimeter water!

    Kindveilige deur en trap

    Kindveilige sluiting deuren

    Voor deuren zijn er verschillende veiligheidsproducten te krijgen, zoals een deurbuffer die zorgt dat een binnendeur niet snel dicht kan slaan, een deurklem of –stop om een deur tijdelijk open te houden.

    Voor deuren die een peuter nooit zelf mag openen, de buitendeur of kelderdeur bijvoorbeeld, zijn er speciale deurklinken of kun je de klink verticaal monteren. Maar een hoog gemonteerd haakje is even effectief, lekker goedkoop en eenvoudig zelf aan te brengen.

    Glazen deuren of puien

    Soms is er met de bouw van een huis niet goed nagedacht over  glazen deuren of afscheidingen, wat voor ernstige  ongelukken kan zorgen. Spelende kinderen zien in hun enthousiasme soms een glazen pui over het hoofd als deze tot de vloer doorloopt, of glibberen op hun sokken rechtdoor terwijl ze de hoek om wilden rennen. Of je struikelt zelf over een speelgoedje terwijl je met je kindje op je arm de trap af komt.

    Bekijk de situaties in je huis kritisch en kijk waar – misschien tijdelijke – aanpassingen nodig zijn.

    Glas vervangen:
    Je kunt een ruit vervangen door gehard glas, dat weliswaar onder grote druk nog wel kan breken, maar dan in kleine stukjes uiteen valt en geen diepe wonden veroorzaakt. Omdat er wel een gat kan ontstaan, is gehard glas alleen veilig voor de benedenverdieping.

    Je kunt voor balustrades en gebogen vlakken kunststof zoals policarbonaat overwegen, wat vrijwel onbreekbaar is.

    Je kunt, door een gespecialiseerd bedrijf, veiligheidsfolie over het bestaande glas laten aanbrengen, waarmee glas nog wel kan breken, maar bij elkaar wordt gehouden.

    Tijdelijke oplossingen:
    Scherm de onderkanten van gevaarlijke glazen deuren of ruiten af met plaatmateriaal wat je leuk kunt beschilderen of beplakken, of met latjes.

    Zorg dat grote glasoppervlakken goed opvallen door er met plakplastic figuurtjes op te plakken.

    Kindveilige trap

    Jonge kindjes kunnen ernstig vallen als de trap niet is afgeschermd, plaats daarom altijd zowel boven als onderaan de trap een traphekje.

    Breng antislip-strips aan, of zorg voor stroeve trapbekleding. Wanneer je een geverfde trap hebt, meng voor het loopoppervlak zand door de verf.

    Hang een lampje boven de trap zodat er altijd genoeg licht is.

    Leer je kindje om nooit met sokken of gladde schoentjes op de trap te lopen.

    Balkon en tuin

    Als de spijlen van het balkon verder dan 10 cm van elkaar staan kun je deze het beste afschermen, met bijvoorbeeld plexiglas of balkondoek.

    Zorg op het balkon dat je kindje niet op plantenbakken of stoelen kan klimmen.

    Controleer of je geen giftige planten hebt staan.

    Als je een vijver hebt, zorg dan dat het water goed herkenbaar is; verwijder kroos en andere drijvende planten. Zet een hek om de vijver zolang je kind nog niet kan zwemmen.

    Kinderen zijn vliegensvlug. Let altijd goed op als je kindje in de tuin is, laat hem niet lang alleen. Wil je zelf aan het werk en je kindje buiten laten spelen, zorg dan voor een afgeschermde plek waar je kleine kind niet uit weg kan.

    Speelgoed, waar let je op bij aankoop

    Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen, maar het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Zelf goed opletten bij de aankopen voor je babyuitzet blijft dus heel belangrijk. Hieronder staan een aantal zaken waar je echt op moet letten:

    • Hard plastic wordt zacht gemaakt met weekmakers (ftalaten). Dit zijn chemische stoffen die mogelijk een hormoonverstorende werking hebben, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn.
      De weekmakers kunnen loslaten en bv in de mond van je baby komen als hij op het speelgoed (denk ook aan bijtringen ed) sabbelt.
      Bepaalde weekmakers mogen niet meer gebruikt worden in speelgoed wat op de Nederlandse markt verkocht wordt. Wetenschappers vinden dat de norm nog niet streng genoeg is. Zij adviseren om geen speelgoed te kopen waar welke weekmaker dan ook in verwerkt zit.
    • Kleine onderdelen, balletje en zuignappen kunnen bij kinderen verstikkingsgevaar opleveren. Speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar mag geen kleine onderdelen bevatten of kleine onderdelen die ervan af getrokken kunnen worden (oogjes bij knuffels bv)
      Losse onderdelen moeten rondom minstens 3,17 cm zijn en langwerpige langer dan 5,71 cm.
      Om te voorkomen dat balletjes en zuignappen de luchtpijn van de baby kunnen blokkeren moeten die groter zijn dan 4,45 cm.
    • Koop geen speelgoed wat koorden ed bevatten. Een mobile bevat ook koorden, maar die is om naar te kijken en niet om mee te spelen. Hang hem daarom hoog genoeg.
    • Houten speelgoed moet van goed hout (bv beuken) gemaakt zijn. Vuren splintert makkelijk. Het veiligst is gelijmd houten speelgoed, schroeven mag ook als de schroeven verzonken zijn. Spijkers mag niet. Koop het liefst ongeverfd speelgoed, of in ieder geval houten speelgoed geverfd met kindvriendelijke verf.
    • Gebruik geen oude bijtringen, rammelaars of ander plastic bevattend speelgoed. Het lijkt zo leuk een erfstuk uit de familie, maar de wetgeving voor weekmakers is sinds 2007 pas wat strenger.
    • Koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen, het kan gehoorschade geven.
    • Was speelgoed regelmatig af. Je baby zit er met haar mondje aan, het valt op de grond, andere kinderen (soms met vieze handjes) spelen ermee. Kortom bacteriën tieren welig op speelgoed.

    Onverwachte gevaren

    Begin 2013 bracht de WHO (world health organisation) een rapport uit wat wijst op de gevaren van allerlei chemische stoffen waar wij dagelijks mee in aanraking komen. Deze chemische stoffen zouden een hormoonverstorende – en kankerverwekkende werking kunnen hebben. Dat wil zeggen dat het mogelijk zorgt voor verminderde vruchtbaarheid, daarnaast zijn veel chemische stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen kankerverwekkend.

    Veel meer informatie over dit onderwerp, en heel veel tips om aanraking met schadelijke stoffen te verminderen,  vind je hier

    Checklist veilig huis baby

    Is jullie huis veilig voor een baby?

    Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken in en om het huis. Een veilig huis voor je baby is dus niet vanzelfsprekend.

    Veel ouders lijken dingen over het hoofd te zien. Natuurlijk is een ongelukje snel gebeurt en kun je niet alles voorkomen. Maar je kunt wel veel voorkomen door je goed voor te bereiden, tips op te volgen en kritisch je huis te bekijken. Zo krijg jij een veilig huis voor je baby.

    • Breng rookmelders en eventueel noodverlichting aan.
    • Breng kindersloten aan op de lage keukenkasten en lades.
    • Haal alle gevaarlijke spullen uit lage kasten en lades.
    • Zet nooit een mok hete thee, koffie of een kom soep in de buurt van je baby.
    • Gebruik geen tafelkleden waar je kindje zich aan op kan trekken. Veel ongelukken met hete thee gebeuren doordat een kindje het kleed van de tafel trekt en zo de hete thee over zich heen krijgt.
    • Zet schoonmaakmiddelen hoog zodat je kind er niet bij kan. Denk hierbij ook aan de pods van wasmiddel en dergelijke. Deze hebben leuke kleurtjes, kinderen denken dat het snoepjes zijn.
    • Zorg dat de draden van raambekleding buiten bereik van je kindje zijn weggestopt.
    • Als er een lusvormig koord aan het rolgordijn of jaloezieën zit, knip deze dan door en leg er een knoopje in of doe er een stop op.  De lus is gevaarlijk voor je kindje
    • Laat je kindje nooit alleen in bad zitten. Kinderen kunnen al verdrinken in 10 centimeter water.
    • Breng kunststof beschermhoekjes aan op de scherpe hoeken van je tafels en kastjes.
    • Installeer een thermostaatkraan in bad zodat je kind zich niet kan verbranden.
    • Breng stopcontactbeveiliging aan op de stopcontacten in de kinderkamer en woonkamer die  lager zijn dan 1,50 meter.
    • Controleer of je planten niet giftig zijn.
    • Hou stoelen of krukjes weg bij open ramen, strijkplank en traphekjes.
    • Zet geen zware of scherpe voorwerpen op tafels of bankjes die omver getrokken kunnen worden.
    • Veranker stellingen en open kasten aan de wand zodat ze niet omvallen als ze kinderen erin klauteren.
    • Maak gaatjes in de speelgoedkist voor het geval je kindje erin klimt.
    • Scherm kachels en open haarden af met een speciaal scherm of hekje.
    • Zorg voor een hoge deurklink of haakje als je niet wilt dat je kind zelf een bepaalde deur openmaakt.
    • Scherm de scharnierkanten van deuren af om te voorkomen dat je kind er met haar vingers tussen kan.
    • Laat geen kleine spulletjes slingeren zoals paperclips en punaises, speeltjes van oudere kinderen of schroeven en moeren. Peuters komen steevast in een fase waarin ze van alles willen doorslikken.
    • Plaats raambeveiligers of raamhekjes op de ramen van de eerste verdieping en hoger.
    • Werk elektriciteitssnoeren weg met zelfklevende snoergoten, in plinten of achter kasten langs.
    • Zorg dat je een gifwijzer in huis hebt, en bewaar deze op een makkelijke plek.

     

    Meer lezen

    Voorkom verbranding baby
    Veilig vervoer baby – BabyUitzet
    Slapen – BabyUitzet
    Bed opmaken – BabyUitzet
    Baby in bad, tummytub of babybad?
    Autostoeltje, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    vergiftiging baby
    Voorkom vergiftiging

    De meeste vergiftigingen vinden thuis plaats, voorkomen is beter dan genezen.

    zet kast vast
    Meubelverankering

    Het verankeren van een kast of wandmeubel is zo gek nog niet.

    veneta
    Raamdecoratie – BabyUitzet

    Bij het inrichten van de babykamer, is het belangrijk dat je de juiste raamdecoratie kiest. Je wilt natuurlijk wel dat Lees meer

    babykamer kopen
    Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer

    Mooi is niet de enige eis bij de aanschaf van een babykamer. In deze video praktische tips waar op te Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten

    Bij het kopen van een autostoel komt best wat kijken. Er is zoveel keuze, niet alleen in merken maar ook Lees meer

    Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
    Autostoeltje goed plaatsen

    Bijna 75% van de ouders maakt fouten in het plaatsen van de autostoel. Jij niet toch?