Veiligheid in en om huis – BabyUitzet

minami leaderboard 3

Een babyproof huis

Een babyproof huis zou ook onderdeel moeten zijn van je babyuitzet.

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby. Bij de aankopen voor je babyuitzet let je volop op de veiligheid, maar hoe veilig is jouw huis voor een baby?

Je hebt goed nagedacht over de voeding, je kiest met zorg een babyfoon die bij jullie situatie past  en hebt een autostoeltje op het oog dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet.

Je hebt op een aantal kinderdagverblijven gesprekken gehad om de sfeer te proeven en te zien hoe het met de veiligheid is gesteld.

Toch blijkt dat de veiligheid in de belangrijkste omgeving van jonge baby’s, gewoon thuis, vaak nog te wensen overlaat.  Vandaar dat we je nog een en ander willen vertellen over de veiligheid in  huis.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Als je kindje net is geboren lijken maatregelen nog niet direct nodig, je baby kruipt en loopt nog niet en kan nog geen kastjes openmaken.

Toch kan ook een pasgeborene al in levensgevaarlijke situaties terechtkomen en kun je natuurlijk beter tijdig de stopcontactbeveiliging hebben aangebracht en de hekjes bij de trap maar beter al lang geïnstalleerd hebben voor het moment dat je baby – soms onverwacht vroeg - gaat kruipen, dan dat je plots voor nare verrassingen komt te staan.

Het credo ‘beter te vroeg dan te laat’ is hier zeker van toepassing. Zelfs de kamer van een pasgeboren baby kan onveilige elementen bevatten, zoals een hemeltje boven de wieg wat je kindje kan vastgrijpen.

Zitten hier decoraties op die ze kan lostrekken en in kan slikken? Zit het hemeltje zelf goed vast, kan je baby niet in de stof verstrikt raken?

Is de babymobiel van veilig materiaal en hangt deze hoog genoeg? Zorg bovendien dat je baby vanuit de wieg of het aankleedkussen niet bij de hete verwarming kan.

De veiligheid in huis kan beter

“Ouders met een eerste kind zijn onvoldoende voorbereid op mogelijke gevaren in huis”, uit onderzoek van Erasmus MC en Veiligheid NL blijkt onder andere dat driekwart van de nieuwe ouders geen traphekje heeft geïnstalleerd en hun schoonmaakmiddelen onveilig opbergt. De onderzoekers pleiten ervoor dat ouders op tijd veiligheidsmaatregelen nemen. Ze publiceerden hun bevindingen online in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE.

Ongevallen kleine kinderen vaak te voorkomen

In Nederland worden jaarlijks 3.700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp, alleen al als gevolg van een val van de trap. Ongeveer 1.400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging.

De meeste ongevallen gebeuren bij 1- en 2-jarigen. “Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg bij Erasmus MC. Hij pleit ervoor dat ouders met jonge kinderen op tijd maatregelen nemen. Om je hierbij te helpen bespreken we in ons dossier babyuitzet in het algemeen en vervolgens per ruimte welke maatregelen je kunt nemen om je huis een veilige omgeving voor je baby, en later peuter, te laten zijn

Veilige babykamer

Een veilige kamer voor de allerkleinste

Een houten ledikantje moet splintervrij zijn, en stevig in elkaar zijn gezet. Schroeven zijn glad weggewerkt en het ledikantje heeft geen scherpe randjes. Zorg dat je kind vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kan zoals een onbeveiligd stopcontact, het open raam, de verwarming of scherpe of hete voorwerpen die op een nachtkastje of dressoir naast het ledikantje liggen.

Plaats het bedje niet vlak naast de verwarming. Je kindje kan het te warm krijgen of zich eraan branden. Zet het ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of bedrading waarin je baby zich kan verstrikken.

Gebruik een babyfoon. Zo kun je altijd horen of er iets gebeurt dat niet de bedoeling is.

Hang een babymobiel niet te laag in het bedje; mobiels zijn om naar te kijken en niet om mee te spelen!

Kussens en knuffels: In het verleden zijn er kinderen gestikt in hun hoofdkussen of een knuffel dat in hun ledikantje lag. Leg geen kussen of knuffeldieren in het ledikantje. Pas als je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is en naar een bedje verhuist, kun je een kussen gaan gebruiken.

Hemeltjes en klamboes: Losse materialen in en om een babybedje kunnen het gevaar voor verstikking met zich meebrengen, dit geldt voor koordjes maar ook dunne stoffen. Een klamboe moet dun zijn, om goed doorheen te kunnen ademen. Een klamboe of hemeltje moet altijd goed strak om het kinderbedje worden vastgemaakt, zodat je kindje het niet kan vastgrijpen en naar zich toe kan trekken. Een klamboe met een vierpunts-ophanging is daarvoor het best geschikt.

Let ook op het verschil in de dichtheid van het aantal gaatjes in de klamboe (de maaswijdte). In Nederland is een dichtheid van 150 gaatjes per inch (1 inch = 2,54 cm) voldoende. Bij hogere dichtheid vermindert de luchtventilatie.

Alternatieven om muggen te verjagen zijn muggenstekkers waar alleen citronella in zit of een hor voor het raam.

Een veilige kamer voor de wat oudere baby en peuter

Eén van de meest gebeurende ongelukken in de kinderkamer is uit bed vallen, vooral bij kindjes tussen de 6 maanden en 4 jaar. Een babyslaapzak kan dit bij jonge baby’s goed voorkomen, maar op latere leeftijd en bij vastberaden peuters helpen deze niet altijd meer. Je kunt dan een matras of opgevouwen dekbed naast het bedje leggen zodat je kindje niet op de harde vloer valt.

Zet de bodem op de laagste stand als het kind zonder hulp overeind kan komen of kan zitten.

Leg geen speelgoed in het bedje dat door je kind kan worden gebruikt als opstapje om uit bed te klimmen.

Bij veel bedjes is de bodem verstelbaar, je hoeft dan niet zo diep te bukken om je kind uit bed te halen of terug te leggen in bed. Tegen de tijd dat je kind kan zitten, zet je de bodem op de middelste stand. Kan de baby staan, dan moet de bodem op de laagste stand gezet worden, zodat ze niet uit bed kan vallen. In de laagste stand moet de afstand tot de bovenkant van het bedje minimaal 55 cm bedragen (gerekend vanaf de bovenkant van het matras). In de hoogste stand moet deze afstand nog minimaal 30 cm zijn.

Zorg er altijd voor dat je kind, zodra ze zelf uit het bedje kan komen, geen gevaar loopt als ze alleen door je huis gaat dwalen. Denk hierbij onder meer aan een traphekje en beveiligde stopcontacten,  let op met losse spullen in de badkamer en kasten die open kunnen.

Bind je kindje nooit met een tuigje vast om te voorkomen dat ze uit bed rolt of klimt. Een kind kan zich hierin vastdraaien en stikken.

Bij wat oudere kindjes zorg je voor een slot op de ramen in de kinderkamer, zodat de ramen niet verder dan op een kiertje open kunnen.

In de kinderkamer zou je kunnen kiezen voor kinderveilige wandcontactdozen. Duurder dan afdekplaatjes, maar wel het meest veilig.

Bedje veilig opmaken

Babyuitzet: het bedje veilig opmaken is heel belangrijk ter voorkoming van de wiegendood.

Babyuitzet: in deze video laten we je zien hoe je het bedje veilig opmaakt

Veilig slapen

Veilig slapen voor je baby, er zijn een aantal zaken van belang.

Hieronder noemen we ze allemaal:

 • De temperatuur van de babykamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn voor het slapen
 • Je baby ligt altijd op haar rug te slapen
 • Je kind slaapt in een slaapzak of onder een deken en laken
 • Zet de baby, na de eerste paar dagen, geen mutsje meer op in bed. Je baby regelt haar temperatuur met het hoofdje, laat dit daarom onbedekt.
 • Het bedje is kort en strak opgemaakt
 • Het bedje staat niet vlakbij de verwarming of een raam wat open kan
 • Het bedje heeft geen hoofdbeschermer of bedverkleiner
 • Eventuele spijltjes hebben een afstand tussen de 4,5 en 6,5 cm
 • Bedje staat niet vlakbij snoeren, de klamboe is strak gespannen en het hemeltje kan niet in het bedje komen.
 • Heeft je baby koorts? Dek haar niet extra toe, ze is al zo warm en moet haar warmte kwijt kunnen.

Bovenstaande adviezen gelden ter vermindering van het risico op wiegendood. Veel adviezen worden nader uitgelegd in bed opmaken, beddengoed en de info over kopen ledikant.
Naast veilig slapen is rustig slapen natuurlijk ook belangrijk. Heb je een onrustige baby, lees  of inbakeren kan helpen.

Lees ook ons dossier Slapen baby, waar je volop tips vindt voor een goede nachtrust.

Het slapen op de rug willen we graag nog wat nader toelichten, omdat hier veel vragen over zijn, ook in verband met voorkeurshoudingen en het voorkomen van een afgeplat hoofdje.

Slapen op de rug is de veiligste houding zolang je baby nog niet heel makkelijk zelf om kan draaien. Je baby ligt met het hoofdje wisselend naar links of rechts gedraaid, dit voorkomt het afplatten van het hoofdje. Maar sommige kinderen hebben een voorkeurshouding en draaien zelf hun hoofdje steeds naar bijvoorbeeld links. Soms komt dit omdat daar bijvoorbeeld het licht vandaan komt, dan kan het helpen om het bedje regelmatig om te draaien zodat je baby dan met zijn hoofdje naar rechts moet draaien om het licht te zien.

Maar mocht je baby toch naar één kant blijven draaien met het hoofdje, dan voorkom je afplatting door bij het voeden je baby juist op die andere kant te leggen. Als je borstvoeding geeft kun je dit doen door je baby aan de ene borst in de rugbyhouding te voeden en aan de andere borst weer met haar lijfje voor jouw buik, zo kijkt je baby steeds dezelfde kant op en wordt het hoofdje aan de andere kant, dan de voorkeurskant die je baby in bed heeft, belast.
Bij flesvoeding voedt je de baby op de arm waarbij er druk komt op de andere kant dan waar ze op slaapt.
Verder helpt het om je baby als ze wakker is regelmatig op haar buikje te laten spelen. Niet alleen helpt dit tegen een afgeplat hoofdje, het is ook goed voor de ontwikkeling van de nekspieren.
Laat je baby nooit alleen als ze op haar buikje ligt!
Als je baby makkelijk zelf kan omdraaien (en dus ook makkelijk weer kan terugdraaien) hoeft ze niet meer perse op de rug te slapen. Je baby mag nu zelf bepalen op welke kant ze slaapt. Gemiddeld kan een baby rond de 5 maanden goed zelfstandig  draaien.

Veilig slapen als je op stap bent: als je op visite gaat kan je je baby laten slapen in de bak van de kinderwagen. Zorg er dan wel voor dat de kap naar beneden is zodat er voldoende ventilatie is. Zet de bak liever niet op een vloer die verwarmt wordt door vloerverwarming.

Ook kan je baby slapen in een slaapzak  op een speelkleed, maar ook hier niet op een vloer die warm is door de vloerverwarming. Natuurlijk mag de vloer ook niet te koud optrekken of erg tochtig zijn.

Slapen in een autostoeltje is voor een heel enkele keer niet erg, maar doe dit niet regelmatig. In het autostoeltje ligt je kind gebogen en heeft geen mogelijkheid om te rekken en strekken. Het advies is om je kind niet langer dan 2uur in het autostoeltje te laten liggen. Als je hier een enkele keer van afwijkt is dat geen ramp, maar maak er geen gewoonte van.
Veel ouders laten hun baby als ze op visite zijn slapen in het grote bed. Dit mag alleen als er geen naden tussen de matrassen zitten EN als er geen kussens en dekbed in de buurt van je baby zijn. Leg je baby in het midden van het grote bed (geen naad tussen de matras) in een baby slaapzak. Nooit onder het dekbed, ook niet voor even.

Keuken en eetkamer

Ruim scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen steeds goed op. Je bergt deze hoog, buiten bereik van je kind op of in een laag kastjes met kinderveilige sluitingen.

Voorwerpen op het aanrecht plaats je zo ver mogelijk naar achter op het aanrecht. Hou het aanrecht helemaal vrij van breekbare of gevaarlijke spullen, berg deze op in een kast met kinderveilige sluiting.

Plaats bij voorkeur een rekje voor het fornuis, zeker als je de oven gebruikt. Er bestaan ovenruitbeschermers, deze worden wel warm, maar niet gevaarlijk heet.

Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten. Plaats pannen met een steel altijd zo dat de steel niet naar voren wijst, ook als je kindje nog lang niet staat of klimt: je zou zelf ook de pannen kunnen omstoten als je bijvoorbeeld je kindje ziet vallen of iets in zijn mond ziet steken.

Hou je kindje zo mogelijk weg uit de keuken als je kookt, en als dit geen optie is, hou hem zo ver mogelijk weg van het aanrecht en fornuis.

Hou stoelen of andere klautermogelijkheden bij het fornuis en aanrecht weg.

Doe een grendel op de ovendeur, peuters kunnen een open ovendeur als opstapje gebruiken om bij het fornuis of het aanrecht te komen. Zo ook met lades, gebruik hier een sluithaakje.

Zet elektrische apparaten buiten grijpbereik van je kind. Denk er hierbij ook aan om de snoeren buiten bereik te houden.

Hou je kindje zo ver mogelijk van de vaatwasser vandaan als deze aanstaat of net gedraaid heeft. De stoom die er tijdens en net na een wasbeurt vrij kan komen, kan ernstig brandwonden veroorzaken. De vaat die net uit de vaatwasser komt kan ook heel heet zijn, leer je kindje dat de vaatwasser een gevaarlijk apparaat is.

Laat het tosti-ijzer of de frituurpan op een veilige plek afkoelen.

Vanaf 2 jaar kun je je kindje gaan leren met de kraan om te gaan: eerst de koude kraan opendraaien en daarna pas de hete kraan en bij het dichtdraaien precies andersom. Jongere kinderen kunnen dit niet onthouden.

Gebruik liever geen tafelkleed of loper op je eettafel, je kindje kan zich daaraan proberen op te trekken of het vastgrijpen als ze bijna valt.

Let erop dat alles op tafel buiten het bereik van je kind staat. Denk hierbij aan scherpe voorwerpen zoals vorken en messen, aan glazen maar ook aan etenswaren als pepers of jouw hete soep.

Als je kindje zelf wil gaan eten, geef hem dan speciaal kinderbestek, dat is niet scherp.

Kinderstoel

Als een kind rechtop kan zitten wordt het tijd voor een kinderstoel. Totdat het kind een jaar of drie is, zal deze stoel intensief worden gebruikt. Er zijn zes soorten kinderstoelen.

Kinderstoel met eetblad
Het eetblad zit aan de stoel vast. Een kind mag het blad niet zelf los kunnen maken. Het handige van deze stoel is dat je het blad (mits de hoogte van de tafel goed is) over de tafel heen kan schuiven, zodat de stoel minder ruimte in beslag neemt.

Zet een kind vast met een tuigje om te voorkomen dat hij in de stoel gaat staan of eruit klimt...

Aanschuifstoel
Deze stoel is net als een gewone stoel aan tafel te schuiven. De stoel moet goed aansluiten of onder het tafelblad geschoven kunnen worden. Voordeel het kind kan gewoon aan tafel meeëten. Een nadeel van deze stoel is dat grijpgrage kinderhandjes makkelijk overal bij kunnen, dus ook bij hete schalen en scherpe messen. Houd daar rekening mee.

Kubus kinderstoel
Een kubusstoel bestaat uit twee delen. Deze delen zitten met een scharniersysteem aan elkaar. Je kunt de stoel na het eten uit klappen tot een laag stoeltje met een tafeltje eraan vast. Als je het tafeltje vervolgens weer onder het stoeltje klapt, heb je weer een kinderstoel op tafelhoogte. De kubusstoel heeft een eigen eetblad.

Klapstoel
Deze stoel kun je na gebruik inklappen en wegzetten. De stoel is vaak kleiner dan andere stoelen. Je hebt er weinig ruimte voor nodig, maar een kind is er snel uitgegroeid.

Hangstoeltje
Dit is een (draagbare) kinderstoel zonder poten. Het stoeltje wordt om het tafelblad geschoven en klemt zich van zelf vast door het gewicht van het kind. Handig voor kleinbehuisden of mensen die vaak buiten de deur eten.

Meegroeistoel
De afmetingen van deze stoel kunnen in de lengte en de breedte worden aangepast, zodat de stoel als het ware meegroeit met het kind. Hierdoor kun je van de stoel gebruik blijven maken, totdat je kind lang genoeg is om op een gewone stoel aan tafel te zetten. Soms is de meegroeistoel voorzien van een eetblad dat er later weer kan worden afgehaald.

Afmetingen
Van veel stoelen zijn de afmetingen meestal te klein om er kinderen tot een jaar of drie goed in te laten zitten. Door een te kleine instap krijgt een groter kind al gauw blauwe knieën van het stoten bij het erin en eruit zetten. Hoe goed de instap is, hangt af van een combinatie van maten. Een stoel waar je lang plezier van zult hebben, heeft de volgende afmetingen:
Zitbreedte van minstens 30 cm
Zitlengte van ongeveer 25 cm
Afstand van eetblad tot zitting van minstens 16 cm
Afstand tussen eetblad en rugleuning van minstens 23 cm

Kooptips
Een juiste combinatie van maten.
Een stabiel frame. Test dit in de winkel door even op de zijwanden van de stoel te leunen.
Een voetsteun die verstelbaar is en/of eraf kan.
Een rechte rugleuning.
Een gladde afwerking.
Mogelijkheid om een tuigje te bevestigen.
Een rem (bij een stoel met meer dan twee wieltjes)
Een extra beveiliging bij de klapstoel om onverwacht inklappen van de stoel te voorkomen.
Let bij de aanschaf van een hangstoeltje op de gewichtsaanduiding.
Een extra beveiliging bij een hangstoeltje dat ervoor zorgt dat het stoeltje stevig aan de tafel hangt en er niet af kan schuiven.

Gebruiktips
Zet een kind vast met een tuigje om te voorkomen dat hij in de stoel gaat staan of eruit klimt.
Laat het kind niet zonder begeleiding in of uit de stoel klimmen.
Zet een eventuele voetensteun zo dat de voetjes wel kunnen steunen maar dat het kind er niet op kan gaan staan. Indien de voetensteun niet verstelbaar is, kijk dan of het eraf kan.
Let er op dat het eetblad stevig en stabiel is.
Let bij het hangstoeltje op het maximaal toelaatbare gewicht.
Zorg dat het kind in een kinderstoel zich niet tegen de tafel kan afzetten.
Gebruik een stoelverkleiner wanneer de kinderstoel nog wat te groot is. Dit neemt het gevaar weg dat het kind niet stevig zit en wegglijdt.

Gebruiktips hangstoeltje
Zet een kind vast met een tuigje om te voorkomen dat hij in de stoel gaat staan of eruit klimt.
Let op het maximaal toelaatbare gewicht.
Controleer iedere keer voor gebruik of het hangstoeltje goed bevestigd en vergrendeld is. Leun even op het hangstoeltje terwijl het bevestigd is.
Hang het hangstoeltje midden tussen de tafelpoten in.
Bevestig het hangstoeltje rechtstreeks op een schone en droge tafel.
Gebruik geen tafelkleed of placemat.
Zorg dat het kind in het hangstoeltje zich niet tegen de tafel kan afzetten.
Gebruik een stoelverkleiner wanneer het hangstoeltje nog wat te groot is. Dit neemt het gevaar weg dat het kind niet stevig zit en wegglijdt.

Stoelverhoger
Een stoelverhoger is geschikt als het kind de kinderstoel is ontgroeid maar op een gewone stoel nog niet goed boven tafel uitkomt.
Er bestaan twee typen stoelverhogers. Beiden zijn gemaakt van lichtgewicht, afwasbaar materiaal:
1. Bevestigd op stoel met riemen. Dit type kan soms aan twee kanten gebruikt worden of is in hoogte verstelbaar.
2. Opzetstoel. Wordt aan de bovenkant van de rugleuning van de volwassen stoel gehaakt en steunt aan de onderkant op de zitting van de volwassen stoel. Met een riempje onder de zitting van de volwassen stoel wordt het opzetstoeltje extra vastgezet.

Kooptips
Anti-slipmateriaal. Dit zorgt dat de stoelverhoger op zijn plaats blijft en niet wegglijdt.
Stevige, glad afgewerkte riemen en sluitingen.
Gordels zijn gemakkelijk om te doen.
Een glad afgewerkte en makkelijk te hanteren sluitingsmechanisme. Test dit uit in de winkel.
Afwasbaar materiaal.
Past goed op de volwassen stoel.

Gebruiktips
Let op het maximum draagvermogen van de stoelverhoger.
Gebruik de stoelverhoger alleen op stabiele stoelen.
Maak een stoelverhoger altijd goed vast aan de stoel.
Gebruik een stoelverhoger niet als autokussen.
Leg gevaarlijke spullen (messen, hete schalen, etc) buiten bereik van het kind. Gebruik geen tafelkleed, maar placemats.

Kindveilige badkamer

Zet medicijnen, schaartjes en scheermesjes en schoonmaakmiddelen in de badkamer niet alleen hoog, maar achter slot en grendel. Denk ook aan deodorant, make up, parfum enzovoort.

Zorg dat je kind niet bij de kraan kan of hem in ieder geval niet heet kan aanzetten. Een temperatuurbegrenzer  is voor volwassenen eenvoudig in te stellen, maar kindjes kunnen de kraan dan niet te heet aanzetten.

Het meest veilig is een thermostaatkraan.

Als je zelf de hete kraan hebt gebruikt, spoel dan altijd kort na met koud water. Als je kind na jou de kraan opendraait, is het water al enigszins afgekoeld.

Gebruik in het bad of in de douche een antislipmat. Je kind kan nog niet zo goed zijn evenwicht bewaren als jij en zo voorkom je nare glijpartijen.

Laat je kind nooit alleen als hij in bad zit. Een valpartij in bad is zo gebeurd en hoeft niet veel geluid te geven. Voor je het weet ligt je kindje onder water terwijl jij je nergens van bewust bent. Een kindje kan verdrinken in maar een paar centimeter water!

Veilig in bad

Babyuitzet: in deze video krijg je uitleg wat je allemaal klaar legt en welke voorzorgmaatregelen je treft om je baby veilig in bad te doen.

Video baby veilig in bad. Uitleg van kraamverzorgster over veilig in bad doen van je baby

Stap voor stap doe je zo je baby veilig in bad

 1. Zorg dat de kamer waar je baby in bad gaat minimaal 21 graden is. Je baby ligt een tijd bloot omdat ze wordt gewassen op het aankleedkussen en later wordt afgedroogd en aangekleed en koelt dan makkelijk af. Een warme kamer is dus echt belangrijk.
 2. Leg alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Denk hierbij aan:
  2 hydrofiele luiers (om je baby mee af te drogen)
  2 hydrofiele washandjes
  Schone luier
  Rompertje
  Kleertjes
  Sokjes
  Eventueel mutsje (eerste dagen na geboorte)
  Omslagdoek of badcape
  Zet een emmer om de vieze luier en een emmer voor de vuile kleertjes binnen handbereik
 3. Wikkel de kleertjes en hydrofiele luiers om een warme kruik, zo krijgt je baby lekker warme kleertjes aan. Begin met de kleertjes en sokjes en eventueel het mutsje, dan het rompertje en vervolgens wikkel je daar de hydrofiel luiers omheen.
  Luiers leg je tegen de omwikkelde kruik aan, die heb je immers het eerste nodig.
 4. Vul het badje met water van 38 graden, de goede watertemperatuur om je baby in bad te doen is 37 graden, maar het water koelt nog wat af voordat je zover bent dat je baby echt in het bad gaat. Controleer de watertemperatuur met de badthermometer.
  Als je een thermostaatkraan hebt, controleer dan met de badthermometer of de temperatuur die op je kraan is ook echt klopt met de temperatuur die het water heeft. Als dat zo is kun je in het vervolg de emmers voor het badwater vullen door je kraan op de stand te zetten waarbij het water 38 graden is. Controleer de watertemperatuur die uit de kraan komt nog wel een paar keer om te controleren of het niet sterk wisselt.
  Meestal gaan er 2 emmers die ¾ gevuld zijn in het badje.
 5. Was je handen zorgvuldig
 6. Zodra het badje gevuld is haal je je baby uit bed en begin je met je baby uit te kleden en wassen.

Laat je kind NOOIT alleen achter in bad!
Of nu de telefoon gaat of de deurbel, je laat je baby nooit alleen, ook niet als ze in een badzitje zit.
Moet je de deur opendoen, haal je baby dan uit bad, wikkel haar in een omslagdoek en ga samen de deur opendoen.
Een badzitje wordt door sommige ouders als extra veilig gezien, dat is het niet! Ook in een badzitje kan je kind in een oogwenk onder water terecht komen met het hoofdje. Een badzitje kan fijn zijn als je moeite hebt om je baby te ondersteunen, maar is nooit een vervanging voor je eigen handen. Dus ondanks het badzitje houd je een baby ook altijd zelf vast!

Als je kind wat groter is en zelfstandig kan zitten, dan kan je hem zelf  in het badzitje laten zitten, maar ook dan mag je je kind NOOIT alleen laten.

Kindveilige deur en trap

Deuren

Voor deuren zijn er verschillende veiligheidsproducten te krijgen, zoals een deurbuffer die zorgt dat een binnendeur niet snel dicht kan slaan, een deurklem of –stop om een deur tijdelijk open te houden.

Voor deuren die een peuter nooit zelf mag openen, de buitendeur of kelderdeur bijvoorbeeld, zijn er speciale deurklinken of kun je de klink verticaal monteren. Maar een hoog gemonteerd haakje is even effectief, lekker goedkoop en eenvoudig zelf aan te brengen.

Glazen deuren of puien

Soms is er met de bouw van een huis niet goed nagedacht over  glazen deuren of afscheidingen, wat voor ernstige  ongelukken kan zorgen. Spelende kinderen zien in hun enthousiasme soms een glazen pui over het hoofd als deze tot de vloer doorloopt, of glibberen op hun sokken rechtdoor terwijl ze de hoek om wilden rennen. Of je struikelt zelf over een speelgoedje terwijl je met je kindje op je arm de trap af komt.

Bekijk de situaties in je huis kritisch en kijk waar – misschien tijdelijke – aanpassingen nodig zijn.

Glas vervangen:
Je kunt een ruit vervangen door gehard glas, dat weliswaar onder grote druk nog wel kan breken, maar dan in kleine stukjes uiteen valt en geen diepe wonden veroorzaakt. Omdat er wel een gat kan ontstaan, is gehard glas alleen veilig voor de benedenverdieping.

Je kunt voor balustrades en gebogen vlakken kunststof zoals policarbonaat overwegen, wat vrijwel onbreekbaar is.

Je kunt, door een gespecialiseerd bedrijf, veiligheidsfolie over het bestaande glas laten aanbrengen, waarmee glas nog wel kan breken, maar bij elkaar wordt gehouden.

Tijdelijke oplossingen:
Scherm de onderkanten van gevaarlijke glazen deuren of ruiten af met plaatmateriaal wat je leuk kunt beschilderen of beplakken, of met latjes.

Zorg dat grote glasoppervlakken goed opvallen door er met plakplastic figuurtjes op te plakken.

Trap

Jonge kindjes kunnen ernstig vallen als de trap niet is afgeschermd, plaats daarom altijd zowel boven als onderaan de trap een traphekje.

Breng antislip-strips aan, of zorg voor stroeve trapbekleding. Wanneer je een geverfde trap hebt, meng voor het loopoppervlak zand door de verf.

Hang een lampje boven de trap zodat er altijd genoeg licht is.

Leer je kindje om nooit met sokken of gladde schoentjes op de trap te lopen.

Balkon en tuin

Als de spijlen van het balkon verder dan 10 cm van elkaar staan kun je deze het beste afschermen, met bijvoorbeeld plexiglas of balkondoek.

Zorg op het balkon dat je kindje niet op plantenbakken of stoelen kan klimmen.

Controleer of je geen giftige planten hebt staan.

Als je een vijver hebt, zorg dan dat het water goed herkenbaar is; verwijder kroos en andere drijvende planten. Zet een hek om de vijver zolang je kind nog niet kan zwemmen.

Kinderen zijn vliegensvlug. Let altijd goed op als je kindje in de tuin is, laat hem niet lang alleen. Wil je zelf aan het werk en je kindje buiten laten spelen, zorg dan voor een afgeschermde plek waar je kleine kind niet uit weg kan.

Babyfoon

Een babyfoon is nog net niet onmisbaar in je babyuitzet maar vrijwel alle ouders zullen er eentje aanschaffen.

Los van je eigen wensen heb je als eerste de volgende keuzes:

Welke soorten babyfoons zijn er?

Babyfoons met alleen geluid:

Met deze babyfoon kun je je baby horen. Bij sommige zitten er ook lampjes op, die flikkeren als je baby geluid maakt, soms met meerdere lampjes: des te harder je baby huilt, hoe meer lampjes er gaan branden. Dit is vooral handig als je in een ruimte bent met veel geluid of wanneer je het geluid zacht wilt zetten. Het geluid in de kamer waar jij bent zou het geluid van je baby kunnen overstemmen, de lampjes laten je dan zien dat je baby geluid maakt.
Bij sommige babyfoons kun je niet alleen ontvangen op de ouder-unit, maar kun je ook zenden. Zo kun je je kindje sussen als het alleen even wakker schrikt, of aan een wat ouder kind laten weten dat je er zo aan komt. Besef wel dat het geluid in de babykamer vaak wat blikkerig zal zijn en niet perse klinkt als jouw stem.

Babyfoon met geluid en beeld:

Met deze babyfoon hoor je je baby niet alleen, je kunt haar ook zien. Stel je hier niet teveel van voor. De beelden zijn vaak niet heel scherp. Je kunt je baby zien, maar de beelden zijn lang niet duidelijk genoeg om bijvoorbeeld te zien of je baby nog rustig ademt. Een pasgeborene beweegt niet veel, op het beeld zul je niet veel meer zien dan de vorm van een baby die ligt te slapen. Als je baby wat ouder wordt en meer gaat bewegen kan het wel fijn zijn om je baby ook met beeld in de gaten te kunnen houden.
Vraag desnoods in de winkel om een demonstratie, op de verpakkingsfoto’s en in promotiefilmpjes kunnen de beelden zeer scherp en gedetailleerd lijken, dit valt in de praktijk vaak tegen. Als de kwaliteit wel naar jullie zin is, is het misschien leuk een type te kiezen waarbij je ook beelden kunt opnemen. Daarnaast zijn er types met uitbreidmogelijkheden voor meerdere camera’s, zodat je meerdere baby’s tegelijk in de gaten kunt houden.
Een nadeel is wel dat de batterijduur van een babyfoon met camera doorgaans flink korter is dan de batterijduur van een babyfoon met alleen geluid. Ook is het bereik vaak iets minder.
Op camera-babyfoons kunnen leuke en nuttige functies zitten:
• De camera laten inzoomen
• Camerabeelden opnemen
• De camera op afstand laten bewegen. Sommige kunnen vrijwel helemaal rond
• De camera aansluiten op je tv
Let op: Niet bij alle babyfoons is het mogelijk om extra’s als camerapositie en de camerazoom op afstand via de ontvanger te bedienen.
Sommige beeldbabyfoons kun je uitbreiden met een bewegingsdetectiemat of een ademhalingssensor. De meningen zijn hier erg over verdeeld, volgens deskundigen zijn deze uitbreidingen vaak erg onbetrouwbaar en geven ze  meer onrust dan dat je er door gerustgesteld wordt.
Beslis van tevoren welke functies je belangrijk vindt en voor welke je extra wilt betalen, zodat je je niet onbewust tot allemaal uitgaves laat verleiden die je in de praktijk amper zult gebruiken.

Internet babyfoon:

Je kunt ook een internet-babyfoon zender aanschaffen die verbinding maakt via WLAN en mobiel internet, waarbij je smartphone of tablet wordt ingesteld als ontvanger (ouder-unit). Het grootste voordeel is dat je geen enkele beperkingen meer hebt  wat bereik betreft, tenminste, zolang je zeker bent van een stabiele internetverbinding. Als variant hierop zijn er diverse babyfoon-apps. Deze installeer je op  2 smartphones of tablets; één gebruik je vervolgens als baby-unit en de ander als ontvanger. Wanneer familieleden of de oppas dezelfde app installeren kunnen ook zij, op hun eigen telefoon of tablet, meekijken.
De internet babyfoons kunnen wel prijzig zijn, en het bekijken van de beelden op je telefoon of tablet vraagt wel veel van de accu van de device. Let er op of de baby-unit ook geluiden verzend, sommige zijn slechts camera-babyfoons en dan moet je constant je scherm in de gaten houden om je baby te monitoren. Let hierop bij je aanschaf.

Bereik babyfoon:

Hou er met de aanschaf van een babyfoon rekening mee dat de beloofde afstanden die op de verpakking genoemd worden, de afstanden ‘in het open veld’ zijn, dus zonder muren en vloeren ertussen.
Als de babykamer dichtbij en in de eigen woning is, zal het bereik van iedere babyfoon waarschijnlijk volstaan. Maar als je de ontvanger regelmatig bij de buren zet, je huis groot is of jullie pand veel metaal of  gewapend beton in de constructie heeft, dan is het zaak beter te letten op het bereik van je babyfoon.

Simpel gesteld: hoe meer muren en hoe meer verdiepingen tussen de zender (baby-unit) en de ontvanger, des te sneller de verbinding wegvalt.Het daadwerkelijke bereik blijkt ook bij testen lastig te voorspellen.

Over het algemeen kun je wel stellen dat het bereik van babyfoons met camera minder groot is dan dat van een babyfoon met alleen geluid en dat de goedkoopste babyfoons meestal niet het beste bereik hebben.
Let er bij je aankoop van een babyfoon op of het toestel een ‘buiten bereik-functie’ heeft, waarbij er  een alarmsignaal af gaat als het bereik vermindert.
Als je geen zorgen wilt hebben over het bereik en je bent zeker van een stabiele internetverbinding neem dan een internetbabyfoon. Die verzendt zijn signaal namelijk via wifi of 3G-netwerk, dus overal waar je internetverbinding hebt, kun je de camerabeelden live bekijken. Sommige internetbabyfoons zijn alleen camera babyfoons, zonder geluid, zodat je dan steeds op je scherm moet letten om je baby in te gaten te houden.

Storing:

Wanneer je in een drukbevolkte omgeving woont kan een stralingsvrije, analoge babyfoon worden gestoord door signalen van andere babyfoons of andere apparaten in de straat. Kies dan tenminste voor een babyfoon met meerdere kanalen, wanneer een kanaal dan al bezet blijkt, kun je een ander kanaal kiezen dat in je omgeving nog niet wordt gebruikt. Besef ook dat buren met een analoge babyfoon mee kunnen luisteren als zij jullie kanaal delen.
Wellicht kies je liever voor een internet-babyfoon die je via je smartphone kunt bedienen en waarbij het signaal bij een goede internetverbinding glashelder en beveiligd is. Deze zijn wel prijzig.
Of je kiest liever voor een DECT (digitally enhanced cordless telecommunications) babyfoon, deze versleutelen de geluidssignalen, maar zijn niet helemaal stralingsvrij.

Elektrosmog

Voor DECT-babyfoons gelden veiligheidsstandaarden met limieten die zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en veel toestellen zullen alleen zenden als ze worden geactiveerd door een geluid van je baby, je kunt dit nagaan voor je een babyfoon aanschaft.
Voor babyfoons is de vastgelegde norm voor de maximaal toegestane hoeveelheid elektrostraling extra laag, veel lager dan voor apparatuur voor volwassenen. De norm voor babyfoons bijvoorbeeld is ongeveer vier keer zo laag als die voor mobiele telefoons.
Zo blijkt uit testen van de Duitse consumentenbond Stiftung Warentest, die altijd erg kritisch zijn over elektrosmog, dat de babyfoons met de allersterkste elektromagnetische golven bij een afstand van één meter op 6% van de norm voor babyfoons zitten. Om extra zeker te zijn wordt aangeraden om de baby-unit van de babyfoon op minstens een meter afstand van het bedje te zetten.
Let erop dat de elektromagnetische golven van smartphones en tablets flink sterker zijn dan die van babyfoons. Wanneer je een smartphone of tablet gebruikt als baby-unit hou je dus ruim de afstand van één meter aan, en leg je de device nooit in het bedje van je baby.
Alleen analoge babyfoons zijn stralingsvrij.

Prijs

Met de mogelijkheid om een app te downloaden wanneer  je toch al meerdere smartphones of tablets in huis hebt, kun je voor nog geen € 4 een babyfoon app aanschaffen. Je tweede tablet of smartphone is dan wel steeds bezet als je de babyfoon in gebruik hebt en als je er een extra tablet voor moet kopen is je prijsvoordeel al helemaal verdwenen.
De meest eenvoudige babyfoon heb je voor een paar tientjes, maar babyfoons zijn er ook met veel extra opties,  zoals uitbreidingen met camera’s, geluid, slaapliedjes, temperatuurmeters en allerlei andere functies, waarvoor je over het algemeen extra zult betalen. De duurste babyfoon met alleen geluid heb je rond de €100, met camera zal de duurste rond de €200 kosten. Babyfoons met camera zijn doorgaans duurder dan babyfoons zonder camera.

Algemene aanwijzingen gebruik babyfoon:

Bij babyfoons met geluid: Plaats de zender-babyfoon niet verder dan 3 meter van je kindje, dan wordt elk geluidje goed opgepikt. Bij camera-babyfoons zul je soms wat moeten experimenteren met de beste afstand.
Wanneer je veel tussen kamers beweegt tijdens werkzaamheden in het huis, kies dan voor een babyfoon met een kleine ontvanger die je eenvoudig bij je kunt steken of voor een systeem dat meerdere ontvangers heeft.
Kijk of jouw keuze babyfoon wel een duidelijke waarschuwing geeft als de batterij bijna leeg is, je wilt er niet pas na een uur achter komen dat je baby helemaal niet zo lekker stil was maar dat de ontvanger was uitgevallen.
Kunnen het volume en de gevoeligheid van de babyfoon harder en zachter gezet worden? Overdag wil je wel boven allemaal omgevingsgeluiden uit je kindje horen, maar ‘s nachts wil je niet door elk kuchje gewekt worden.
Babyfoons hebben soms handige extra’s,  er zijn babyfoons met ingebouwde thermometer en zelfs met een luchtvochtigheidssensor, zaken die flink belangrijk zijn voor je babykamer. Hou hierbij wel de prijzen in de gaten; losse luchtvochtigheidsmeters en thermometers hoeven niet veel te kosten dus als de prijs van een babyfoon hierdoor fiks omhoog schiet is het slimmer alles los te kopen. Bepaalde toestellen zullen ook de mogelijkheden hebben om een muziekje af te spelen om je baby te kalmeren of hebben een ingebouwd nachtlampje, handig en leuk, maar ook hierbij moet je afwegen of en hoeveel je hiervoor extra wilt betalen.
Bij alle extra’s geldt: controleer of deze vanaf de ouder-unit te bedienen zijn!

Bewegings- en ademhalingssensoren:

De extra opties met bewegingssensoren, waarbij je ook een extra matje in het bedje van je baby legt, en ademhalingssensoren spelen in op de angsten van ouders terwijl  dergelijke (vaak dure) mogelijkheden wiegendood helemaal niet kunnen voorkomen.
De ademhaling van een jonge baby zal vaak onregelmatig en oppervlakkig zijn, zonder dat er iets aan de hand is. Ook kan een jonge baby vaak echt urenlang stil liggen. De ademhalingssensor kan geen onderscheid maken tussen een standaard oppervlakkige of  onregelmatige ademhaling, en het moment dat er echt iets mis is. Zo ook voor een bewegingssensor. Zulke extra’s veroorzaken dus vaak meer onnodige onrust dan dat ze zorgen wegnemen. De meeste kinderartsen en -deskundigen raden het gebruik van zulke opties dan ook af.

Speelgoed, waar let je op bij aankoop

Speelgoed moet in Nederland aan de strenge eisen van de Warenwet voldoen, maar het verplichte CE-merk geeft echter geen garantie dat het speelgoed altijd volkomen veilig is. Zelf goed opletten bij de aankopen voor je babyuitzet blijft dus heel belangrijk. Hieronder staan een aantal zaken waar je echt op moet letten:

 • Hard plastic wordt zacht gemaakt met weekmakers (ftalaten). Dit zijn chemische stoffen die mogelijk een hormoonverstorende werking hebben, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn.
  De weekmakers kunnen loslaten en bv in de mond van je baby komen als hij op het speelgoed (denk ook aan bijtringen ed) sabbelt.
  Bepaalde weekmakers mogen niet meer gebruikt worden in speelgoed wat op de Nederlandse markt verkocht wordt. Wetenschappers vinden dat de norm nog niet streng genoeg is. Zij adviseren om geen speelgoed te kopen waar welke weekmaker dan ook in verwerkt zit.
 • Kleine onderdelen, balletje en zuignappen kunnen bij kinderen verstikkingsgevaar opleveren. Speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar mag geen kleine onderdelen bevatten of kleine onderdelen die ervan af getrokken kunnen worden (oogjes bij knuffels bv)
  Losse onderdelen moeten rondom minstens 3,17 cm zijn en langwerpige langer dan 5,71 cm.
  Om te voorkomen dat balletjes en zuignappen de luchtpijn van de baby kunnen blokkeren moeten die groter zijn dan 4,45 cm.
 • Koop geen speelgoed wat koorden ed bevatten. Een mobile bevat ook koorden, maar die is om naar te kijken en niet om mee te spelen. Hang hem daarom hoog genoeg.
 • Houten speelgoed moet van goed hout (bv beuken) gemaakt zijn. Vuren splintert makkelijk. Het veiligst is gelijmd houten speelgoed, schroeven mag ook als de schroeven verzonken zijn. Spijkers mag niet. Koop het liefst ongeverfd speelgoed, of in ieder geval houten speelgoed geverfd met kindvriendelijke verf.
 • Gebruik geen oude bijtringen, rammelaars of ander plastic bevattend speelgoed. Het lijkt zo leuk een erfstuk uit de familie, maar de wetgeving voor weekmakers is sinds 2007 pas wat strenger.
 • Koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen, het kan gehoorschade geven.
 • Was speelgoed regelmatig af. Je baby zit er met haar mondje aan, het valt op de grond, andere kinderen (soms met vieze handjes) spelen ermee. Kortom bacteriën tieren welig op speelgoed.

Autostoeltjes; veilig gebruik

Er worden veel fouten gemaakt met het plaatsen en gebruiken van autostoeltjes.

Veilig gebruik van het autostoeltje valt en staat bij een goed gebruik! Lees alle tips rustig door, print de pagina als je het autostoeltje gaat plaatsen

 •  Lees de gebruiksaanwijzing goed door en volg de instructies nauwkeurig op.
 • Een goed gemonteerd stoeltje heeft bijna geen bewegingsruimte in zij- of voorwaartse richting. Je kunt het stoeltje maar minimaal verschuiven, maximaal een centimeter of 2.
 • De veiligste plek voor een autostoeltje is op de achterbank. Wil je je kind toch op de voorstoel vervoeren, schakel dan de airbag uit.
 • De gordels moeten strak over je kind zitten, er mogen niet meer dan 2 vingers passen tussen je baby en de gordel.
 • Blijf bij iedere plaatsing in de auto opnieuw nauwkeurig alle punten controleren. Uit onderzoek blijkt dat er veel fouten gemaakt worden in de montage van autostoeltjes die met gordel bevestigd zijn. Vaak doordat stoeltjes na verloop van tijd routinematig worden geplaatst en er geen goede controle meer plaatsvindt. De gordel mag nergens gedraaid zitten, controleer iedere keer weer of de gordel goed door alle bevestigingspunten gaat en trek de gordel telkens weer goed strak.
 • Een baby autostoeltjes moet vervangen worden NA een botsting. Er kan schade zijn opgetreden die je van buiten niet kunt zien, maar die er wel voor zorgt dat het stoeltje niet meer veilig is.
 • Laat je kind niet langer dan 2 uur in een autostoeltje zitten. Er is te weinig bewegingsruimte in een autostoeltje en het kind kan niet rekken en strekken. Voor een goede motorische ontwikkeling moet je kind vrijheid van bewegen hebben.
 • Zet het stoeltje nooit met je kind erin op een verhoging als een tafel en dergelijke

73% van de kinderen zit NIET veilig in het autostoeltje

Voor een veilige autostoel, goed advies en een groot assortiment ga je naar Babylux

Lees ook het artikel Veilig vervoer van je baby

Onverwachte gevaren

Begin 2013 bracht de WHO (world health organisation) een rapport uit wat wijst op de gevaren van allerlei chemische stoffen waar wij dagelijks mee in aanraking komen. Deze chemische stoffen zouden een hormoonverstorende – en kankerverwekkende werking kunnen hebben. Dat wil zeggen dat het mogelijk zorgt voor verminderde vruchtbaarheid, daarnaast zijn veel chemische stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen kankerverwekkend.

Gebruik van allerlei stoffen wordt door de overheid gereguleerd. Voor iedere chemische stof is middels testen aangegeven tot welke grens ze veilig zijn voor mensen. Maar dit wordt PER stof onderzocht en de norm wordt gesteld op volwassenen. In de praktijk kom je dagelijks in aanraking met tientallen chemische stoffen en krijg je dus een mix van deze stoffen in je lichaam. In test voor de bepaling van de veiligheid is niet onderzocht wat juist die combinatie van verschillende stoffen met de mens doet.

Daarnaast zijn grenzen voor veiligheid gesteld voor volwassenen, bij een klein kind zou de norm wel eens veel lager moeten liggen. Doordat je kind wellicht te hoge concentraties binnenkrijgt zou dit verstorend kunnen werken op de ontwikkeling van allerlei organen, het immuunsysteem, hersenen en het voortplantingssysteem. Bij dierproeven zijn deze effecten aangetoond, bij mensen nog niet.Onze overheid vindt dat de gevaren nog niet voldoende bewezen zijn om strengere wetten te maken of om het publiek hiervoor te waarschuwen. Honderden wetenschappers zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat dier onderzoek zoveel verontrustende resultaten laten zien dat het publiek geïnformeerd moet worden.Hoewel het dus nog niet bewezen is dat deze stoffen bij de mens net zo schadelijk zijn als bij dieren vinden wij dat we het toch met jullie moeten delen zodat jij weet wat je eventueel kunt doen tegen deze onverwachte gevaren.

Je kind komt de hele dag in aanraking met speelgoed, stopt het in de mond en ga zo maar door. Door een aantal simpele voorzorgsmaatregelen kun je aanraking met mogelijk schadelijke stoffen sterk verminderen.

Was kleertjes, luiers, dekentjes, beddengoed en knuffels voor je ze aan je baby geeft. Ze blijven gewoon mooi als je ze wast op 30 graden en geen wasverzachter gebruikt. Was met biologisch wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.

Plastic speelgoed bevat weekmakers (om het PVC te kunnen verwerken) die een hormoonverstorende werking zouden kunnen hebben. Knuffels ademen chemische stoffen uit die mogelijk gevaar geven als je kind er teveel mee in aanraking komt.

Ook meubelen zijn met chemische stoffen bewerkt. Reinig alle nieuwe meubeltjes voor je baby met water en een biologische allesreiniger. Zet het matrasje een aantal dagen buiten om goed te luchten.

Koop plastic speelgoed, maar ook bijtringen ed, wat vrij is van weekmakers.

Veel meer informatie over dit onderwerp, en heel veel tips om aanraking met schadelijke stoffen te verminderen,  vind je hier

Checklist veilig huis

Is jullie huis veilig voor een baby?

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken in en om het huis. Een veilig huis voor je baby is dus niet vanzelfsprekend.

Veel ouders lijken dingen over het hoofd te zien. Natuurlijk is een ongelukje snel gebeurt en kun je niet alles voorkomen. Maar je kunt wel veel voorkomen door je goed voor te bereiden, tips op te volgen en kritisch je huis te bekijken. Zo krijg jij een veilig huis voor je baby.

 • Breng rookmelders en eventueel noodverlichting aan.
 • Breng kindersloten aan op de lage keukenkasten en lades.
 • Haal alle gevaarlijke spullen uit lage kasten en lades.
 • Zet nooit een mok hete thee, koffie of een kom soep in de buurt van je baby.
 • Gebruik geen tafelkleden waar je kindje zich aan op kan trekken. Veel ongelukken met hete thee gebeuren doordat een kindje het kleed van de tafel trekt en zo de hete thee over zich heen krijgt.
 • Zet schoonmaakmiddelen hoog zodat je kind er niet bij kan. Denk hierbij ook aan de pods van wasmiddel en dergelijke. Deze hebben leuke kleurtjes, kinderen denken dat het snoepjes zijn.
 • Zorg dat de draden van raambekleding buiten bereik van je kindje zijn weggestopt.
 • Als er een lusvormig koord aan het rolgordijn of jaloezieën zit, knip deze dan door en leg er een knoopje in of doe er een stop op.  De lus is gevaarlijk voor je kindje
 • Laat je kindje nooit alleen in bad zitten. Kinderen kunnen al verdrinken in 10 centimeter water.
 • Breng kunststof beschermhoekjes aan op de scherpe hoeken van je tafels en kastjes.
 • Installeer een thermostaatkraan in bad zodat je kind zich niet kan verbranden.
 • Breng stopcontactbeveiliging aan op de stopcontacten in de kinderkamer en woonkamer die  lager zijn dan 1,50 meter.
 • Controleer of je planten niet giftig zijn.
 • Hou stoelen of krukjes weg bij open ramen, strijkplank en traphekjes.
 • Zet geen zware of scherpe voorwerpen op tafels of bankjes die omver getrokken kunnen worden.
 • Veranker stellingen en open kasten aan de wand zodat ze niet omvallen als ze kinderen erin klauteren.
 • Maak gaatjes in de speelgoedkist voor het geval je kindje erin klimt.
 • Scherm kachels en open haarden af met een speciaal scherm of hekje.
 • Zorg voor een hoge deurklink of haakje als je niet wilt dat je kind zelf een bepaalde deur openmaakt.
 • Scherm de scharnierkanten van deuren af om te voorkomen dat je kind er met haar vingers tussen kan.
 • Laat geen kleine spulletjes slingeren zoals paperclips en punaises, speeltjes van oudere kinderen of schroeven en moeren. Peuters komen steevast in een fase waarin ze van alles willen doorslikken.
 • Plaats raambeveiligers of raamhekjes op de ramen van de eerste verdieping en hoger.
 • Werk elektriciteitssnoeren weg met zelfklevende snoergoten, in plinten of achter kasten langs.
 • Zorg dat je een gifwijzer in huis hebt, en bewaar deze op een makkelijke plek.

 

Gerelateerde berichten

gordel dragen zwangerschap

Veilig vervoer van jezelf – BabyUitzet

Een autogordel is verplicht, ook als je zwanger bent. Maar hoe draag je hem veilig?

Question Mark Pregnant Belly, Pregnancy Woman Problem Thinking

Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer

Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en zorg dat je goed voorbereid bent.

Autostoeltje baby kopen

Autostoeltjes, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

Er is een enorme keuze in autostoeltjes, maar wat is handig en vooral wat is veilig?

chemische stoffen als bpa in zwangerschap

Hormoonverstorende stoffen

We komen allemaal iedere dag in contact met meerdere chemische stoffen. Zijn ze wel veilig voor je (ongeboren) baby?

Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van je zwangerschap

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
Autostoel Goed Plaatsen Video Door Babyopkomst
Veilig vervoer baby – BabyUitzet

Er worden veel fouten gemaakt in zowel het veilig vervoer baby in auto, draagdoek en op de fiets.

dag- en nachtritme baby
Slapen – BabyUitzet

Zo slaapt jouw baby veilig. Lees onze tips

Veilig Baby Bed Opmaken Doe Je Zo
Bed opmaken – BabyUitzet

Dit zijn de adviezen om het babybedje veilig op te maken.

Zo Doe Jij Je Baby Veilig In Bad. Video Van Babyopkomst
Badderen – BabyUitzet

Wat heb je nodig en leg je klaar als je je baby in bad doet?

Autostoeltje baby kopen
Autostoeltjes, veiligheid komt eerst – BabyUitzet

Er is een enorme keuze in autostoeltjes, maar wat is handig en vooral wat is veilig?

inbakeren, is het veilig?
Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

Hoe zinvol is het inbakeren van je baby en hoe doe je dat?